<<< Vissza

Bogdán hosszabb távra tervez

2003. november 28.

 
Tizenhárom éves létére rendszeresen hatalmas távolságokat teker le kerékpárján Bogdán Dávid, s bár nemigen van még sportmúltja, máris komoly versenyeredményeket tud felmutatni. Elmondható róla, hogy szükségből előnyt kovácsolt.

A Vándor Békás Kupa elnevezésű, négy versenyből álló sorozatban két idő-és két mezőnyfutam eredményeit összesítik, így alakul ki a pontverseny végeredménye. Bár az országos verseny október elején rendezett záró futamán negyedik lett, ráadásul a négy futam egyikén nem is állt rajthoz Bogdán Dávid, a Four Diamonds SE kerékpár-versenyzője összesítésben mégis megszerezte a harmadik helyet.

Az is hátrányt jelentett számára a többiekkel szemben, hogy még csak tavaly kóstolt bele versenyzésbe, akkor is csak módjával. Sportmúltja is legfeljebb két évre tekint vissza, azelőtt pedig volt egy balesete Dávidnak. Nyolcéves korában beleesett egy üvegajtóba, mely megvágta a kezét, s lelki sebeket is ejtett. Kezdő sportolóként részben emiatt lemondásokra is kényszerült. A triatlon iránt érzett eleinte kedvet, de az úszást rögtön ki kellett húzni a számításból, mert a kézsérülése miatt nem volt jó a fiú vízfogása.

Duatlonban versenyzéssel is próbálkozott, de ez sem volt az igazi, ugyanis a versenyláz a futásnál előhozta az asztmáját, s minthogy a kerékpározást két futás zárja közre, így esélytelen maradt. Akkor meg hiába verte meg a mezőnyt kerékpáron. Mindenesetre a bringázást nem hagyta abba, már csak azért sem, mert az ajándékba kapott országúti kerékpár egyre hosszabb távolságok legyőzésére csábította. Most, tizenhárom évesen Dávid azzal büszkélkedik, hogy hetente minimum háromszor teljesít alkalmanként ötven kilométert, de hétvégeken akár százat is leteker az egyesület felnőtt triatlonistáival. Azt mondja, az asztma nem zavarja bicajozás közben. A nyáron másodszor tekertek le a Balatonra apjával, aki másnap részt vett a tó hagyományos átúszásában.

Bogdán Sándor fiatalabb korában a kajakedzéseket egészítette ki bicajozással, mostanában pedig fia edzőpartnere ebben. Bevallja, egyre inkább meg kell emberelnie magát, hogy le ne maradjon a fiútól, ha edzéseiken versenyre kelnek. Neki kell meghajtania Dávidot, más edzőtárs hiányában, de azon vannak, hogy népesedjen a szakosztály.

A versenyeken hatvannyolc kilométer volt a leghosszabb táv, de Szentendre-Dobogókő környékén emelkedőn haladt a mezőny, s erre is fel kell készülni egy alföldi versenyzőnek, ha nem akar szenvedni már egy dombbal is.

Dávidék jövőre minden hónapban felmennek a Mátrába edzeni. Edzéstervükhöz Szakál Sándor quadriatlon világbajnoktól kapnak olykor szakmai segítséget. Az egyesület vezetője komoly tehetségnek tartja Dávidot, s úgy gondolja, amíg csinálja, ott lehet a dobogón az országos versenyeken, de ehhez megfelelő szülői támogatás is szükséges. Csak addig menjen el, amíg tisztességes eszközökkel el tud jutni az élmezőnyben, tanácsolja a fiúnak Szakál Sándor. Dávid tervei között a versenyek mellett idővel a hosszú távú teljesítménytúrák is szerepelnek.

Darók József


<<< Vissza