<<< Vissza

A csendes gyilkos
Az egészség akkor érték, ha elveszítjük

2003. november 28.

 
November 14-e az Európai Diabétesz Szövetség ajánlására 1992 óta a Cukorbetegek Világnapja. Szentesen 10 éve létezik egy egyesület, amely segítséget és támogatást nyújt a betegségben szenvedőknek. A szervezet múlt pénteken a világnap alkalmából ünnepi ülést és vacsorát rendezett. A százhúsz - főleg idősebbekből álló egyesület elnöke dr. Szerb János a Szentesi Területi Kórház belgyógyász - diabetológus főorvosa.

- Miért éppen november 14-e a világnap?

-November 14-e Frederick Baunting az 1941-ben elhunyt kanadai orvos születésnapja. Ő volt az, aki 1921-ben elsőként alkalmazta az inzulint egy cukorbeteg kisfiúnál. Az új szer alkalmazásával a kisfiú megmenekült, bár a kevésbé tisztított anyag tályogot okozott a lábán. Ez volt az az esemény, amely indítékot adott arra, hogy tisztítsák és alkalmazzák az inzulint. Kezdetben sertés és marha hasnyálmirigyéből nyerték, ma már góli baktériumból állítják elő.

- Mennyire gyakori a betegség?

- A cukorbetegség mára világjárvánnyá vált és nagyon komoly népegészségügyi problémát jelent. A magyar lakosság közel nyolc százaléka szenved ebben a betegségben, de ez a szám csak növekszik. Mivel országunkban nincs bejelentési kötelezettség ezért pontos számadatok nem állnak a rendelkezésünkre. A becslések szerint azonban minden felismert betegre négy nem felismert jut. Ha nem történik változás, 2010-re mintegy 250 millió cukorbeteg lesz a földön, ami felbecsülhetetlen lelki és anyagi terhet jelent az emberiségnek.

- Mi okozza a megbetegedést?

- A kialakulásában a genetikus hajlam is közre játszik, de a helytelen táplálkozás a mozgásszegény életmód és az elhízás növelik a kockázatot. Mióta megjelent a számítógép a chips és a cola egyre jobban terjed a betegség is. A fiatalok a mozgás helyett a szobában ülnek a számítógép vagy a tv előtt - kihaltak a parkok és a játszóterek.

- Mit lehet tenni a megelőzés érdekében?

- A megelőzés elsődleges szempontja az egészséges életmód, és a rendszeres fizikai aktivitás. Mindenképpen szűrni kellene a veszélyeztetett csoportokat. Itt főleg azokra gondolok, akik túlsúlyosak, vagy akik családjában már előfordult cukorbetegség. Ez a szűrés azonban a gyakorlatban nem igazán működik. Kivételt képeznek a terhes nők, akiknél mindig elvégzik a cukorszint mérést. A cukorbetegség nem fáj, csendes gyilkosnak is szokták nevezni. Ha a szervi elváltozás megtörtént a folyamat már nem megfordítható. Éppen ezért fontos, hogy senki ne vegye könnyelműen ezt a kérdést, és igenis menjen el cukorszint mérésre.

- Melyik a legveszélyeztetettebb korosztály?

- Korábban leginkább a felnőtt korban jelent meg a betegség, de újabban gyermekkorban is egyre gyakoribb a II-es típusú cukorbetegség, amely új helyzet elé állítja az orvosokat. Az egyesületünkbe szinte csak idősebbek járnak, a fiatalok közül nagyon sokan nem hajlandóak tudomásul venni a betegségüket és azt, hogy szükség van a tanulásra azzal kapcsolatban.

- Miből áll az egyesület tevékenysége?

- Egyesületünk minden hónap utolsó péntekén tart összejöveteleket, ahol a betegséggel kapcsolatos előadásokat is hallhatnak a megjelentek. Ezen kívül ételbemutatókat tartunk, főzési tanácsokat adunk, és tornagyakorlatokat tanítunk a betegeknek. De gyakoriak az ének és versbetétek is. Tehát az egész összejövetel nagyon jó, családias hangulatban telik el.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza