XXXIV. évfolyam 2. szám
Vissza a legkissebb számokhoz

Eredményes esztendőt zártunk
 

2003. január 17.


Nem kell különösebben ecsetelni, a politika valamelyest megkeverte dolgainkat. Amiatt zaklatott esztendőt zártunk. Úgy is mondhatnánk, a két választás bizonyos értelemben rányomta bélyegét az ország, azzal együtt a város életére. Az emberek sokféleképpen politizáltak, minősítettek bizonyos helyzeteket. Mégis milyen gazdasági év áll az önkormányzat mögött? A kérdésre Szirbik Imre polgármester válaszol.


Bővebben


 

Autósok téli örömei és gondjai
 

2003. január 17.


 Az elmúlt napok zord időjárása megnehezítette az emberek közlekedését is. Gyalog lehetett jönni-menni a kisebb utcákban, ahol a lehulott 60 centiméteres hó mellé társult szél komoly méretű akadályokat épített.
Azt gondolnánk: az autósoknak csak bosszúságot jelent a fehér paplan, pedig nem így van.Többen havas rodeót játszottak, szerencsérre nem az utakon művelték a csúszós sportot. Számukra örömet jelentett a nedves akadály
Vidovics Ferenc felvételein azonban nemcsak ez látható, hanem az is, hogy komoly hátráltató erő a hótakaró.

 

Munkahelyek
 

2003. január 17.


A Csongrád Megyei Munkaügyi Központ Szentesi Kirendeltségének állásajánlata következő: 60 fő ács-állványozó, állatgondozó segédmunkás (2), autófényező, betanított és szakképzett varrónő (37), betanított sütő, cukrász, sütőipari munkás, élelmiszerbolti eladó (2), épületasztalos (60), forgácsoló, gépkocsivezető (3), ívhegesztő-lakatos, kőműves (4), lakatos, leolvasó, motortekercselő, rakodógép-kezelő, pultos, segédmunkás, szakápoló (25), szakkórházi orvos (25), takarítónő, telepvezető, vendéglátóipari eladó, virágbolti eladó és villanyszerelő (2).
Az állásajánlatok iránt érdeklődők személyesen keressék fel a kirendeltség irodáját az Ady Endre utca 22/b szám alatt.

  

Prímási beiktatás
 

2003. január 17.


Január 11-én, iktatták be érseki székébe Magyarország új prímását, Erdő Pétert.
Állítólag váratlanul érte ez a megtisztelő kinevezés, és maga is elgondolkodott azon: miért éppen ő kapott Rómától bizalmat, miért nem más, nála idősebb, kipróbáltabb. Mindenesetre - emberi számítás szerint - huszonöt évig lehet a magyar katolikus egyház első embere, s ez bizony félelmetesen nagy lehetőség és felelősség.


Bővebben

  

A képtár őrének grafikái
 

2003. január 17.


A magunk mögött hagyott esztendő utolsó vasárnapján "ifjabbik Kiss Bálint grafikái" címmel nyílt kiállítás a Péter Pál Polgárházban. A festőművész születésének kétszázadik évfordulójára rendezett tárlaton a Magyar Nemzeti Galéria és a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből származó alkotások tekinthetők meg.


Bővebben


 

A 48-as ellenzék előretört
 

2003. január 17.


Burián Lajos megválasztásával a városi párt - amely az 1893 áprilisi városi képviselőválasztásokon mind a 10 választókerületben győzedelmeskedett és ezáltal a képviselő-testületben szinte egyeduralkodóvá vált - végleg magához ragadta a város ügyeinek irányítását. A tisztikarban végrehajtott nagyarányú személycserék után a városi adminisztráció kiegyensúlyozottabbá vált. A képviselő-testület teljes bizalmát élvező új városi tanács alkalmassá  válhatott az 1891-ben megrekedt városfejlesztési elképzelések végrehajtására.


Bővebben


 

Pályázók a világhálón
 

2003. január 17.


Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium "Demokrácia-önkormányzatok a világhálón" címmel írt ki pályázatot. 1619 pályázó közül 1495 - ezen belül 26 Csongrád megyei - település sikeresen szerepelt. Többek között Csongrád, Derekegyház, Felgyő, Mindszent és Nagymágocs. A sikeresen pályázó önkormányzatok támogatást nyerhettek alapvető informatikai eszközök beszerzéséhez, az Internet kapcsolat feltételeinek megteremtéséhez, valamint az elektronikus közigazgatási szolgáltatások bevezetéséhez szükséges előkészületekhez.

  

Új emberként a testületben
 

2003. január 17.


Dongó László a helyhatósági választásokon a 8-as választókerületben indult, többed magával. A Kertvárosban a baloldali összefogás (MSZP-SZDSZ-Munkáspárt) jelöltje, Füsti Molnár Lajos mögött második helyet szerezte meg. Elmondhatja, nem akármilyen társaságban, hiszen ott indult Orbán István, a Csongrád Megyei Közgyűlés ex-alelnöke és Szarvas Pál volt alpolgármester is.


Bővebben

  

A számok világában
 

2003. január 17.


Szentesei születésű, a Horváth Mihály Gimnáziumban érettségizett. Édesapám halála akkor megálljt parancsolt a továbbtanulásnak - meséli Szabó Jolán, a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola gazdaságvezetője. A vele történő beszélgetés apropója, hogy a Csongrád Megyei Közgyűlés legutóbbi ülésén "elnöki dicséret" elismerésben részesítette.


Bővebben


 

Civil szervezet képviselője
 

2003. január 17.


Az Együtt Szentesért csapatának listavezetőjeként indult a helyhatósági választásokon. Minek előtte úgy döntöttek az egyesületben, hogy részt vesznek a közéletben. Dr. Sipos Ferenc főorvos, önkormányzati képviselő, akiről most szó lesz e hasábokon, ugyanis nem tartja rendjén valónak, hogy a mai magyar politikai életben azoknak a hangja hallatszik leginkább, akik párton belül vannak.


Bővebben


 

Gondolatok
Dr. Imre Ernő 

2003. január 17.


A jog alapja az erkölcs. Az iskolában megtanulható? Egyáltalán, tanítják? A tanulók komolyan veszik-e?


Bővebben


 

Robbantottak
 

2003. január 17.


A szentesi katonáknak is köszönhetően sikerült a jeget fellazítani a Tisza felső szakaszán. A műszaki dandár 24 tagja a Tiszalöki Vízlépcső alatti szakaszon egy 300 méteres sávot robbantott a honvéd tűzszerész ezred katonáival. Fodor Lajos vezérkari főnök kiválónak értékelte az elvégzett munkát. A több kilométeres jégtorlasz lazításával sikerült megelőzni a komolyabb vészhelyzetet.


 

Fórum a kertbarátoknál
 

2003. január 17.


Király István Kertbarát Kör több mint harminc éves hagyományt folytatva minden évben elsőként rendez lakossági fórumot. A hétfői rendezvényen Szirbik Imre polgármester, Marsi Tibor falugazdász, Ledó Ferenc TÉSZ elnök mellett jelen volt Sztantics Csaba jegyző és Szűcs Lajos alpolgármester is.


Bővebben


 

A város szeretetére tanít
 

2003. január 17.


Mint korábbi számunkban hírül adtuk, tudományos és kulturális munkásságáért a megyei közgyűlés a Csongrád Megye Közművelődéséért elismerést adományozta Labádi Lajosnak, a szentesi levéltár igazgatójának. Az átadóra január 22-én, a Magyar Kultúra Napján kerül sor.


Bővebben


 

Egy életen át elkisér
 

2003. január 17.


Születéstől a halálig nyomon követhető egy emberi élet az okmányirodában - mondta el Bartha Józsefné az okmányiroda vezetője. 2000-ben kezdte munkáját a polgármesteri hivatalban és folyamatosan bővítette tevékenységét. A nyolc munkatárs, három helyen 34 ezer ügyet intéz évente. Ezek közé tartozik a  lakcím-, személyi és vállalkozói igazolványok kiállítása, cseréje, a népesség-nyilvántartás valamint a közlekedés igazgatási feladatok.


Bővebben


 

Gazdagítja a tanulók személyiségét
 

2003. január 17.


 "Valahol egy életút az, amit csinálok. Húsz évig rajzot tanítottam a Koszta József Általános Iskolában. Ott alakítottam ki egy alternatív tantervet, amit kiemelt tantárgyként kezeltünk. Rajztagozatot hoztunk létre, azóta is működik, és az iskola egyik profilja lett."
Keller Jánosnéval, a Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola igazgatójával beszélgetünk. Az apropót a magyar kultúra napjának közelsége adja. Amihez az oktatási intézmény is hozzájárul. Vendéglátóm fentebb idézett sorai a továbbiakban természetesen kibővülnek.


Bővebben


 

Hugerit-kupa
 

2003. január 17.


A szentesi Városi Sportcsarnokban a Hungerit kupáért zajló teremlabdarúgó bajnokságon a 2. fordulóban az alábbi eredmények születtek:
Rendőrség - Narancs 4:0, Zenner SE - Colo-Colo; elmaradt, FNM I. - Old Boys-Takarék 3:0, Szentesi TE ifi - Fanta 1:2, Loki - Tömörkény 1:2, Bundás Liba - AL-KO 6:0, Belvárosi Favágók - Fiorello 1:1, Rövidlábúak - Metalcom 0:0, Csanytelek - Unicum 0:2, Venezia - FC Kóma 5:2, Káosz - Démász Rt.    2:0, Laver 2000 - Árpád Agrár Rt. 2:5, Foci 2000 - Biochip 3:1


Bővebben


 

BM támogatás
 

2003. január 17.


A szentesi önkormányzat tízmillió vissza nem térítendő támogatást kapott a Belügyminisztériumtól. Az elmúlt évben kétszer is pályázott az önhibáján kívül forráshiányos önkormányzat a költségvetésének kiegészítésére, akkor sikertelenül. A mostani összeget a helyhatóság szociális segélyekre fordította.


 

Díszdiplomák
 

2003. január 17.


A Polgármesteri Hivatal Szervezési és Oktatási Osztályán várják azon szentesi nyugdíjas pedagógusok jelentkezését, akik díszdiplomát igényelnek. Díszdiploma adományozására az a pedagógus jogosult, aki legalább 30 év szolgálati idővel rendelkezik, és oklevelét 50, 60, 65 illetve 70 évvel ezelőtt szerezte. A jelentkezési határidő: február 1.


 

Dr. Bugyi István emléke
 

2003. január 17.


Mint ahogy minden amerikai sebész szellemi örökösének tekinti Rudolf Matast, ugyanúgy tekintünk mi magyarok dr. Bugyi István professzorra, aki január 3-án lenne 105 éves. Kevés embernek adatik meg, ami Rudolf Matasnak: már orvos volt, amikor a XIX. század végén Billroth Tivadar elvégezte az első gyomoreltávolítást és megélhette az első szívműtétet is. Dr. Bugyi István tizenhat évvel kevesebbet, de így is hosszú alkotóéletet élt.


Bővebben


 

Hőszigetelés
 

2003. január 17.


A társasházak energiatakarékos felújítására mintegy hétmillió forintot nyert három szentesi lakóközösség. A Bocskai u. 8., a Horváth Mihály utca 1-5., és a Kossuth utca 13. szám alatti épületek hőszigetelésének rendbehozatalához nagyjából még ugyanannyi támogatást kapnak a helyi önkormányzattól is. A kivitelezési munkák már tavasszal megkezdődtek.


 

A tehetségért dolgozik
  

2003. január 17.


Őshonos szentesinek vallja magát, zenei tehetségét valószínűsíthetően anyai ükapjától kapta, aki református kántor volt a városban. A szülei már más pályán keresték meg a család mindennapi kenyerét, közel sem álltak a zenéhez. Fiuk is a "közgében" érettségizett, mint mondja, ma is csodálkozik azon, hogyan került oda.


Bővebben


 

A szentesi repülés emlékei
 

2003. január 17.


Az idén december 17-én lesz száz éve annak, hogy először emelkedett értékelhető eredménnyel motoros repülőgép a levegőbe. A szakemberek ezt a dátumot jelölték meg a repülés kezdetének. Szentesen a történelmi pillanat akkor jött el, amikor az első merevszárnyú repülőgép, Kvasz András békéscsabai születésű műszerész mesterrel, pilótával az ülésében, fölemelkedett a Felső-csordajárásról, 1911 áprilisában indult hódító útjára a cserkészrepülők építette vitorlázó repülőgéppel. Ennek az eseménynek közeleg a hetvenéves évfordulója és eddig még nem készült sem a szentesi, de a várost érintő repülésről sem, részletes, földvételekkel illusztrált helytörténeti feldolgozás.


Bővebben


 

Újév a Mecsekben
 

2003. január 17.


December 30-án borongós, őszies időjárásban indultunk túránk úti célja a Mecsek hegység irányába. Déltájban érkeztünk a bűbájos Szekszárd városába az ősrégi házakkal övezett Béla térre, mely I. Béla királyunk nevét őrzi.


Bővebben


 

Nagysikerű koncert
 

2003. január 17.


A szentesi Lajtha László Zeneiskolában rendezték meg a kiemelkedően tehetséges Pregun Tamás zongoraestjét. A nagy sikerű koncerten Bach és Beethowen valamint Chopin művek szerepeltek. A szentesi közönség nagy szeretettel fogadta és hosszan ünnepelte a tizenéves zongoristát.


 

A legeredményesebb egyesület
 

2003. január 17.


Brezovai Sándor több mint húsz éve foglalkozik a kyokushin karatéval. Kitartó, megszállott munkája révén a legjobbak közé küzdötte föl magát, amit fényes eredményei is bizonyítanak. Kétszeres Európa bajnok, nyolcszoros magyar bajnok, hogy csak néhányat említsek. Versenyzői pályafutásának befejeztével sem távolodott el e távol-keleti sportágtól, sőt, létrehozta a Szentesi Oyama Dojo SE-t, ahol gyermekek, fiatalok százai leshették illetve leshetik el a mesteri mozdulatokat.


Bővebben


 

Évzáró a szenior úszóknál
 

2003. január 17.


Hagyomány, hogy december utolsó napjaiban a Szentesi Delfin Szenior Úszóklub évzáró közgyűlésén értékelik az egész évi munkát illetve ismertetik a következő évi feladatokat. A napokban megtartott évzárón Pólyáné Téli Éva klubtitkár, a bevezetőjében hangsúlyozta: A szenior úszók 1993 novemberében csatlakoztak a Szentesi Szenior Klubhoz, majd onnan kiválva, immár három éve önálló egyesületként működnek.


Bővebben


 

Tovább az elődök nyomában
 

2003. január 17.


Orosz Pál, dr. Pető László, Pusztai László, Gujdár Sándor, napjainkban Némethy László. Ugye ismerősen hangzanak az említett nevek? Ők valamennyien Szentesen tanulták meg a labdarúgás alapjait, és a Kurca-parti városból elindulva jutottak el az NB I-ig, illetve a válogatottságig. A folyamat nem szakad meg, hiszen egy tizenhat éves szintén szentesi fiatalember, ismét elindult az elődök által kitaposott úton.


Bővebben


 

Ismét hazai siker!
 

2003. január 17.


A szentesi közönség utoljára október végén láthatta a ligeti uszodában játszani a Kontavill Szentes vízilabda csapatát. Négy ponttal a bajnoki tabella tizedik helyén álló Kurca-parti társulat immár balkezes játékos nélkül (Spencer Dornin visszatért az USA-ba) kezdte meg az újévi felkészülést, aminek sarkalatos pontja volt egy háromnapos szabadkai mini edzőtábor. A déli szomszédtól hazaérkezett gárda január 10-én az Eger csapatát fogadta az új sátorban.

Bővebben


 

Családi események
 

2003. január 17.


Született:
Lajos Sándor Józsefnek és Vasinka Erikának (Vásárhelyi út 6.) Alexander, Huszka Csabának és Ragács Rékának (Dósai M. u. 8.) Ákos, Varga Tamásnak és Pupp Máriának (Csongrád, Széchenyi u. 14.) Zsigmond, Görgényi Andrásnak és Surányi Anettnek (Csongrád, Hunyadi u. 14.) András Áron, Pető Istvánnak és Kiss Tímeának (Csongrád, Kossuth u. 19.) Gergely Nándor nevű gyermeke.

Házasságot kötött:
Péter Tibor (Orosházi út 12.) és Zana Adrienn (Jászladány, Honvéd u. 2.), Kondor János (Dr. Berényi u. 96.) és Gajda Katalin (Szegvár, Napkelet u. 4.)

Elhunyt:
Szabó Imre (Budai N. A. u. 14.), Gránicz János (Alkotmány u. 38.), Stibál Róbertné Tóth Ida (Vásárhelyi u. 44.), Piti Tamásné Gyarmati Mária (Dózsa Gy. u. 139.), Piti Tamásné Gyarmati Mária (Koszta J. u. 1.), Kis József (Tóth J. u. 6/a), Magyar Sándorné Papp Anna Erzsébet (Brusznyai Á. stny. 2.), Berezvai Sándor (Jókai u. 152.), Pigler Pálné Palásti Anna (Csongrád, Tanya 60.), Donka Ferencné Solymosi Anna (Csongrád, Darányi I. u. 28.).


 

Ügyeletek
 

2003. január 17.


Orvosi ügyelet:
szombaton reggel 7-től, hétfő reggel 7 óráig a Sima Ferenc utca 29-33. szám alatt (mentőállomás) tartanak ügyeletet. Telefon: 400-114, 410-004, 400-104, fax és telefon is: 400-124.

Gyermekorvosi rendelés:
Sima Ferenc utca 29-33., összevont gyermekszakrendelés szombaton 8-12, 15-17 vasár- és ünnepnapokon 9 és 11 óra között a Klauzál utcai rendelőben.

Állatorvosi ügyelet:
(Szentes, Nagytőke, Derekegyház) január 18-19., dr. Molnár Béla, Szentes, Nádas stny. 9., telefon:06-30-9951-682


Vissza a legfrissebb számokhoz