<<< Vissza

Fórum a kertbarátoknál
 

2003. január 17.

 

Király István Kertbarát Kör több mint harminc éves hagyományt folytatva minden évben elsőként rendez lakossági fórumot. A hétfői rendezvényen Szirbik Imre polgármester, Marsi Tibor falugazdász, Ledó Ferenc TÉSZ elnök mellett jelen volt Sztantics Csaba jegyző és Szűcs Lajos alpolgármester is.

Tavalyi év a két választás miatt a politikai viták éve volt, kezdte beszámolóját Szirbik Imre, de emellett a két legfontosabb városi beruházás (uszoda bővítés és a főtér átalakítása) is megvalósult, mindez úgy, hogy a város adósság nélkül zárta a 2002. évet. Hatvan évvel ezelőtti doni katasztrófa emlékeként is létesült, az országban elsőként Szentesen, II. világháborús emlékmű, melyre tavaly az áldozatok neve is felkerült. Folyamatosan újabb és újabb nevek látnak napvilágot, melyek utólag, akár az emlékmű bővítésével is, felvésésre kerülnek.

2003, nemcsak a mostani kemény tél miatt, nehéz esztendő lesz. Feszített költségvetést a központilag megemelt közalkalmazotti bérek mellett, az EU-csatlakozásra való felkészülés, a közintézményekre szűnt, tavalyit megduplázó felújítási költségek is okozzák. A város idei legnagyobb beruházása, a közel ötezer bekötést jelentő csatornázás lesz, mely 70 %-os állami és 15 %-os önkormányzati támogatással valósul meg. Akik beléptek és az önrészüket évente befizetik, öt évig kommunális adómentességet élveznek, melyet először természetesen kérni kell az adóhatóságtól.

Újabb bérlakások épülnek a Petőfi, Mátyás király és a Rákóczi utcákban, két új orvosi rendelő kerül kialakításra a Vörösmarty és a Klauzál rendelők mellett, és minden választókerületben egy km járdát szeretnének felújítani. Ebben az évben reméljük, hogy nyerünk pályázati pénzt a volt megyeháza felújításához, s a bírósági procedúra lezártával a Petőfi Szálló külső rendbetétele is elkezdődhet.

A közeli napok a hóval való küzdelemmel teltek el, a hat hótakarító gépünk mellé még négyet béreltünk a közterületek megtisztítására. Saját házuk, lakásuk előtti hó eltakarítás az ott lakók kötelessége, sajnos ezt elég sokan elfelejtik. Hóesés után olvadás is lesz, a vályogház tulajdonosok különösen vigyázzanak, hogy a falak az odafújt hótól nehogy átázzanak, mert könnyen megroggyanhatnak az épületek, fejezte be a beszámolóját a polgármester.

2002 nem a mezőgazdaság éve volt: fagy, aszály, alacsony felvásárlási árak, mind a termelőt sújtották, mondta Marsi Tibor falugazdász. Aki felhívta még a figyelmet, hogy aki piacra akar termelni feltétlenül regisztráltassa magát. Március 20-ig ingyenesen lehet meghosszabbítani az őstermelői igazolványokat, új igazolványok kiváltása már némi költséggel fog járni.

A kertbarátkör évek óta szorgalmazta egy TÉSZ (Termelési, Értékesítési Szövetkezet) megalakulását. Nagy örömmel tettük, hogy 2002 november 7-én 280 fővel, mintegy kétmilliárd tervezett forgalommal Szentesen is megalakult egy délalföldi regionális TÉSZ.

Ledó Ferenc a TÉSZ vezetője szerint végre a kormányzat is felismerte az új típusú, nonprofit szövetkezetek jelentőségét, így most a megalakulásukat is támogatja. EU-csatlakozást követően a TÉSZ-ek már csak működésre, fejlesztésre kaphatnak pénzt. Uniós pénzekhez a gazdák is a TÉSZ-eken keresztül juthatnak, de csak úgy, ha a mindenre kiterjedő, alapos regisztrációt vállalják.

A közös értékesítés mellett a tagok 20-30 %-kal olcsóbban juthatnak műtrágyához, növényvédőszerhez, fóliához. Nyereségnövelés egyik módja a hozamok fokozása, mely csak egy határig lehetséges, hogy ne menjen a minőség rovására, viszont ne feledkezzünk el a másik lehetőségről, a költségek csökkentéséről. A TÉSZ sok olyan az unióban fontos kérdést megold, melyet az egyéni termelők nem tudnak, ilyen például a minőségbiztosítás vagy a környezetvédelem. Ez utóbbinál már elértük, hogy a használt fóliákat összegyűjtve elszállítják tőlünk. Évente legalább tízezer tonna növényi hulladék keletkezik a környékünkön, ezek hasznosítása, például komposztáló üzem építésével a jövő egyik nagy kihívása. Azt szeretnénk, mondta befejezésül Ledó Ferenc, ha ez a TÉSZ összefogva a termelőket, segítse őket abban, hogy a versenyképességünket az EU-csatlakozás után is megőrizhessük.

Dr. Horváth György  

<<< Vissza