<<< Vissza

Egy életen át elkisér
 

2003. január 17.


Születéstől a halálig nyomon követhető egy emberi élet az okmányirodában - mondta el Bartha Józsefné az okmányiroda vezetője. 2000-ben kezdte munkáját a polgármesteri hivatalban és folyamatosan bővítette tevékenységét. A nyolc munkatárs, három helyen 34 ezer ügyet intéz évente. Ezek közé tartozik a  lakcím-, személyi és vállalkozói igazolványok kiállítása, cseréje, a népesség-nyilvántartás valamint a közlekedés igazgatási feladatok. Várhatóan március 1-től az útlevél is itt készülhet. Ez azt jelenti, hogy az alapilletéket (4000 ill. 6000 Ft) kifizetve helyben elkészül a fénykép, és az adatok felvétele után majd postán érkezik meg a dokumentum egy hónap múlva. Ehhez a feladathoz új fotófelszerelést és számítógépet kapnak. A számítógépek közvetlen on-line kapcsolatban állnak a Belügyminisztérium, az adóhivatal és a Központi Statisztikai Hivatal adatbázisával.

Az okmányiroda vezetője felhívta a figyelmet, hogy 2003 január 1-tol a jogosítványt már nem az orvos érvényesíti, hanem az alkalmassági vizsgálat után az okmányirodán állítják ki - 4000 forint illetékdíj ellenében - az új, kártyaformátumú vezetoi engedélyt. Ezen kívül azok a vállalkozók, akik 2000. november 1 előtt váltottak vállalkozói igazolványt, ki kell, hogy cseréljék február 15-ig. Eddig az időpontig illetékmentesen tehetik meg a nyomtatványok kitöltésével. Ha ezt elmulasztja, vállalkozása megszűnik. Ha mégis folytatni kívánja tevékenységét, akkor csak új kérelmezőként tudja újraindítani a vállalkozást, annak minden anyagi vonzatával és igazolásokkal. Az Apeh adatai szerint még mintegy 200 vállalkozói igazolványt kellene megújíttatni Szentes és térségében.

A népességi adatok szerint 2002-ben 868 születést anyakönyveztek, 895-en haltak el. Szentes lakosainak száma 31.336 fő, ami ismét csökkent az előző évhez képest.

Besenyei Gábor

<<< Vissza