<<< Vissza

Eredmányes esztendőt zártunk
A polgármester évértékelése 

2003. január 17.


Nem kell különösebben ecsetelni, a politika valamelyest megkeverte dolgainkat. Amiatt zaklatott esztendőt zártunk. Úgy is mondhatnánk, a két választás bizonyos értelemben rányomta bélyegét az ország, azzal együtt a város életére. Az emberek sokféleképpen politizáltak, minősítettek bizonyos helyzeteket. Mégis milyen gazdasági év áll az önkormányzat mögött? A kérdésre Szirbik Imre polgármester válaszol.

- Bár a pontos mérleg még nem készült el, elmondhatjuk, eredményes esztendőt zárt a város. Mindez abban is megnyilvánul, hogy az intézmények működtetését biztosítottuk. Az a költségvetési hiány, amivel a 2002-es esztendőt kezdte a város, a lelkiismeretes és értő szakmai munka eredményeként évvégére elkopott. Amihez kellő tapasztalat és némi kockázati készség is hozzájárult.

- Ön szerint mennyiben fejlődött a város?

- Voltak látványos részei az építő munkának, mint például a strandberuházás, a kórház diagnosztikai osztályának elkészülte, a Kossuth tér rekonstrukciója, a főutcai épületegyüttes, továbbá a Dózsa-ház és mellettük a sok út-utcaburkolat felújítása. Mindezek szemmel látható változások, minek eredményeként Szentes összességében egy fejlődő, rendezett város képét mutatja. Ami nagyon lényeges, a településnek egy fillér adóssága nincs, s ilyen tempóban fejlődve a város megőrizte gazdasági potenciáját.

- A szociális támogatások sora azt mutatja, hogy a szegénység jelen van a városban.

- Az 5-6 százalékos munkanélküliség közel ezer személyt érint. Az önkormányzat azzal segít, hogy különböző, étkezési, fűtési, lakásfenntartási támogatásokat nyújt a lakosság közel egyharmadának. A város szociálisellátó rendszere tavaly is tovább bővült, az idősek otthonában most már van bentlakási lehetőség, ahol ha valaki olyan nehéz helyzetbe kerül, hogy odahaza az ellátása nem biztosított, egy ideig ellakhat.

- Milyen munka vár az önkormányzatra a 2003-as esztendőben?

- Pályázatokat készítünk, itt van a szennyvíz- és csatorna kiépítése, aminél a lakossági források gyakorlatilag összeálltak, a szervezettség meghaladja a 80 százalékot, köszönet illeti érte a szentesi embereket. Nagyon remélem, hogy 2003-2004-ben a konkrét munkák is elindulhatnak. Szeretnénk előre lépni a város parkosításában, az utak, járdák felújításában, hogy végre összkomfortos város legyen Szentes.

- Mekkora forráshiánnyal számolhat az önkormányzat?

- A napokban megtörténik a költségvetés összeállítása, úgy néz ki, hogy a forráshiány 7-8 százaléka lesz a 4 milliárdos költségvetésnek. Körülbelül a fele megnyugtató lehetne. Ez pillanatnyilag 150-170 millió forint sorsának  a végiggondolását jelenti. Feladatunk a hátralévő fejlesztéseket folytatni, szeretnénk napirendre tűzni az ötvenes medence rekonstrukcióját, közterületeken elvégezni néhány jelentősebb utcának a burkolat-felújítását. Remélhetőleg ősszel meg tudjuk kezdeni a csatornaépítés műszaki munkálatait, a Kurca-parti sétány kiépítését a Kiss Zsigmond utcai híd és az ifjúsági ház között. Parkok, játszótér építését tervezzük. Mindez attól függ, hogy a pályázataink milyen eredményesek lesznek.

Lovas József

<<< Vissza