<<< Vissza

A legeredményesebb egyesület
Brezovai Sándor kitüntetése

2003. január 17.


Brezovai Sándor több mint húsz éve foglalkozik a kyokushin karatéval. Kitartó, megszállott munkája révén a legjobbak közé küzdötte föl magát, amit fényes eredményei is bizonyítanak. Kétszeres Európa bajnok, nyolcszoros magyar bajnok, hogy csak néhányat említsek. Versenyzői pályafutásának befejeztével sem távolodott el e távol-keleti sportágtól, sőt, létrehozta a Szentesi Oyama Dojo SE-t, ahol gyermekek, fiatalok százai leshették illetve leshetik el a mesteri mozdulatokat. Tanítványai - a szó szoros értelmében - számtalan bajnoki aranyéremmel hálálták meg odaadó munkáját. Nem véletlen tehát, hogy az óév utolsó heteiben a Csongrád Megyei Közgyűlés "A megye sportjáért" díjjal jutalmazta az elhívatottságáról híres sportembert.

- Ha az időszerűséget hozom szóba, ezt a díjat hamarabb is megkaphattad volna, hiszen tanítványaid évek óta "aranyesőt" produkálva térnek haza a különböző versenyekről, nem beszélve az általad szervezett 2001-es Európa bajnokságról, ami az első kontinensviadal volt Szentesen.

- Nem az én tisztem eldönteni, hogy mikor és ki kaphat ilyen elismerést. Biztos vagyok benne, amit itt felsoroltál, az egyesület versenyzőinek 203 magyar bajnoki aranyérme, az EB rendezés, más, egyéb sporttevékenység, mind-mind szerepet játszhatott a díj odaítélésében. Az Oyama Dojo SE év végi összejövetelére hagyományosan meghívást kapott Szirbik Imre, a város polgármestere, és az ő véleménye is az volt, hogy egyesületünk eredményessége szentesi viszonylatban kiemelkedő.

- Az idei évben milyen programokkal rukkolsz elő?

- Jó néhány rendezvényünk lesz 2003-ban. Az első, amit említenem kell március 8-án Csanyteleken lesz. A Tisza túloldalán országos karate versenyt szervezünk 250 indulóval, gyermek, serdülő, ifi, junior és felnőtt C kategóriás versenyzők számára. A kyokushin csak féléves múltra tekint vissza a településen, mégis magas szintű szakmai munka folyik. A helyszín kiválasztásában fontos szerepet játszott, hogy az ottani polgármester, az önkormányzat és persze a szülők hathatós támogatásukról biztosítottak. Április 26-27-én egy hatalmas, 600 indulós - remélhetőleg nemzetközivé bővülő - fesztivált, Kyokushin Say-t rendezünk a szentesi sportcsarnokban. Ezen a kétnapos rendezvényen minden korosztály képviseltetni fogja magát. Ezzel egy időben két egytonnás kővel szeretnénk bővíteni a sportcsarnok tövében épített Oyama emlékparkot, ugyanis itt egy a világon egyedülálló, e távol-keleti harcművészet erkölcsi tanait is magába foglaló "mementót" kívánunk létrehozni. Remélem, célunk elérése érdekében az önkormányzat is, mint eddig, segítségünkre lesz. Augusztus 20-án Szegváron szeretnénk rendezni egy versenyt a sportág népszerűsítése végett.

- Ha jól tudom, a Dojohoz tartozik egy bentlakásos iskola.

- A megyeháza pincéjében a japán hagyományokat követve hoztam létre egy minden igényt kielégítő edzőtermet és a hozzá tartozó szálláshelyet, ahol tradicionális körülmények között élhetnek tanítványaim. Az edzőteremben található egy különleges sinto szentély, ugyanis ehhez a küzdősporthoz, érintőlegesen ugyan, de hozzátartozik a sintoizmus és a buddhizmus.

- Most is van bentlakó tanítványod?

- Igen, egy tizenkilenc éves amerikai srác, aki Atlantából érkezett. Őt decemberig kell felkészítenem feketeöves vizsgára, ez napi 6-8 óra edzést jelent, ráadásul a Dojoban önmagát is el kell látnia.

- Milyen feltételekkel fogadsz tanítványt?

- Ehhez szülői és karatemesteri ajánlás, valamint orvosi igazolás szükséges.

- A mesteri feladatok mellett nincs benned versenyzési vágy?

- Nekem már nincs szükségem újabb trófeákra, gyűjtöttem eleget. Mindennap edzek, csak kisebb intenzitással, hiszen fizikailag és állóképességben nem vagyok az, aki voltam. Viszont mentálisan jó erőben vagyok.

Bíró Dániel

<<< Vissza