<<< Vissza

Civil szervezet képviselője
 

2003. január 17.


Az Együtt Szentesért csapatának listavezetőjeként indult a helyhatósági választásokon. Minek előtte úgy döntöttek az egyesületben, hogy részt vesznek a közéletben. Dr. Sipos Ferenc főorvos, önkormányzati képviselő, akiről most szó lesz e hasábokon, ugyanis nem tartja rendjén valónak, hogy a mai magyar politikai életben azoknak a hangja hallatszik leginkább, akik párton belül vannak.

- Akkor azt mondtuk, hogy folytatjuk, megmérettetjük magunkat, önálló politikai erőként indulunk Szentesen - mondja a képviselő. - Arra már jó előre számítani lehetett, hogy a politikai tömbösödésben az érdemleges pártok két nagy tábort alakítanak, emiatt is csak kisseb erők szerepelnek önálló listán. Mindez magában hordozza azt, hogy a civil szervezetek számára nem marad rés, lehetőség arra, hogy bekerülhessenek az önkormányzatba. Ami végül is országszerte beigazolódott, mert lényegesen kevesebb civil szervezet képviselője van jelen a nagypolitikában.

- Az emberek pártokra szavaztak, ami végül is a demokrácia velejárója - folytatja. - Tudomásul véve a döntést, a magánvéleményem az, hogy jobb lett volna, ha a választópolgárok nem egy pártra szavaznak. A rendszerváltás óta nálunk gyakorlatilag minden szavazás ennek a jegyében dől el. Szerintem helyesebb lett volna, ha pártszínek helyett a jelöltben nézik az embert. Mit tud ő, maga személy szerint letenni a közösség asztalára.

- Úton-útfélen elhangzott, az embereknek most már elegük lett a pártokból, jönnek a civil szervezetek, a független képviselők. Nem így történt. Minek tulajdonítja az eredményt?

- Nem én találtam ki, nálamnál sokkal okosabbak mondják: a demokráciát előbb meg kell tanulni. Figyelni arra, hogy mennyire pártosodik. Az önkormányzati választás nálunk az MSZP és szövetségesei győzelmét hozta. Ez talán jó is meg nem is. Megjegyzem, a győztesek sincsenek könnyű helyzetben, mert a gazdasági helyzetünk nehéz.

- Csalódott?

- Rosszabb eredményt értünk el, mint legutóbb. Akkor két képviselőt delegáltunk, most egyet. Máshol már ezt is diadalként fogják fel. Most egyedül kell képviselnem azt, amit elvárnak tőlünk. A rendszerváltás óta három ciklusban voltam a megyei közgyűlés, valamint a helyi önkormányzat tagja. A közgyűlésben vezetői pozíciókat is elláttam, ami nem kevés munkával jár. Az eltelt tizenkét esztendő alatt sokat tapasztaltam. Most úgy érzem, a kisebb városok képviselete a megyei közgyűlésben kicsit gyengébb lett. Főként a megyei jogú települések képviselői kaptak többségben jogosítványt.

- Melyik bizottságban dolgozik?

- A pénzügyi bizottság tagja vagyok, egyesületünknek rajtam kívül még egy külső tagja van, akit a szociális bizottságba delegáltunk. Ennyi megbízatást kaptunk. A dolgok egy része, mint tudjuk, az anyagiak függvényében áll, pénz nélkül érdemleges dolgot véghezvinni nem lehet. A bizottságban korrekt szakmai munka folyik jelenleg is, a város nincs eladósodva. De nem állunk a nyerő oldalon, forráshiányunk van. Emiatt kicsit aggódom. Még nem látom tisztán, hogyan fogjuk kezelni.

- Mi az, amit képviselőként feltétlenül meg szeretne oldani a ciklus során?

- Amiért már korábban is szót emeltem, Szentes nem rendelkezik idősek otthonával. Változatlanul tartom a szavam, hogy a Somogyi Béla utcában lévő telken, közös erővel, a város és az idős emberek hozzájárulásával a probléma megoldható. A város lakossága jogosan tart igényt erre az ellátásra. A másik, ami szintén megyei ellátásban érvényesülne, a Sima Ferenc utcában lévő pszichiátriai ápoló otthon sorsa, látható, már csak toldozni-foldozni lehet. Úgy érzem, egyre többen vagyunk, akik belátják, most már lépni kell.

Lovas József

<<< Vissza