<<< Vissza

Új emberként a testületben
 

2003. január 17.


Dongó László a helyhatósági választásokon a 8-as választókerületben indult, többed magával. A Kertvárosban a baloldali összefogás (MSZP-SZDSZ-Munkáspárt) jelöltje, Füsti Molnár Lajos mögött második helyet szerezte meg. Elmondhatja, nem akármilyen társaságban, hiszen ott indult Orbán István, a Csongrád Megyei Közgyűlés ex-alelnöke és Szarvas Pál volt alpolgármester is.

- Nemes ellenfelekkel kellett megküzdeni. Fidesz-listáról kerültem be az önkormányzatba. Első ízben, és  megtisztelő feladatnak tekintem. Célkitűzéseim között szerepelt a Kertváros, a lakótelep életének fellendítése. Ma már tudom, ennél sokkal nagyobb feladatokat kell megbirkóznom. Minden hasznos kezdeményezésnek támogatója kívánok lenni, amely a város lakosságának az érdekeit szolgálja.

- A Zsoldos Ferenc Műszaki Szakiskola igazgatója. Ennek megfelelően az oktatási és művelődési bizottságban vállalt feladatot. Mit vár, mi lesz a dolga?

- A szakmámhoz legközelebb álló területen próbálok tevékenykedni, az önkormányzat munkáját segíteni. Úgy vélem sok  feladatunk lesz, hiszen az oktatás az utóbbi évtized eléggé átpolitizált területe a mindennapi életnek. Ahány kormány, annyi oktatási törvény vagy törvénymódosítás született. Az iskolák ezen a területen komoly segítséget várnak el a képviselő-testülettől, azon túlmenően annak szakbizottságától. Tagja vagyok a jogi és ügyrendi bizottságnak is.

- A ciklusra megduplázódott a pedagógusok száma a testületben. Gondolom, az iskolák örülnek ennek a ténynek.

- Számítanak ránk. Máris fellángoltak a viták a legújabb törvényjavaslatról, ami arról szól, hogy az általános iskola alsó tagozatában ne lehessen buktatni, a hétvégeken, szünetekben pedig ne adjanak fel házi feladatot a kisdiákoknak. Ez máris megosztja a pedagógus társadalmat. Úgy gondolom, a törvényjavaslat nem jó, hiszen ötödik osztálytól kezdődően valami ugrásszerű nagy feladat zúdul majd a tanulókra, amit feltehetően éppen a gyengébb képességűek nem tudnak majd felvállalni. Pedagógus szemmel azt mondanám, inkább a differenciált oktatás, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása lenne a feladat, amit alsós korban kell elkezdeni.

- Új emberként hogy érzi magát a testületben?

- Köszönöm, jól. Döntő többségük már régi ismerősöm. Abban reménykedem, hogy a megyei közgyűléshez hasonlóan a bizottságokban történő gondos előkészítés gördülékennyé tudja tenni a testület munkáját, remélem és várom, hogy a helyhatóság ülései is ilyen gördülékenyek lesznek majd. Nem hiszem azt, hogy a polgári oldal bármilyen hasznos kezdeményezést megakadályozna pusztán politikai indíttatásból. Mindemellett az ellenzéki szerepet felvállaljuk. Bizonyos városi feladatok rangsorolásában kell egyetértésre jutni. Tervszerűn, célszerűen kell dolgozni, figyelembe véve a város érdekeit, de ne legyen kampányszerűen. Lényeges a szociális lakáshálózat javítása. A jelenlegi feltételek sok fiatalt kizárnak ebből, lehetetlenné téve az ifjú családok életét. Lényegesnek tekintem a munkahelyteremtést.

- Minden embernek van legalább egy álma, amit szeretne megvalósítani. Gondolom, ez önnél sincs másképp.

- Nem tagadhatom meg sportos múltamat. Nagyon örülök annak, hogy a Széchenyi ligeti strandot az előző kormányzat által indított Széchenyi terv támogatásával kulturált, és szinte minden igényt kielégítő városi strandfürdővé sikerült kialakítani. Ez az idegenforgalom fejlesztésében is fontos szerepet játszhat. Meg kell teremteni a feltételeit annak, hogy a város modern, fedett uszodához jusson, új 50 méteres medencével. Mindez nagy lendületet adna az úszósport fejlődésének. Fontosnak tartom az iskolai sport fejlesztését. Nagyon rosszak a szállodai lehetőségek, itt is lépni kell. Jó lenne megvalósítani egy főiskolai-egyetemi kihelyezett nappali tagozat Szentesre történő telepítését, ezzel a város vonzáskörzetében megtarthatná az itt élő fiatalok nagy részét.

L. J.

<<< Vissza