XLI. évfolyam 43. szám

2009. október 31.

Egyelőre négy csillagos

Csak ideiglenes a Petőfi Szálló minősítése

Ha valaki interneten megkeresi a Petőfi Szálló (képünkön egy látványterv) honlapját, akkor az eddigi öt csillag helyett négy csillagot talál a szálloda neve mellett. Nem elírásról van szó, de nem is veszett el az ötödik csillag a térségi szinten is jelentős felújítandó szálló minősítéséből.

Zsohár Árpád, az épület rekonstrukcióját végző Pendola Cégcsoport ügyvezetője lapunk érdeklődésére elmondta: jelenleg azért négy csillagos a szálló, mert a már álló főépület felújítását és átalakítását szeretnék minél előbb elkezdeni. Azonban ennek az épületnek nem lesz mélygarázsszintje még az engedélyezési eljárás időszakában, ezért egy csillagszámot visszavettek és így kapták meg az országos tervtanácstól is az engedélyt.

2009. október 31.

Felgyő lehet a befutó

Lapunk megjelenésének időpontjában tartja 8. soros ülését az önkormányzat képviselő-testülete. A napirend szerint megvitatják az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok jövő évi üzleti tervét. Erre, miként arról Szirbik Imre polgármester tájékoztatta lapunkat, egyrészt a költségvetés megalapozása, másrészt a későbbi díjtételek megállapítása miatt van szükség. Ide tartozik a víz- és csatornaszolgáltatás, a távfűtés, valamint a lakbérek emelése is. A kérdés: mi látszik ebből előre?

2009. október 31.

A civileket kérdezték

Terítéken a városfejlesztés

Az Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) kialakításába különböző fórumokon keresztül, illetve az internetes lehetőségeket kihasználva a vállalkozókat, magánszemélyeket, civil szervezeteket is bevonták az elmúlt hónapokban. Az elhangzott ötleteket beleépítették az elképzelésbe. Legutóbb október 26-án tartott a város főépítésze, Wittek Krisztina tájékoztatót és válaszolt a kérdésekre.

A fórumra hivatalosak voltak a civil szervezetek vezetői és képviselői, hogy megismerjék szélesebb körben a stratégiát, illetve konkrét kérdéseket is megfogalmazhassanak az egyes akcióterületek és a város jövőbeni fejlesztésével, valamint közvetlen lakókörnyezetükkel kapcsolatban. Az elhangzottakat pedig továbbítsák egyesületeik tagsága felé. Az ehhez szükséges ábrákat és eszközöket el is juttatják az egyesületekhez.

A találkozón a szervezők a kérdések és vélemények mellett arra is kíváncsiak voltak, hogy a civil szervezetek megjelent képviselői hogyan vélekednek közvetlen környezetükről. Játékos formában felmérték, hogy melyik körzetben például milyen a járdák állapota, a közvilágítás, van-e elég játszótér, közösségi tér, megfelelő módon akadály-mentesítve van-e a körzet. A Kossuth tér 5. szám alatti ingatlanról is szó esett. Wittek Krisztina elmondta: Az épülettel kapcsolatos lehetőségek átgondolásával a Novák Tervezőirodát bízták meg. Készült már statikai szakvélemény. Gondolkodnak abban, hogy a galéria zöldtetőt kapjon a jövőben, mely energia megtakarítást is eredményezne amellett, hogy látványosabb megoldás lenne az eddigieknél.

Cseh-Lakos

2009. október 31.

Újraindult az élet

Évfordulónaptár - 2009.

20 éve, 1989. okt. 24-én a Városi Galériában kiállítás nyílt a Katona Kiss Ferenc és neje Túri Júlia alapítványi pályázatra beküldött festményekből. Huszonegy művész 53 alkotását tekinthették meg a látogatók. A tárlatot dr. Bodnár Éva művészettörténész nyitotta meg. Az alapítvány 1 millió forintos tőkéjének egyévi kamatát jelentő pályadíjat az öt főből álló kuratórium első alkalommal Kótyuk István fiatal festőművésznek ítélte oda.

65 éve, 1944. okt. 25-én városi- és magántisztviselőkből megalakult a Szentesi Szellemi Munkások Szervezete, az első új szakszervezeti csoport.

2009. október 31.

Jeles tudósunk emlékezete Szentesen

Kétszáz éve született Horváth Mihály történetíró (III.)

Az első részben idéztük Zsilinszky Mihály megállapítását, miszerint "Horváth Mihály elsőrendű történetíró nevének említésénél minden intelligens szentesi ember büszkeséggel teszi hozzá, hogy Szentesen született." Ez így igaz. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy Horváth Mihálynak nem sok emléke maradhatott szülővárosáról, hisz még csak ötödik életévében járt, amikor a család Szegedre költözött. Eddigi ismereteink szerint élete hátralévő részében soha többé nem fordult meg szülőhelyén, ennek ellenére a szentesiek figyelemmel kísérték életútját, elért szakmai sikereit; többször kísérletet tettek arra, hogy szorosabbra fűzzék a kapcsolatot híressé vált földijükkel; halála után pedig gondoskodtak emlékének maradandó formában történő megőrzéséről. Az alábbiakban ezeket igyekszem csokorba szedni, tisztelegve nagy szülöttünk kimagasló teljesítménye előtt.

2009. október 31.

Koszorúzás

A Kuruc Szabadságharc 300. évfordulója tiszteletére felavatott, a Szentes Városáért Civil Fórum, a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj és a szentesi önkormányzat által támogatott Rákóczi emléktábla koszorúzási ünnepségére várják az érdeklődőket november 10-én. A Rákóczi Óvodában (Rákóczi u. 46-48.) kedden 14 órakor tartandó ünnepségen ünnepi beszédet mond Móra József, a HTBKOSZ Szentesi Szervezetének elnöke, önkormányzati képviselő. Közreműködnek a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpont tanárai.

2009. október 31.

Egy százalék

A Szentesi Szent Anna Templom Orgonájáért Alapítvány Kuratóriuma köszöni mindazok segítségét, akik a jövedelemadójuk egy százalékát az alapítvány javára ajánlották fel. A 2008-ban kapott 146.846 forintot a tőke növelésére fordították, amelyből az orgona felújítását valósítják meg.
* * *
A Koszta Diákokért Alapítvány számlájára 2009. évben az egy százalékos felajánlásokból 578.975 forint érkezett. Köszönjük a felajánló szülőknek, kollégáknak, támogatóknak, hogy hozzájárultak a diákjaink számára szervezett programok, rendezvények kiadásainak fedezéséhez, illetve az eszközfejlesztéshez. Köszönettel: az iskola diákjai, tanárai.
* * *
A Szentesi Zenebarátok Egyesülete köszöni mindazok támogatását, akik a személyi jövedelemadójuk egy százalékát az egyesület javára ajánlották fel. A 2008-ban kapott 340.709 forintot az együttesek utaztatására és a találkozók megrendezésére fordították.
* * *
Az INVOKÁCIÓ "Segítségül hívás" Alapítvány (Terney Béla Kollégium, Szentes) megköszöni támogatóinak a felajánlott szja egy százalékos támogatást, amelyből a szociálisan rászoruló diákjaink étkezési díját, valamint a kollégium szakköreit, kulturális- és sportprogramjait támogattuk.
* * *
A Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület megköszöni támogatóinak a SZJA 1 százalékából. 2008-ban felajánlott 17.684 forintot, melyet postaköltségekre fordított.

2009. október 31.

Baráti körből mozgalom

Egyedül az Őrségben nem jártak még

Utazgatnak az országban, s barangolás közben gyakran kattintgatják fényképezőgépeiket a Tájak-Korok-Múze-umok Egyesülete helyi csoportjának tagjai. Közösségformáló ereje mellett kiváló módja ez a mozgalom az ismeretszerzésnek, pályázatokon is indulnak, tágabb és szűkebb környezetünkről szóló témákban.

Országos szinten a hetvenes években kezdődött a szerveződés, melynek célja a honismeret, országjárás népszerűsítése volt. A rendszerváltáskor vált egyesületté, tagsága tág kört ölel fel: baráti körök, múzeumbarátok csatlakoztak, melyek klubokba tömörültek. Így alakult ki a szentesi Koszta József Klub is, kezdettől Lantos Imre szervezi. Tizenkét évvel ezelőtt 16 főt számlált a tagság.

2009. október 31.

Szabadságot, függetlenséget akartak

Október 23-án térzenével és zászlófelvonással kezdődött az 1956-os októberi forradalom és szabadságharcra és a 3. Magyar Köztársaság kikiáltására emlékező városi ünnepség. A zászlófelvonás után a résztvevők átsétáltak a Református Nagytemplom mellett található 56-os kopjafához, hogy elhelyezzék az emlékezés koszorúit, virágait. A városi ünnepség a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ dísztermében folytatódott, ahol Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket, majd az 1956 után halálra ítélt, és kegyelmet kapó Mécs Imre, országgyűlési képviselő emelkedett szólásra.

2009. október 31.

MetalCom

Tíz éves a szentesi MetalCom Zrt. A cégcsoportot mára 11 vállalat alkotja, Magyarországon és határainkon túl egyaránt. A cég a távközlés, az informatika, a szélessávú kommunikáció, a biztonságtechnika, az energia optimalizálás és a tervezői feladatok megvalósításában tevékenykedik.

2009. október 31.

Ellenőrzés a temetőknél

Mint ahogy arról az elmúlt heti lapszámunkban már beszámoltunk, elfogták annak az utcai rablásnak az elkövetőjét, aki két héttel ezelőtt, vasárnap hajnalban támadott meg egy nőt a Kossuth utcán, majd fojtogatni kezdte, és megszerezte annak értékeit. A szentesi rendőrkapitányság munkatársai két nappal a történtek után - az információknak és egyéb adatoknak köszönhetően - igazoltatták a feltételezett tettest, akinél megtalálták a lopott telefonokat, sőt, további bűncselekmények elkövetését is beismerte kihallgatása során. A szentesi fiatal férfit a rendőrség őrizetbe vette, majd a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte, ellene rablás és lopás bűntette miatt indult eljárás.

A helyi mentősök kérték a rendőrség segítségét egy összefüggéstelenül beszélő nő személyazonosságának megállapítása végett a kapitányság dolgozóitól. A nő állította, hogy bűncselekményt követtek el ellene, de pontos részletekről nem tudott szolgálni. Később kiderült, hogy semmiféle bűncselekmény nem történt, sőt, az asszonyt - aki Zala-megyéből érkezett ide - két bíróság is köröztette vagyon elleni bűncselekmények miatt. Azóta a Tatabányai Városi Bíróság elrendelte előzetes letartóztatásba helyezését.

Két olyan baleset történt az elmúlt napokban, amikor a követési távolság be nem tartása miatt ütköztek járművek az utakon, egy esetben pedig az elsőbbség meg nem adása volt a karambol kiváltó oka. A vadbalesetek száma is növekedett, két alkalommal is őz ugrott a személygépkocsik elé.

A hétvégén a rendőrség munkatársai ellenőrzéseket tartanak a temetőkben és azok környékén. Ezúton is kérünk mindenkit, hogy értékeiket ne hagyják gépjárművük utasterében jól látható helyen, valamint kerékpárjuk kormányán, kosarában, mert a tolvajoknak néhány pillanat elegendő a táskák, szatyrok megszerzéséhez. A sírkertek környékén a közlekedésrendészeti osztály, a közrendvédelmi osztály és a bűnügyi szolgálat munkatársai is fokozott létszámban lesznek jelen.

H.V.

2009. október 31.

Telepítés

A Szentesi Horgász Egyesület 60 mázsa pontyot telepített a Kurcába és a Gerecz tóba. A Gerecz-tóba 35 mázsa hal került, két ütemben. A Kurcába 25 mázsa halat telepítettek, került a Felső-Kurcába, a versenypályához és az Alsó-Kurcába is.

2009. október 31.

Deutsch túlélőnek ajánlotta gondolatait

Halmai László, Deutsch Tamás és Farkas sándor a koszorúzásonA recski munkatábor foglyairól, a Szovjetunióba elhurcoltakról és az '56-os hősökről is megemlékezett Deutsch Tamás szentesi beszédében. A Fidesz európa parlamenti képviselője október 22-én, a nemzeti ünnep előestéjén mondott beszédet a Református Nagytemplom melletti kopjafáknál.

Az '56-os emlékmű mellett a politikus először arról a filmről tett említést, mely 2002 óta a Terror Háza Múzeumban látható. A monitorokon folyamatosan két idős ember vallomását láthatjuk, akik egy dokumentumfilmben sírva fakadnak, amikor visszalátogatnak Recskre, a valamikori munkatáborba, az ötvenes évek szörnyűséges helyszínére.

2009. október 31.

Soros ünnepek

A katolikusok számára egy, a protestánsok számára pedig két ünnepnek érkezett el az ideje. Október 31-én ünneplik a reformációt, november 1-jén pedig Mindenszenteket, vagy a Halottak Napját.

A reformáció a 16. században indult el Nyugat-Európában a római katolikus egyház elvilágiasodásának és bizonyos dolgokban az Evangéliumtól való eltávolodásának bírálatával és arra való reakcióként. Majd Luther 95 tézissel hívta fel a figyelmet a hibákra, követeléseit kiszögezte 1517. október 31-én a wittenbergi vártemplom kapujára. A reformátorok között Luther mellett Kálvin, Zwingli és Bullinger munkássága a legjelentősebb.

2009. október 31.

A város kitüntetettjei

Október 23-án a városi ünnepség keretében adták át a Szentes Város Díszpolgára címet és a Városért emlékérmet a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ Dísztermében. A város önkormányzatának képviselő-testülete Szentes Város Díszpolgára címet adományozott dr. Rébeli Szabó József nyugalmazott polgár-mesternek, jogász-nak, szentesi vízilabdázónak, edzőnek, aki munkájával aktív részese volt Szentes közéletének és sportéletének. Ő a kitüntetést megromlott egészségi állapota miatt később veszi át. Szintén díszpolgári címet vehetett át Szirbik Imre polgármestertől id. dr. Kispál Mihály főorvos több évtizedes kiemelkedő szakmai és lelkiismeretes gyógyító munkájáért, valamint városunk jó hírnevének öregbítéséért.

2009. október 31.

Nem varázslat a vegyszer nélküli paprika

Akármennyire is valószerűtlen, nemsokára eljön a vegyszerek nélküli növényvédelem időszaka egyebek között a zöldségtermesztésben. A kémiai anyagok szerepét átveszi a biológiai meg-előzés. Fontos dolog a paradicsomot, paprikát, uborkát, káposztaféléket, stb. fogyasztó vásárlók egészsége és a természeti környezet károsodásának megakadályozása, ami Európai Uniós követelmény is. Ilyen aktualitás és kézenfekvő tennivalók, valamint elvárható eredmények jegyében tartott országosan is figyelemre méltó szakmai napot október elején Szentesen a Délalföldi Kertészek Szövetkezete. Az esemény jelentőségét és hasznosságát a hazánkban jól ismert Kertészet és Szőlészet című szaklap is összefoglalta, több oldalas tudósításban.

Nyomós adat, hogy a szentesi központtal működő tész az integrált zöldségtermesztés keretében akkora felületen folytat biológiai növényvédelmet, amely egynegyede a teljes magyarországinak. A fejlődés útja az, hogy a különböző technológiai színvonalon termelő tész-tagok körében még nagyobb arányban, illetve teljes mértékben érdemes és kell elterjeszteni a biológiai növényvédelmet. Az integrált termesztés nem egyenlő a növényi kártevők természetes ellenségeinek az alkalmazásával, ennél sokoldalúbb intézkedésekre van szükség. Például ügyelni kell az ültetés előtti higiéniára és így tovább. Azoknál a termelőknél, ahol már régóta gond a tripsz- és vírusfertőzés, ott egyik évről a másikra nem oldódik meg a helyzet. Ehhez és más jellegű termesztési feladatok - minőség, fajtaválasztás, tápanyag-gazdálkodás, stb. - megvalósításához segítséget nyújt a tész-tagoknak a szaktanácsadói hálózat.

2009. október 31.

Kiállítás

A városi galériában november 6-án, pénteken 17 órakor nyílik a Kalocs-Art, Kalocsa és a régió képzőművészetének kiállítása. A tárlatot megnyitja Asperján Istvánné népművelő, a kalocsai művelődési központ nyugalmazott igazgatója. A kiállítás megtekinthető február 28-ig a galéria nyitva tartási idejében.

2009. október 31.

Decou-page

A Gyermek klub keretében a Decoupage technikát sajátíthatják el a gyerekek november 3-án, kedden 17 órától a Művelődési és Ifjúsági Házban. A kézműves foglalkozásra mindenki vigyen magával ollót! Bővebb információt a helyszínen és a 314- 211-es telefonszámon kaphatnak. A foglalkozásra a belépés ingyenes!

2009. október 31.

Megjelent a Csalog-könyv

Egy évvel azután, hogy a Koszta József Múzeum nagy-szabású régészeti konferenciát szervezett a Sarlós Isten feltárója, az egykori szentesi múzeumigazgató Csalog József munkásságára, születésének századik, halálának 30. évfordulójára, ismét találkoztak az előadók. Az apropó örömteli volt, hiszen mondhatni rekordidő alatt elkészült a konferencia előadásait tartalmazó, szép kiállítású kötet.

Az október közepén rendezett bemutatón vehették először kézbe a múzeum kiadásában megjelent, 300 oldalas, képekkel, ábrákkal gazdagon illusztrált könyvet. Az eseményen Bondár Mária, az MTA Régészeti Intézetének igazgatóhelyettese köszönetet mondott a szervezőknek, Béres Máriának és Szabó János Józsefnek, a szerkesztőknek, az időközben elhunyt Bende Líviának, valamint Lőrinczy Gábornak.

2009. október 31.

Különdíjas a kávéházban

Azok számára, akik figyelemmel kísérik Szentes élénk fotós életét, ismerősen cseng Törköly József neve. A neves szegedi fotográfus, akinek idén négy képe is szerepel a nemrég kezdődött Alföldi Fotószalonon - melyek közül egy különdíjat kapott - a Galéria Kávéházban mutatkozik be november 2-től.

Törköly József számos hazai és nemzetközi kiállításon szerepelt már alkotásaival, rendszeresen részesül díjakban. A fotózás mellett festészettel is foglalkozik, tájképei, aktjai szegedi galériákban láthatók. Novemberben, a Szentesi Fotókör meghívásának eleget téve, egy kubai utazás során szerezett benyomásait láthatja a közönség. Szándéka szerint Kubának azt az oldalát mutatja be, amelyek csak a turistaösvényekről letérve ismerhetünk meg, távol a szállodák szervezett, külföldieknek szánt úti céljaitól.

A kiállítás december 7-ig látható a Galéria Kávéházban.

Králik Emese

2009. október 31.

Thomas Mann

A Szentes Városi Könyvtárban (Kossuth u. 33-35.) "Thomas Mann, a polgár és európai" címmel Poszler György tanár tart előadást. A program, melyre mindenkit szeretettel várnak, november 4-én, szerdán este 6 órakor kezdődik.

2009. október 31.

Madarak

A városi könyvtárban működő filmklubban november 3-án, kedden 18 órától a Madarak című színes, szinkronizált amerikai filmet vetítik Alfred Hitchcock rendezésében. Az alkotásban Mitch papagájokat akar venni ajándékba, ám az állatkereskedésben megismerkedik Melanie-val. A lány a találkozás hatására elhatározza, hogy megkeresi a férfit, ezért útnak indul. Amint megérkezik megtámadja őt egy sirály. Másnap a madarak megsebesítenek néhány gyereket, majd egyre agresszívebbekké válnak. Elkezdődik a harc a túlélésért.

2009. október 31.

Latin Magyar Bajnokság

Október 24-én rendezték meg a Latin Magyar Bajnokságot Vácon, ahol a Szilver TSE versenyzői kiváló eredményeket értek el. A felnőtt döntőben László Csaba és Mikes Anna 3. helyen végzett. A junior standard döntőben első a Hegyes Bertalan János-Kis Violetta, második a Jéri Tamás-Szepesi Lilla, harmadik a Kis Vencel-Bori Ildikó, ötödik a Túri György-Katona Manuéla, hatodik helyezést a Borda Ádám-Korom Eszter páros szerzett.

2009. október 31.

Száz éve született

Katona Kiss Ferenc

Katona Kiss Ferenc: ÖnarcképNemcsak a művészetét osztotta meg szívesen az emberekkel, hanem az értékeit is szeretettel ajándékozta a fiatal művésztársainak Katona Kiss Ferenc. Idősebb korában úgy döntött feleségével, Túri Júliával együtt, hogy megtakarított javaikat egy képzőművészeti alapítvány gondozására bízzák. Pályakezdő, realista szemléletű alkotók tehetségét kívánták támogatni, tanulmányaik költségét megosztani, hozzájárulni a festők kiadásainak könnyítéséhez.

Az 1909. október 17-én született mester még megérte, hogy halála előtt öt évvel, 1989-ben még jelen lehessen az első alapítványi ösztöndíjak átadásán. Az égi műteremből - ha szemmel tartja a földi eseményeket - reméljük, hogy megnyugvással szemléli: az alapítvány él és működik. A fiatal alkotók eleinte évente, majd később kétévente, rendszeresen átvehetik a sikeres pályázatuk után a munkajutalmat, amit tetszés szerint használhatnak fel. Az elmúlt évben is sikeresen lezajlott a pályázat. Ebben az esztendőben az egyik díjazott alkotó munkáit láthatja a Szentesi Galéria közönsége. 2010-ben újra meghirdeti a pályázatot az öttagú kuratórium, hogy a beküldött alkotások közül kiválassza a legjobbat.

Katona Kiss Ferenc Szegváron született és Szentesen köszönt el örökre a tisztelőitől, 1995. június 8-án. A szentesi gimnáziumból került a Képzőművészeti Főiskolába. Rudnay Gyula festőművész segítette tehetségének kibontását. Előbb a budapesti Műszaki Egyetemen tanít, majd Szentesen talál igazi otthonra és közel három évtizeden keresztül az alkotó munka biztosította számára a megélhetést.

Az alföldi realizmus tisztelője és művelője éppen száz éve kezdte csodálni a természet végtelen szépségét. Tehetségét és nagylelkűségét nemcsak az alapítvány nyertesei és a képeivel megajándékozott intézmények képviselői, hanem mindenki elismeri és kedveli, ha már találkozott az alkotásokból sugárzó harmóniával, a színek varázslatos hangulatával.

Kruzslicz Pál

2009. október 31.

Új orvosi rendelők

Zökkenőmentes marad az ellátás

Beindult a Vásárhelyi út melletti területen az Egészségház építése, melyet várhatóan jövő nyáron adnak át. Az uniós színvonalú, 410 négyzetméteres épületben négy orvosi rendelő és egy gyógyszertár kap helyet.

A beruházó Szirt-Invest Kft. - aki az építkezés költségeit fedezi - és az orvosok között létrejött megállapodás értelmében az orvosoknak csak a rezsit kell fizetniük, bérleti díjat azonban nem, ugyanúgy, ahogy az önkormányzati tulajdonú épületek rendelőiért sem.

Az Egészségház négy orvosi rendelőjében két gyermekorvos és két felnőtt háziorvos dolgozik majd, előbbi feladatokat dr. Kovács Ibolya és dr. Német Jenő, utóbbiakat dr. Papp Andrea és dr. Neu Klára látja el. Így a Klauzál utcai rendelőben dr. Szabó Ildikó és Martinkáné dr. Bazsánt Judit rendel tovább, illetve dr. Csíky László és dr. Szuly Levente Tamás a Nagyörvény u. 59. szám alatt folytatja munkáját.

- A tervek szerint a Klauzál utcai rendelő is átalakul majd a jövőben, valószínűleg oda fogászati ügyelet és gyermek nőgyógyászati szakrendelés kerül. Ehhez azonban az önkormányzat költségvetésében el kell különíteni a forrást. Erről a képviselők később döntenek - tájékoztatta lapunkat Szűcs Lajos alpolgármester.

Az Ady Endre utcai rendelő - melyben jelenleg még dr. Kovács Ibolya rendel - sorsáról később döntenek, várhatóan az épületet - mely megfelelő színvonalú orvosi rendelővé alakításra alkalmatlan - egészségügyi célokra hasznosítják.

Cseh-Lakos

2009. október 31.

Sulihét volt a Kosztában

Az elmúlt héten (október 19-22.) Sulihetet rendeztek a Koszta József Általános Iskolában. A programok hétfőtől csütörtökig tarottak.

Hétfőn kicsit közbeszólt az időjárás, csepergett az eső, amikor a gyerekek az udvaron az aszfaltrajzokkal bíbelődtek. Az ősz ajándékaiból is készítettek különböző anyagokból kreatív tárgyakat (tökfaragványok, terménybábok, levél- és terményképek), amelyekből kiállítást szervezett Csorba Ildikó, a Koszta sulihét felelős szervezője. Még ezen a délután az alsósok egy játékos kavalkádon vehettek részt a könyvtárban és az osztálytermekben, majd a 7-8. osztályosok egy pályaválasztási vetélkedőn gondolkozhattak el: "Mi legyek, ha nagy leszek?". Ezt a nehéz kérdést később egy pályaválasztási fórum követte a középiskolák részvételével. Az iskolában évtizedek óta kiemelt központi nevelési program a környezet ismerete, védelme. Az ebédlőben tartott vetélkedőn az 5-6. osztályosok szerepeltek.

2009. október 31.

Baráti Est

A Szabadidős Sportklub zenés, táncos Őszi Baráti Estet rendez november 8-án, vasárnap 18 órától a derekegyházi vadászházban. A klub autóbuszjáratot is indít 17 órakor Szentesről, a városi könyvtár elől, térítésesen. A rendezvényre jelentkezni szerdánként 15 és 17 óra között lehet a Szabadidős Sportklub Tóth J. u. 28/A. szám alatti klubhelységében.

2009. október 31.

Egy százalék

A Szent László Lovas Sport Klub, Szentes, Szentlászló 5. (18454507-1-06) köszönetét fejezi ki azoknak, akik a 2007. évi személyi jövedelemadójuk 1 százalékát a klub részére ajánlották fel. Ebből 2008. évben összesen 201.175.- forintot kaptunk, amely összeget versenyrendezésre és eszközök vásárlására fordítottuk. A jövőben is számítunk támogatásukra. Köszönettel a klub vezetősége.

2009. október 31.

Zöldág-hírek

Az 1995-ben indult sorozat eredményként november 7-én, szombaton 16 órától már a VIII. Szentesi Gyermek Néptánc Fesztivált rendezik meg. A Móricz Zsigmond Művelődési Házban a színházi felújítások miatt most csak kamaracsoportok (budapesti, békéscsabai, ma-roslelei, szegvári és szentesi) fogadására lesz lehetőség.

A találkozó érdekessége, hogy a felnőttekből álló 4 tagú szakmai zsűribe a fellépő csoportok egy-egy gyermek táncosukat is delegálják.

A vendégek "fogadásában részt vesz" a Táncoló székely is, dr. Csíky László nemrégiben a sétáló utcában felavatott alkotása.

A találkozó befejezéseként a táncosok a közönséggel együtt a Kurca-parton folytatják a mulatságot.
* * *
A Derzsi Kovács Jenő Emlékév alkalmából meghirdetett Derzsi Kovács Jenő Életrajzírói pályázat beadási határideje november 19. A Zöldág MSE (Szentes, Kossuth u. 36.) a pályázatokat november 28-án, szombaton 15 órakor értékeli a Koszta József Múzeumban.
* * *
A Zöldág MSE 2009/ 2010-es tanévben a Kiss Bálint u. 3. alatti próbatermében Han-kó Györgyné a Picurkák (1-3 éves gyermekek), valamint a velük érkező szülőknek, nagyszülőknek szerdánként 11 és 12 óra között, a 4-6 éves előképzősöknek pénteken 16-17 óráig van foglalkozás. Az általános iskolákban néptáncot tanulók hétfőn és csütörtökön 16-18 óra között fejleszthetik tudásukat táncban, énekben, a hagyományok megismerésében.

Minden felnőttet (pl. friss nyugdíjasokat) - aki szívesen énekel/énekelne magyar népdalokat, és elsajátítaná a magyar néptánc alapjait - fogadnak szerdánként 18.30- 19.30 között.

A magyar népzenekincs és néphagyomány páratlan gyöngyszemeit hallhatják az érdeklődők a 106,1 MHz-en, a Rádió Szentes műsorában szerdán 22 és 23 óra között a Síppal, dobbal, nádi hegedűvel népzenei magazinban.

2009. október 31.

Az algyőiek nyertek

Női bajnoki kézilabda mérkőzés

A hétvégén az Algyő jóval esélyesebb csapatát fogadta bajnoki mérkőzésen a Szentesi Kinizsi SZITE női csapata. A megújult csapatban három "tapasztalt" játékos mellett sok-sok fiatal - általános iskolát most végzettek - középiskolás, próbálja elsajátítani az egykor Szentesen szebb napokat is megélt, kézilabda csínját-bínját. Félidőben már - magasabb szinten játszókat is a soraik között tudó -Algyő vezetett 15-10 arányban, amit a meccs végére 28-21-re módosítottak a vendégek.

2009. október 31.

Végre győzelem!

Hosszú idő után ismét nyerni tudott a Szentesi Kinizsi megyei első osztályú labdarúgó csapata. A gárda, győzelme ellenére, maradt a kiesést jelentő 15. helyen, de az együttes eddigi szereplését látva ennek a részsikernek is örülni kell. A Kinizsi a Tiszasziget-Károlyi DSE csapatát verte 3-1-re az elmúlt hétvégén, úgy, hogy a három gólon a Mihály testvérpár, Róbert és Tamás osztoztak. Az első tíz perc a vendégeké volt, később aztán fokozatosan átvette a játék irányítását a Szentes, olyannyira, hogy a félidő derekán a felnőttek között második mérkőzésén pályára lépő Mihály Tamás megszerezte a vezetést a mieinknek. Szünet után rosszul indult a második játékrész a Kinizsi számára, talán öt perc telhetett el, amikor egyenlített a Tiszasziget. A játékrész közepe azonban ismét szentesi gólt hozott, a Hidas által kiharcolt büntetőt Mihály Róbert értékesítette magabiztosan, sőt a 80. percben ugyanő lőtte a mindent eldöntő harmadik Kinizsi-találatot. A hátralévő tíz percben több gólt már nem, két piros lapot viszont láthatott a hazai publikum, előbb Páger szabálytalankodott második sárga lapot érően, majd az ellenfél játékosa könyökölte le Polyák Andrást, így ketten mehettek idő előtt zuhanyozni. Bozóki Zoltán szerint megérdemelt győzelmet aratott együttese, melynek feltétel nélküli győzni akarása kiemelendő. Szombaton idegenben lép pályára a Szentes, az ellenfél az a Csanádpalota lesz, amely csak rosszabb gólkülönbségével áll a mieink mögött a táblázaton. Igazi kiesési rangadó vár tehát a csapatra, melyen a három mérkőzésre szóló eltiltását letöltő Debreceni és Tolnai is pályára léphet, a piros lapos Páger viszont biztos, hogy nem. Annál is inkább jó lenne pontokat szerezni ezen az összecsapáson, mert a Sándor-falva és az Ásotthalom elleni bajnokikon finoman fogalmazva sem a Kinizsi az esélyes együttes.

Hering Viktor

2009. október 31.

Rangadót játszik a Hungerit

Újabb kötelező győzelmen van túl a Hungerit-Metal-Com-Szentesi VK női vízilabda csapata. Zantleitner Krisztina által irányított együttes ezúttal a Honvéd-ELTE POLO gárdáját verte 23-4-re a fővárosban. Arra mindenképpen jó volt a találkozó, hogy valamennyi játékos lehetőséget kapott a bizonyításra, és növelhette az önbizalmát a Dunaújváros elleni hétvégi rangadóra. Zantleitner szerint az utánpótlás csapatok elleni mérkőzésekre sem gond a játékosok motiválása, ez látszik abból is, hogy alaposan megszórták eddigi ellenfeleiket. Egészen más lesz a Dunaújváros elleni derbi, hiszen a mai magyar női első osztály talán két legerősebb csapata meccsel majd egymással szombaton 16 óra 30 perctől a ligeti uszodában. A vezetőedző ugyanakkor hozzátette, nem szeretne jóslásokba bocsátkozni a derbi előtt a találkozó végkimenetelét illetően, az viszont biztos, hogy fegyelmezett védekezéssel igyekeznek majd felvenni a versenyt Mihók Attila csapata ellen. Egy esetleges vereség esetén sincs különösebb gond, az alapszakasz elején tart a bajnokság, csúcsformában majd tavasszal kell pólóznia a Hungeritnek.

H.V.

2009. október 31.

Resitabányai Úszóverseny

Románia egyik legszebb 10 pályás fedett uszodájában rendezték meg román, magyar és szerbiai klubok részt vételével a "Cupa Resita 07" szenior úszóversenyt. A vendéglátók nagyon gondosan figyeltek arra, hogy a versenyzők jól érezzék magukat. Valamennyi úszó emléklapot kapott. A 200 méteres vegyes úszás Franz Koenig emlékszám volt, ezért annak győzteseit kupával díjazták.

A Szentesi Delfin ESC versenyzőinek eredményei: Pólyáné Téli Éva: 50 pille, 100 pille, 50 mell, 100 mell, 50 gyors, 50 hát, 200 vegyes 1., Melkuhn Dezső: 100 hát, 100 gyors, 200 vegyes, 100 pille 100 mell, 50 gyors 1. dr. Bakacsi Gyula: 100 mell, 50 mell, 100 hát, 50 hát, 50 gyors, 100 gyors 1., Lukátsy Katalin: 100 hát, 50 mell, 100 gyors, 50 hát, 100 mell, 50 gyors 1., Pólya Sándor 50 mell 1., Ferke Gáborné: 50 hát, 100 hát, 50 mell, 100 mell 2., dr. Kanyó Ádám 50 hát 2., 100 hát 3.

4x50 m női vegyes váltó: IV. kcs 1. Szentes (Ferkéné, Lukásty, Palásti, Téli); 4x 50 m férfi vegyes váltó: V. kcs 1. Szentes (Melkuhn, Kanyó, Sebesi, Pólya); 4x50 m MIX vegyes váltó: V. kcs 1. Szentes (Melkuhn, Pólya, Téli, Lukátsy K.); 4x50 m női gyorsváltó: IV. kcs 1. Szentes (Ferkéné, Lukátsy, Palásti, Téli); 4x50 m férfi gyorsváltó: V. kcs 1. Szentes (Mel-kuhn, Kanyó, Sebesi, Pó-lya); 4x50 m MIX gyorsváltó: V. kcs 1. Szentes (Melkuhn, Sebesi, Lukátsy, Téli)

Pólyáné Téli Éva

2009. október 31.

Kellenek a pontok

Két hét szünetet követően ismét bajnoki mérkőzés vár a Legrand-MetalCom-Szentes futsal csapatára. A mieink hazai pályán fogadják a Rubeola FC Csömör együttesét. A Szentes legutóbb idegenben szenvedett sima vereséget a Cső-Montage gárdájától, hazai környezetben viszont rendre eredményesen futballozik Némethy László csapata, ami bíztató lehet a november 2-án, hétfőn este 20 órakor kezdődő összecsapás előtt. Némethy lapunknak elmondta, hogy az elmúlt esztendőhöz képest valamelyest gyengült a Csömör játékoskerete, ennek ellenére nem számít könnyű mérkőzésre a tabella jelenlegi kilencedik helyezettje ellen. Időközben a futsal Magyar Kupa küzdelmei is elkezdődtek, az első körben a Szentes nem volt érdekelt, Kerepeckyék kiemeltként várhatják a következő forduló párosítását.

Az NB II-ben vitézkedő ifjúsági csapat is sorra játssza mérkőzéseit. Az első fordulóban hazai pályán kapott ki a Debrecentől Varga Zsolt együttese 2-1-re, majd Tö-rökszentmiklósról hozott el egy pontot a csapat, amit egy újabb hazai vereség követett, a Hajdúdorogtól szenvedtek 7-5-ös vereséget Török Pat-rikék. Legközelebb november 9-én lépnek pályára itthon a fiatalok, ekkor a Borsod Volán együttese lesz az ellenfél.

(hering)

2009. október 31.

23 órán át tekeregtek

Nagy Attila, a Családsegítő Központ munkatársa és társai, illetve a Pepita Macska Drog- és Alkoholmentes Klub és Cseuz László tanár által a 80-as években kezdett városi kerékpártúrát "felélesztették". A tanár úr hathatós segítségével az idén már nem először - és remélhetőleg még sokszor - rendezték meg a 23 órás ünnepi tekergést. A rendezvény célja kettős: megemlékezés az október 23-i nemzeti ünnepről, a köztársaság kikiáltásának évfordulójáról, valamint sportolási lehetőség a fiataloknak. Egyfajta alternatíva, hogy megmutassák, van más, egészségesebb szabadidő eltöltési lehetőség is.

2009. október 31.

Ruhaosztás

A közelgő karácsonyhoz kapcsolódva szeretnének segíteni a családoknak abban, hogy a fa alá ruhák is kerüljenek. A Művelődési és Ifjúsági Házban (Tóth J. u. 10-14.) november 9-én 13 és 1 óra között Ollai Istvánné és Pásztor Antal ingyenesen ruhákat osztanak a rászorulóknak.

2009. október 31.

Baba-mama

Az Ady Endre utcai Rózsavölgyi-házban működő baba-mama klubban november 6-án, pénteken 10-12 óráig Héjja Annamária pszichológus tart előadást a gyermekkori pszichés problémákról.

2009. október 31.

Pótfűtés

Két szőke utazni szeretne, a távolsági buszmegállóban le is állítják az első buszt, ami Brassóba megy! Az egyik megkérdi a sofőrt:
- Mondja, ez a busz elvisz engem Kolozsvárra?
Sofőr: - Nem!
Mire a másik szőke: - És engem?

2009. október 31.

Kis kukta

  • Csirkecsoda
  • Tiramisu villámgyorsan
2009. október 31.

Taroltak a kupán

A Szentesi Tenisz Klub

A képen a páros szám győzteseiA múlt hétvégén a Szentesi Tenisz Klub megrendezte hagyományos őszi tornáját. A verseny Kiemelt Országos kategóriájú minősítéssel a magyar mezőny legjobb 16 éves ifjait toborozta össze. Az erős mezőnyben a Szentesi Tenisz Klub fiai kiválóan szerepeltek, és szó szerint taroltak.

A Fiú 16-os egyéni számban I. helyezést Ajkay Norbert, III. helyezést Virág Máté szerezte meg.

A Fiú 16-os páros számban az Ajkay-Virág páros kimagaslott a mezőnyből és kiváló játékkal elhódította a Kupát.

Ebben a számban még a Korom Tamás és Fricska Martin szentesi páros a bronzérmet is megszerezte.

2009. október 31.

Tánc a csarnokban

Országos táncversenyt rendez a Szilver TSE október 31-én, szombaton. A Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban 17 órától kezdődik a program, melyben a felnőttek és ifjúságiak a tíztánc-ranglista helyezésekért küzdenek, az ifjúsági kategóriában standard és latin magyar bajnoki címek is eldőlnek, valamint junior standard ranglista-pontokért is versenyeznek a táncosok. Minden számban éremesélylyel lépnek parkettre a szentesi klub kiválóságai, de felnőtt és junior korosztályban a dobogó legfelső foka az elvárás.

2009. október 31.

Termálvizek visszasajtolása

A múlt hét hétfőn a Parlament döntött az úgynevezett termál-visszasajtolási ügyről. Az Országgyűlés májusban már jóváhagyta a törvénymódosítást, miszerint bizonyos feltételekkel rendelkező termálkutak esetén a kormány fölhatalmazást kapna arra, hogy a visszasajtolás alól fölmentést adjon. Ez elsősorban az agrárium számára, a termálvízzel dolgozó kertészetek szára jelent komoly dolgot, hiszen ha 2013-ra érvénybe lépne az a már korábban fönnállt törvénykötelezettség, hogy minden vizet vissza kell sajtolni, az a magyar kertészet alól kivenné az energiát, hiszen az agrárárak, az agrárjövedelmezőség nem bírja el a visszasajtoló kutak építésének a költségét. Akkor a köztársasági elnök a törvényt visszaadta a parlamentnek, avval a megokolással, hogy véleménye szerint a törvénnyel sérül Magyarország környezeti állapota, ezért kockázatosnak ítélte a törvényt.

- Az országgyűlési képviselők apró módosítást hajtottak végre a törvényen. Mégpedig azt, hogy az szűkítse a termálkutak körét. A szűkítés azt jelenti, hogy csak azok a kutak esetében lehet ezt a fölmentést megkérni, amelyek 2009. szeptember 30-al üzemelési engedéllyel rendelkeztek. Tehát új kutak esetére már nem bővítik ki a törvényt. A javaslatot 194 támogató és 164 ellenszavazattal, jószerivel az MSZP frakció három Fideszes képviselő támogatásával elfogadta. Itt köszönöm meg Farkas Sándor, Lázár János és Vincze László pozitív hozzáállását. Úgy gondolom, hogy a köztársasági elnök úr most már aláírja, és végre kihirdetésre kerül a törvény. Itt hívom fel a termálkúttal rendelkezők figyelmét, hogy az érvényben lévő törvény január 2-án hatályát veszti, tehát van két hónap arra, hogy ezeket a fölmentéseket elindítsák - tájékoztatta lapunkat Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő.

2009. október 31.

Dísz-szórókút

Dísz-szórókutat üzemeltek be a napokban a Kálvária temetőben. Hazánkban összesen 10 településen van lehetőség a halotti hamvak szórásos temetésére, száraz szórására pedig összesen három temetőben, Miskolcon, Ebesen és mostmár Szentesen. A szabadtéren elhelyezett dísz-szórókút teljesen automata, téli üzemeltetésre is van lehetőség.

2009. október 31.

Szívügy Klub

A szentesi Szívügy Klubnak és a Nyugdíjasok Szentesi Szövetségének közös rendezvénye lesz november 4-én, szerdán délután az Művelődési és Ifjúsági Házban. A találkozó témája Új megoldás a krónikus betegségben szenvedők részére, meglepetéssel. A rendezvény előadói Rémay Robertó László és dr. Kovács Aranka főorvos.

2009. október 31.

Családi események

Született: Lévai Jenő Gézának és Váczi Zsuzsannának Diána Zsuzsanna nevű, Piti Péter Pálnak és Zoltai Zsuzsannának Gábor Soma, Gulyás Zoltánnak és Labádi Nellinek Adrián, Vincze Viktornak és Biácsi Terézia Erzsébetnek Viktória, Uhrin Imrének és Tóth Piroskának Milán Márk, Szabó János Árpádnak és Túri-Kis Andreának Gabriella nevű gyermeke.

Házasságkötés nem volt.

Elhunyt: Deák Albertné Héjja Erzsébet, Kósa Mihályné Dömsödi Mária, Máté Mihályné Máté Mária, Szabados Ferenc, Jaksa Istvánné Maszlag Anna.