2009. október 31.

Felgyő lehet a befutó

Lapunk megjelenésének időpontjában tartja 8. soros ülését az önkormányzat képviselő-testülete. A napirend szerint megvitatják az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok jövő évi üzleti tervét. Erre, miként arról Szirbik Imre polgármester tájékoztatta lapunkat, egyrészt a költségvetés megalapozása, másrészt a későbbi díjtételek megállapítása miatt van szükség. Ide tartozik a víz- és csatornaszolgáltatás, a távfűtés, valamint a lakbérek emelése is. A kérdés: mi látszik ebből előre?

A polgármester érdeklődésünkre elmondta, a tulajdonosi bizottság elemzi a terveket, bár díjtételeket még nem nyújtottak be, az előzetes információk szerint áremelésekben valahol az infláció tájékán, 4-5 százalékon meg tudnak állni. Ez alól a szemétdíj lesz kivétel. Amely azzal van összefüggésben, hogy nagy valószínűséggel a városi lerakót december 31-e után a város nem tudja használni, a környékbeli regionális lerakókba kell elfuvarozni a szemetet. Mint megtudtuk, a közbeszerzési eljárás kiírása megtörtént, ajánlatot még nem kapott az önkormányzat, ugyanakkor kedvező hír a település számára, hogy a felgyői lerakó tud pályázni, mivel a miniszter megadta azt a fölmentést, amely eddig akadályozta a pályázati lehetőséget. Felgyő esik legközelebb Szenteshez, így valószínűleg egy jó ajánlattal talán mérsékelhetőek a magasabb díjtételek, jegyezte meg Szirbik Imre.

Napirenden van az önkormányzati bérlakások közcélból való bérbe adása, illetve a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérlete, valamint az önkormányzati tulajdonú bérlakások bérleti díjának megállapítása is. A város első embere kijelentette: a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti díjáról több fordulón át vitatkozott a képviselő-testület. Itt két elvet kell öszszehangolni. Cél az, hogy ezek az ingatlanok ne álljanak üresen, az üzemeléssel a város gazdasági életének stabilitását jelentsék. Így a lehető legalacsonyabb szinten kellene tartani a bérleti díjakat. Ugyanakkor versenyhelyzetről beszélünk, mivel a vállalkozók nem csak az önkormányzattól bérelnek ingatlant, hanem magánszemélyektől is, azt a dolgot el kellene kerülni, hogy irreálisan alacsonyak legyenek a bérleti díjak a versenyszférához képest. Ami nagyon lényeges: a bérleti díjak bevételt jelentenek az önkormányzatnak, egy részük más dologra felhasználható, illetve visszaforgatható a bérlemények fönntartására, fejlesztésére. Másrészt a költségvetés egyensúlyát kell, hogy szolgálják.

A lakás céljára szolgáló helyiségeknél tavalyi lakbéremelés után a képviselő-testület úgy döntött, hogy a befolyt többletlakbérek egy részét lakbértámogatásra viszszaadja. Ugyanakkor a gazdasági válság nem csak azt jelenti a lakosság számára, hogy akiknek hiteleik vannak, azok kerülnek nehezebb helyzetbe, hanem azok is, akik a város szociálisan nehéz rétegét alkotják, azok, akik bérlakásban laknak, munkahelyeket veszítettek el, nehéz helyzetbe kerültek, növekedett a lakbérhátralékok tömege. A képviselő-testület át kívánja tekinteni, hogy mit tud tenni annak érdekében, hogy ez ne növekedjen. Ott, ahol méltányosságra szükség van, fel-vetődik a kérdés, ott milyen módon gyakorolható kedvezmény. A nem szociális lakásról szóló előterjesztés pedig arról szól, hogy a kórház orvoslétszámának stabilitása érdekében, hiányszakmában letelepítésre, a város orvosnak biztosít egy másfélszobás lakást.

Nem múlik el olyan testületi ülés sem, hogy ne legyen szó az ipari parkról. Fejlesztése most is téma. Ezzel kapcsolatosan újabb pályázat van a testület előtt. Ez már egy megismételt pályázat, tavasszal a testület egy olyan csarnokot szeretne létrehozni, amelyet utána bérleményként ki tudna adni vállalkozók számára munkahelyteremtés céljára. - Ez a pályázat akkor első körben nem nyert, mivel nem mentünk bele irreális vállalásokba, majd miután a pályázati kiírást módosították, így már lehetőség nyílt a pályázat megismétlésére. Ez azért is fontos, mert időközben megkezdődött Kecskeméten a Mercedes gyár építése, és Szentes azon a körzeten belül van, ahol szó lehet alvállalkozó telepítéséről. Úgy gondoljuk, hogy ezzel nagyobb esélyt adunk arra, hogy az autóipari projektbe be tudunk szállni. A gyár egyébként 2011-ben kezdi meg a termelést - jelentette ki a polgármester.

Bár most az előzetes hírek szerint zárt ülésre számíthatunk, de nyílt ülésen kezdődött el a kalandpark ügye. Tudjuk, zárt ülésen való tárgyalása miatt nem sokat lehet róla előzetesen beszélni, azonban arról kifaggadtuk a polgármestert, annyit áruljon el, hogy komoly szándéka van a befektetőnek, és lesz kalandpark, vagy ez még most vita tárgya.

- Zárt ülésen akkor tárgyal a testület, ha azon álláspontot alakít ki. Az első nyílt ülésen a testület megismerkedett a témával. A második fordulóra volt már egy szerződési ajánlat, az erre adandó választ beszélték meg a képviselők. Egyébként nagy valószínűséggel nyílt ülésen tárgyalja majd a testület, ez az ügyrendi bizottságtól függ. A bérleti szerződésre vonatkozóan bizonyos finomítások után gyakorlatilag megegyezés született. Úgy látom, hogy a pályázó megalapozott, mind anyagilag, mind szakmailag alátámasztott dokumentációt adott, már az is kitudódott, hogy a beruházó mögött a Szeviép áll, ismert, megyén belül működő, jelentős tőkével rendelkező vállalkozásról van szó - mondta Szirbik Imre.

Az országgyűlési képviselőket arra buzdítják, hogy népszerűsítsék a H1N1 vírus elleni védőoltást. Vajon a város első embere beadatja a védőoltást? Íme a válasz:

- Igen, a kórház higiénikusa családon belül van, tehát nekem pontos információim vannak. Én mindenkinek a döntésére bízom, ugyanakkor elfogadom az ezzel foglalkozók véleményét. Minden gyógyászati beavatkozásnak vannak kockázatai, de azt is tudomásul kell venni, hogy egy járvány előszobájában vagyunk Európában. A járvány már elkezdődött. Mivel két hét az az idő amely alatt az oltástól számítva a védettség fölépül, de ha a járvány ennél gyorsabb terjedésű lesz, akkor gond van, ha lassúbb, akkor megnyertük a dolgot. Mindenkinek azt ajánlom, aki egészséges, nincsenek betegségi kockázatai, ezt a lépést tegye meg. Szuverén döntése, de mindenkinek azt javaslom, hogy konzultáljanak a háziorvossal. Ó tudja eldönteni, hogy vannak-e olyan kockázatok, ami miatt esetleg nem javasolja az oltást.

Lovas József