2009. október 31.

23 órán át tekeregtek

Nagy Attila, a Családsegítő Központ munkatársa és társai, illetve a Pepita Macska Drog- és Alkoholmentes Klub és Cseuz László tanár által a 80-as években kezdett városi kerékpártúrát "felélesztették". A tanár úr hathatós segítségével az idén már nem először - és remélhetőleg még sokszor - rendezték meg a 23 órás ünnepi tekergést. A rendezvény célja kettős: megemlékezés az október 23-i nemzeti ünnepről, a köztársaság kikiáltásának évfordulójáról, valamint sportolási lehetőség a fiataloknak. Egyfajta alternatíva, hogy megmutassák, van más, egészségesebb szabadidő eltöltési lehetőség is.

A részvétel lényege, hogy a csapatokból 23 órán keresztül mindig legyen valaki a városban kijelölt pályán. Különösebb korlátozások nincsenek, sem életkorban sem létszámban, de egy csapat 2-10 fős lehet. Mindegy, hogy gyerek vagy felnőtt, amatőr vagy "profi" kerékpáros. A legfontosabb szabályokat azonban mindenkinek be kell tartani. (Védőfelszerelés, kerékpár világítás, stb.)

19 csapatban közel 170 versenyző jelentkezett a rendezvényre és többen voltak, akik csemetéjüket is vitték a gyerekülésben. A majdnem 3800 méteres távot úgy tervezték meg, hogy végig csak jobbra kelljen kanyarodni. Ez az útszakasz kellően ki volt világítva.

Voltak, akik versenyeztek, mások "csak végig tekerték" a távot, és önmagukkal küzdve tisztelegtek az ünnep szellemisége előtt. Nagyon sok díjat ajánlottak fel, és több kategóriában kaptak kisebb-nagyobb tárgyakat a résztvevők. A szervezők által felkeresett támogatók jóvoltából szendvics, ásványvíz, tea, virsli, de még bográcsgulyás is segített az "eltekert kalória" pótlásában. Az éjszakai pihenő a Kiss Bálint iskolában volt. A büfében megtalálhattuk a vöröskereszt aktivistáit, a kisebb balesetek orvoslását a mentősök biztosították - akik szintén beneveztek a "tekergésbe".

(Garai)