2009. október 31.

Sulihét volt a Kosztában

Az elmúlt héten (október 19-22.) Sulihetet rendeztek a Koszta József Általános Iskolában. A programok hétfőtől csütörtökig tarottak.

Hétfőn kicsit közbeszólt az időjárás, csepergett az eső, amikor a gyerekek az udvaron az aszfaltrajzokkal bíbelődtek. Az ősz ajándékaiból is készítettek különböző anyagokból kreatív tárgyakat (tökfaragványok, terménybábok, levél- és terményképek), amelyekből kiállítást szervezett Csorba Ildikó, a Koszta sulihét felelős szervezője. Még ezen a délután az alsósok egy játékos kavalkádon vehettek részt a könyvtárban és az osztálytermekben, majd a 7-8. osztályosok egy pályaválasztási vetélkedőn gondolkozhattak el: "Mi legyek, ha nagy leszek?". Ezt a nehéz kérdést később egy pályaválasztási fórum követte a középiskolák részvételével. Az iskolában évtizedek óta kiemelt központi nevelési program a környezet ismerete, védelme. Az ebédlőben tartott vetélkedőn az 5-6. osztályosok szerepeltek.

Kedden a megunt játékokat csereberélték a gyerekek, amit az alsósok tréfás sportdélutánja követett. Kisfalvi Angéla művész tanár is bemutatta művészetét a könyvtárban. A tornateremben a 7-8.-osok kézilabda- és focibajnokságát rendezték.

A szerdai nap nyílt foglalkozással kezdődött, melyet a modern kor "hozománya" a számítógépes generáció-vetélkedő, játékos csapatverseny követett, otthon és az iskolai számítógépes termekben. A tornateremben a Horváth Mihály Gimnázium 10. D. osztálya a Majomország című darabot mutatta be. Ezután ismét sportprogram, a "Gólzáporos délután" tanár-diák kosárlabda mérkőzés adott lehetőséget a mozgásra, szurkolásra.

Csütörtökön az 1956-os eseményekre emlékeztek, majd a "Sporttal az egészségért" dohányzás, alkohol és drogellenes programok mellet kosárba dobó versenyt rendeztek. Új kezdeményezés a kedvenc dalok éneklése, karaoke verseny az aulában, ami szintén egy olyan program, ahol a cél egy nagyobb közösség megmozgatása egy közös éneklés erejéig. Ezt követte a sulihetet záró táncmulatság a felsősök részére.

Szemerédi András, a Koszta iskola igazgatója elmondta: ennek a rendezvénysorozatnak az elődjét már az iskola megalapítása óta megrendezik. Célja, hogy olyan programokat szervezzenek, ahol az iskolán belül minden korosztály megtalálja azokat a sikerélményeket, amelyeket a tanórákon nem. Sok a sport, a játék, és a gyerekek szinte észre sem veszik, hogy itt készség-fejlesztés is folyik, ahol a kreativitásuk, a saját ötleteik is megvalósulnak. Nem titkoltan a rendezvény nagyon fontos alapelemei a nyílt foglalkozások, ahova a szülők is bemehetnek és megnézhetik, hogy a csemetéik mivel, és hogyan foglalkoznak. Nagyon sok gyerek egy ilyen iskolai közösségben teljesen ismeretlen oldalát mutatja szüleinek is. A programok összeállítása egy évek óta bevált alapforgatókönyvre épül, de ezeket a gyermekek vagy a pedagógusok bővíthetik.

(garai)