2009. október 31.

A város kitüntetettjei

Október 23-án a városi ünnepség keretében adták át a Szentes Város Díszpolgára címet és a Városért emlékérmet a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ Dísztermében. A város önkormányzatának képviselő-testülete Szentes Város Díszpolgára címet adományozott dr. Rébeli Szabó József nyugalmazott polgár-mesternek, jogász-nak, szentesi vízilabdázónak, edzőnek, aki munkájával aktív részese volt Szen-tes köz-életének és sportéletének. Ő a kitüntetést megromlott egészségi állapota miatt később veszi át. Szintén díszpolgári címet vehetett át Szirbik Imre polgármestertől id. dr. Kispál Mihály főorvos több évtizedes kiemelkedő szakmai és lelkiismeretes gyógyító munkájáért, valamint városunk jó hírnevének öregbítéséért.

A Szentes Városért emlékérem kitüntetettjei: Cseuz László nyugalmazott testnevelő tanár pályafutása, szakmai tevékenysége, valamint egész életműve alapján olyan kiemelkedő sportteljesítményt nyújtott, mellyel hozzájárult a város jó hírnevének öregbítéséhez. Kezdetben főállású úszóedzőként foglalkozott gyerekekkel, később általános iskolai testnevelő tanárként, majd gimnáziumi pedagógusként igyekezett minél több sportágat megszerettetni a fiatalokkal. A sportcsarnok igazgatójaként is bizonyította a város sportéletéért érzett elkötelezettségét. 44 éves korában kezdett el triatlonozni, néhány év múlva korosztálya legjobbjai közé került. Tíz évvel ezelőtt teljesítette a világ legnagyobb profi kerékpáros körversenyének a "Tour de France"-nak a távjait. Öt alkalommal vett részt olimpián úgy, hogy Szentesről kerékpárral jutott el a világ különböző tájaira. Sportszerű életvitelével a fiatal generációk előtt méltó példaként áll.

Dr. Demeter Attiláné gyógy-pedagógus több évtizedes kiemelkedő gyógypedagógusi munkássága során elévülhetetlen érdemeket szerzett az enyhe fokban értelmi fogyatékos tanulók nevelésében. 1979-től 2006-ig több mint húsz éven át igazgatóként dolgozott, jelenleg a Rigó Alajos Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon logopédusa. 39 éves közalkalmazotti jogviszonya, a gyermekek oktatásában, nevelésében kifejtett tevékenysége sikeres életút.

A Horváth Mihály Gimnázium idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját. A város egyik legjelentősebb szellemi műhelye, s mint ilyen számos Szentes hírnevét öregbítő diákot bocsátott útjára. A gimnázium magas színvonalú nyelvi képzésével, biológia-, valamint matematika csoportjaival, az országban elsőként indított és országos beiskolázású irodalmi-drámai tagozatával közkedvelt intézmény. A gimnázium díját H. Szabó Réka igazgatónő vette át. Az irodalmi drámai tagozaton végezte kö-zépiskolai tanulmányait szám-talan, mára már híres, tehetséges színész és énekes.

Kocsis László szakközgazdász, mélyépítő üzemmérnök több évtizede áll a Vízmű és közvetve a város szolgálatában. Kiemelkedő pénzügyi munkássága elismeréséül. Kocsis László munkájával közreműködött az önkormányzat ivóvíz- és csatornarendszerének zökkenőmentes működtetésében. A város legjelentősebb kommunális beruházásának pénz-ügyi irányítójaként 2002-ben megszervezte a Csatornamű Társulatot, amelynek elnöke. A 2004-2008. közötti csatornaépítés folyamatát végigkísérte. Szakértelmével hozzájárult hogy a város egész területére kiterjedő szennyvíz-csatornaépítésben 5500 ingatlan tulajdonosa, bérlője részt vegyen. E felelősségteljes munka közben irányította a Vízmű gazdasági életét, szakértelmével hozzájárult a Vízmű Kft. egyenletes gazdálkodásához, fejlődéséhez és zavartalan üzemeléséhez. Tapasztalatát, szakértelmét évek óta átadja a fiataloknak, mint a közgazdasági szakközépiskola óraadó tanára.

Dr. Széchenyiné Csergő Judit ny. laborvezető, a Herman Ottó Országos Állat- és Természetvédő Egyesület szentesi tagozata alapítója, az Együtt Szentesért Civil Egyesület társelnöke a helyi közösség szolgálatában végzett több évtizedes kitartó munkájával kiemelkedő érdemeket szerzett. Alapító tagja a Csallány Gábor Múzeumbaráti Körnek, vezető szervezője a Szentesiek Baráti Körének, alapítója és anyaggyűjtője a helyi Kórháztörténeti Gyűjteménynek, alapítója és vezetője a Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület helyi csoportjának. Több mint húsz éve vezeti a Szentesiek-budapestiek Baráti Körét. Neki köszönhetően nagyon élénk a kapcsolat a Szentesről elszármazottakkal. Az elmúlt évben kezdeményezője, szervezője és lebonyolítója volt Koszta József Kossuth-díjas festőművészünk földi maradványai hazahozatalának.

Mihály Béla igazgató, karnagy több évtizedes pedagógiai és zenei munkásságával kiemelkedő eredménye-ket ért el az ifjúság művészeti nevelésében, hozzájárult a város jó hírnevének öregbítéséhez. Mihály Béla 1974. óta dolgozik a szentesi zeneiskolában. Hosszú időn keresztül volt igazgatóhelyettese az iskolának, majd 2002. óta igazgatója. Vezetésével az elmúlt évben "Kiválóra minősített alapfokú művészeti iskola" címet kapott az intézmény. Fúvószenekari találkozók, hangversenyek szervezésével jelentősen hozzájárul a város közművelődési életének gazdagításához. Közel húsz éve vezeti a szentesi fúvószenekart, amely irányításával különböző hazai és nemzetközi megmérettetéseken kiemelkedő eredményeket ért el. Szervezőmunkájának köszönhetően a zenekar külföldi kapcsolatai jelentősek, ezzel hozzájárul a város határon túli megismertetéséhez.

A kitüntetéseket Szirbik Imre polgármester adta át. Az ünnepségen közreműködtek: Bárdos Lajos Vegyes Kar, Horváth Mihály Gimnázium diákjai, Szentes Város Fúvószenekara.

L.J.