2009. október 31.

Baráti körből mozgalom

Egyedül az Őrségben nem jártak még

Utazgatnak az országban, s barangolás közben gyakran kattintgatják fényképezőgépeiket a Tájak-Korok-Múze-umok Egyesülete helyi csoportjának tagjai. Közösségformáló ereje mellett kiváló módja ez a mozgalom az ismeretszerzésnek, pályázatokon is indulnak, tágabb és szűkebb környezetünkről szóló témákban.

Országos szinten a hetvenes években kezdődött a szerveződés, melynek célja a honismeret, országjárás népszerűsítése volt. A rendszerváltáskor vált egyesületté, tagsága tág kört ölel fel: baráti körök, múzeumbarátok csatlakoztak, melyek klubokba tömörültek. Így alakult ki a szentesi Koszta József Klub is, kezdettől Lantos Imre szervezi. Tizenkét évvel ezelőtt 16 főt számlált a tagság. Aztán jöttek a barátaik, majd azok barátai, jelenleg 82-en fizetnek éves tagdíjat. A tagság az országos egyesületnél többféle kedvezményre jogosít, olcsóbban juthatnak könyvekhez, térképekhez, valamint számos múzeumba díjmentesen térhetnek be. Mindezek mellett további előnye a klubnak, hogy a szabadidőt kellemes társaságban tölthetik, időnként előadásokat hallgatva, nagyobb múzeumi rendezvényeken besegítve, de a közös szalonnasütést is idesorolja Lantos Imre. Jellemzően nyugdíjasok vannak többségben. Évente általában hatszor kelnek útra, egynapos, vagy legfeljebb 2-3 napos kirándulásokra. Belföldön sokfelé jártak, a klubvezető az egyszerűség kedvéért inkább azt említi, merre nem: Zala megye, az őrségi táj eddig kimaradt. Túl költséges lenne számukra egy négynapos túra a messzi vidékre, pedig lehetne ott is jót barangolni. Csak hát, a mai világban senki sem szívesen hagyja el a lakását hosszabb időre, sőt idősödik is a társaság magyarázza. A világból annyi a miénk, amennyit meglátunk belőle, - szól mottójuk, mely a fotópályázatokban válik igazán sokatmondóvá. Ötödik éve írják ki, az országból ilyenkor 70-80 kép is érkezik, melyeket a Szentesi Fotókör tagjai értékelnek, s melyekből kiállításokat rendeznek. Az a szép egy-egy ilyen tárlatban, hogy amatőrök és a fotózással komolyabban foglalkozók képei megférnek egymás mellett. Minden évben választanak témakört, a korábbi esztendőkben szakrális emlékek, útmenti keresztek, hazánk legszebb tájai kerültek lencsevégre. A nemrégen a Koszta József Múzeum megyeházi épületében nyílt kamarakiállításra (címe: A világ más szemmel) az elmúlt két év nyerteseit hívták meg. A jövő évi pályázaton természeti értékeink kerülnek sorra.

A tagok aktívan részt vesznek egyéb országos pályázatokon is, a saját település bemutatásában első díjat, a Kossuth nyomában című kiírásban 2. díjat nyertek, volt, hogy fotótörténeti emlékeket jártak körbe. Külön érdekesség, hogy az egyik pályázatról lekéstek ugyan, mégsem veszett kárba a munka, más szempontból lett nagy jelentősége. Mi történt 100 éve városunkban? - ezt a témát Koszta szentesi letelepedésének tanulmányozására szentelték, az ekkor felhalmozott adatokból kiindulva sikerülhetett a fővárosban eltemetett festőművészt tavaly hazahozatni, s feleségével díszparcellába kerülhetett.

Ez többet ért minden díjazásnál, véleményezi Lantos Imre, aki a dokumentumok gyűjtését a mai napig folytatja.

Darók József