XLI. évfolyam 6. szám

2009. február 13.

Kivonult az ellenzék

Elfogadták az önkormányzati biztos zárójelentését

A Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése február 12-én tartotta ülését Szegeden. A tanácskozáson Szentest érintő napirendi pont is szerepelt, hiszen több tekintetben is téma volt a Dr. Bugyi István Kórház kérdése. Ezen kívül elfogadták a Csongrád megye 2009. évi költségvetési rendeletét is. A másfél milliárd forintos összeget is meghaladja a megye idei költségvetési hiánya. Az elfogadott büdzsé közel 19,1 milliárdos bevétellel és 20,6 milliárdos kiadással számol.

A költségvetési hiány azonban 400 millió forinttal kevesebb a tavalyi 1,9 milliárdos hiánynál.

Terítéken volt a megye volt főjegyzői tisztségének megválasztása is, erre egy pályázat érkezett be. Dr. Kovalcsik Andreát február 19-ével, határozatlan időre választotta meg a megyei közgyűlés - derült ki a zárt ülés utáni hivatalos sajtó-bejelentésből. Dr. Kovalcsik Andrea 2000-ig ügyvédként dolgozott, később a Csongrád Megyei Közigazgatási Hivatalban, 2005-től pedig a Fogyasztóvédelmi Felügyeletnél tevékenykedett, ahol a regionális igazgatói posztot is betöltötte.

Napirendi pontként tárgyalták a megyei képviselők a Dr. Bugyi István kórházhoz kirendelt volt önkormányzati biztos intézkedési tervének értékelését és a zárójelentést is, melyet kérdés és vélemény nélkül elfogadott a megyei képviselő-testület.

Az ellenzéki MSZP - SZDSZ képviselőcsoport több módosító indítványt is benyújtott a költségvetési rendelethez, mellyel kapcsolatban volt, aki azt javasolta, hogy mivel a tervezet elkészítése és tárgyalása között csak néhány nap telt el, ezért csak első körben tárgyalják azt meg és a rendeletről szóló szavazást halasszák el. Javaslatukat a többség elutasította, majd a közgyűlés nagy többséggel elfogadta a rendeletet. Az ülésről a költségvetés elfogadása után kivonultak az ellenzéki képviselők, és az utolsó mintegy tucatnyi napirendi pontot már csak a polgári frakció ülte és szavazta végig.

2009. február 13.

A költségvetés csapdái

Segítség a bajbajutott családoknak

A város költségvetése két részből áll, van egy működési és egy fejlesztési fejezete. A működési költségvetés rendkívül szigorú gazdálkodást feltételez, az elvonások miatt alig jut pénz, ami jut is, az szinte az egyhelyben topogásra elegendő - mondta el Kozák János a Fidesz MPSZ sajtótájékoztatóján. Az önkormányzat pénzügyi bizottságának elnöke a fejlesztéseknél nagyon komoly problémákat lát.

- Amikor megkaptuk a 2009-es költségvetési koncepciót, javasoltuk, és a képviselő-testület el is fogadta azt, hogy a fejlesztésekkel kapcsolatban dolgozzanak ki egy olyan tájékoztató rendszert, amiben a képviselők láthatják, hogy melyek azok a legfontosabb fejlesztések, amik már megkezdődtek, vagy valamilyen oknál fogva nem halaszthatók el, vagy pedig elhalaszthatók. Legyen rálátásunk a fejlesztésekre. Ezt a hivatali apparátus ki is dolgozta, az anyagot januárban tárgyaltuk - tájékoztatott a grémium elnöke.

2009. február 13.

Új szolgáltatások a gyermekkönyvtárban

DVD-kölcsönzés

Januárjától új szolgáltatás indult a Gyermekkönyvtárban (Petőfi u. 1.). A felnőtt könyvtárban évek óta működő Hangoskönyvtár részeként ezentúl lehetőséget biztosítanak a gyermekek számára is DVD-kölcsönzésre. Kínálatukban elsősorban rajzfilmek, ismeretterjesztő filmek és kötelező olvasmányok filmes adaptációi találhatók. Alkalmanként két DVD-film kölcsönözhető egy hétre. A kölcsönzés beiratkozáshoz kötött, díja 300 foirnt (3 hónapra érvényes), további költségek nélkül. A tagsági a felnőtt könyvtár Hangoskönyvtárába is érvényes, ahol a DVD-filmek mellett CD-k kölcsönzésére is lehetőség van.

Gyermekfelügyelet

Sokszor tapasztalt dolog, hogy a szülők ügyintézéseik vagy szabadidős programjaik alatt szeretnék, ha gyermekük szakszerű felügyelet alatt állna. Mostantól szakképzett gyermekfelügyelő áll rendelkezésükra a gyermekkönyvtárban. A gyermekeket változatos programokkal várják - olvasással, tánccal, zenehallgatással, társasjátékozással, puzzle-vel, játszóházzal, különféle kézműves készségfejlesztő programokkal töltjük a várakozási időt.

Természetesen egész napra nem tudják vállalni a gyermekek felügyeletét, de az egy-két órás felügyelet is nagy segítség lehet. Előzetes időpont-egyeztetés a 63/313 -654-es telefonszámon, illetve a gyermekkonyvtar@vksz.hu e-mail címen lehetséges.

A közösségre való tekintettel, vírusos és fertőző gyermekek felügyeletét nem tudják biztosítani, de minden három év feletti gyermekeket szívesen látnak a kölyök klubban. A szolgáltatás most bevezető áron: csak 250 forint minden megkezdett fél óra után!

2009. február 13.

Rendhagyó fogadónap

Február 19-én, csütörtökön 9-11 óra között Szűcs Lajos alpolgármester, Szirbik Imre polgármester 14-16 óra között fogadónapot tart a városházán. A város vezetői hivatali helyiségükben fogadják az ügyeiket intézőket.

2009. február 13.

Calici

Feloldották a múlt héten elrendelt látogatási és felvételi tilalmat a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonban február 12-én. Akiknél a legkésőbb jelentkeztek a Calici vírus tüneti, azok jelenleg elkülönítve laknak az otthonban. Influenza-járvány továbbra sincs az intézményben, a lakók és a dolgozók közül is sokan felvették a védőoltást.

2009. február 13.

Városfejlesztési stratégia

A vállalkozókat és a civilszervezeteket is bevonták a szervezésbe

A vállalkozók és az önkormányzat munkatársainak meg is mutatták a terveket

Minden városnak célszerű elkészíteni saját integrált városfejlesztési stratégiáját, főként, ha olyan fejlesztéseket akar megvalósítani a jövőben, amelybe saját forrásain kívül uniós pénzeket is be akar vonni. A középtávú fejlesztési szemléletű integrált városfejlesztési stratégia (IVS) célja a területi alapú és szemléletű tervezés megszilárdítása a településeken, valamint a városrészekre vonatkozó feladatok meghatározása. Kialakításába Szentesen a vállalkozókat, civil szervezeteket is bevonják fórumokon keresztül, az ott elhangzó ötleteket pedig beépítik az elképzelésbe.

2009. február 13.

Tüzelőanyag hiány

Évfordulónaptár - 2009.

95 éve, 1914. február 7-én bemutatták Szentesen Edison új találmányát, a kinetofont (beszélő mozi).

160 éve, 1849. február 8-án gróf Vécsey Károly tábornok parancsára a Szentes városi tanács intézkedett egy katonai kórház felállításáról. A 180 ágyas kórház helye a központi református és katolikus népiskolák voltak. Felügyelő biztosokul Dózsa Lajos tanácsnokot és Sass Károly seborvost nevezték ki. A berendezett katonai kórház parancsnoka Debnár József kapitány lett.

2009. február 13.

Tiszteletdíj nélkül

Megtisztelő cím volt a képviselőség

A városi közgyűlés terme az 1910-es években

Az elmúlt hetekben, hónapokban a rádióban, a tévében, a sajtóban sokat foglalkoztak a képviseleti rendszerekkel, azok számarányával, a kisebb parlament, kisebb önkormányzatok lehetőségével. A viták folynak, de az ember nem igazán érzi, érzékeli, hogy tanulnának a múlt tapasztalataiból. Mire gondolunk?

2009. február 13.

Menetrend

Az alábbiakban közöljük az elmúlt számban már megkezdett új vasúti menetrend folytatását a Szentes - Debrecen - Szentes, valamint a Szentes - Szeged - Szentes viszonylatban.

Jelmagyarázat: M: Munkanap; V: Vasárnapi közlekedési rend; SZV: Szombat, vasárnap; H-Sz: Hétfőtől szombatig, IC: Helyjeggyel vehető igénybe; Félkövér betű: Gyorsvonat.

2009. február 13.

Szolgálnak és védenek

Ha megkérdeznénk az embereket hogy mi jut eszükbe a rendőrökről, valószínűleg többnyire elég pejoratív véleményeket hallanánk. Hiszen mi, civilek azt tapasztaljuk, hogy megbüntetnek minket ha gyorsan hajtunk, ha nincs befizetve a kötelezőnk, vagy éppen csak elfelejtettük bekötni a biztonsági övet. Pedig a rendőrök többsége teszi a dolgát, úgy ahogy arra felesküdött, sőt időnként még annál is jobban.

A napokban történt, hogy zárás előtt nem sokkal késsel felfegyverkezett fiatalok rontottak be a Főnix tékába, és a bevétel átadását követelték. Miután kést nyomtak a hasához, a riadt eladólánynak nem maradt más választása, eleget tett a felszólításnak. Amikor a rablók elmentek a lány azonnal hívta a rendőrséget. És innentől kezdve ők vették át az irányítást. Pillanatokon belül a helyszínre értek és a kapott személyleírás alapján perceken belül (!) elkapták az egyik elkövetőt. Egy órán belül pedig már a többiek kezén is kattant a bilincs.

2009. február 13.

Keresztény dalok

A Szentesi Művelődési Központ szervezésében, a Művelődési és Ifjúsági Házban a SZEFRIKÖZ (Szentes-Felsőpárti Református Ifjúsági Közösség zenekara) játszik február 13-án, 18 órától. A rendezvényen keresztény énekeket, dalokat adnak elő gitárral, hegedűvel, furulyával, fuvolával, basszusgitárral, dobbal kísérve. Az előadás meghallgatása ingyenes.

2009. február 13.

Folytatódik a közmunkaprogram

Sikerrel pályázott az önkormányzat szociálpolitikai osztálya a téli közmunkaprogram folytatására, így nem február 14-ig, hanem március 31-ig foglalkoztatnak a programban 40 főt Szentesen és a kistérségben. Március végéig tervezhetők a feladatok. Egy ember helyett kell új dolgozót felvenni, mivel ő hosszú ideig lesz munkaképtelen, rajta kívül lemorzsolódás eddig nem volt.

A most elnyert támogatási összeget, 6,9 millió forintot azonban az első körben elnyert 8, 9 millió forinttal ellentétben már nem lehet eszközbeszerzésre fordítani, ebből a pénzből csak a bérek és a járulékok fedezhetők. A projektben a halmozottan hátrányos munkaerő-piaci helyzetű célcsoportból kiválasztottak Szentesen két óvodai körzetben, a Deák, a Petőfi és a Koszta József Általános Iskolában, valamint a gondozási központban, a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonban, a hajléktalansegítő központban és a Terney Béla Kollégiumban folytatják a belső felújítási munkálatokat, a programvezető koordinálásával.

2009. február 13.

Kormányváltásra készen

A Fidesz feloszlatná a parlamentet

Az elmúlt évek gazdaságpolitikája elviselhetetlen helyzetet hozott Magyarországra. Ami már szinte kezelhetetlen. Eljutottunk odáig, amikor ki kell mondani, ennek a kormánynak mennie kell. Egy tiszta, átlátható, a problémák megoldásában aktívan résztvevő, a lakosság helyzetét átérezve egy olyan kormánynak kell megalakulni, amely a mai gazdaság- és társadalompolitikai kérdéseket kezelni tudja.

A fenti mondatok a Fidesz MPSZ minapi sajtótájékoztatóján hangzottak el. Farkas Sándor országgyűlési képviselő, a párt megyei elnöke elmondta, erre vonatkozóan nemrégen már volt próbálkozás a parlament ülésén, de az nem járt sikerrel. Az elkövetkezőkben szintén lesznek olyan próbálkozások, amelyek a parlament önfeloszlatásáról szólnak. Farkas Sándor a maga részéről támogatja az önfeloszlatást, és arra kéri képviselőtársait - pártoktól függetlenül -, hogy ők is támogassák a népi kezdeményezést. Adjanak esélyt egy új helyzetben, új lehetőséget kihasználva az Európai Parlamenti választásokkal egy időben időközi országos választás megtartására.

2009. február 13.

Ma is tanár lenne

Az Apáczai Kiadó által alapított Apáczai Genius-díj ezüst fokozatát kapta Almási Jánosné, a Koszta József Általános Iskola igazgatója. A januárban átvett kitüntetést nem volt könynyű kiérdemelni, évente legfeljebb tíz pedagógus kaphatja.

Almási Jánosné azt meséli pályafutásáról, hogy pályafutása óvónőként kezdődött az akkori Barneválnál, az üzemi óvoda vezetője volt. A mai Koszta-iskolába 1983-ban került, elvégezte a tanítóképzőt, s alsó tagozatosokat tanított, illetve felsőben rajzot. A volt úttörőháznak 1992-ig volt az igazgatója, aztán visszajött az iskolába.

2009. február 13.

Iskolai beíratás márciusban

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a szülőket, hogy a 2009/2010. tanévre a 2009. május 31-ig hatodik életévet és az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget elérő gyermeküket március 25-26-27-én 7-17 óra között írathatják be a lakóhely szerinti kötelező felvételt biztosító vagy választott általános iskola első évfolyamára.

A helyhatóság felhívja a szülők figyelmét arra, hogy az önkormányzati fenntartású általános iskolák először a körzetükben lakó tanulókat kötelesek felvenni. Előnyben kell részesíteni a halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat.

Beíratáshoz szükséges dokumentumok: a szülő személyi igazolványa, lakcímet igazoló hatósági igazolványa, a gyermek születési anyakönyvi kivonata, lakcímet igazoló hatósági igazolványa, eredeti írásos óvodai szakvéleménye, ill./vagy iskolaérettséget igazoló nevelési tanácsadó, vagy szakértői bizottsági által kiállított szakvélemény.

A szülő kérelmére a gyermek megkezdheti tankötelezettségének teljesítését akkor is, ha hatodik életévét 2009. december 31. napjáig betölti.

A beiratkozásokkal kapcsolatos további, részletes információk az általános iskolákban szerezhetők be.

2009. február 13.

Óvodai beíratás egy hónap múlva

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a szülőket, hogy gyermekük a harmadik életévtől kezdődően óvodai nevelésben vehet részt. Előjegyzésbe kerülhetnek azok a gyermekek is, akik 2010. május 31-ig lesznek három évesek.

A helyhatóság felhívja a szülők figyelmét, hogy a közoktatási törvény értelmében gyermekük abban az évben, amelyben ötödik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától (2009. szeptember 1.) napi négy órát köteles óvodai nevelésben részt venni. Az ötéves gyermekek beíratásának elmulasztása szabálysértési eljárást vonhat maga után.

Az óvodai beíratások időpontja: március 9-10-11-ig 7-17 óra között a lakóhely szerint illetékes vagy választott óvodában. A Kossuth utcai Tagóvodába továbbra sem lehet három éves gyermek felvételét kérni.

Az óvodai beíratásoknál előnyben kell részesíteni a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket.

Beíratáshoz szükséges dokumentumok: a gyermek TAJ kártyája, gyermek oltási kiskönyve, gyermek születési anyakönyvi kivonata, a gyermek lakcímet igazoló hatósági igazolványa.

A beiratkozásokkal kapcsolatos közelebbi, részletes információk az egyes tagóvodákban szerezhetők be.

2009. február 13.

Télbúcsúztató karnevál

Február 27-28-án, rendezik meg a 8. Télbúcsúztató Karnevált, mely pénteken délután 3 órakor veszi kezdetét a karneváli időszámítás kihirdetésével a Kossuth utcán. A menet a közlekedési lámpáktól a Luther tér, a Központi ABC, a Jövendő utca, a Nagy Ferenc utca érintésével halad a Kossuth tér felé. A karneváli menetet a szlovén busók és jelmezesek közreműködésével riogató kíséri. Ezt megelőzően busó riogatást tartanak az általános iskolákban. A Kossuth téren kézműves és gasztronómiai udvar várja az érdeklődőket, akik forralt bort is kaphatnak, illetve fogatozhatnak, a gyermekek pedig kipróbálhatják az ugráló várat. 16 órától a Petőfi iskola jelmezes mazsorett műsora, a Damjanich utcai és a Kossuth utcai óvoda farsangi műsora, 17 órától a szlovén busók és jelmezesek fellépése, 17 óra 30 perctől a Ladánybene27 koncertje szerepel a műsorban. (Rossz idő esetén a rendezvényt a Megyeháza Kulturális és Konferencia Központban tartják meg.) 19 órától farsangi álarcos bulit rendeznek a Panorama sörözőben és a Szent Miklós téren, majd 22 órától pedig buli lesz a Felsőpárti Sörözőben.

Szombaton 9-től a picúrok farsangjára (Dr. Papp László Városi Sportcsarnok), 11-től a Pom-pom együttes műsorára, 11 óra 40 perctől szabadtéri fánkkóstolásra kerül sor a Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület közreműködésével. 13 órától jelmezversenyt rendeznek a nagyoknak, 16 órától indul az utcai karnevál, majd egy órával később lesz a látványos téltemetés az Ifi Parkban. 18.20-tól a városi sportcsarnokban díjkiosztó gálát rendeznek, 19 órától a Desperado zenekar, majd Fekete Dávid és Lakatos Krisztián koncertje várja az érdeklődőket. A karnevál este 8 után a Raiffeisen Lufiesővel és a 60-as, 70-es évek karneváli bulijával zárul a Buffalo Pizzériában.

2009. február 13.

BOSU, a legfrissebb szenzáció

A Colosseum az életem

A térségben egyedülálló módon a fitness piac legújabb szenzációját, a BOSU-t és az Integrált Egyensúly Tréninget (IET) is kipróbálhatják az Ady Endre utcai Wellness Colosseum vendégei február közepétől. A gyógytorna és a rehabilitáció területéről származó sporteszköz a fittball és a step lépcső előnyeit ötvözi magában, használata minden korosztály számára javallott sokoldalú felhasználhatóságának hála.

Az Egyesült Államokból származó új sporteszköz, melynek neve a "booth sides up" rövidítéséből ered, és arra utal, hogy az 62,5 centiméter széles, 30 centiméter magas, 6 kilogramm súlyú eszköz mindkét oldala - a puha-rugalmaslabda része, valamint a kemény, úgynevezett platform része is - használható a sporttevékenység során. Kemény oldalán két fogantyú található, ez lehetővé teszi könnyű és praktikus szállítását, fogását is.

2009. február 13.

A szalag erőt ad a célokhoz

A 12. K Sinatra-klasszikusára táncolt

A Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola utolsó éves diákjai is elérkeztek az iskola élet egyik legszebb eseményéhez. Szalagavató báljukon nyolc végzős osztály sorakozott fel a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban.

Először meghívott vendégek, Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő, illetve a fenntartó megyei közgyűlés részéről Deák Éva köszöntötték és látták el jó tanácsokkal a formaruhás diákokat. Pintér Etelka, az iskola igazgatója az ünnepséget a felnőtté válás egyik mérföldkövének nevezte, mely egyben fogadalomtétel is, hogy végigviszik a szakmai vizsgát, s az érettségit. A szalag adjon erőt a kitűzött célok eléréséhez, hallhatták az est ünnepeltjei az igazgatónőtől.

2009. február 13.

Saját dalok CD-n

Lemezbemutatóra készül a Sweet Sixteen

Első lemezének anyagát is bemutatja a blues-rock zenét játszó Sweet Sixteen jövő pénteken egy koncert keretében.

Szentesi fellépéseik mellett játszottak már a 2003 óta létező helybeli együttes zenészei szegedi főiskolai rendezvényeken, motoros találkozókon, a mindszenti rock-fesztiválon, s a tiszakécskei rockmaratonon is. Fekete Zoltán gitározik, Szabó Sándor basszusgitáron játszik, Horváth-Varga Zoltán dobol, Kukovecz Pál gitározik és szájharmonikázik a csapatban, s valamennyien énekelnek is.

2009. február 13.

Tokácsli követői

A Tokácsli Lajos Képzőművész Kör közös kiállítását nyitották meg a városi könyvtárban, melyen tizenhárom helybeli festő újabb alkotásait láthatja a közönség.

A festészetnek gazdag hagyományai vannak városunkban, az utódoknak volt miből meríteni, hangzott dr. Balázs Györgytől, a történelemtudományok kandidátusától a megnyitón. Történész lévén a szentesi művészetet ebből a szempontból mutatta be, külön kitérve Tokácsli Lajosra, aki annak idején felkarolta a tehetségeket. Képzőművész szakkörének keretein belül sok művész bontakozott ki: Katona Imre, Berkecz István, Zsille Győző, Bíró Jenő nevét említette a történész, mint azokét, akik tovább öregbítették a szentesi festészet hírét. Utóbbiról elmondta dr. Balázs György, hogy szobrászattal is foglalkozott, és sajnálja, hogy felhagyott vele. Egy szobrát lehet látni a tárlaton Bíró Jenőnek. Az alkotásnak története van, ezt már Török Imréné árulta el lapunknak. A Férfi fej című alkotás már sok éve készült, valaki kidobta, de visszakerült Jenőhöz, így most látható a festmények mellett, mondta a Tokácsli-kör vezetője. Bíró Jenőt a 2004 áprilisában alakult szakkör a mentorának kérte fel, azóta is ő látja el tanácsokkal a tagságot. Átlagosan kétévente állítanak ki itthoni közönség előtt, kell idő a megújuláshoz, magyarázta Törökné. Évente Szegeden is megmérettetik magukat, előszeretettel adnak be megyei pályázatokra munkákat. Rendszerint többen be is jutnak közülük, ami azért rang, mert országos szaktekintélyekből álló zsűri ítél felettük. Folyamatosan dolgoznak, ide igyekeztek új képeket hozni. Legtöbben mindent kipróbálnak, játszanak, de a tájkép, a csendélet a legjellemzőbb, fogalmazott vezetőjük. Állandó a tagság, de mivel főleg idősebbek alkotják, szívesen vennék fiatalok jelentkezését is.

A könyvtári kiállításukat február 20-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

D. J.

2009. február 13.

Gyerekszáj

Fültanúja voltam, amikor egy iskolai osztály múzeumi látogatásakor a helytörténetben igencsak jártas tanáruk azt kérte a diákoktól, soroljanak fel kiállítóhelyeket a megyeházi épületen kívül. Amikor a Fridrich-fényírdára igyekezett rávezetni őket, megkérdezte, mi jut eszükbe a fényképészetről. Valaki kapásból bedobott egy nevet, mire az egész 5. B kórusban helyeselt: Vidovics Ferenc!

Ezzel a kedves történettel nem azon akarunk humorizálni, hogy lám, így múlik el a világ dicsősége. Egyszerűen csak egy jelenségre láthattunk példát: mai, média által uralt világunkban könnyen előfordulhat, hogy a kisiskolások jobban ismerik a mindig, mindenhol felbukkanó Vidót, így mondhatni megelőlegezték száguldó fotóriporterünknek a múzeumba kerülést.

D. J.

2009. február 13.

Operettgála

A megyeháza dísztermében rendezik meg február 16-án, hétfőn 19 órakor a IV. Farsangi Operettgálát. Az előadásra jegyek elővételben kaphatók a Művelődési és Ifjúsági Házban

2009. február 13.

Csak így tovább, Anna!

Élete legsikeresebb évének tartja a 2008-as esztendőt Kertes Anna, a Hungerit-MetalCom-Szentes vízilabdázója. Anna tavaly nyáron ezüstérmet szerzett az ifjúsági válogatott tagjaként a győri Európa-bajnokságon, majd a görögországi junior EB-ről is "ezüstösként" térhetett haza, decemberben pedig ott lehetett az Ausztráliában megrendezett Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. A szentesi vízilabda 17 éves reménysége az idei évtől bajnoki bronzot, és világbajnoki részvételt vár.

- Tavaly év végén ön lett az esztendő legjobb ifjúsági játékosa a megyei napilap választásán. Mennyire érte váratlanul ez a hír?

2009. február 13.

Amatőrök versenye

A Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület asztalitenisz szakosztálya 2004 óta rendezi meg a Wesselényi Miklós Sport Közalapítvány támogatásával Szentes és környéke amatőr pingpongozói részére a Zöldág Kupa tavaszi fordulóját.

Amatőr asztalitenisz versenyt rendezett a Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület a Dr. Papp László sportcsarnokban. A verseny szervezője volt Takács László Zöldág MSE asztalitenisz szakosztályvezető és Simon Viktor Zöldág MSE alelnök. A mérkőzésre a megye több városából 28 fő érkezett. A tavaszi fordulót - amit február 7-én tartottak - őszi megmérettetés is követi, várhatóan szeptember-októberben, amit Zöldág Kupa II. néven rendeznek meg.

A verseny eredménye, nyílt egyéni: 1. Farkas Rudolf (Orosháza), 2. Gyenes Csaba (Szentes), 3. Papp József (Hódmezővásárhely). Ifjúsági: 1. Deák Attila (Csongrád), 2. Prozlik Ádám (Csongrád), 3. Szeleczkei Zoltán (Fábián-sebestyén). Női: 1. Vikor Beatrix (Szeged), 2. Laczkó Anna (Csongrád), 3. Sipka Renáta (Csongrád).

Nyílt páros: 1. Kelemen - Farkas (Szeged/Orosháza), 2. Hegedűs - Hegedűs (Szentes), Gulyás - Záhonyi (Csongrád/Szeged)

2009. február 13.

Területi bajnokság

Ismét sikeresen szerepeltek a Szilver TSE táncosai, ezúttal a Nyíradonyban megrendezett Kelet Magyarországi Területi Bajnokságon február 7-8-án.

Eredmények:

Gyerek II. C-latin: 1. Rónyai Zoltán-Farkas Boglárka;
Gyerek II. C-standard: 1. Ró-nyai Zoltán-Farkas Boglárka; 3. Androvics Márk-Palásti Sára Anna; 4. Fedics Richárd-Lengyel Helga.

2009. február 13.

Díszmadár

A Szentesi Művelődési Központ díszmadártenyésztő szakköre madárbörzét rendez február 15-én, vasárnap 7 és 11 óra között a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.

2009. február 13.

EGÉSZSÉGKUCKÓ-HÍRADÓ

"Egészség"-ben gondolkodó...

Az Egészségkuckó 2008. december 1-jén nyitott. Nagy örömmel tapasztalom, hogy egyre többen érdeklődnek. Szeretném összefoglalni a kuckóban igénybe vehető szolgáltatásokat. De először megosztom Önökkel miért is találtam ki ezt a helyet. 20 évet dolgoztam kórházban és sokszor azon gondolkoztam, hogy miért a betegséget kezeljük? Inkább az egészséges testet gondozzuk és becsüljük meg. Így jött a gondolat az Egészségkuckó megszületéséhez.

"Az egészség a testi, lelki, szellemi jólét állapota, nem csak a betegség hiánya." Így határozza meg az egészség fogalmát a WHO (Egészségügyi Világszervezet).

2009. február 13.

Alapszakasz, harmadik hely

Két győzelmet aratott három napon belül a Hunge-rit-MetalCom-Szentesi VK női vízilabda csapata. A mieink előbb Egerben vendégeskedtek, ahol 12-9-re diadalmaskodtak a szintén harmadik helyre pályázó vetélytársukkal szemben Győri Esz-terék. A mérkőzésen a legeredményesebb szentesi játékosnak a négygólos Kotova bizonyult. A találkozó előtt a legnagyobb kérdés az volt, hogy a szentesi csapatból az olaszországi edzőtáborozás során megbetegedett hét játékosból, ki az, aki vállalni tudja a játékot? Szerencsére a betegek állapota szépen javult, és ha nem is mindannyian, de a többség a dr. Tóth Gyula - Pengő László edzőpáros rendelkezésére tudott állni. Hétfőn este a női utánpótlás válogatott volt a soros ellenfél, akik ellen hazai környezetben könnyed játékkal gyűjtötte be a pontokat a Hungerit. A 19-8-as sikerből Kotova és Kertes egyaránt négy-négy góllal vette ki a részét. Ezzel a győzelmével a Szentes az alapszakasz harmadik helyén végzett, függetlenül a még hátralévő, BVSC elleni mérkőzés eredményétől.

H.V.

2009. február 13.

Pótfűtés

Baba született székelyéknél. Az évek alatt a gyerek szépen fejlődik, csak nem szólal meg. Hatévesen a szülők orvoshoz viszik. Az mindent rendben talál, a némaság oka számára is titok. Az idő múlik, végül is a szülők beletörődnek. A tizennegyedik születésnapján ebédelni ül össze a család. A tányérokban gőzölög a húsleves. Egyszer csak megszólal a gyerek:
- Sót!
Az egész család megdöbben.
- Jaj, de boldog vagyok! - sikít fel az anyja. - Te beszélsz fiam?
- Beszélök.
- De az isten szerelmére, eddig mér nem mondtál semmit?
- Me' nem vót sótalan a leves.

2009. február 13.

Kis kukta

  • Kanászleves
  • Bacon alatt sült gombás máj
2009. február 13.

Klasszisoktól tanulhattak

A négy olimpiai bajnokot soraiban tudó, Európa- és így a világ - egyik legjobbjaként számon tartott Vasas volt az ellenfele a Bodrogi Bau-Szentesi VK férfi vízilabda csapatának szerdán este a ligeti uszodában. A találkozót megelőzően a hazai klub ifjú pólósai köszöntötték Peking aranyérmeseit, Varga Dánielt, Varga Dénest, Hosnyánszky Norbertet és Kis Gábort, majd ezt követően a szentesi sportbarátok is egy perces néma felállással adóztak a tragikus körülmények között elhunyt kézilabdázó, Marian Cozma emléke előtt. Ami a mérkőzést illeti, meglepően bátran kezdett a Szentes, olyannyira, hogy jóval esélyesebb ellenfele csak hat perc elteltével tudta bevenni Horváth Tamás kapuját.

2009. február 13.

Mire nevel a képernyő?

Jégtánc versenyen, ha pontozóbírók helyett politikusok mérlegelnének, akkor a sorrend valószínűleg pártszimpátiák szerint alakulna és nem a sportolók teljesítménye alapján. Sajnos a hazai média világában is előfordul hasonló bukfenc, amikor a szakmaiságot, a tárgyilagosságot legyőzik a képzettségi, közéleti tényezők. Ilyenkor az olvasók, a hallgatók, a nézők az igazi vesztesek.

2009. február 13.

Újabb balhé a Horváth Mihály utcában

Két lakásba is betörtek a múlt héten, egészen pontosan február 5-én, a délelőtti órákban. Mindkét lakás a belvárosban található, és mindkét épület kaputelefonos zárberendezéssel van felszerelve. Ennek ellenére be tudtak jutni az épületbe a tolvajok. A tettes vagy tettesek az egyik lakásból tízezer forintot, a másikból műszaki cikkeket és ékszereket vittek magukkal.

Ismét rendbontás volt a már jól ismert és már-már hírhedt belvárosi szórakozóhely előtt. Ezúttal ketten keveredtek szó- és ütésváltásba egymással, aminek az lett a következménye, hogy a sértett nyolc napon túl gyógyuló, orrcsonttöréses sérüléseket szenvedett. Ellenfelével szemben súlyos testi sértés miatt indított eljárást a szentesi rendőrkapitányság.

2009. február 13.

Tisztelt Szentesi Adózók!

Ezúton fejezem ki köszönetemet mindazoknak, akik 2007. évi jövedelemadójuk 1 százalékának felajánlásával hozzájárultak ahhoz, hogy alapítványunk idén 79.686 forint támogatást kapott, melyből 40.000 forintot az alapítvány alaptőkéjének, a fennmaradó 39.686 forintot pedig a segélyezésre felhasználható alap növelésére fordítottunk.

Arra kérem a tisztelt adózókat, hogy a 2008. évi jövedelemadójuk 1 százalékának felajánlásával járuljanak hozzá az alapítvány céljainak további megvalósításához, hogy minél több, sajnálatos módon rászoruló honvédségi családtagjuk, rokonuk, ismerősük, esetleg társuk, kollégájuk részesülhessen az említett támogatásból.

Az alapítvány adószáma: 18452842-1-06, neve: Damjanich János Alapítvány.

Kaszanyi Sándor elnök
Damjanich János Alapítvány
Kuratóriuma

2009. február 13.

Susanna

A Koszta József Múzeum február 19-én, csütörtökön 16 óra 30 perckor nyitják meg a "SUSANNA" című zenegép-történeti állandó kiállítást a Kossuth tér 1. szám alatt. A tárlatot megnyitja Vidovics Ferenc órásmester, közreműködik "Susanna", a Koszta József Múzeum zenegépe. A kiállítást rendezte Mód László, kivitelezte Vigh László. A tárlat megtekinthető a múzeum nyitva tartási ideje alatt.

Tel.: 63/313-352;
e-mail: muzeum@szentesinfo.hu,
web: www.muzeum.gportal.hu.

2009. február 13.

Pódium bérlet

Az Asszony a fronton - monológ két hangra címmel, Polc Alaine emlékiratának felhasználásával előadást láthatnak az érdeklődők február 23-án, hétfőn 18 órától.

A megyeháza dísztermében megrendezésre kerülő előadáson fellép Takács Katalin és Pálfi Katalin. A Pódium bérlet harmadik előadására jegyek kaphatók a Művelődési és Ifjúsági Házban.

2009. február 13.

Kiállítás

A városi könyvtárban február 21-én, szombaton 15 órától Prágainé Mágori Aranka üvegfestő Színek és fények című kiállítását nyiják meg. A tárlatot megnyitja Kovács Ildikó művészetpártoló ajánlja az érdeklődőknek

2009. február 13.

Családi események

Született: dr. Harkai Istvánnak és Drahota-Szabó Barbarának Csanád, László Zoltánnak és Ádász Gyöngyi Zsófiának Hajnalka Gyöngyi, Tóth Tamás Józsefnek és Antonjuk Krisztinának Emese, Miskei Jánosnak és Cseh Gizellának Martin János, Szircsák Tibor Péternek és Szabó Nórának Szófia nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Paróczi-Nagy Ferenc és Kőrösi Erika.

Elhunyt: Dömsödi Antal, Mészárosné László Tímea, Tarnóczi Imre, Gömöri Imréné Kovács Irén, Faragó Lajos.