2009. február 13.

Kormányváltásra készen

A Fidesz feloszlatná a parlamentet

Az elmúlt évek gazdaságpolitikája elviselhetetlen helyzetet hozott Magyarországra. Ami már szinte kezelhetetlen. Eljutottunk odáig, amikor ki kell mondani, ennek a kormánynak mennie kell. Egy tiszta, átlátható, a problémák megoldásában aktívan résztvevő, a lakosság helyzetét átérezve egy olyan kormánynak kell megalakulni, amely a mai gazdaság- és társadalompolitikai kérdéseket kezelni tudja.

A fenti mondatok a Fidesz MPSZ minapi sajtótájékoztatóján hangzottak el. Farkas Sándor országgyűlési képviselő, a párt megyei elnöke elmondta, erre vonatkozóan nemrégen már volt próbálkozás a parlament ülésén, de az nem járt sikerrel. Az elkövetkezőkben szintén lesznek olyan próbálkozások, amelyek a parlament önfeloszlatásáról szólnak. Farkas Sándor a maga részéről támogatja az önfeloszlatást, és arra kéri képviselőtársait - pártoktól függetlenül -, hogy ők is támogassák a népi kezdeményezést. Adjanak esélyt egy új helyzetben, új lehetőséget kihasználva az Európai Parlamenti választásokkal egy időben időközi országos választás megtartására.

- A választással tegyük lehetővé, hogy a társadalom jelentős része ne szenvedjen el további károkat amiatt, hogy magatehetetlen kormánya van Magyarországnak. Nem reformokban kell gondolkodni, hanem konkrét programokban, azoknak a konkrét gazdasági, pénzügyi megvalósításában. Ebben partnerek vagyunk. Abban is, hogy kisebb parlamentet hozzunk létre. Erre is megvannak a lehetőségek - mondta a honatya, majd így folytatta:

- Tapasztaljuk, látjuk azt, hogy kapkodások vannak az önkormányzatokban. Az országgyűlés 2009-es költségvetésének elfogadásánál elmondtuk, hogy az önkormányzatok finanszírozása, fönntarthatósága ebből a pénzből tarthatatlan, így komoly problémák adódnak. Ez már Szentesen is érezhető.

Kálmán János frakcióvezető (Fidesz-KDNP) önmérséklésre kérte az illetékes vezető és szakmai gárdát, mert mint mondta, nehéz helyzetbe került a város önkormányzata. Odáig jutott, hogy csak kötvénykibocsátással, azaz hitelfelvétellel tudja finanszírozni a fejlesztéseket. A település a jövőjét éli fel. A hitelek visszafizetése valahol a lakosság megsarcolásával érhető el.

Kérdésekre válaszolva Farkas Sándor elmondta, a Fidesz konkrét programokkal, elképzelésekkel és kampánnyal készül a kormányzásra. Más gazdaságpolitikát, teljesen más társadalompolitikát, és más szociális-egészségpolitikát kell ez alatt érteni, amely figyelembe veszi és támaszkodik a lakosság véleményére és elképzeléseire.

- A decemberben kidolgozott programok egy részét újra kell gondolnunk nekünk is, hiszen a helyzet olyan mértékben romlik, bizonytalanodik el, amelyre napi válaszokat kell adni, éppen ezért mondjuk azt, hogy minél hamarabb legyen kormányváltás, országgyűlési választás, hogy ezeket a programokat időben hozzá tudjuk kapcsolni elképzeléseinkhez, és még legyen idő arra, hogy a gazdaságpolitikai eseményekbe aktívan be tudjunk kapcsolódni. Ez az ország nem fog kilábalni ebből a helyzetből addig, amíg a gazdaságpolitikában el nem jön az a lehetőség, hogy a kisvállalkozások fejlődni tudjanak. Tarthatatlan, hogy a mintegy 3,8 millió foglalkoztatott mellett 1,7 millió ember tartsa el az országot. Ennyien dolgoznak ma aktív termelőmunkában. Ha tovább csökken ez az arány, egyre nehezebb helyzet alakul ki a társadalom eltartóképessége vonatkozásában.

(lovas)