2009. február 13.

Kis kukta

Kanászleves

Hozzávalók: 10 dkg füstölt, húsos szalonna, 2 nagy sárgarépa, 2 közepes petrezselyemgyökér, 1/2 karalábé, 1/4 zeller, 1 vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 nagy burgonya, 25 dkg darált sertéshús, 1 dl főtt rizs, 1 tojás, 1 ek. liszt, 2 erőleveskocka, olaj, só, bors, pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma.

Elkészítése: A kockára vágott szalonnát kevés olajon kiolvasztjuk, majd apróra vágott hagymát, felkockázott leveszöldségeket adunk hozzá, finomra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk, és együtt kissé megpirítjuk. Lisztszórással besűrítjük, kevés pirospaprikával meghintjük, majd leveskockával felforralt vízzel felengedjük. Sóval, borssal ízesítve felforraljuk. A darált sertéshúst a félig főtt rizzsel és nyers tojással összegyúrjuk, sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük. A leveshez előbb hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, majd amikor felforrt, a húsos masszából gombócokat formázunk, és azokat is beletesszük. 25-30 perc alatt készre főzzük, ha szükséges utófűszerezzük.

Bacon alatt sült gombás máj

Hozzávalók: máj, hagyma, gomba, bacon, sajt, só, bors, zöldfűszer, olaj.

Elkészítés: A májat felvágjuk, pici olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a felaprított hagymát és gombát (lehet nélküle is). Pici sóval, borssal ízesítjük, de zöldfűszert is adhatunk hozzá. Jénaiba szedjük, letakarjuk baconnal, és teszünk rá sajtot. A sütőben magas hőfokon rásütjük a bacont, akkor kész, mikor a sajt is rásült. Bármilyen köret illik hozzá.