2009. február 13.

Szolgálnak és védenek

Ha megkérdeznénk az embereket hogy mi jut eszükbe a rendőrökről, valószínűleg többnyire elég pejoratív véleményeket hallanánk. Hiszen mi, civilek azt tapasztaljuk, hogy megbüntetnek minket ha gyorsan hajtunk, ha nincs befizetve a kötelezőnk, vagy éppen csak elfelejtettük bekötni a biztonsági övet. Pedig a rendőrök többsége teszi a dolgát, úgy ahogy arra felesküdött, sőt időnként még annál is jobban.

A napokban történt, hogy zárás előtt nem sokkal késsel felfegyverkezett fiatalok rontottak be a Főnix tékába, és a bevétel átadását követelték. Miután kést nyomtak a hasához, a riadt eladólánynak nem maradt más választása, eleget tett a felszólításnak. Amikor a rablók elmentek a lány azonnal hívta a rendőrséget. És innentől kezdve ők vették át az irányítást. Pillanatokon belül a helyszínre értek és a kapott személyleírás alapján perceken belül (!) elkapták az egyik elkövetőt. Egy órán belül pedig már a többiek kezén is kattant a bilincs.

Ez a sikeres akció egy öszszehangolt munka eredménye volt. Azoké, akik szolgálatban voltak és forró nyomon indultak el, hogy elkapják a tetteseket. Azoké, akik ugyan éppen letették a szolgálatot, a befutott riasztást hallva azonban bent maradtak hogy segítség társaik munkáját. És azoké, akiket otthonról hívtak be, hogy közreműködjenek egy ügy felderítésében.

Megnyugtató, hogy a tettesek rács mögé kerültek. De talán még inkább megnyugtató tudat, hogy igenis lehet bízni a rend őreinek munkájában. Hiszen ők valóban teszik a dolgukat. Odaadóan és megbízhatóan. Szolgálnak és védenek.

Deák Ferenc
Főnix téka és lottózó