2009. február 13.

BOSU, a legfrissebb szenzáció

A Colosseum az életem

A térségben egyedülálló módon a fitness piac legújabb szenzációját, a BOSU-t és az Integrált Egyensúly Tréninget (IET) is kipróbálhatják az Ady Endre utcai Wellness Colosseum vendégei február közepétől. A gyógytorna és a rehabilitáció területéről származó sporteszköz a fittball és a step lépcső előnyeit ötvözi magában, használata minden korosztály számára javallott sokoldalú felhasználhatóságának hála.

Az Egyesült Államokból származó új sporteszköz, melynek neve a "booth sides up" rövidítéséből ered, és arra utal, hogy az 62,5 centiméter széles, 30 centiméter magas, 6 kilogramm súlyú eszköz mindkét oldala - a puha-rugalmaslabda része, valamint a kemény, úgynevezett platform része is - használható a sporttevékenység során. Kemény oldalán két fogantyú található, ez lehetővé teszi könnyű és praktikus szállítását, fogását is.

Használata pedig több szempontból is jótékony az emberi szervezetre, hiszen fejleszti a testtudatot, a koordinációt, az állóképességet, ezen kívül izomfejlesztő zsírégető, stresszoldó hatása is ismert, mindamellett, hogy a BOSU-t kifejlesztő sportszakemberek és gyógytornászok az eszköz kialakításánál az ízületkímélésre is odafigyeltek. Éppen ezért alkalmazható bármilyen edzésen, köztük hasznos például a kardió, az alakformáló, a statikus és a dinamikus tornákon, valamint az erő- és állóképesség fejlesztő edzéseken, de a személyi edzők is bevonhatják a program kialakításába, sőt még a nyújtáshoz is felhasználható.

A hagyományos aerobic mozdulatai is könnyen adap-tálhatók a BOSU-ra és a személyi edzések során felmerülő speciális feladatok, például gerincproblémák megelőzésére, a térdízület stabilizálására korlátlan számú alternatívát kínál. Reumatológiai betegségeket nem okoz, mint a step pad, lépcső használata, hanem a gerinc és a térdízületeket kíméli - többek között erre a tulajdonságára figyelt fel Gáspárné Edina is, aki szakképzett gyógytornászként alkalmazza a sporteszközt a gondozási központból heti rendszerességgel a Wellness Colosseumba járó segítséggel élők körében is. Mint ahogyan azt Gáspárné Edina és Brezovai Sándor elmondták, a segítséggel élők életminőségének javítása érdekében vásárolták meg az eszközöket az önkormányzat és Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő jóvoltából.

Az újdonságnak és a térségben egyedülinek számító BOSU-kat a segítséggel élőkön és a felnőtteken kívül használják a tornákon a gyermekek is, mert a kicsik szem-kéz koordinációját is javítja. S emellett minden korcsoport számára a zsírégetésre is rendkívüli lehetőséget rejt magában ez az eszköz, hiszen a BOSU-t használva több dimenzióban tudnak dolgozni az izmok és az ízületek. Hatása igen hamar, már pár hét alatt észrevehető és érezhető!

Az edzésmódszer hatékonyságát egyébként az instabilitás jelenti, mely folyamatos koncentrációra és tudatos testmozgásra sarkallja a BOSU használóját, de fontos szerepet játszik a gerincoszlop stabilizációjában részt vevő izmok erősítésében, ezért is nevezik a Bosu-s edzést integrált tréningnek. A gyakorlatsorok pedig átmozgatják az egész testet, a szervezet minden mozdulatnál újabb ingereket kap. A gyakorlatokat lehet kézi- és lábsúlyok, gumikötél és labdák bevonásával nehezíteni, de a karatéban és a Nippon Zengoban is alkalmazható a Wellness Colosseumban kipróbálható új sporteszköz, sőt a professzionális élsportban kiegészítő eszközként is bevált.

BOSU edzések a február 13-i első torna után heti rendszerességgel péntekenként 18 órától lesznek a Wellness Colosseumban, de az eszközt bevonja a sportközpont a május 1-i egész napos programjába is, melyen a segítséggel élők és az egészséges emberek egész napos rendezvényen vehetnek részt A kihívás napja címmel.

Kép és szöveg:
Cseh-Lakos