XL. évfolyam 17. szám

2008. május 2.

Úszó szökőkutak a Kurcán

A vízre kedvező hatás és az esztétikum volt a cél

Az önkormányzat két darab úszó szökőkutat helyezett üzembe április 29-én a Kurcán, egyiket a Művelődési és Ifjúsági Ház mögötti szakaszon, másikat a közúti híd és az Eszperantó fahíd közötti részen. A berendezések 24 órás folyamatos üzemelés alatt kicsivel több, mint egymillió köbméter vizet forgatnak meg, mely kedvezően hat a csatorna élővilágára is.

2008. május 2.

Útlezárás

Az április 30-án, szerdán rendezendő Reneszánsz Fesztivál miatt útlezárásra kerül sor 20.30-22 óráig a bíróságtól a Művelődési és Ifjúsági Ház és a Munkácsy utca kereszteződéséig.

2008. május 2.

Októberben szállhat fel

A korábbi ígéretekkel szemben nem 70, hanem csak 60 millió forintot ad az egészségügyi minisztérium a szentesi légibázisra. Az egyik kereskedelmi televízió birtokába jutott szerződés szerint ráadásul ezt a pénzt is a légimentők költségvetéséből csoportosítják át, a helikopterek bérlésére szánt keretből veszik el a pénzt. Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta: a beruházásról szóló szerződés körülbelül másfél hetes, és egyértelműen 60 millió forint állami kötelezettségvállalás szerepel benne. A szóvivő hozzátette: amennyiben többe kerül az építkezés, számítanak az önkormányzatok támogatására. A Dél-Alföldet ellátó helikopterbázis az előzetes számítások szerint 90 millió forintba kerül. Túri Péter, a Légi-mentő Kht. ügyvezető igazgatója szerint ők készen állnak, amint megvan a fedezet, el tudják indítani a közbeszerzést, de most ismét két hetet vesztettek. Az újabb késés miatt leghamarabb októberben szállhat fel helikopter Szentesről.

2008. május 2.

A testület elfogadta a zárszámadást

Marad a Móricz és a két óvodai körzet

Szembe kellene nézni azzal, hogy a mozi bezárása elkerülhetetlen - jelentette ki Horváth István az április végi önkormányzati ülésen. A Pálmások Szövetségének helyhatósági képviselője a Művelődési Központ Tóth József utcai épületében látná szívesen a továbbiakban a filmvetítéseket, mert, mint mondta, annak a 18 főnek, akik jelenleg látogatják a filmszínházat, nincs értelme egy nagy mozi termet üzemeltetni. A kérdésben a városrendezési bizottság is azzal a kitétellel javasolja a 2007. évi zárszámadás elfogadását, hogy a képviselő-testület vizsgálja meg a mozi további üzemelésének szükségességét. Horváth István a továbbiakban kifejtette véleményét a Vecseri-fok átalakításáról, egyben tiltakozását annak betemetése ellen. Azt mondta, hogy nincs itt szó másról, mint százmillió forint eltemetéséről. Szerinte a jelenlegi állapot néhány millió forintból normalizálható lenne.

2008. május 2.

Megszólaltak az egyházak

Már nagyon itt volt az ideje, hogy a magyar történelmi egyházak megszólaljanak, és állást foglaljanak a hazánkba visszalopakodó nácizmus ellen. Ha ugyan az egyenruhás és bakancsos menetelést lopakodásnak lehet nevezni. Szóval: az egyházfejedelmek szóltak, és együtt szóltak. A sajtó ugyan nem vitte túlzásba az esemény felhangosítását, de ezen nem csodálkozhatunk. "A jó hír maradjon csendben és legyen szerény!"

A lényeg, hogy az egyházak vezetői a maguk részéről nem türtőztették tovább magukat, s nevén nevezték a veszedelmet. A 168 Órában egy fénykép is megjelent róluk. Kivágtam és beragasztottam a naplómba. A kép alá pedig beírtam: "Így készül a keresztény egység útja." Ez a mondat a Vatikáni Zsinat ökumenikus határozatából való, s jelzése annak, hogy miközben az egyházak közösen intik a társadalmat valami nagy veszedelemre, azonközben a maguk egységét is dokumentálják.

2008. május 2.

A Szentesi Ipartestület egykori székháza

Száztíz éves épület

A Szentesi Ipartestület régi székháza (1999)

Szentesen az 1740-es években kezdődött meg az iparral foglalkozók céhekbe tömörülése. Elsőként a Csizmadia Céh alakult meg 1743-ban, valamivel később követték példájukat az egyéb szakmák képviselői is. 1759-ben még csak 36 iparűzőt írtak össze, ezzel szemben 1828-ban már 320, 1856-ban pedig 432 főfoglalkozású iparos élt a városban. 1870-re az önálló iparosok száma megközelítette a 800 főt. Az 1872: VIII. tc. megszüntette a céheket, de lehetővé tette új típusú ipartársulatok alakítását.

2008. május 2.

Vihar vert mezőgazdaság

Évfordulók - 2008.

60 éve, 1948. ápr. 28-án elhunyt Márkus László (1881- 1948) író, rendező, színházi szakíró, kritikus, díszlettervező, a Nemzeti Színház és az Operaház igazgatója, városunk szülötte.

25 éve, 1983. április 29-én megnyílt a Móricz Zsigmond Művelődési Központ által meghirdetett I. Országos Aktfotó Pályázatra érkezett pályamunkákból válogatott II. Országos Aktfotó Kiállítás. A pályázatra 64 szerző 457 alkotását küldte el, ebből a zsűri 48 fotós 117 művét fogadta el kiállításra.

35 éve, 1973 áprilisában a városon átvonuló vihar jelentős károkat okozott a mezőgazdasági üzemeknek. Különösen a fóliatelepek sínylették meg a nagy szélvihart: az öszszes fóliaterület 41 százalékán feltépte a fólialeplet, amelynek következtében a növények nagymértékben károsultak.

170 éve, 1838. május 1-jén született Békéscsabán dr. Zsilinszky Mihály (1838- 1925) történetíró, országgyűlési képviselő, Csongrád, majd Zólyom vármegye főispánja, a vallás- és közoktatásügyi minisztérium államtitkára, belső titkos tanácsos, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. (1897-1900 között megírta Csongrád vármegye története című három kötetes monográfiáját.)

110 éve, 1898. máj. 1-jén dr. Lakos Imre polgármester betiltotta a szentesi munkások által bejelentett népgyűlést és körmenetet.

95 éve, 1913. máj. 1-jén a Szentesi II. 48-as Népkör megalakulásának 25 éves évfordulója alkalmából zászlóavatással egybekötött ünnepséget tartott. - Dr. Nagy György hódmezővásárhelyi ügyvéd részvételével megalakult az Országos Köztársasági Párt szentesi szervezete. (Alapító tagok száma 33 fő.)

90 éve, 1918. máj. 1-től a Tóth József Színházteremben folytatta működését az Apolló Mozgószínház, amely a filmvetítések mellett egyéb kulturális és tudományos rendezvények szervezését is felvállalta.

80 éve, 1928. máj. 1-jén a szentesi rendőrség rajtaütésszerű házkutatást tartott a Földmunkás Szövetség helyiségében. Lefoglalta a szövetség levelezését és könyvtárát, Kotvics József elnök és több társa ellen pedig eljárást indított tiltott szervezkedés címén.

110 éve, 1898. máj. 2-án Vadnay Andor főispán elrendelte az ideiglenesen megalakult Szentesi Szocialista Kör hatósági feloszlatását. Rendőri és csendőri fedezettel zár alá  helyezték a kör irományait, könyveit, zászlaját, jelvényeit és készpénzét. (Indok: a belügyminiszter nem hagyta jóvá  a kör alapszabályát.)

30 éve, 1978. május 2-án megnyílt az új körzeti orvosi rendelő és gyógyszertár a Klauzál u. 6. sz. alatt.

Összeállította:
Labádi Lajos

2008. május 2.

Táborok

A polgármesteri hivatal művelődési irodája az alábbi felhívást juttatta el szerkesztőségünkbe:

Az előző évhez hasonlóan idén is összeállítjuk a nyári táborok listáját, hogy ezzel megkönnyítsük a szünidő tartalmas eltöltését, a gyermekek biztonságos felügyeletét igénylő szülők választását.

Amennyiben nyári tábort szervez, kérem, jelezze a művelődési irodán (polgármesteri hivatal, Kossuth tér 6. 218. szoba; e-mailben: virag@ szentes.hu; telefonon. 63/510 -345; faxon: 63/510-332) a következő adatok feltüntetésével: tábor megnevezése, helye, időpontja, szervezője (név, elérhetőség), kik vehetnek részt (óvodások, alsós/ felsős/középiskolások, csak az adott intézmény tanulói, stb.).

Mihály Béláné
irodavezető

2008. május 2.

Eboltás

Az idei évben május 9. és május 24. között kerül sor a 3 hónaposnál idősebb ebek veszettség elleni védőoltására és féregtelenítésére, területenként különböző helyszíneken és időpontokban. Az oltás beadása elvégezhető a tulajdonos kérésére az eb tartási helyén és az állatorvosi rendelőkben, rendelési időben. A veszettség elleni oltás kötelező, elmulasztása esetén állategészségügyi bírság róható ki az ebtartóval szemben. A kutyatulajdonosok az oltás pontos időpontjáról, helyszínéről tájékozódhatnak a területi főállatorvosi hivatal irodájában és a városban kihelyezett plakátokon.

2008. május 2.

Megválasztották a város diákvezetőit

Nemrég megválasztották a város következő diákpolgármesterét és alpolgármesterét, akiket a múlthét pénteki testületi ülésen a nyilvánosság előtt is köszöntött Szirbik Imre polgármester, országgyűlési kéviselő. A helyi diákok szavazata alapján a következő ciklusban a város diákpolgármestere Molnár Emese, míg alpolgármestere Lakatos Boglárka lesz. A szavazó diákok a "Legtalpraesettebb diák" címről is döntöttek, idén az általános iskolások közül Bertók Dorina, míg a középiskolások közül Bártfai Csaba érdemelte ki ezt a címet.

2008. május 2.

Adókról

A Rádió Szentes műsora a Rádiós fogadóóra május 7-én, szerdán 10 órakor lesz hallható. A műsor vendége: Tonnesné Kiss Ildikó, a polgármesteri hivatal adóirodájának vezetője lesz, aki a helyi adók aktuális kérdéseiről tájékoztatja a hallgatókat.

2008. május 2.

Ültessünk virágot!

Az önkormányzat a tavalyi nagy érdeklődésre tekintettel május 10-én, szombaton 7 óra után virágültetésre hív és vár minden szentesi Nagymamát! Nyolc helyen, 10 ezer virágtövet osztanak szét a kertbarátok és a nyugdíjas klub tagjainak segítségével. Kérjük, ültessék el házuk elé vagy erkélyükre. Az unokákkal együtt ápolják, neveljék, locsolják mindnyájunk örömére.

A palánták (salvia, bársonyka, petúnia, pistike-virág) átvehetők: a Damjanich János, a Deák Ferenc iskolában, a Vásárhelyi úti óvodában, a Klauzál Gábor, a Petőfi Sándor iskolában, a Szent Erzsébet, a Kiss Bálint iskolában és Ollai Istvánné képviselőnél a Mentő u. 32. szám alatt.

2008. május 2.

Ünnepelt a rendőrség

Jutalmak és előléptetések

A Rendőrség Napja alkalmából az idei esztendőben is megrendezte a szentesi rendőrkapitányság nyílt napját április 24-én. A helyszín azonban eltért a tavalyitól, hiszen a kapitányság épülete és udvara helyett idén a Tesco elkülönített parkolója adott helyet a közkedvelt programnak.

A rendezvényre a legkülönbözőbb korosztály tagjai látogattak ki, akiket életkorukhoz illő programokkal vártak a szervezők.

2008. május 2.

Megoldódott a tárolás kérdése

Más települések is kérnek segítséget

Már évek óta érkeznek adományok a gondozási központba a hollandiai Utrecht városából. Nagy öröm volt mindig is az adományok fogadása az ellátottak, és az intézmény munkatársai számára egyaránt, hiszen például a mopedek számtalan mozgássérült közlekedését könnyítették meg az elmúlt időszakban. Eddig azonban nagy problémát jelentett az adományok tárolása, melyre nemrég megoldást találtak.

2008. május 2.

Petőfi nyomdokán.

A Petőfi Sándor Általános Iskola adott otthont április derekán az iskola névadójáról elnevezett hagyományos területi szintű szavalóversenynek. Nyolc helyi és környékbeli iskola tanulói jelentek meg az iskola aulájában, ahol Mészáros László igazgató megnyitója után az iskola 6. osztályos kamarakórusa és Darabos Ferenc 1. osztályos tanuló kedves verse köszöntötte a diákokat és kísérőiket.

2008. május 2.

Bepillantás a katonaéletbe

A gyerekeket lenyűgözte a helikopter és a díszlépés

Özönlöttek a civilek a szentesi laktanyába, ahol már több mint egy évtizede ünneplik április 25-én a műszakiak napját. A 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj nyílt napján is tömött buszokkal telt meg a laktanya parkolója és környéke: érkeztek az iskolások. Folyamatosan hömpölygött a tömeg, tarka szín-kavalkádot hozva a túlnyomórészt zöld és barna katonai világba.

2008. május 2.

Politikától távolodva

Az őstermelő Pap Imre

A civil életre hangolódott. A helyi választások után fölhagyott a pártjával való politizálással, lemondott a Munkáspárt helyi elnöki feladatairól, mi több, a párttagságát is megszüntette. Egyrészt családi okok késztették erre a lépésre, másrészt, mint mondja, abba a közéletbe, ami mára kialakult, már nem kívánt részt venni.

Még 2006-ban a Munkáspárt színeiben indult el a helyi önkormányzati választásokon. Tárgyalásban voltak ugyan az MSZP-vel, de véleménye szerint a szocialista párt olyan feltételeket szabott, amit sem a Munkáspárt sem ő személyesen nem tudott elfogadni. Úgy döntött, megpróbálja egyedül. Ez nem jött be.

2008. május 2.

Petőfi-szavalóverseny

Több évtizede hagyomány, hogy a Petőfi Sándor Általános Iskola rendezi a városi szavalóversenyt. A vendégeket Mészáros László iskolaigazgató köszöntötte, majd Mickolczi Ramóna l. b osztályos tanuló citerajátékát hallhatta meg a közönség. A verseny két korcsoportban zajlott (1-2. és 3-4. osztály). A két korosztály közel 60 fővel képviseltette magát. Közülük 4-4 versenyző juthat tovább a megyei Petőfi-szavalóversenyre, melyet szintén az iskola rendez.

Eredmények: 1-2. osztály: 1. Varga János Zsolt (Szent Erzsébet, felk.: Szűcs Klára), 2. Bátor Violetta, 3. Várdai Violetta (mindketten Kiss Bálint, felk.: Haller Andrea és Cseh Lajosné), 4. Endrédi Luca (Petőfi, Mihály Ágnes). Különdíjat kaptak: Ráfi Anna (Szent Erzsébet, Szűcs Klára), Kiss Patrik (Damjanich, Molnár Csilla), Remzső Rebeka (Koszta, Burai Lászlóné).

3-4. osztály: 1. Szalay Róbert Zsolt (Kiss Bálint, Lukács Adrienn), 2. Sántha Bence (Koszta, Sipos Imréné), 3. Kondorosi Nándor (Kiss Bálint, Balogh Gáborné), 4. Sipos Elmira (Koszta, Sipos Imré-né). Különdíj: Fási Martin (Deák, Hankóné Czagány Tünde).

Darabosné H. Ildikó
városi mk.-vezető

2008. május 2.

A térség győzteseinek megyei találkozója

Április 23-án rendezte meg a Petőfi Sándor Általános Iskola a névadóról elnevezett hagyományos megyei szavalóversenyt. A térségből 50 általános iskolás korú kisdiák érkezett. Ők a térség nyertesei voltak.

Az aulában Mészáros László igazgató köszöntette a vendégeket, majd László Balázs verssel, illetve Miskolczi Tamara citerával kísért népdallal kedveskedett a megjelenteknek. A zsűri bemutatása után 5-6- és 7-8. osztályos korcsoportban kezdődött a megmérettetés. Délután többek között elhangzottak a magyar irodalom gyöngyszemei: Arany János, Petőfi Sándor, Szabó Lőrinc, Kosztolányi Dezső, Tóth Árpád, József Attila, Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Rónai György, Tamkó Sirató Károly, Varró Dániel versei.

2008. május 2.

Egy óra a "Tánciskolában!"

Grecsó Krisztián könyvbemutatója

Grecsó Krisztián, a szegvári születésű író, most megjelent, Tánciskola című könyvét mutatták be a napokban, a könyvtárban. A legújabb kötetének születéséről szóló beszélgetés elején a gimnáziumról, a csongrádi kapcsolatokról, a békéscsabai és a budapesti életéről és munkáiról is kérdezte a fiatal írót Ráfi Dénes gimnáziumi tanár.

Az Isten hozott című művére utalva faggattuk Grecsó Krisztiánt:

- Hol van otthon, hol érzi magát a legjobban?

2008. május 2.

Filmklub

A városi könyvtárban működő filmklub következő vetítésén A suttogó című színes, amerikai romantikus filmet tekinthetik meg az érdeklődők május 6-án, kedden 18 órakor. Ősidők óta léteznek olyan csodálatos képességgel megáldott emberek, akik belelátnak a lovak lelkébe. Hangjuk lecsillapítja a megvadult állatokat, érintésük begyógyítja lelki sebeiket. Suttogóknak nevezik őket.

2008. május 2.

Helyesírási versenyek

Az elmúlt hetekben több általános iskolában rendezték meg az alsó tagozatos helyesírási versenyt.

Április 17-én a Petőfi Sándor Általános Iskola adott otthont a 2. osztályosok versenyének, melyen a következő eredmények születtek:

1. Dallos-Szilágyi Dániel (Koszta, fk.: Siposné Vincze Andrea), 2. Zilcsák Mihály Patrik (Kiss Bálint, Haller Andrea), 3. Sántha Balázs (Koszta, Friesz Nóra).

Április 14-én a Koszta József Általános Iskolában a 3. osztályosok mérték össze tudásukat. Eredmények: 1. Elefánti Emma, 2. Nagy Odett (mindketten Koszta, Kormos Ferencné), 3. Páli Petra (Kiss Bálint, Almásiné Szaszkó Edit).

Április 10-én a Klauzál Gábor Általános Iskolában zajlott a negyedikes tanulók versenye, melyen a következő tanulók nyertek: 1. Szőke Ivett (Koszta, Pappné Pintér Etelka), 2. Bakai Bianka (Petőfi, Vas Andrásné), 3. Sza-bics Bence (Koszta, Olsákné K. Gabriella).

Darabosné H. I.
városi mk.-vez.

2008. május 2.

Most nem sikerült

A fővárosban aratott bravúros győzelmet követően hazai medencében igyekezett megismételni a csodát a Hungerit-MetalCom-Szentes női vízilabda csapata a Domino-Honvéddal szemben. Az újabb bravúr azonban ezúttal elmaradt, a betegségektől sújtott Szentes meg sem tudta közelíteni azt a teljesítményt, amivel szépíteni tudott a rájátszás első összecsapásán. Pedig kifejezetten jól indult a találkozó a mieink szempontjából, hiszen előbb Szremkó csavart pazarul dr. Horváth Patrícia kapujába, majd néhány másodperccel később a vállát fájlaló Kotova növelte az előnyt.

2008. május 2.

Lépésről-lépésre az atlétikával

Városunkban 1963. november 11-én alakult meg a Szentesi Vízmű SK atlétikai szakosztálya. Korábban is volt atlétikai élet, elsősorban az iskolák testnevelési óráinak anyagaként. Az itt felfedezett tehetségek vagy az úttörő olimpián, vagy a különböző spartakiad versenyeken bizonyíthatták rátermettségüket. Komoly, városunkhoz kötődő országos eredményekről az 1940-es évek végétől vannak információnk.

2008. május 2.

Kezdődik a rájátszás

Az alapszakasz zárómér-kőzésén a Csömör ellen lépett pályára a Legrand-MetalCom-Szentes futsal csapata. Egy dolog volt biztos, mégpedig az, hogy mindkét gárda résztvevője a rájátszásnak, a kérdés csak az, hogy hányadik helyről vághatnak neki az egymás elleni elődöntőnek a csapatok. A második helyezett együttes a kiírás szerint hazai pályán kezdheti az egyik fél második győzelméig tartó további párharcot. Jól kezdett a Szentes, szinte rögtön a kezdést követően megszerezték a mieink a vezetést, ám ezután átvette a játék irányítását a Csömör, és a Legrand 5 perces holtpontját kihasználva háromszor is eredményesek tudtak lenni a vendéglátók. A félidőben már 5-2 volt a hazaiak javára a mérkőzés állása, és bár a második játékrészt döntetlenre hozta a Szentes, a végén a 9-6-os sikernek a házigazdák örülhettek. A mieink góljait Szűcs Dániel, Szabó László, Szabó Árpád, Erhardt Szilárd, Szarvas Zsolt és Brinszki Adrián szerezték. A találkozó krónikájához tartozik, hogy Némethy László vezetőedzőt reklamálás miatt kiállították a játékvezetők, így ő minden bizonnyal nem ülhet majd május 5-én a kispadon az elődöntő első, csömöri felvonásán. A fiatal tréner lapunknak elmondta, hogy a találkozó lefújását követően elkeseredett volt az eredmény miatt, ám néhány órával később már optimistábban nézett a hétfői találkozó elé. Az biztos, hogy sokat tanultak ebből a vereségből, és talán a most hiányzó Kerepecki Csabával és Ábel Péterrel kiegészülve, és a sérüléséből felépülő Szabó Lászlóval és Szűcs Dániellel megerősödve, taktikus játékkal meglepetést is szerezhetnek majd.

A második mérkőzést május 8-án, este 20 órától játszszák a Dr. Papp László Sportcsarnokban.

H. V.

2008. május 2.

Közelebb az aranyhoz

Hódmezővásárhelyen, a helyi Astra ellen is folytatta remek tavaszi sorozatát a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgó csapata. Bozóki Zoltán együttese ezúttal 2-1-re diadalmaskodott, és újabb három fontos pontot begyűjtve továbbra is listavezető a bajnokságban - öt fordulóval a szezon vége előtt. Bozóki mester beszámolója szerint az első húsz percben nem játszott jól csapata, a félidő közepétől kezdve azonban átvették a játék irányítását, ám Páger György ezúttal még büntetőből sem tudott a kapuba találni. Néhány perccel később viszont egy kapu előtti kavarodást követően Lajos Máté kotorta be a hazaiak kapujába a labdát. Az előnyt Mihály Róbert duplázhatta volna meg, ám ziccerben rontott a Kinizsi labdarúgója. A 60. percben a hosszú sérülését követően ezen a találkozón visszatérő Borbás Tamás fejelt gólt. A megnyugtató előny a 80. percben feleződött meg, amikor is némileg váratlanul szépítettek a vendégek. A hátralévő időt sikerült kapott gól nélkül átvészelni, így maradt a négy pontos Kinizsi előny a tabellán a második helyezett Székkutassal szemben. Vasárnap Zsombó-ra utazik a csapat, ez a találkozó lesz a Szentes sorozatban harmadik idegenbeli mérkőzése. Az összecsapáson a harmadik sárga lapját begyűjtő Páger ezúttal nem léphet pályára. Bozóki Zoltán most is pontot, de leginkább pontokat remél fiaitól, amivel újabb lépést tehetnének a feljutás felé.

H. V.

2008. május 2.

Szeniorok úszóversenye

Nemzetközi szenior úszóversenyre várják a résztvevőket a ligeti uszodába május 31-én és június 1-jén. A verseny szombaton 14 órakor kezdődik, vasárnap pedig 9 órától. A versenyszámokat 66 és 2/3, 33 és 1/3, 133 és 1/3, 4x33 és 1/3 méteren minden úszásnemben, tizenhárom egyéni, váltóknál hat korcsoportban rendezik. A Szentesi Delfin Egészségmegőrző Sport Club szervezésében létrejövő versenyre formanyomtatványon a nevezési díj egyidejű feladásával lehet jelentkezni május 16-ig, Pólyáné Téli Évánál este és hétvégén a 314-998-as számon, és e-mailben: delfin_esc@freemail.hu, delfin_esc@citromail.hu.

Az 1-3. helyezett éremdíjazásban részesül. A verseny legidősebb női és férfi versenyzője Kovács Imréné Margitka néni emlékére különdíjat kap.

2008. május 2.

Tánc

"C" Tíztánc Országos Bajnokságot és "A" Országos Bajnokságot rendeztek Békéscsabán a közelmúltban, ahol a Szilver TSE táncosai is parkettre léptek.

Eredmények: 1. Győrfi Norbert - Szűcs Liliána (junior II. "C" 10tánc), 3. Borda Tamás - Ferenczi Beáta (jun. II. "C" 10tánc), 4. Molnár Bence - Korom Tamara (jun. II. "C" 10tánc), 5. Prozlik Ádám - Bali Violetta (jun. II. "C" 10tánc), 1. Túri György - Katona Manuéla (jun. I. "C" 10tánc), 2. Sági István Balázs - Kóródi Bettina (jun. I. "C" 10tánc), 5. Borda Ádám - Korom Eszter (jun. I. "C" 10tánc), 1. Katona András - Szőke Ivett (gyerek II. "C" 10tánc), 3. Tisza Dániel - Bendik Elizabeth (gyerek II. "C" 10tánc), 2. Tapodi Richárd - Borbás Julianna (felnőtt "C" 10tánc), 4. Bacsa Tamás-Bús Renáta (felnőtt "C" 10tánc), Nagy Gergő - Horváth Alexandra (ifj. "A" st. 1. hely, latin 3.), 4. Bődi Dénes - Farkas Bettina (ifj. "A" st. 4. hely), 4. Szalkai-Szabó Gábor - Markó Ágnes (felnőtt "A" latin). 2. Pap Balázs - Zsíros Gabriella (felnőtt "A" st.).

Majális Kupán jártak a Szilver táncosai Szarvason. Eredmények: Rónyai Zoltán - Farkas Boglárka (jun. I. "D" st. 1. hely, latin 1. hely), 2. Bárándi Attila - Gál Zsanett (jun. I. "D" st.), 4. Ádám Kornél - Pintér Zsófia (jun. I. "D" st.), 6. Lucz Zsolt - Juhász Kitti (jun. I. "D" st.), 6. Szilágyi Zoltán - Ádám Enikő (jun. I. "D" latin), 1. Horváth Zoltán - Tóth Emese (jun. II. "D" st.), Győrfi Norbert - Szűcs Liliána (junior II. "C" latin 6. hely, st. 1.), 5. Papp Gergő - Hevesi Henriett (jun. II. "C" st.), 1. Bődi Dénes - Farkas Bettina (ifjúsági "B" latin), 2. Styecz Márk - Budai Ibolya (ifj. "D" st.), 3. Imre Zsolt - Lengyel Liza (ifj. "C" standard és latin).

2008. május 2.

Túra

Hatodik alkalommal rendezik meg a Dobos András közlekedési országúti gyermek és családi kerékpártúrát május 24-25-én. A kerékpárosok úti célja a szarvasi ifjúsági tábor.

Program: május 24-én 8- 8.15 óráig gyülekező a Kossuth téren a Kiss Bálint iskola előtt, majd létszámellenőrzés, eligazítás és 8 óra 30 perckor indulás. Védősisak és láthatósági mellény használata ajánlott! Városnézés, sétahajózás a Körösön, arborétumi séta. Május 25-én városnézés, KRESZ-teszt, kerékpár ügyességi verseny. A túrára jelentkezhetnek általános iskolások, felnőttek gyermekekkel a Szabadidős SK Tóth J. u. 28/A alatti helyiségében szerdánként 15-17 óra között vagy a 314-995, 20/ 378-3840 telefonon.

2008. május 2.

Rendőrnek adta ki magát

Hat Cruiser típusú kerékpárt loptak el az elmúlt hétvégén városunkban. Voltak köztük lezárt és lezáratlan járművek is. Az ilyen értékesebb kerékpárokat érdemes valamivel drágább, 3-4 ezer forintos zárakkal lezárni és ami a legfontosabb, valamihez hozzázárni. Ami még lényeges lehet, éjszaka, kocsma előtt se hagyjunk 50-60 ezer forintos bringákat, főleg ne lezáratlanul.

2008. május 2.

Döntetlen

A 10. fordulóhoz érkezett a sakk NB II. bajnoksága. A Tóth László csoportban szereplő Szentesi Spartacus SK csapata a Hódmezővásárhelyi PF SSE gárdájával mérkőzött. Sakkozóink az előző bajnokságban még magasabb osztályban játszó vásárhelyiekkel 6-6-os döntetlent játszottak. Győztesek: Bóka Zoltán, Nagy József, Szalaji Renáta. Döntetlent játszott: Papp József, Balatoni György, Hajdú István, Cibulya Ferenc, Kondor Dániel, Mészáros Imre.

A Szentesi Spartacus SK gárdája 58,5 ponttal a 12 csapat közül a hetedik helyet foglalja el a bajnokságban. A tabellát a kecskemétiek vezetik 84,5 ponttal.

2008. május 2.

Pótfűtés

Egy asszony panaszolja a férjének:
- Észrevetted már, hogy a szomszédunk mindig csókkal üdvözli a feleségét? Te miért nem csinálod ezt?
- Mert nem ismerem még őt annyira.

2008. május 2.

Kis kukta

  • Tejszínes karfiolleves
  • Rablóhús sütőben
2008. május 2.

Jó utat tanár úr!

Cseuz László nyugalmazott középiskolai tanár úgy is mondhatjuk, hogy visszaszámlál. Lapunk az ünnep miatt április 30-án, szerdán jelenik meg, a tanár úr pedig másnap kora délelőtt kerékpárjával elindul a pekingi olimpiára. Mint mondja, izgalmas volt a vízum intézése Kínába, mivel a hírek szerint csak szervezett turistaúton levőket engednek be az országba, külön autósokat, kerékpárosokat, motorosokat nem. Végül is Szirbik Imre polgármester közbenjárásával megkapta a hőn óhajtott vízumot.

2008. május 2.

Japánban küzdöttek

Lapunkban már megírtuk korábban, hogy Japánba, a kyokushin karate őshazájába készülnek sensei Brezovai Sándor tanítványai. Április utolsó hétvégéjén hárman ott is voltak a IV. All Japan Junior Tournamenten, azaz a nyílt junior japán bajnokságon. Az Oyama Dojo három versenyzőre kapott indulási jogot, és még egy budapesti kislány utazott a csapattal. Összesen 1200 induló között remek szentesi eredmények születtek. Lantos Lehel a súlycsoportjában japán bajnoki III. lett, a hazai favorittól kétszeri hoszszabbításos és bírói tévedésekkel tűzdelt küzdelemben kapott csak ki. Brezovai Botond szintén bronzérmesként végzett a japán bajnokságon, a tavalyi bajnok győzte le az elődöntőben. Bagi Alexandra szerencsétlen sorsolás következtében szorult a 6. helyre. A 4 közé jutásért ő is hazai ellenfelet kapott, aki ráadásul 3 évvel idősebb és közel 15 kilóval nehezebb volt nála.

D. J.

2008. május 2.

A XX. század zenéje

A Krúdy Gyula Baráti Kör a XX. század első felének zenéje címmel tart rendezvényt május 7-én, szerdán 18 órakor. A szerzők (Dohmányi Ernő, Lajtha László, Weiner Leó) műveiből részleteket adnak elő a társaság tagjai a városi könyvtárban.

2008. május 2.

Ebzárlat

A rókák veszettség elleni immunizálásáról szóló rendelet alapján a város teljes közigazgatási területén ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelnek el május 23-ig. A zárlat idején az érintett területeken az ebeket megkötve, elzárva kell tartani, illetve közterületen csak szájkosárral, pórázon lehet vezetni. Állatok legeltetése a zárlat ideje alatt szigorúan tilos.

2008. május 2.

Vereség hazai pályán

Nem kísérte szerencse a 2007/2008-as NB I-es női futsal bajnokság utolsó előtti fordulójában a Szentesi Futsal Klub női csapatát. Hazai pályán szerepelve búcsúztak a közönségtől, ahol a Gödöllő együttesének vendéglátójaként 8-6-os vereséget szenvedtek a vendégektől.

A Magyar-Milovanovics, Baksa, Szabó, Bacsa, csere: Kiss E., Bali, Bence, Szűcs, edző Tóth Antal összeállítású Kurca-parti csapat a mérkőzés első 15 percéig kétszer is vezetett 1-0-ra és 2-1-re. A vendégek nem adták fel, egyenlítettek, sőt három gólos gödöllői vezetéssel 2-5-el tértek pihenőre.

A szünet utáni 4. percben Bali révén javítottak az eredményen, 3-5. Egy hazai sikertelen pontrúgás után vendégkontra, s máris 3-6. A szentesiek mindent megtettek, hogy egyenlítsenek, de nem sikerült. Lőttek ugyan két gólt (Szűcs és Szabó), de ez kevés volt. Csak egy góllal sikerült felzárkózni 5-6. A vendégek kétszer villantak, s az előnyük újra három gól 5-8. A mérkőzés hazai találattal zárul. Egy sarokrúgás után Bali volt jó helyen 6-8-ra alakult a végeredmény.

A bajnokság zárásaként Miskolcon lép pályára a női futsal klub.

(dvz)

2008. május 2.

Családi események

Született: Vincze Károlynak és Csaplár Bernadettnek Gergő Sándor, Udvarhelyi Szabolcs Gyulának és Bozóki Piroskának Levente Olivér, Baranyai Sándornak és Osztroluczki Gyöngyinek Dániel, Szepesi Csabának és Kapás Máriának Alex, Koronczai Krisztiánnak és Grósz Renátának Kitti nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Kósa Zsolt és Túróczki Brigitta.

Elhunyt: Varga Antal István, Lucz Jánosné Abonyi-Tóth Julianna, Muczi Józsefné Lantos Erzsébet, Rácz Istvánné Détári Ilona, Tóth Györgyné Katona Erzsébet.