2008. május 2.

Egy óra a "Tánciskolában!"

Grecsó Krisztián könyvbemutatója

Grecsó Krisztián, a szegvári születésű író, most megjelent, Tánciskola című könyvét mutatták be a napokban, a könyvtárban. A legújabb kötetének születéséről szóló beszélgetés elején a gimnáziumról, a csongrádi kapcsolatokról, a békéscsabai és a budapesti életéről és munkáiról is kérdezte a fiatal írót Ráfi Dénes gimnáziumi tanár.

Az Isten hozott című művére utalva faggattuk Grecsó Krisztiánt:

- Hol van otthon, hol érzi magát a legjobban?

- Szegvár az alapmintája, annak az érzésnek: hol vagyok igazán otthon? A regény szerint csak a bennszülöttek láthatják a képzeletbeli árnyékot, a máshonnan érkezettek, csak a felszínt ismerhetik. A szülőfalumban, Szegváron éltem tizennégy éves koromig. Természetesen az egész további életemet meghatározta az említett időszak. Nekem Szegvár volt a teljes univerzum, az átfogható, átérezhető világ. Egyfelől védő-óvó teljesség és egy különös zártság is egyszerre. Csongrádról, az élményeiről, emlékeiről is mesélt:

- A feleségem csongrádi. A szálak mégis átvezetnek Szegvárra, mert az édesanyja oda való. Kedves családi történetem: mondtam a nagyapámnak, hogy áttételesen egy szegvári lánnyal ismerkedtem meg Csongrádon. Mondtam neki, ki a nagyapja. A papám gondolkodott, hümmögött, majd csak annyit válaszolt: ismerem. Ő mentett meg 56-ban! Így fonódnak össze az emberi szálak és a történetek.

A fiatal alkotó nem véletlenül, a múltat próbálja beépíteni a jelen történéseibe, de ezzel inkább a hagyományokat felmutató jövőképünket építi. Erről is kérdeztük:

- Minden alkalommal azt érzékeltem, hogy a családunk történetei mi vagyunk! Ha azok nem épülnek be a gondolkodásunkba, akkor a gyökereinket megszüntetjük. A saját származásunk, a folyamatosság veszik el az életünkből!

A könyvbemutatón is szóba került, hogy mennyire szép és izgalmas az alföldi táj. A szűkebb környezetünk sokféle élményt nyújthat: a folyók, a síkság, az erdők gazdagsága egy különleges hatást eredményez. Az író fontosnak tartja: csak az igazat hirdessék a szakemberek az Alföldről! Nagyon szép a naplemente a Mátrában - mondja -, de milyen izgalmas megnézni egy ettől teljesen eltérő sík vidéken.

- Tánciskola címmel jelent meg legújabb könyve. Kik azok, akiknek feltétlenül érdemes elolvasni a kötetet?

- Ajánlom azoknak, akiknek a felnőtt életük kezdése nem ment valami simán! Mindazoknak, akik olyan helyzeteket éltek meg, ahol jelentkezett a generációs, a munkahelyi, a beilleszkedési problémák sora. Olvassa el a könyvet, aki feltette már magának a kérdést: miért keserítik, nehezítik meg az életét, miért gonosz a környezet? Aki ezen a beavatáson már átesett és nagyon élénken emlékszik még az eseményekre: számukra érdekes és élvezetes olvasmány lehet a Tánciskola!

Kruzslicz Pál