2008. május 2.

A testület elfogadta a zárszámadást

Marad a Móricz és a két óvodai körzet

Szembe kellene nézni azzal, hogy a mozi bezárása elkerülhetetlen - jelentette ki Horváth István az április végi önkormányzati ülésen. A Pálmások Szövetségének helyhatósági képviselője a Művelődési Központ Tóth József utcai épületében látná szívesen a továbbiakban a filmvetítéseket, mert, mint mondta, annak a 18 főnek, akik jelenleg látogatják a filmszínházat, nincs értelme egy nagy mozi termet üzemeltetni. A kérdésben a városrendezési bizottság is azzal a kitétellel javasolja a 2007. évi zárszámadás elfogadását, hogy a képviselő-testület vizsgálja meg a mozi további üzemelésének szükségességét. Horváth István a továbbiakban kifejtette véleményét a Vecseri-fok átalakításáról, egyben tiltakozását annak betemetése ellen. Azt mondta, hogy nincs itt szó másról, mint százmillió forint eltemetéséről. Szerinte a jelenlegi állapot néhány millió forintból normalizálható lenne.

Horváth István

Baranyi Imre (MSZP) utalt arra, hogy az előző testület már döntött a kérdésben. Képviselőtársa, Móra József (MSZP) hozzátette: az önkormányzat mindössze negyvenmillió forint önerővel járult hozzá a 400 milliós pályázaton nyert forráshoz, a beruházás pedig olyan eredményeket hoz majd, amelyek a liget egészét érintik.

Kozák János (Fidesz) minden idők legforráshiányo-sabb költségvetéseként jellemezte a tavalyi zárszámadást. Elmondta: emelkedett a hitelállomány, a szociális ellátottak száma, a segély és az ezzel járó adminisztráció. Ellentmondásosnak nevezte a költségvetést, amivel Szirbik Imre (MSZP) is egyetértett. A polgármester megjegyezte: a város hitelállománya közel 400 millió forint, egyéb hitel-eladósodási folyamat nem indult el, a szigorú döntések nyomán 2008-ban egy konszolidált költségvetésről beszélhetünk. A képviselők 14 igen és 8 nem szavazat ellenében elfogadták a tavalyi évről szóló zárszámadást.

Baranyi Imre

Mégsem zárják be a Móricz Zsigmond Művelődési Házat. A képviselő-testület - megváltoztatva februári döntését - úgy határozott, hogy a művelődési intézmény előreláthatóan addig tölthetné be feladatát, amíg meg nem nyílik a felújított színházterem. Az intézmény továbbra is a Művelődési Központ telephelyeként várja a látogatókat. A polgármester elmondta, az intézményben lévő összes klub, kisközösség helyét megtalálták. Ez alapján be lehetne zárni a művelődési házat. Ugyanakkor nem szeretnék, ha az épület őrizetlenül maradna. Ráadásul arra is figyelemmel kell lennünk, hogy a Tóth József Színházterem a Petőfi Szálloda felújítása kapcsán májusban bezár. Szirbik Imre tájékoztatójában kitért arra, hogy az építők a belső munkákkal jobban haladnak. Az önkormányzat május végéig kérte a színházterem használatát, ők legalább egy hónappal korábban meg szeretnék kapni az előterét. Dr. Bácskainé Fazekas Márta (Együtt Szentesért Egyesület) kitért arra, hogy a színházterem és a gyermekélelmezési konyha ideiglenes bezárása után különböző rendezvényeket, lakodalmakat lehetne a Móriczban tartanai. Így mind gazdasági, mind szakmai szempontból átgondoltan működne tovább az intézmény.

A továbbiakban határozott a testület arról, hogy mégsem egy, hanem továbbra is két körzetben működtetik tovább a 11 helyi óvodát. Ez év szeptember elsejétől a tervek szerint az egy évvel ezelőtt kialakított két óvoda helyett csak egy óvodai körzetet kívánt működtetni az önkormányzat úgy, hogy a tagóvodák száma maradt volna az eddigi 11, de egy körzet irányítása alatt. Úgy gondolták, ezáltal a rendszer átláthatóbbá válna, és munkaerő gazdálkodás szempontjából az átirányítások is egyszerűsödnének. A számítások azonban nem ezt mutatják, így a testület a jelenlegi helyzetet hagyta jóvá.

Lovas József