2008. május 2.

Jó utat tanár úr!

Cseuz László nyugalmazott középiskolai tanár úgy is mondhatjuk, hogy visszaszámlál. Lapunk az ünnep miatt április 30-án, szerdán jelenik meg, a tanár úr pedig másnap kora délelőtt kerékpárjával elindul a pekingi olimpiára. Mint mondja, izgalmas volt a vízum intézése Kínába, mivel a hírek szerint csak szervezett turistaúton levőket engednek be az országba, külön autósokat, kerékpárosokat, motorosokat nem. Végül is Szirbik Imre polgármester közbenjárásával megkapta a hőn óhajtott vízumot.

Íme néhány adat a felkészülésről: 18 ezer kilométert biciklizett, 365 kilométert úszott, 190 órát töltött edzőgépen, és a tervezett napi 1 órával szemben több időt tanult angolul. Mennyi maradt meg belőle bennem, majd kiderül - teszi hozzá mosolyogva, majd arról beszél, hogy sok szentesi ember segítette a felkészülésben, abban, hogy elmehet az olimpiára. Például egyik volt tanítványa, akinek 30 évvel ezelőtt úszóedzője volt, találkozót szervezett a tiszteletére, és egészen komoly összeget gyűjtöttek össze. Sokat köszönhet a St. Jupát vezetőjének, Valkai Zsoltnak, aki a kerékpárján több kisebb, de komoly munkát elvégzett.

Cseuz László egészségesen várja az indulást, mindent elpakolt már az útra. Egy gond azonban nyugtalanítja. Egyes hírek szerint nehezen engedik be a kerékpárt Kínába. Előfordulhat, hogy leszáll Sanghajban a repülőgépről és azt mondják, a kerékpárjával nem mehet tovább. Van egy vészforgatókönyve arra az esetre, ha ez megtörténik: a kerékpárt visszaküldi Budapestre, és Sanghajban vesz egy repülőjegyet Pekingbe. Így 11 nappal hamarabb érkezne meg, mint ahogyan tervezte. Ott vásáról egy kínai kerékpárt, és Pekingben teszi meg azt a 2 ezer kilométert, amit igazság szerint Sanghajból Pekingbe kellene teljesíteni.

- Ez valamivel költségesebb lesz - mondja. - Talán féltenek bennünket, a követségen hallottam, hogy azok, akik Kelet felé indultak el, azokat nem fogják beengedni. Néhányan már úton vannak. Lehet, hogy bajban lesznek. Óvatos voltam, tudom, amiért nem arra tervezem az utam. Az igazság az, hogy szeretném ezt túlélni.

Útirány maradt, Május 1-jén délelőtt 9 órakor a Kossuth térről indul. Szentes - Budapest - Bécs - Bázel - Lyon - Bordeaux - Bilbao - La Coruňa - Lisszabon. Ez a kerékpárút Európában. Onnan átrepül New Yorkba, majd felkerékpározik a lányáékhoz a Torontó melletti Hamiltonba. Utána Winnipeg, Regina, Calgary, Vancouver. Ott repülőgépre ül ismét, és átrepül Ázsiába, Sanghajba. Onnan - ha lehet - kerékpárral megy Pekingbe. Két hetet tartózkodik majd a kínai fővárosban, az idő alatt tizenhat eseményt szeretne látni az olimpiai játékokból. Pekingből repülőgépen utazik vissza Budapestre. Augusztus 25-én 17 órára érkezik meg kerékpárral a Kossuth térre.

(lovas)