2008. május 2.

Úszó szökőkutak a Kurcán

A vízre kedvező hatás és az esztétikum volt a cél

Az önkormányzat két darab úszó szökőkutat helyezett üzembe április 29-én a Kurcán, egyiket a Művelődési és Ifjúsági Ház mögötti szakaszon, másikat a közúti híd és az Eszperantó fahíd közötti részen. A berendezések 24 órás folyamatos üzemelés alatt kicsivel több, mint egymillió köbméter vizet forgatnak meg, mely kedvezően hat a csatorna élővilágára is.

Baloghné Berezvai Csilla városi főkertész tájékoztatása szerint az országban ebből a típusból egyedülálló szökőkutakra egy floridai reprezentációs munka által bukkantak rá, s a kivitelezését már tavaly elkezdték szervezni. A tervek elkészítése, az engedélyek beszerzése és a szökőkút telepítése a kivitelező feladata volt. Közben pedig terveztettek egy harmadikat szökőkutat is. A kettő meglévő, illetve a harmadik berendezés tervezésének összköltsége összesen 10 millió forint volt, s bíznak abban, hogy a jövő évi költségvetés lehetővé teszi, hogy a harmadik berendezést is le tudják majd telepíteni a Nádas csárda mögötti szakaszon.

- A Kurca vízminőség-javítási programjának elkészítésével párhuzamosan jött az ötlet a szökőkutak telepítésére, melyek várhatóan jó hatást fejtenek ki a csatorna vizére. Tudva levő, hogy ha forgatjuk a vizet, főként ha fel tudjuk lőni a magasba, s az a levegővel nagy tömegben érintkezik, akkor nagy mennyiségű oxigént vesz fel. A pozitív környezeti hatás mellett pedig fontos szempont volt az esztétikusság is - mondta el a városi főkertész.

Baloghné Berezvai Csilla a berendezések működéséről is beszélt lapunknak. Megtudtuk tőle, hogy a vízoszlopok legmagasabb szárnya 7-9 méteres, a sugarak nagysága azonban a széle fele csökken. A szökőkutaknak 5 lóerős motorjuk van a víz alatt, a pumpák is a víz alatt helyezkednek el vízszintesen, az úszótest alatt. Négyszer 500 wattos lámpatest világítja meg a vízsugarakat, s az úszótest is feszültség alatt van, tehát nem javallott megfogni vagy szétszerelni azt. A pumpa és a világító berendezés működése pedig programozható.

Cseh-Lakos