2008. május 2.

Bepillantás a katonaéletbe

A gyerekeket lenyűgözte a helikopter és a díszlépés

Özönlöttek a civilek a szentesi laktanyába, ahol már több mint egy évtizede ünneplik április 25-én a műszakiak napját. A 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj nyílt napján is tömött buszokkal telt meg a laktanya parkolója és környéke: érkeztek az iskolások. Folyamatosan hömpölygött a tömeg, tarka színkavalkádot hozva a túlnyomórészt zöld és barna katonai világba.

Dicső napra emlékeztek a katonák és civilek: 1849. április 25-ére virradó éjszaka a komáromi csatában, dacolva az ellenséges tüzérséggel, a magyar honvédek a rendelkezésre álló hajókból, bárkákból hidat építettek a Dunán. Köszöntő levelében Havril András, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke emlékeztetett a 2006-os, több helyütt rekordokat döntő árvízre, amikor a műszakiak szaktudása, helytállása nélkülözhetetlen volt. Arról is szót ejtett: a NATO-ban a hiányképesség kategóriájába tartozik az alacsony vízi hídépítő képesség. A szentesi alakulat részeként felállítottunk egy hídépítő és egy víztisztító századot, speciális robbanóanyag-kereső kutyás alegység biztosításával egy új kihívásokra választ adó képességet hoztunk létre, melyre szintén méltán lehetünk büszkék, fogalmazott a vezérezredes.

Nyers József mérnök-ezredest, a szentesi alakulat parancsnokát örömmel tölti el a tudat, hogy az ország minden szegletéből eljöttek Szentesre a műszaki szakma képviselői. Ünnepi beszédében megjegyezte: jó érezni a bizalmat, melyet a katonák iránt táplál környezetük. Tudják, hogy számíthatnak ránk, mi is tudjuk, hogy számíthatunk rájuk, mondta a parancsnok a katonák és civilek kapcsolatáról.

A laktanya vendégeire ezen a napon rengeteg kulturális élmény várt, de a gyerekek felmászhattak a lánctalpasra, beülhettek a katonai autókba, célba lőhettek, akár csünghettek egy harci helikopter farkán is. A sok technikai csoda közül ez utóbbi, a Mi-24P típusú harcjármű körül állandóan sereglettek a kisebb-nagyobb érdeklődők. Már a méretei is tekintélyt parancsolóak: a 17 méteres forgószárny átmérő, és 21 méteres hosszúság. Akadt olyan bemutató is, aminél felhívták a figyelmet, ne próbálják ki: lángoló cserepet tört a 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj egysége. Amegyei hadkiegészítő toborzósátornál több tucatnyian érdeklődtek.

Tartalmas napot töltöttek a laktanyában a Damjanich iskola tanulói, Lantos Balázsné tanárnőék 65 gyerekkel érkeztek. Korábban már volt itt a harmadikos Gere Szabina, aki szerint jól meg lehet ismerni a katonaéletet ezen a napon. Tetszett neki a menetelés, az egyenruha, de ő nem menne katonának: szerinte nehéz lehet az életük. A szintén harmadikos Horváth Henrik is járt már a laktanyában. Neki is legjobban a felvonulás tetszett, meg a helikopter, melyet látott már, de ilyen közelről még nem. Kedvet kapott a katonasághoz, mert sokat utaznak, mondta a kisdiák, kezében a zászlóalj emblémájával, amit kicsit odébb agyagból készített, Kádár Virág irányításával.

Kisfiának, Dávidnak szeretett volna élményt adni László Piroska, ezért hozta a laktanyába, erre a napra kivette az oviból. Az előző napokban már próbálta rávezetni, hova is jönnek, milyen látnivaló vár itt a kisfiúra. Nem véletlenül van rálátása a katonaéletre az anyukának, hiszen nővére 5 évig szolgált szerződésesként, és sógora is katona.

(darók)