2008. május 2.

Lépésről-lépésre az atlétikával

Városunkban 1963. november 11-én alakult meg a Szentesi Vízmű SK atlétikai szakosztálya. Korábban is volt atlétikai élet, elsősorban az iskolák testnevelési óráinak anyagaként. Az itt felfedezett tehetségek vagy az úttörő olimpián, vagy a különböző spartakiad versenyeken bizonyíthatták rátermettségüket. Komoly, városunkhoz kötődő országos eredményekről az 1940-es évek végétől vannak információnk.

Ekkor tűnt fel a Horváth Mihály Gimnázium tanulói között a szegvári születésű Szécsényi József. 1957-63 között tanára volt az iskolának. Számos országos bajnoki címet szerzett, majd nemzetközi porondon is kiválóan szerepelt. Dobott Európa-csúcsot, nyert főiskolás vb-t, két olimpián szerepelt: 1960., Róma 4. hely és 1964., Tokió 5. hely. Pályafutása végén edzőként dolgozott. Tanítványai között találjuk a szintén szegvári Tégla Ferencet, aki diszkoszvetésben több országos bajnoki címet szerzett, s számtalan nemzetközi sikert ért el. Részt vett három olimpián: 1968. Mexikó, 1972. München, 1976. Montreal. Az ilyen kvalitású versenyzőknek felnőtt korában a város már nem tudta biztosítani a fejlődésükhöz szükséges körülményeket, így ők a fővárosba költöztek.

Szentesnek maradt az u-tánpótlás fejlesztése, a Vízmű SK keretein belül. 1970- 1975 között a dobók csoportjában kialakult egy olyan ütőképes mag, melynek tagjai utánpótlás címen sorra halmozták a magyar bajnokság aranyérmeit és a dobogós helyezéseket. Íme néhány név: Gila Éva, Kárai Márta, Dusnoki László, Nagy Judit, Török Julianna, Balogh László, Katona Sándor, Kovács Kálmán, Kozma András (17 évig edző volt), Udvardi Tibor, Tégla Béla. Ezt a korszakot nyugodtan nevezhetjük a szentesi atlétika aranykorának. A Vízmű atlétika szakosztályának megszűnése után a Klauzál DSE vette át a stafétabotot. E rövid történelmi visszatekintés után elértünk a jelen korhoz. Beszélgető-partnerem Merza Sándor, az atléták egyik edzője. Témánk az atlétika jelene.

- Az utánpótlással foglalkozom. Amióta én irányítom az atlétikát lépésről-lépésre haladunk előre és számos sikerünk volt. De sorolhatnám, hogy az eddigi munkám eredményeként - tizenkét év után - az elmúlt évben újra van arany- és ezüstjelvényes versenyző. Háromszáz méteres síkfutásban Szemerédi Máté szerzett aranyjelvényes minősítést. Kétszáz méteren, ifi korcsoportban Gyovai Boglárka ezüstjelvényes lett (országoson 5.). A serdülőknél összetettben Vidovics Réka szintén ezüstjelvényes. Ők még a Klauzál DSE színeiben érték el az említett eredményeket - hallottuk az edzőtől.

Átalakultunk és Maximus KSE néven szereplünk tovább. Az új egyesület elnöke Benkő István, szakosztályvezetőként és edzőként (futás, ugrás) én dolgozom, dobó edző Benkő Márta. Jelenleg 18-20 fő az egyesület létszáma. Önálló egyesületként működünk. A tavalyi idényt még a Klauzál DSE-vel vegyesen versenyeztük végig. Már átigazoltuk a versenyzőket, és külön öröm számunkra, hogy a dobóknál a 14 évesek korcsoportjában Berényi Dalma ezüstjelvényt szerzett, a Maximus színeiben.

Merza Sándor elmondta még, hogy bízik a 2008-as idényben és reméli, hogy az esztendő számos sikert tartogat számukra.

Dunás Varga Zoltán