XXXIX. évfolyam 25. szám

2007. június 22.

Még nyolc iskolából ballagtak

A Petőfi Sándor Általános Iskola végzősei

Az idei tanév végén 327 diák ballagott el a város általános iskoláiból. A Szent Erzsébetből 49, a Kiss Bálintból 44, a Petőfi Sándorból 42, a Koszta Józsefből 67, a Klauzál Gáborból 65, a Deák Ferencből és tagiskolájából, a Damijanich Jánosból összesen 49, a Rigó Alajos Óvoda, Általános iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthonból pedig 29 tanuló búcsúzott. Az utolsó tizenegy nyolcadikos tanuló vette vállára a tarisznyát a berekháti városrészben lévő Gróf Széchenyi István iskolában, hiszen az intézményt június végén jogutód nélkül bezárják. Az eddig ott tanuló 62 diák és 11 pedagógus a város többi általános iskolájában folytatja majd szeptembertől tanulmányait, s munkáját. Vannak olyan gyerekek, akiknek a szülei már döntöttek, de olyanok is vannak, akik még gondolkodnak azon, hogy gyer-mekeik hol kezdjék a következő tanévet. A tizenegy tagú tantestületből kilencen már tudják, hol folytatják hivatásukat. Egy határozott időre kinevezett fiatal kollégájuknak azonban lejárt a szerződése, neki még helyet kell keresni. A 81 éves általános iskolát az önkormányzat az oda jelentkező, illetve az ott tanuló diákok számának csökkenése miatt zárja be.

2007. június 22.

Figyeljünk a SZEMünkkel

A polgármesteri hivatal kistanácstermében tartotta június 20-án alakuló ülését a Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM). Az összejövetelen a lakóközösségek képviselői, valamint a meghívott szervezetek - köztük a rendőrség, a polgárőrség, a mentők, a tűzoltóság, a közterület-felügyelet - vezetői és munkatársai körvonalazták a közös munka, illetve a hatékony tevékenykedés meg-valósulásának feltételeit, a rájuk váró feladatokat.

Az alkalmon Csányiné dr. Bakró Nagy Vera aljegyző elmondta a jelenlévőknek: igaz, hogy a kezdeményezés, s a mostani gyűlés ötlete a hivataltól származik, azonban mindenképp hasznos lenne, ha a mozgalom tevékenységét később a lakosság koordinálná, melyhez természetesen az önkormányzat minden segítséget megadna. Ez nem igényelné senkitől, hogy életformáját megváltoztassa, s alig jelentene többet, mint ami a szomszédok iránti figyelem körébe általában beletartozik. Azonban több szempontból hasz-nos lenne, hiszen nemcsak a bűncselekmények meghiúsításában, hanem a bűnüldöző szervek munkájában is segítséget jelentene a lakossági közreműködés.

Ezt követően a meghívottak megegyeztek afelől, hogy a mozgalom munkájára mindenképp szükség lenne városunkban, hiszen Balogh Szabó Imre alezredes beszámolója szerint is több rendőrségi ügy megoldásában jelentettek nagy segítséget a lakossági bejelentések. A szentesi rendőrkapitányság megbízott vezetője elmondta, előfordult már, hogy az állampolgárok segítségével sorozatos lakásbetörés, kábítószer-fogyasztás és több rendbeli gépjárműlopás végére sikerült pontot tenni, s az elkövetőket elfogni. Majd szavaiban Szűcs Lajos alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a természetes az, ha a szomszédok legalább látásból ismerik egymást, valamint arra, hogy az embereknek oda kell figyelniük egymásra, hiszen sokszor az apró dolgok jelentik a legnagyobb segítséget embertársaink felé.

Az alakuló ülés végén a lakóközösségek képviselői megegyeztek abban, hogy félévente találkoznak - őszszel lesz a következő egyez-tető ülés -, s megválasztották Tari Róbertet a SZEM mozgalom civil vezetőjének. A résztvevő szervezetek pedig megállapodást írtak alá a Szomszédok Egymásért Mozgalom támogatásáról.

Cseh-Lakos

2007. június 22.

Tömegek strandoltak a ligetben

Nyári hangulatalapozó party

A hétvégi melegben a város lakosságának nagy része a Széchenyi-ligeti strandfürdőben hűsölt, szórakozott és pihent családjával és barátaival együtt. Egy olyan rendezvényen, mely méltán tekinthető a nyári strandszezon és a szabadságok nyitó bulijának. A kiváló strandolási lehetőségek mel-lett a fürdő számos kulturális- és szórakoztató programmal várta vendégeit, s nyújtott felhőtlen kikapcsolódást a gyermekeknek és a felnőtteknek egyaránt.

2007. június 22.

"A szavak ereje"

Két szó birtokviszonyban. Megfordítva: "Az erő szavai." Mikor először meghallottam a Kossuth adó hírszolgálatának az élén, elfogott egy furcsa kíváncsiság: a birtok viszonyban lévő két szó mit jelenthet, ha a magyar adófizetők pénzén fenntartott közszolgálati rádió használja nagyon előkelő pozícióba helyezve?

És mivel hosszú papi életem során abból éltem, hogy szavaim erejével szolgáljam az emberek testi-lelki javát, és mivel szavaimnak fő forrása a Biblia, ezért természetes, hogy a "szavak erejének" rádiós elhelyezése e kérdést provokálja ki belőlem: "Vajon az ország pénzén működtetett rádió hírei és hírmagyarázatai kinek az erejét hivatottak megéreztetni a magyar néppel: Góliátét-e, avagy Dávidét?" Mert ugye az tapasztalati tény, hogy a hírhallgatók különféle elfogultságok hordozói. Vannak elfogultságai a téveszméknek és elfogultságai az egészséges gondolatoknak.

2007. június 22.

Múzeumok éjszakája

Ez az éjszaka más, mint a többi - ígéri a június 23-án, szombaton este 6 órától kezdődő Múzeumok éjszakája szlogenje. A Koszta József Múzeum idén csatlakozik a hazánkban 2001 óta nagy sikerű rendezvényhez. 18 órától tárlatvezetéssel tekinthető meg a Fridrich fényirda és a Péter Pál Polgárház. Ez utóbbi udvarán koszorúfonásra és éneklésre is várják a gyerekeket. 20 órakor kezdődik a Kossuth téren az ünnepélyes megnyitó fúvósok közreműködésével, majd kinyílnak a múzeum termei, melyek egészen éjfélig ingyenesen látogathatók, s minden 50. vendég ajándékba kap egy belépőt a szegedi múzeum Rejtett szépségek c. kiállítására. A megnyitó után Medgyesi István jövendölésekről, jóslatokról tart előadást a múzeum programtermében. Utána tekerőmuzsika csendül fel a néprajzi kiállításokban, Karikó-Tóthné Puskás Gabriella és Pataki Erika előadásában. Ezt követően Mód László néprajzkutató-muzeológus tart tárlatvezetést. Közben a Kossuth téren fél tíztől filmet vetítenek a Kiskunsági Nemzeti Park életéről A só és a homok birodalma címmel, melyet Brenyó Péter és Puskás József rövid előadása előz meg. 22 órától kis éji zene hallható a Lajtha László zeneiskola művésztanáraitól a programtérben, ahol fél 11-től Mód László tart előadást. 23 órától ismét a Kossuth tér a helyszín: középkori táncbemutatóval érkeznek a Zenthus János hagyományőrzők tagjai, őket tűzzsonglőrök követik. Éjfélkor máglyagyújtással és koszorúégetéssel ér véget a varázslatos éjszaka.

2007. június 22.

Fedák Sári Szentesen

A legünnepeltebb primadonna vendégjátéka

Fedák Sári Kukorica Jancsi jelmezében
(A dedikáció Szentesen készült 1929-ben)

1929. június közepén izgalmas színházi hír jelent meg az Alföldi Újságban, amely arról értesítette Szentes színházpártoló közönségét, hogy Kiss Árpád színigazgatónak sikerült egy esti vendégszereplésre megnyernie a legnagyobb magyar színésznőt, Fedák Sárit, ki június 18-án (kedden este) az Antónia című darabban fog bemutatkozni a szentesi közönségnek. "Fölösleges megjegyeznünk, micsoda rendkívüli művészi esemény Fedák Sári fellépése, kinek művészetét külföldön is a legnagyobb hódolattal fogadták" - írta az újság.

2007. június 22.

A Tűzerő csak egyszer jelent meg

Tűzerő címmel haditechnikai és védelempolitikai magazint jelentetett meg a Horváth Mihály Gimnázium oktatástechnikusa, Csákó Lajos. A fiatalember négy évvel ezelőtt, teljesen önerejéből készítette el nagy álmát, a szárazföldi és haditengerészeti szaklapot.

Csákó Lajos 38 éves, kétgyermekes édesapa, aki elmondhatja magáról: megvalósította élete nagy elképzelését, 2003-ban megszületett Az Újság.

2007. június 22.

Gőzhajó járatot indítottak

Évfordulók - 2007.

100 éve, 1907. jún. 16-án a szentesi szocialisták népgyűlést tartottak a Kossuth téren, amelyen határozatilag kimondták, hogy az általános választójog kiterjesztése érdekében felirattal fordulnak a képviselőházhoz.

120 éve, 1887. jún. 17-én ellenjelölt nélkül ismét Törs Kálmánt választották Szentes országgyűlési képviselőjévé.

90 éve, 1917. jún. 17-én a Szentesi Kossuth Lajos Pártkör üdvözlő iratot intézett gróf Károlyi Mihály pártelnökhöz a Tisza-kormány bukása alkalmából, amelyben szorgalmazták a Károlyi-párt intenzív szervezésének megkezdését.

85 éve, 1922. jún. 17-én a szentesi gimnáziumban, az 1892-ben elsőként érettségizett volt növendékek 30 éves találkozójuk emlékére "Jutalomdíj Emlékalapítványt" tettek a végzős gimnazisták javára.

75 éve, 1932. jún. 18-án Szentesen vendégszerepelt Fedák Sári, az ország legünnepeltebb színésznője.

125 éve, 1882. jún. 21-én a Duna Gőzhajózási Társulat Szentes érintésével járatot indított a Tiszán Szeged-Szolnok között.

90 éve, 1917. jún. 22-én elhunyt Joó Károly (1842- 1917) református orgonista-kántor, dalszerző, a Szentesi Dalárda megalakítója és karnagya.

Összeállította:
Labádi Lajos

2007. június 22.

Kultúrát, tudást közvetíteni

Június 13-án ünnepélyesen beiktatták hivatalába dr. Béres Máriát (képünkön), a Koszta József Múzeum igazgatóját. Dr. Horváth Ferenc megbízott megyei múzeumigazgató elmondta, ezzel hosszú és bizonytalan időszak zárult le az intézmény életében. Az eseményről lapunk múlt heti számában írtunk. Alábbiakban az igazgatónő rendezvényen elhangzott szavait tolmácsoljuk olvasóinknak.

2007. június 22.

Vita a tízmillióról

Ismert, hogy a képviselő-testület korábban egy 10 millió forintos keretet bízott a három bizottság elnökére azzal, hogy egyezzenek meg a grémiumok közötti elosztásról. A művelődési és oktatási, a szociális és egészségügyi, valamint az ifjúsági és sportbizottság a májusi ülésre sem tudott megegyezni az ügyben. Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő a testület májusi ülésére olyan javaslattal élt, miszerint a 10 millió forint 50 százaléka a sportot, 25-25 százaléka pedig a szociális és oktatási bizottságot illetné meg.

2007. június 22.

Tűzgyújtási tilalom

Az ország egész területén tűzgyújtási tilalmat rendelt el a katasztrófavédelem kérésére a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium június 20-tól az erdőkben, illetve azok környékén. A tűzgyújtási tilalom elrendelésének oka a csapadékmentes és rendkívül meleg időjárás miatt kialakuló tűzesetek megelőzése. Ezért tilos tüzet gyújtani az erdőkben és azok határától számított 200 méteren belül - ez alól a kijelölt tűzrakó helyek sem képeznek kivételt -, valamint a közutak és vasutak menti fás területeken. A tilalom érvényes a parlag- és gazégetésre is. A minisztérium emellett kéri a közúti és vasúti utazóközönséget, hogy égő cigarettacsikkeket ne dobjanak ki a járművek ablakán, hiszen a kiszáradt árokpartokon keletkező tűz átterjedhet a közeli erdőkre és mezőgazdasági területekre is. A tilalom feloldásának időpontja egyelőre meghatározatlan, erről a tűzveszély elmúltával később intézkedik a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési minisztérium.

2007. június 22.

Megyei segítség a településeknek

A Csongrád Megyei Közgyűlés új, a településeket és a civil szférát segítő politikája most már kézzelfogható. A napokban jelentette be Magyar Anna elnök és Sándor Attila alelnök a Települési Pályázat-előkészítő Alap indulását, de ezen kívül is számos olyan feladatot vállal fel a "megye", amely nem lenne kötelező.

A Települési Pályázat-előkészítő Alap (TPEA) 70 millió forintjából az első körben 50 milliót igényelhetnek a Csongrád megyei községek és városok - a két megyei jogú -, Szeged és Hódmezővásárhely kivételével. Erre a segítségre szüksége is van a "kicsiknek", hiszen sokszor azért nem tudnak pályázaton pénzhez jutni, mert az előírt önerőt, vagy éppen a tervek költségét nem tudják biztosítani. Mostantól ez utóbbihoz nyújt segítséget a megyei önkormányzat.

Ez az összeg sokszorosan megtérül, hiszen például egy uniós pályázaton nyert summával tovább szépülhetnek-épülhetnek a települések. Egy-egy projekt maximum 2,5 millió forint támogatást kaphat, ám ha több település összefog, akár 5 millió is elnyerhető a Csongrád Megyei Önkormányzattól.

Az érdeklődés máris óriási: a bejelentés új lendületet adott a helyi fantáziának. Több településen esővízcsatornát, játszóteret, művelődési ház- és óvoda-felújítást álmodnak. A helyi közösségek teli vannak ötletekkel, amelyekhez, szövetségesként és támogatóként, a megyei önkormányzat igyekszik pénzt biztosítani, hogy az első lépést megtehessék a települések.

Ezen kívül is több, úgynevezett önként vállalt feladatot tervezett be költségvetésébe a Csongrád Megyei Közgyűlés. Ezekkel elsősorban a települések motorjának számító civil szervezeteket, és magukat a községeket, városokat igyekszik támogatni. A helyi polgárőrségek például idén, szintén pályázat útján, 2 millió forintot nyerhetnek el, a rendőrség 3 millió forintot kap a közbiztonság javítására, tanya- és ifjúsági programokra. A határon túli magyarok közösségi rendezvényeire 2 millió forint jut, a civil alapból pedig 8 millió forint kerülhet helyi rendezvényekre megyei támogatásként.

Csongrád Megyei Önkormányzat Sajtószolgálata

2007. június 22.

Évtizedek alatt építette fel birodalmát

Felsőréten született, 1946-ban bábaasszony segítette a világra. Szülei fölművesek voltak, tanyáról járt óvodába, iskolába. Alsó fokú tanulmányait az Erzsébet téri oktatási intézményben végezte. Érthető hát, ha a szülei a földművelés felé próbálták irányítani sorsát. Apja haladó szellemű ember volt, különféle gépeket vásárolt. Emlékszik, a szecskavágó motorja gyakran leállt, olyankor mindig érdeklődéssel figyelte.

2007. június 22.

Családi délután Felsőpárton

Családi délutánnal ünnepelt június elején a felsőpárti Reál élelmiszerüzlet. Elkészültek a szomszédban a játszótér felújításával, oka volt a jó hangulatú délutánnak.

Hat éve, a Reál üzletlánc boltjaként működteti a felsőpárti élelmiszerüzletet az eSZeM Trade Bt. Kezdettől fogva a nívós, modern és korszerű kiszolgálás és szolgáltatás a cég vezérmondata. Ezért is alakult ki rendkívül jó kapcsolat a környéken élő lakókkal. A vezetőség folyamatosan figyelte a vásárlóközönség igényét, s rugalmasan alkalmazkodott ezekhez. Az egymásra figyelés gesztusaként öt évvel ezelőtt az élelmiszerüzlet tőszomszédságában játszóteret építtetett a tulajdonos házaspár, Molnár Lívia és dr. Szin Imre. Akkor is sikeres, egész napos programmal ünnepelték az átadást a gyermekek legnagyobb örömére. Most a csúszda cseréje és a játszótér teljes felújítása okán is színvonalas családi délután várta a felsőpártiakat.

- Nem titkoltan célja az üzlet vezetésének a multinacionális cégekkel szembeni versenyben a vásárlók megtartása, a jövő nemzedékével a jó kapcsolat kialakítása és ápolása - mondta el dr. Szin Imre ügyvezető.

A Damjanich utcai óvodások túrórudinak öltözve szórakoztatták a közönséget, felléptek a Lajtha László Művészeti Iskola társastáncosai, a Petőfi Sándor Általános Iskola mazsorett csoportja. A tűzoltóság pedig bemutatót tartott a Jókai utcai üzlet előtt. Pető Endre vezetésével lovagolhattak az érdeklődők, az ügyes kezűek kézműves foglalkozásokon próbálhatták ki magukat.

Molnár Lívia operatív igazgató elmondta, hogy minden nap megharcolnak a vevők kegyeiért, a jövőt építve számítanak a fiatalokra, ezért bővítették jelentősen többek között a bébiételek választékát.

A napot az üzlet által biztosított tombolatárgyak sorsolása koronázta meg.

Nagy Andrea

2007. június 22.

Alkoholizmus

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata - A dohányzástól a heroinig

Már két alkalommal írtunk az alkoholizmusról, elmondtuk, hogy milyen tényezők játszanak szerepet kialakulásában, hogy a túlzott alkoholfogyasztás milyen betegségekhez vezet, hiánya milyen elvonási tünetekkel jár együtt, illetve milyen tévképzetek alakultak ki a témával kapcsolatban. Most egy olyan szentesi férfi történetét szeretnénk megismertetni olvasóinkkal, aki 15 évig volt alkoholista beteg, s már hónapok óta abbahagyta az ivást.

2007. június 22.

Tánc-bemutató

A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola Tánc tanszaka május végén teltházas vizsgabemutatóval zárta az évet az Ady Endre utcai művelődési házban. Régen láttam ilyen változatos és igényes műsort a táncosoktól. A növendékek nagyon felkészültek, sokszínű programot mutattak be a lelkes, s nagy tapssal reagáló szülőknek, meghívott vendégeknek.

Immár hagyományosan Mihály Béla igazgató "vezényelte" a vizsgabemutatót. A táncok színvonaláról a növendékeken túl a felkészítő tanárok gondoskodtak: Hankó Györgyné néptánc (Zöldág), Kádár Virág balett és Bajominé Varga Erzsébet társastánc (Swivel). Már említettem, ilyen sokrétű műsort régen láttak a nézők: a néptáncosok megmutatták tudásukat a Sárköz és Eleki táncokban. A társastáncosok balett tudásukról adtak számot rúdnál és középen végzett gyakorlatokkal. A társastáncosok, a Swivel táncosai a standard és latin táncokon túl, szamba formációval (lányformáció), cha-cha-cha-etűddel (lányok) és charlestonnal készültek. A változatos programszerkesztésben mindenki a kezdő, haladó, párral rendelkező és lányokból álló csoport is lebilincselően táncolt.

Végül érdekességként reneszánsz táncokat láthattak a növendékektől. A néptáncosok, a Zöldág a Branl elnevezésű reneszánsz tánc öt tételét mutatták be. Míg a társastáncos növendékek reneszánsz tánccal a Pavane és Country tánccal zárták a tanévet. Nagyon köszönöm a művészeti iskola, a növendékek, szülők, felkészítő tanárok egész éves munkáját, támogatását.

Bajominé Varga Erzsébet
tanszakvezető

2007. június 22.

Gálaműsorral ünnepeltek

Évzáró a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában

Pillanatkép a Lószerafin legyőzi önmagát című darabból

Az iskolaévtől való búcsúzásnak számos formája ismert. Vannak, akik kötetlen iskolanapot, kirándulást, vetélkedőket vagy sportversenyeket rendeznek az utolsó tanítási héten. Ezzel szemben a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola a mára már hagyománynak tekinthető gálaműsorban a tanulók produkcióival ünnepelt a Tóth József Színházteremben.

2007. június 22.

Nyári művelődés

A művelődési központ munkatársai idén is gondoskodnak arról, hogy a nyarat sok érdekes programmal tegyék emlékezetessé. A műsortervből közreadjuk az egyes rendezvények időpontjait.

Augusztusban négy előadásra a megyeháza udvarára szól a művelődési központ meghívója: 2-án este 9 órától Katajev A kör négyszögesítése című darabját láthatjuk a békéscsabai Jókai Színház művészeitől. Kilencedikén könnyűzenei koncert lesz, a Dixie Jam Session játszik, a kezdési időpont szintén este 9. Este 6-kor csapnak viszont a húrokba a citerások augusztus 11-én, amikor is népzenei találkozóra kerül sor. Augusztus 14-én 21 órától a békéscsabai színitanoda vizsgázik a szentesi publikum előtt. A fiatalok minden évben elhozzák aktuális vizsgadarabjukat. Ezúttal Tamási Áron Énekes madarával mutatkoznak be.

Elkészült már az augusztus 20-i ünnepi program is, amely a szentesi Kertész Ákost is soraiban tudó Fabula Rasa világzenei koncertjével indul az ifjúsági parkban, majd a Jazz Steps együttes következik. A kenyéráldás- és szegés után zenében, táncban fantasztikus produkció lesz a fő műsorszám: Őslüktetés címmel a Rajkó Zenekar, a Talentum tánckar, M.É.Z. együttes és Ronan Morgan ír sztepptáncos csoportja közös műsorban ámítja el majd remélhetőleg a közönséget. Újítások várhatók az ünnepi tűzijátékban, ugyanis most nem az ifjúsági ház tetejéről lövik fel a rakétákat, hanem a Kurca túloldaláról, de a látvány is tartogat meglepetéseket.

D. J.

2007. június 22.

A szakma kiváló tanulója

Kardos István Dénes, a Zsoldos Ferenc Középiskola diákja a Szakma Kiváló Tanulója versenyen 6. helyezést ért el a villanyszerelő szakmában. A szép eredményért kapott oklevél felmentette Istvánt a szakmunkásvizsga alól.

A felkészítő tanár, Tornyi Molnár Zoltán választotta ki Istvánt a versenyre, aki a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskolában tett érettségi vizsga után szoftverüzemeltető technikusi képesítést szerzett, ezután ment a Zsoldosba, hogy kitanulja a villanyszerelő szakmát. István elmondta, hogy a Pollákban négy éven keresztül tanult elektronikát, ezért könnyebb volt neki a villanyszerelő szakma elsajátítása.

A Szakma Kiváló Tanulója versenynek márciusban volt egy írásbeli elődöntője, ahol 120 pontot kellett elérni a versenyre való bejutáshoz. Összesen kilencen kerültek be. Május 19-én, szombaton Budapesten felkészítést tartottak a Schneider Electric-nél. Előadásokon mutatták be a versenyzőknek a legkorszerűbb technológiát, és azt, hogy milyen szerelvényekkel kell dolgozniuk. Megmutatták a Zelio Soft vezérlőmodul programozását és működését is, melyet két nap alatt kellett megtanulniuk.

Május 23-25-ig Szolnokon volt a verseny. A szerdai ünnepélyes megnyitó után délután egy órakor kezdődött a megmérettetés, amelyen több feladatot kellett megoldaniuk a versenyzőknek. A gyakorlati rész után szóbeli vizsgát is tettek a diákok. István végül a 6. helyen végzett. Gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

2007. június 22.

Érettségi találkozó

Hatvan évvel ezelőtt, 1947 tavaszán érettségiztünk a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban. A második világháború vérzivatarai után sajnos ez a korosztály szétszóródott a világban (Németország, Kanada, USA).

1939-ben, mint az első gimnazista, serdülő fiatalok még az úgynevezett "régi rend" gyermekei voltunk. Drága szüleink ekkor még szinte tudat alatt próbálták a gyerekcipőben járó polgári társadalmunkat építeni, alakítani több-kevesebb sikerrel. Közben pedig beindult a 20. század második, de legszörnyűbb világégése sok-sok könnyel és bánattal, majd a több évtizedes diktatúra jutott nekünk osztályrészül. Ezen időszakot sajnos ki így, ki úgy élte meg és sokféleképpen sodort bennünket az áradat a szó fizikai, de ideológiai értelmében is.

Tanáraink - akik közül már sajnos senkit sem üdvözölhettünk - csak gondolatainkban voltak jelen. Szüleinken kívül ők adtak olyan tartást, hogy túlélve a sok szörnyűséget, ember legyen belőlünk. A teljesség igénye nélkül Szöllősi Géza igazgató, osztályfőnökeink Lendvay István és László Béla (Pepi bácsi) tanáraink, Nagy-ajtósi István, Ágoston Béla, Mihóczy Rezső.

1952-ben az első találkozónk során elhatároztuk, hogy 5 évente, majd ahogy az idő telt 3 évente, később pedig 2 évente összejövünk, amikor is számot vetünk életünk alakulásáról. Elhatározásunkhoz híven 1947-2007-ig 13 találkozót rendeztünk, ahol a legutolsón, május 12-én a 36 főből 12-en itt voltunk a régi alma materben.

Ezúton mondunk köszönetet dr. Bácskainé Fazekas Márta igazgatónőnek meleg szavaiért és a köszöntésért. Ugyancsak köszönetünket fejezzük ki Szirbik Imre polgármesternek, aki a gyönyörűen felújított megyeházán megtisztelt és fogadott bennünket.

Kiss Ottó
szervező

2007. június 22.

Ötven évvel ezelőtt.

A Petőfi Sándor Általános Iskola 1957. szeptember 1-jén indította az első ének-zenei osztályát 29 fővel. A következő tanévekben folyamatosan évfolyamonként egy-egy osztályt szerveztek a Művelődési Minisztérium engedélye alapján. A kiemelkedő ének-zenei oktatás célja az volt, hogy népdalokat továbbra is tanítsanak. Mellette azonban lehetőség nyílt zeneelméleti anyag elsajátítására is, mely elősegítette a hangszeres oktatást. A hangszert a zeneiskolában tanították, de a gyerekeknek nem kellett külön szolfézsra járni. A népdalok mellett megismerkedtek a zeneirodalom korszakaival, gyöngyszemeivel. A megfelelő tájékoztatás és elemzés után már örömmel hallgattak komolyzenét, nem csak otthon, hanem hangversenytermekben is. Az évenkénti ifjú zenebarát hangversenysorozat is sokat segített.

A kezdeti kiskórusból lassan színvonalas, díjnyertes kórus lett. A kiskórus (Takács Pálné) és, a nagykórus is (Nagy János) többször volt aranyérmes, aranydiplomás.

Nagyon sok tanítványunk munkájában fontos a zene, hiszen óvónők, tanítók, énektanárok lettek.

Büszkélkedhetünk művésztanárokkal Lucz Ilona, Majtényi Eszter, de van operaénekesünk is. Pitti Katalin szintén itt tanulta az alapokat. Amikor Bácskai János színművész elszolmizálta az eléneklendő dalt a többiek csak néztek, hogy hát ezt meg hol tanultad. A válasz ének-zenés voltam Szentesen, a Petőfi iskolában. De vannak amatőr muzsikusaink is, akik saját és barátai kedvtelésére játszanak.

A jubileumi rendezvénysorozat első előadását május végén, az évzáró hangversenyen tartottak. A következő október 20-án, szombaton lesz, melyre várunk mindenkit közös éneklésre, majd baráti beszélgetésre és este jótékonysági bálra a megyeházán. A bevétel egy részét a megjelenő CD kiadására, illetve az évkönyv költségeinek (mely kapható az iskolában) finanszírozására fordítanánk. Továbbá az iskola udvarának szépítésére, pihenő park kialakítására, burkolatcserére, fedett kerékpártároló kialakítására költenénk. A jelentkezés feltételeit az iskola honlapján és a Szentesi Mozaikon olvashatják.

Dóczi Gáborné ny. igazgató

2007. június 22.

Erzsike néni.!

Naponta hangzik el ez a megszólítás Szentes utcáin, elsősorban élelmiszerboltokban, hiszen sok Erzsébet él városunkban.

De most egy különleges Erzsike néniről szeretnék szólni: arról a fiatalos, szemüveges, ősz hajú hölgyről, aki naponta többször nyakába veszi a várost; felpattanva biciklijére járja a boltokat, gyűjti a hozzávalókat a finom ebédekhez, beszerzi a piacon a legfrissebb, legízletesebb gyümölcsöket, hogy nekünk, unokáknak legyen mit elcipelnünk a fővárosba.

Az egyik helyen a csirkehúst veszi, a másikon a tejfölt - mi hol a legjobb, a legfinomabb...

Egész nap talpon van, mindig csak Szeretteire gondol, magára sosem..

Boldog 75. születésnapot!

* * *

Mama! Állj meg egy pillanatra és legalább olyan különleges alkalmakkor, mint a születésnapod pihenj egy kicsit; lassíts a tempón, figyelj jobban az egészségedre, hogy minél tovább maradj meg nekünk ilyen kedves, aranyos, drága nagymamánknak.

Lányod, unokáid

2007. június 22.

Adó-infó

Törőcsik Norbert rovata

A szabadságra vonatkozó szabályok

Főszabály szerint a szabadságot az esedékesség évében kell kiadni. Az alapszabadság egynegyedét a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni (kivéve a munkaviszony első három hónapját).

A munkáltató a szabadság kezdete előtt 1 hónappal köteles a kiadás időpontját a munkavállalóval közölni. Ha a munkáltató a meghatározott időpontot megváltoztatja, köteles a munkavállaló kárát megtéríteni.

2007. június 22.

Szétverte a játékgépet

Informatikai, ún. optikai kábelt "húztak ki" a szakemberek Szentes és Derek-egyház között, ám a tolvajok máris szemet vetettek a technikai berendezésre. Ismeretlen tettesek a vezetéket, feltehetően réz reményében, három helyen megvagdosták, amivel komoly károkat okoztak a szolgáltatónak. Az okozott kár megállapítására szakértőt vont be a nyomozásba a rendőrség.

Balhé volt az egyik helyi szórakozóhelyen, ahol egy ott szórakozó férfi komolyabb összeget bukott az egyik játékgépen. A kudarcot nem tudta elviselni, és mérgében megrongálta a gépet, amelyben több mint százezer forintos kár keletkezett.

Egy szegvári üzembe törtek be ismeretlenek néhány nappal ezelőtt, ahonnan kéziszerszámokat vittek el, mintegy 30 ezer forint értékben.

Kifosztottak egy baromfiudvart a héten a Kertvárosban. A tolvajok csirkét, kacsát, pulykát, libát, összesen negyven állatot szedtek öszsze az ólból. Hogy két kacsát miért hagytak ott, az egyelőre rejtély.

H.V.

2007. június 22.

Tóni bácsi konyhája

  • Sonkás padlizsán
  • Rumos kétszersült madártejjel
2007. június 22.

Lövészetben jeleskedtek

Június 16-án Szolnokon a Magyar Technikai és Tömegsportklubok Országos Szövetsége által meghirdetett Kelet-Magyarországi Sport Lövészbajnokságon vettek részt városunkból a Szabadidős Sportklub és a Kontavill Legrand Sportklub lövészei a következő eredményekkel: Légpisztoly, egyéni: 1. Jóna Norbert (184 kör), csapat 1. Kontavill (502 kör), légpuska, egyéni: 1. Postás László (180), 2. Doktor József (173), 3. Ignácz János (167), csapat 1. Kontavill (507), női 1. Fenyvesi Magdolna (159), serdülő 2. Ignácz Ivett (142), kispuska, egyéni 2. Doktor József (167), 3. Tánczos Miklós (164), csapat 1. Kontavill (488). Csapattagok: Postás László, Doktor József, Tánczos Miklós, Jóna Norbert.

2007. június 22.

Szentesé a bronz!

Szentesi 91-esek RK-Pécsi Indiánok RK 36-10. A június 16-i, szombati bronzmeccs hatalmas csatának ígérkezett a Szentes számára, hiszen a pécsiekkel szemben az eddigi mérleg 1-1 volt, tehát nyitottnak ígérkezett az összecsapás.

A kezdeti szárnypróbálgatás után már érezhető volt a szentesi erőfölény, de sajnos a nagy akarás görcsössé tette a csapatot, és rengeteg technikai hibát vétett. Az első pontokat a Pécs szerezte büntető rúgásból, majd az első félidő szentesi vezetését jelentő célt Fekete egy hatalmas sprint után abszolválta. Füle Dávid pedig magabiztosan értékesítette a jutalomrúgást. A félidő állása 7-3 volt a Szentesnek, amely elég vékonyka előnynek számított. A 2. játékrész is hasonlóan sok Kurca-parti rohammal indult, de a technikai hibák száma nem csökkent. A pécsi gárda fáradni látszott a szentesi nyomás hatására. A csapat sprinterei egyre több rést találtak a pécsi védekező falon és sorra szerezték a pontokat. A baranyaiak még tudtak szépíteni, de ez a végeredményt már nem befolyásolhatta: 36-10-re győzött a Szentes. Pontszerzők: Füle D. 16, Fekete 15, Kiss I. 5 pont.

2007. június 22.

Renáta komolyan veszi a sakkot

Huszonhat résztvevő közül harmadik

Sorozatban zajlanak az országos diákolimpia eseményei különböző sportágakban. Szép szentesi siker született sakkban, ahol a megyét, illetve városunkat Szalaji Renáta a Petőfi iskola 4. osztályos tanulója képviselte, s nem is akármilyen eredménnyel. A 11 éves kislány, a sakk országos diákolimpián a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

2007. június 22.

Gólzáporos búcsú

Remek játékkal, és 6-1-es győzelemmel búcsúzott a 2006/2007-es szezontól, és szurkolóitól a Szentesi Kinizsi labdarúgó csapata. A Kinizsi hazai pályán nyert a Tanárképző ellen, úgy hogy az első félidőben már három egyre vezetett Bozóki Zoltán együttese, a folytatásban pedig újabb három alkalommal mattolták a szegediek kapuját. Bozóki mester szerint a letámadásos taktika bevált, ennek köszönhetően az első tíz perc után már 2-0-ra vezettek. A szünetben további bátor támadójátékot kért csapatától a tréner, amit a csapat maradéktalanul megvalósított. A fölényes siker nem csak három ponthoz, hanem az ötödik helyhez segítette a Szentest, ugyanis ebben a pozícióban fejezete be a szezont a Kinizsi. Bozóki Zoltán örült annak, hogy egy helyet sikerült előre lépni a tavalyi helyezéshez képest, bár hozzátette azt is, hogy egy kis szerencsével, akár még előrébb is léphettek volna. A fiatal csapattól ez sem rossz teljesítmény.

H. V.

2007. június 22.

Háziverseny

Június 9-én hangosabb volt a kistőkei lovarda a szokottnál: "kis" lovasok és vendégek - családtagok, ismerősök, érdeklődők - gyülekeztek. A Jó Úton-Lóháton Alapítvány rendezett háziversenyt lovasai számára.

A program lovastorna-bemutatóval kezdődött. Az Integrált Lovastorna Diákolimpián ezüstérmes csapatunk zenés kűrjét nézhette meg a közönség.

Versengéssel folytatódott a rendezvény, lovastornában két korcsoportban. A kisebbek közül Földi Péter került ki győztesen, aki Hódmezővásárhelyen, a Parasport Szövetség által megrendezett regionális versenyen is a legjobbnak bizonyult.

A 14 év felettiek közül Benedek Anita szerezte meg az első helyezést.

Önálló lovaglásban egy egyszerű díjlovas négyszög teljesítése volt a feladat. A bírók ebben Seres Ferenc lovaglását értékelték a legjobbnak, mellette Makai Anikó mozgássérült lovas is hibátlanul telesítette a pályát.

A díjátadáskor mindenkiről kiderült, miben a legjobb. Többek között a "legló-barátabb", a "legbátrabb", "legszorgalmasabb lovas", stb. címek kerültek kiosztásra.

S akik lehetővé tették, hogy ez a kellemes délelőtt megvalósuljon: Anonim támogatóink, az Éden Édesség, a Francia Pékség, Jáger János, a lovarda tulajdonosa, Kajás, a világ legjobb, legszebb lova, a Váczi-Vill Kft., a Vitamin Kuckó.

2007. június 22.

Néhány sorban

Hálaadó liturgia

Minden kedves olvasómnak szeretettel hozom tudomására, hogy június 23-án, szombaton délelőtt 10 órakor hálaadó szent liturgiával köszönöm meg Istennek, hogy 65 éve szolgálhatom őt és hazámat. Jó szívvel várom mindazokat, akik megtisztelnek engem azzal, hogy részt akarnak venni hálaadásomban.

Vízimozi

A ligeti strandfürdőben június 28-án, csütörtökön 21 órától tartják az év első vízi- moziját, amelyen Alfred Hitchcock rendezésében a Psycho című filmet vetítik. A fekete-fehér, amerikai film minden idők egyik leghíresebb alkotása, a rendező pedig méltán érdemelte ki a feszültségteremtés nagymestere címet. Az író, Robert Bloch egy valódi sorozatgyilkosról, a wiscon-sini Ed Geinről formálta meg Norman alakját hátborzongató regényében.

A most megtekinthető mű attól is különleges, hogy ez az első olyan filmtörténeti alkotás, melyben a főszereplőnek tűnő személyt a film felénél brutálisan meggyilkolják.

Nyugdíjasok klubja

A nyugdíjasok klubja következő klubdélutánját június 22-én, pénteken 14 órakor tartja a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. A program szerint dr. Kis-pál Mihály főorvos előadását hallgathatják meg az érdeklődők.

Cukorbetegek

A cukorbetegek egyesületének tagjai június 29-én, pénteken tartják összejövetelüket a kórház igazgatósági épületében.

2007. június 22.

Csongrád evezett jobban

Június 12-én rendezték meg immáron ötödik alkalommal a középiskolák "Amatőr kenuversenyét" a Kurca városi szakaszán.

A versenypálya a kőhíd és a strand közötti szakaszon jelölték ki. A táv 700 m ami egy lehorgonyzott kenuval kijelölt fordulót is tartalmazott az ún. Nagyörvényben.

Inkább egy nagy bulinak, szórakozásnak fogta fel mindenki a versenyt, mint inkább egy éles küzdelemnek. A különböző kategóriák győztesei pontokat szereztek, így a végén a verseny kupáját a legtöbb pontot gyűjtött csapat vehette át.

Igen ám, de nehéz lett volna kettévágni a trófeát, mert a Pollák és a Batsányi János Gimnázium csapata azonos pontszámot gyűjtött. Nem volt mit tenni, szétevezést tartottak. A két kenuba egy-egy lány és fiú diák, valamint nő és férfi tanár szállt be, hogy megküzdjenek a vándorserlegért.

A szentesi csapatok legnagyobb szomorúságára sajnos Csongrádra került a kupa, de nem baj, jövőre majd itthon tartják!!!

2007. június 22.

Patak-partján táboroztak

Hétfőn keltek útra a St. Jupát SE elszánt kerékpárosai. A közel 2200 kilométeresre tervezett kerékpártúrán a négyfős csapat Aggteleknél hagyja el az országot. Szlovákiában a barlangok, a várak, no és maga a Tátra keltette fel a kíváncsiságukat.

A kerékpárosok túrájáról a június 20-i hangfelvételt hallgattuk meg, amit az alábbiakban közlünk: A reggeli kellemes 13 fokot követően, gyorsan melegedett az idő, és az eddigi 3 nap közül ez volt a legkimerítőbb. Kora délután érték el a nap fő látványosságát, a Szepesi várat. Túrájuk során találtak szénsavas ásványvízforrást is. Tábort egy patak partján állítottak. A térkép jelölése alapján (lapunk megjelenésének idején) sok természeti látványosságban lesz részük.
Az úton lévőkről napi frissítéssel található információ a St. Jupát honlapon, a médiainformációs oldalon (www.jupat.hu/mediainfo)

Támogatók: Szentes Város Önkormányzata, NCA, Szja 1 % felajánlók, Dan-Aqua Öntözéstechnikai Kft., KVÍZ-2000 Bt., Linea-H Bt., Agroteam '97. Bt., Herba-Mix Kft., Gumiabroncs '96. Kft., MetalCom-R Távközléstechnikai Kft., Beleon és Társa Kft., ITV Szentes Kft., Royal 03 Bt. (Pont büfé), Csavarker Kft.Tervezett hazaérkezésük: július 8., vasárnap 17 óra (Dózsa-ház).

2007. június 22.

Vízfrissítés a Kurcán

Az önkormányzatnak több mint 3 millió forintjába kerül a Kurca és a Veker-ér gyors átmosatása. Ismeretes, a Veker-éri főcsatorna vize egész idáig alig mozogott, nem cserélődött. Az állóvíz a korán beköszöntő meleg időjárás következtében mostanra teljes vastagságban átmelegedett és megindult benne a magasfokú eutro-fizáció, mely során a hínár és egyéb zöldnövényzet kez-dett eluralkodni a víztérben és a víz felszínén. Ezt tetézte a főcsatorna medrében lévő iszaprétegből a folyamatos gázkioldódás.

Hasonló helyzet alakult ki a Kurca-főcsatornán, ahol a meleg időjárás hatására az élő szervezetek elburjánzása és az oxigénhiányos állapot a megszokottnál jóval korábban indult meg, mellyel együtt jött a Szentes belterületi szakaszon jelentkező kagylópusztulás és az esztétikai élménykép romlása.

Lapunk érdeklődésére Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő elmondta, a fentiek miatt a Kurcán és a Veker-éri főcsatornán folyamatosan fennállott a havária helyzet (károsodás) kialakulásának veszélye, mely egyrészt önállóan a Kurcán is létrejöhetett volna azzal, hogy teljesen befedi a víz felszínét a zöldnövényzet.

- A vízminőség-romlás további fokozódása miatt mindenképpen indokolt volt a gyors intézkedés megtétele. Az elmúlt napokban önkormányzatunk egyeztetést folytatott az ATIKÖVIZIG és a KÖRKÖVIZIG képviselőivel, hogy valóban ökovíz áron tudjunk betáplálni június 15-től a Kurcába 300 ezer, a Veker-érbe pedig 700 ezer m3 vizet. Egyeztetett közös álláspontunk az, hogy jelen pillanatban még egy hatékony beavatkozással a Szarvas-kákai, illetve a Felső kurcai vízkivételen keresztül megelőzhető egy nagyobb káresemény.

A polgármester elmondta: erre a célra az ATIKÖVIZIG-nek nem áll rendelkezésére pénzügyi keret, saját költségen vízpótlást, vízfrissítést nem tud végezni, azonban vállalta, hogy a vízfrissítés végrehajtásához a K-11 jelű csatorna gazolását, zöldanyag kitermelést és az ökológiai víz díjmentes kormányzását elvégzi.

- A város felvállalta az átmosatás költségét, így az egyeztetések eredményeként megfelelő vízmennyiség kerül a Kurcába és a Veker-érbe. Ez halaszthatatlan döntés volt, mert az időjárás az eddigihez képest is rosszabbul alakul, és e beavatkozás nélkül a következő napokban "felfordulna" mind a Veker, mind pedig a Kurca vize - jelentette ki a polgármester.

2007. június 22.

Családi események

Született: Balázs Csabának és Komjáthi Tímea Eszternek (Nagyhegy 423/A) Kata, dr. Harmath Levente Gábornak és Joachim Eszternek (Deák F. u. 104.) Csanád, Ladányi Jánosnak és Lőrincz Ildikó Babikának (Horváth M. u. 6/B) Lilla, Pap Zsoltnak és Kovács Évának (Csongrád, Tulipán u. 5.) Dorina Éva nevű gyermeke.

Elhunyt: Insperger Anna (Bercsényi u. 10.), Héjja József Istvánné Király Margit (Kossuth tér 5.), Szabó Zoltán (Kossuth u. 19.), Sarkadi-Nagy László (Honvéd u. 16.), Nagy Endre (Tóth J. u. 21.), Dobos Andrásné Keresztes Nagy Jusztina (Szondi u. 1.), Bagi Béla (Csongrád, Rákóczi u. 26.).