2007. június 22.

Alkoholizmus

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata - A dohányzástól a heroinig

Már két alkalommal írtunk az alkoholizmusról, elmondtuk, hogy milyen tényezők játszanak szerepet kialakulásában, hogy a túlzott alkoholfogyasztás milyen betegségekhez vezet, hiánya milyen elvonási tünetekkel jár együtt, illetve milyen tévképzetek alakultak ki a témával kapcsolatban. Most egy olyan szentesi férfi történetét szeretnénk megismertetni olvasóinkkal, aki 15 évig volt alkoholista beteg, s már hónapok óta abbahagyta az ivást.

- Mikor és hogyan kezdtél el alkoholt fogyasztani?

- 17 évesen kezdetem el inni, s a hétvégi diszkóhoz, a tánchoz és a csajozáshoz kapcsolódott. Először főként vörösbort ittam kólával, majd pálinkát, kommersz rumot és sört fogyasztottam. Eleinte nem volt túlzottan nagy a mennyiség, hiszen egy éjszaka egy liter vörösbor fogyott el, de ez a ciga-retta hatásával együtt jókedvű állapotot okozott. A végén azonban már 1-1,5 liter tömény italt, azaz 40-50 százalékos alkoholt és hozzá 20-25 üveg sört ittam meg.

Később azonban cserélődtek az ivócimborák, de továbbra sem volt mellékes, hogy milyen színvonalú helyen szórakozom. Nem mentem el a legrosszabb kocsmákba. A többiek azonban áttértek a masszív ivásra. Van aki azóta is naponta iszik, és sokuknál ehhez még az évek során játékszenvedély is társult.

- Volt a családodban alkoholista?

- Igen, az édesapám, de nem élt együtt velünk.

- Miért érezted azt, hogy ez jó számodra?

- Mikor ittam, határtalanul megkönnyebbültem, úgy éreztem, hogy megszűntek a problémáim. Jó stresszlevezetőnek tűnt. Sokszor azonban úgy berúgtam, hogy nem tudtam megkülönböztetni az álmokat a valóságtól. Igaz, hogy hetente csak egyszer, hétvégén ittam, de akkor olyan mértékben, hogy nem tudtam magamról. Az is előfordult, hogy hánytam, szédültem és eszméletlenre ittam magam.

- Volt a munkahelyen problémád az alkoholizmusodból?

- Részegen sohasem mentem dolgozni, hétköznap nem ittam. Azonban előfordult, hogy ilyen állapotban vezettem. Háromszor kaptak el ittas vezetés miatt, de épp, hogy meghaladta a szabálysértési értéket. Balesetet azonban nem okoztam, még koccanásom sem volt. Mikor legutóbb elkaptak, akkor letöltendő szabadságvesztésre ítéltek, amit felfüggesztettek 2 év próbaidőre, s 5 évig eltiltottak a vezetéstől.

- Mit éreztél egy "átmulatott éjszaka után"?

- Másnap kivétel nélkül rosszul voltam, sajnáltam az éjszaka italra elköltött pénzt. Gyengeség, rosszullét, fejfájás, gyomorégés lett úrrá rajtam, borzasztó volt, de a következő hétvégén mindig újrakezdtem. A végére már az elfogyasztott alkoholtól gyomorfekélyem is lett.

- Máshogy is károsodott egészséged?

- Csak áttételesen, mert közben elhanyagoltam a fogaimat, így sokat ki kellett húzni belőlük. Vérnyomás, cukor és májproblémám nem lett, közben azonban 40 kilogrammot híztam.

- Volt memóriazavarod?

- Az utolsó 5-6 évben ittas állapotban igen, de ezek nem maradtak meg. Magammal szemben nem vettem észre értelmezési nehézséget, de másokkal szemben igen. Sőt sok ittasnál egoizmusra, agresszivitásra, s mások, például a család hibáztatására figyeltem fel.

- Hogyan szoktál le?

Tavaly nyáron jelentkeztem az addiktológiára. Előtte 1-2 hetes próbálkozásaim voltak a leszokásra. Ekkor a megvonási tünetekre kaptam gyógyszert, de adtak nyugtatót is. Öt hétig nem ittam, aztán ismét elkezdtem. Majd befeküdtem kivizsgálásra, beültették a tablettát a szervezetembe, s bejártam az addiktológiára. Öt hónapja vagyok tiszta, az első két hónapban volt még vágyam az alkohol iránt, de már nincs. Ma már sporttal oldom a feszültséget, biciklizem és testépítéssel foglalkozom.

Pozitívan csalódtam, mert azt hittem, hogy ha abbahagyom, akkor majd a pultosok nem lesznek kedvesek hozzám, pedig azóta sokkal inkább. Sokan, akik az ivás miatt elmaradtak, azok ismét felvették velem a kapcsolatot, a barátok pedig végig kitartottak mellettem.

Bővebb információt kaphatnak és levelezhetnek: www.szentesdrogamb.hu

Cseh-Lakos