2007. június 22.

Tóni bácsi konyhája

Sonkás padlizsán

Hozzávalók 3 adaghoz: 4 db közepes padlizsán, olaj, 25 dkg főtt, füstölt sonka, margarin, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg rizs, 1 tojás, törött bors, 10 dkg sajt, 2 dl tejföl, 1 ek. Gyros fűszerkeverék.

Elkészítése: A rizst sós vízben megfőzzük. A padlizsánt hoszszában kettévágjuk, belső, húsos részét ferdén bevagdaljuk és margarinnal kikent tepsibe helyezzük. Enyhén befűszerezzük a Gyros fűszerkeverékkel és közepes hőmérsékletű sütőben puhára sütjük. Belsejét kikaparjuk és apróra vágjuk. Összekeverjük vele a ledarált sonkát, a margarinon megpirított finomra vágott hagymát, a főtt rizst és a tojást, törött borssal ízesítjük. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a padlizsánokat, meglocsoljuk tejföllel és mindegyiket befedjük egy-egy szelet sajttal. Sütőbe visszatesszük, 15 perc alatt pirosra sütjük.

Rumos kétszersült madártejjel

Hozzávalók 4 személyre: 1 cs. kétszersült, 6 tojás, 1 l tej, 1 ek. porcukor, 1 dl rum, vaníliarúd v. cukor, só.

Elkészítése: A rumot összekeverjük a cukorral és meglocsoljuk vele a kétszersülteket. Felforraljuk a tejet, felverjük egy pici sóval a tojásfehérjét, a végén kevés porcukrot keverünk hozzá, hogy keményebb habot kapjunk. Evőkanállal a forrásba lévő tejbe szaggatjuk és mindkét oldalán megfőzzük. Az átszűrt tejhez vaníliával kikevert cukros tojás-sárgát állandó kevergetés mellett hozzáöntjük. Ezt a forró madártejet ráöntjük a beáztatott kétszersültekre. Ráhelyezzük a megfőtt habot és tálalás előtt néhány órára a hűtőbe tesszük.

Jó étvágyat!