2007. június 22.

A Tűzerő csak egyszer jelent meg

Tűzerő címmel haditechnikai és védelempolitikai magazint jelentetett meg a Horváth Mihály Gimnázium oktatástechnikusa, Csákó Lajos. A fiatalember négy évvel ezelőtt, teljesen önerejéből készítette el nagy álmát, a szárazföldi és haditengerészeti szaklapot.

Csákó Lajos 38 éves, kétgyermekes édesapa, aki elmondhatja magáról: megvalósította élete nagy elképzelését, 2003-ban megszületett Az Újság.

A kezdetekhez azonban messzire kell tekintenünk a múltba. Egészen addig a meghatározó pillanatig, mikor a még tíz éves kisdiák az Eperjesen végzett négy osztály után a mai Kiss Bálint Református Általános Iskolában megkezdte az ötödik évfolyamot. Osztályfőnöke és történelemtanára Ráfiné Takács Katalin lett, s az osztálykirándulásokon bebarangolták a magyarországi várakat, várromokat. A kisdiák megismerhette a korabeli fegyvereket, s szerelme fellobbant a haditechnika iránt.

Az oktatástechnikus elmondta: a hadászatért rajongók nem azt látják ezekben az eszközökben, hogy alkalmasak az emberi élet kioltására. Tudomásul kell vennünk - folytatta -, hogy vannak országok, melyek jelentős összegeket fordítanak haditechnikai fejlesztésekre. Majd ezek a forradalminak számító eszközök és módszerek - például a teflon, mobiltelefon - begyűrűznek a civil életbe is.

A nyolcvanas évektől kezdve minden elérhető írott és képes forrást beszerzett a kezdetben Pankotán gépszerelőként dolgozó ifjú. Katonának Szolnokra, az ejtőernyős alakulathoz vonult be, ők voltak az utolsó 18 hónapig szolgáló korosztály. A szenvedély ezzel megpecsételtetett, s 33 évesen a Tűzerő című magazin megjelentetéséhez vezetett. 2003-ban jelent meg az első évfolyam egyetlen száma 5000 példányszámban, országos terjesztésben. Írója, főszerkesztője, kiadója és terjesztője is Csákó Lajos. Emberfeletti erővel és lelkesedéssel dolgozott párjával Zsuzsa aszszonnyal együtt, ki a fél országot bejárva segítette a terjesztést. A teljes beruházást hitelből valósították meg. Csákó Lajos így szűrte le a tanulságot: nem kezdené újra.

- Alapvetően az én hibám volt, hogy egy lapszámot élt meg a magazin. Tapasztalatlan voltam mind a nyomdai előkészítő munka, mind pedig a nyomdai eljárások és árak terén. S csupán a kellős közepén szembesültem azzal, hogy 50 ezer lappéldányszám alatt rendkívül magas a terjesztési díj, ráadásul a piacon egyeduralkodó céggel álltam szemben.

Ezért döntöttek úgy, hogy Zsuzsa veszi a nyakába az országot. Minden embernek megvan a maga szenvedélye, Csákó Lajosnak a haditechnika. Megvalósította álmát, melynek a pozitív oldala "csupán" az, hogy párjával még szorosabb lett a kapcsolatuk, s még nagyobb egyetértésben és szeretetben nevelik két gyermeküket.

Nagy Andrea