2007. június 22.

Vita a tízmillióról

Ismert, hogy a képviselő-testület korábban egy 10 millió forintos keretet bízott a három bizottság elnökére azzal, hogy egyezzenek meg a grémiumok közötti elosztásról. A művelődési és oktatási, a szociális és egészségügyi, valamint az ifjúsági és sportbizottság a májusi ülésre sem tudott megegyezni az ügyben. Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő a testület májusi ülésére olyan javaslattal élt, miszerint a 10 millió forint 50 százaléka a sportot, 25-25 százaléka pedig a szociális és oktatási bizottságot illetné meg.

Dr. Rébeli Szabó Tamás (Fidesz), az ifjúsági és sportbizottság elnöke 6, vagy 7 millió forintos támogatást kért grémiuma részére. (Ez esetben a többin a másik két bizottság osztozna.) Elmondta, a tavalyihoz képest csökkent a sportra adott támogatás. A kért minimum 6 millió forint szükséges ahhoz, hogy a "Nemzeti sportváros"-ban az egyesületek zavartalanul tudják folytatni a működésüket.

Dr. Bácskainé Fazekas Márta (Együtt Szentesért Egyesület), a művelődési és oktatási bizottság elnöke szomorúan jegyezte meg, hogy nem tudtak megegyezni. A képviselőasszony érdekütközésekről beszélt. Kijelentette: nem lehet azt mondani, hogy a művelődés és oktatás fontosabb, mint a sport, vagy mint a szociális szféra. Mind a három nagyon fontos. Dönteni csak úgy lehet, ha figyelembe veszem partnereim igényét, odafigyelek arra, hogy mit mond a másik - jegyezte meg.

- Megegyezésre törekedtünk, és a polgármester úr javaslatát is kellő megértéssel fogadtuk - folytatta a képviselőasszony. - Senki nem vonja kétségbe, hogy a jól sikerült nyári színházunkra szükség van. Nem olcsó, hanem színvonalas előadásokat kell hozni Szentesre. Szükség van olyan programok biztosítására az iskolás gyerekek számára, amelyek a költségvetésből nem finanszírozhatók, mert, mint tudjuk, onnan csak az alapműködés finanszírozható. Lehetne sorolni, hiszen a művelődés és az oktatás nem lehet kevésbé fontos. Ezt a kompromisszumos készséget kérném a sportbizottságtól.

- A kompromisszumkészség mindannyiunkban megvan, de nézzünk a számok mögé: a szociális bizottság az előző évihez képest 800 ezer forinttal kapna többet. A mű- velődési és oktatási bizottság 300 ezer, míg a sportbizottság 5 millió forinttal kap kevesebbet, mint tavaly. Ebbe hogy menjek bele? - kérdezte dr. Rébeli Szabó Tamás.

Mire Horváth István (Szövetség Szentes Felemelkedéséért Egyesület) felvetette: talán mégiscsak meg kellene kérdezni az adófizetőket, hogy mit gondolnak a dologról és segítenének a döntésben. Hornyik László (MSZP), szociális és egészségügyi bizottság elnöke bejelentette, hogy a grémium támogatja a polgármester által javasolt megosztást.

Móra József (MSZP), a mezőgazdasági, kereskedelmi, idegenforgalmi és nemzeti kapcsolatok bizottságának elnöke annak a véleményének adott hangot, miszerint az előző testületi ülésen a képviselők már döntöttek ez ügyben. Mégpedig: a három bizottsági elnök egyezzen meg május 15-éig, ha nem történik megegyezés, akkor a 10 millió forint automatikusan a költségvetésbe kerül. Nagyon jól jönne a költségvetési hiány csökkentésére. Ha nem egyeztek meg, nincs pénz - mondta.

Szirbik Imre polgármester szavazásra tette fel a kérdést. A képviselők végül megszavazták az ifjúsági és sportbizottságnak a 6 millió forintot, a másik két grémium pedig 2-2 milliót kapott.

(lovas)