2007. június 22.

Gálaműsorral ünnepeltek

Évzáró a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában

Pillanatkép a Lószerafin legyőzi önmagát című darabból

Az iskolaévtől való búcsúzásnak számos formája ismert. Vannak, akik kötetlen iskolanapot, kirándulást, vetélkedőket vagy sportversenyeket rendeznek az utolsó tanítási héten. Ezzel szemben a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola a mára már hagyománynak tekinthető gálaműsorban a tanulók produkcióival ünnepelt a Tóth József Színházteremben.

Az előadás célja most is az volt, hogy a szülők és a gyermekek, a jelenlegi és a régi tanárok a színpadi produkciókkal betekintést nyerjenek az iskola kulturális életébe. Olyan színdarabokat és táncokat láthassanak, és olyan szavalatokat hallgathassanak meg, amelyek a különböző országos, megyei és területi versenyeken egyaránt jól szerepeltek, s a város életének és ünnepségeinek is színfoltjait képezték az idei tanévben. A délutáni műsorból azonban az is kitűnt, hogy az iskola emellett hangsúlyt fektet a régi hagyományok, s a magyarság évszázados kulturális értékeinek megőrzésére is. Ezen belül most különösen a néptáncok és a népi játékok jutottak kiemelt szerephez, például a 2. b-sek és az elsősök mezőségi táncokkal készültek a rendezvényre. A nagyobbak pedig előadták a már Sárospatakon is bemutatott, Szent Erzsébet legendáját feldolgozó színdarabjukat, melyben a vásári hangulatból kimaradhatatlan képmutogató és a körjátékokat játszó, és pünkösdi királynét választó gyermekek is szerepet kaptak. Felcsendültek a mindenki számára ismerős dallamok, hiszen a nézők közül ki ne énekelte volna már maga is például a "Megismerni a kanászt ékes járásáról" vagy a "Bújj, bújj zöldág" című népdalokat. Verseken keresztül is tanulhattunk, hiszen az egyik gyermek Varró Dániel tanácsait tolmácsolta a televíziózással kapcsolatban, míg egy másik a takarítás szükségszerűségére hívta fel a hallgatók figyelmét. Majd egy mesejátékkal, a Lószerafin legyőzi önmagát című színdarabban nevettették meg a kicsik nézőiket. A rendezvény végén pedig először beszámolót láthattak a jelenlévők az általános iskola tanulóinak legnívósabb idei eredményeiről, majd a diákokkal együtt ünnepelhették a legjobb tanulókat.

Nemes Éva igazgató és helyettese Vígh Dánielné adta át a tantestület ajándékát az év tanulóinak. Alsó tagozatból ezt a címet Kóczán Dániel, a felsőből Szemerédi Máté kapta. De voltak olyanok is, akik alapítványi pénzjutalomban vagy kerékpár-díjazásban részesültek kimagasló tanulmányi, kulturális és műveltségi teljesítményükért.

A segítséget nyújtó szülőkről sem feledkezett meg az iskola, hiszen meglepetésként a Sárospataki színjátszó fesztiválról hozott Szent Erzsébet bonbonnal köszönték meg a sokszori közreműködést.

Cseh-Lakos