2007. június 22.

Adó-infó

Törőcsik Norbert rovata

A szabadságra vonatkozó szabályok

Főszabály szerint a szabadságot az esedékesség évében kell kiadni. Az alapszabadság egynegyedét a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni (kivéve a munkaviszony első három hónapját).

A munkáltató a szabadság kezdete előtt 1 hónappal köteles a kiadás időpontját a munkavállalóval közölni. Ha a munkáltató a meghatározott időpontot megváltoztatja, köteles a munkavállaló kárát megtéríteni

Két esetben lehetséges a tárgyévet követően kiadni a szabadságot:

1. A munkáltatónál felmerült okból, ha fontos gazdasági érdeke ezt indokolja, a szabadság kiadása a tárgyévet követő év március 31-ig meghosszabbítható. Kivételesen fontos gazdasági érdeknek minősül minden olyan körülmény, melynek felmerülése - a munkavállaló szabadság miatti távolléte esetén - a munkáltató gazdálkodását meghatározó módon hátrányosan befolyásolná. De ebben az esetben is legfeljebb a szabadnapok egynegyede vihető át. Kollektív szerződés esetén akár a tárgyévet követő év június 30-ig van rá lehetőség.

Ezeket a szabályokat először a 2007. évre járó rendes szabadság kiadása tekintetében kell alkalmazni.

2. A munkavállalónál felmerült okból, ha betegsége, vagy a személyét érintő más elháríthatatlan akadály meggátolja abban, hogy szabadságát a tárgyévben kivegye, akkor az akadályoztatás megszűntétől számított 30 napon belül kell kiadni a szabadságot. E szabály kötelező előírás a Munka Tv.-ben, A szabadságra való igény három év alatt évül el. A ki nem adott szabadság pénzbeli megváltása törvénysértő. A következő évre járó szabadság tárgyévben előre való kivétele, ill. kiadása szintén szabálytalan.

A felsőoktatási hallgató, vagy családtagja adókedvezmény érvényesítése

Minden felsőfokú képzés tandíja után érvényesíthető adókedvezmény. A kedvezmény mértéke a megfizetett képzési költség 30 százaléka, maximum azonban évi 60 ezer forint. A kedvezmény igénybevételéhez a felsőoktatási intézmény igazolást állít ki. A levonást az érvényesítheti (hallgató, stb.), akinek a nevét az igazoláson a hallgató kérésére befizetőként feltüntették. Ha a hallgató, vagy fent említett rokonai közül senki nem kívánja, vagy tudja az adott évben az adókedvezményt érvényesíteni, akkor lehetőség van a tandíj kedvezményének halasztott igénybevételére is. Ebben az esetben a magánszemély a hallgatói jogviszonyának első ízben történő megszűnését követő 5 egymás utáni évben tarthat igényt a kedvezményre.

Magánnyugdíj-pénztári tagdíj öröklése

A jogosultság igazolása után lehetőség van a számlaegyenleg egy összegben történő felvételére, vagy ugyanazon, vagy más pénztárnál vezetett egyéni számlára való átutalására. Amennyiben a kedvezményezett az elhunyt pénztártag hozzátartozója, dönthet úgy is, hogy a teljes összegű hozzátartozó nyugellátás megállapítása érdekében a pénzt átutaltatja a NYB Alapba.

A pénztártag halála esetén az egyéni számla hagyatéknak nem része, ezért a számlán lévő összeg felvétele illetékmentes, de ha egyösszegű a pénzfelvétel, akkor egyéb jövedelem.

Törőcsik Norbert