2007. június 22.

Renáta komolyan veszi a sakkot

Huszonhat résztvevő közül harmadik

Sorozatban zajlanak az országos diákolimpia eseményei különböző sportágakban. Szép szentesi siker született sakkban, ahol a megyét, illetve városunkat Szalaji Renáta a Petőfi iskola 4. osztályos tanulója képviselte, s nem is akármilyen eredménnyel. A 11 éves kislány, a sakk országos diákolimpián a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Renáta azt mondja, hogy óvodás korában kezdett el sakkozni a Szentesi Spartacus sakk csapatában, s 8 éves korában ült először asztalhoz versenyen. Az országos sakk diákolimpián érte el eddigi legnagyobb sikereit. Jó időbeosztással a tanulást és a sakkot is sikeresen tudja folytatni. Példaképe Lékó Péter.

Hogyan látja ezt a nagyszerű sikert? - kérdeztem egyesületi edzőjétől Kőhal-miné Forrai Juliannától.

- Nagyon örülök ennek az eredménynek. A diákolimpia országos döntőjén már az első tízben lenni is nagy dolog, a legjobbak között már igen kis különbségek döntenek. Renáta kitartásának és szorgalmának köszönheti a debreceni sakksikert. Korábban is voltak kisebb sikerélményei, hiszen már két évvel ezelőtt az országos döntőben 26 versenyző közül a 19. helyen végzett. Tavaly ugyanezen a versenyen a 13.-on. A mostani diákolimpián 26 résztvevő közül lett bronzérmes.

- A felkészülés?

- Ez a siker nagyon komoly munkának az eredménye. Óvodás korában kezdtem neki tanítani az alapokat a Móricz Zsigmond Művelődési Ház sakk körében, ahol jó lehetőség van a gyakorlásra és az egyéni foglalkozásra is. A szigorú versenyszabályokat is hamar elsajátította. Már az elején látszott, hogy nagyon komolyan veszi a sakkot. Minden edzői tanácsomat, intelmemet betart. A Spartacus sakkcsapat leigazolt versenyzője. Játszik a megyei csapatban, ahol az ifi csapat az idén is első helyen végzett. Iskolájában a Petőfiben Volosin Vlagyimir vezetésével egy szakkör működik, ahol szintén jó tanítást kap. Ezen kívül otthon is sokat gyakorol a számítógépes sakkprogrammal.

- A további sikerekhez fejlődésre van szükség.

- A fejlődéshez, eredményességhez a gyakorláson kívül fontos, hogy minél több versenyen üljenek asztalhoz a gyerekek. Az évek során nagyon sok helyre vittem el őket gyakran több napra is. Az idén május végén Szegeden rendezték meg a nyílt országos korcsoportos rapid sakkbajnokságot, ahol húsz sakkozó közül 7. helyet szerzett. Ez az eredmény jó előjel volt az idei sakk diákolimpiai országos döntőre. Ugyanezen az országos megmérettetésen a Spartacus csapata a 10 éven aluliak versenyében a középmezőnyben végzett.

Kőhalminé Forrai Julianna hangsúlyozta, hogy mint más sportágakban itt is sokba kerül a versenyeztetés, ami komoly anyagi áldozatot jelent a szülőknek, iskolának, sportkörnek egyaránt. Íme egy példa: egy három napos verseny költsége egy főre 10 ezer forint felett van, kísérőnek körülbelül ugyanennyi. Sok tehetséges gyerek van, de ahol nem tudnak időt, fáradtságot és anyagi áldozatot vállalni, ott könynyen elkallódhatnak a tehetségségek.

Dunás-Varga Zoltán