2007. június 22.

Kultúrát, tudást közvetíteni

Június 13-án ünnepélyesen beiktatták hivatalába dr. Béres Máriát (képünkön), a Koszta József Múzeum igazgatóját. Dr. Horváth Ferenc megbízott megyei múzeumigazgató elmondta, ezzel hosszú és bizonytalan időszak zárult le az intézmény életében. Az eseményről lapunk múlt heti számában írtunk. Alábbiakban az igazgatónő rendezvényen elhangzott szavait tolmácsoljuk olvasóinknak.

Dr. Béres Mária kiemelte: a 110 évvel ezelőtt létrejött Koszta József Múzeum az ország egyetlen olyan múzeuma, amely megyei közgyűlési tulajdonban jött létre, és az óta is abban a szervezeti formában működik. Elmondta: továbbra is szeretnék ebben a formában fenntartani. A múzeum gyűjteményi téren országos jelentőséggel bír. A több százezret számláló régészeti gyűjteményének egyes részei Európa hírűek. Miként Koszta József festőművész is európai jelentőségű alkotó. Az igazgatónő kiemelte még a helyi (ipartörténeti) vonatkozásaiban kiemelkedő néprajzi gyűjteményt.

Alapvető feladatként jelölte meg a gyűjtést, a közel 300 ezer tételből álló gyűjtemény fejlesztését. El szeretnék érni, hogy a múzeum egyfajta tudományos központtá váljon. Ezt célozza meg a szegedi Tudományegyetemmel való együttműködés a különböző tudományágak (régészet, néprajz) terén.

- Ami nagyközönség számára látható: hogyan tudunk bekapcsolódni a kisváros, a térség, illetve a megyehatárokon átívelő térség szellemi életébe - folytatta az igazgatónő. - Ebben szeretnénk előre lépni. Meg kell találnunk a formáit annak, hogy a múzeum az alap- és a középfokú oktatásba bekapcsolódhasson. Hogy az itt található anyag valahogyan lefordításra kerüljön az ifjúság nyelvére, és múzeumi órák keretében beépülhessen az iskolai tananyagba. Állandó kiállításaink mellett szeretnénk olyan időszaki kiállításokat rendezni, amelyek fiatalok és idősek számára is szellemi-kulturális élményeket teremtenek. Elmondhatom, már összeállt a program, először Szentesen is megünnepelhetjük a Múzeumok éjszakája rendezvényt.

A távlati célok között említette az igazgatónő - a megyeházi épület mellett - a fotótörténeti szempontból jelentős Fridrich fényirda, a kisvárosi életkörülményeket reprezentáló Péter Pál Polgárház és a szegvári múzeum működtetését, raktározási gondjaik megoldását a ligeti épületben, amely időszaki kiállítóhelyként is üzemeltetne. Abban gondolkodnak, hogy a Körös-Maros Nemzeti Parkkal együttműködve kulturális intézményként, egy erdei iskola profillal jól tudnák működtetni azt az épületet is.

- Az intézmény nagyságánál és gyűjteményünk gazdagságánál fogva talán túl nagy terhet róna egy kisvárosra, ha fönt kellene tartania - jelentette ki dr. Béres Mária -, ezért az itt dolgozó munkatársaknak célja és feladata megteremteni azt a lehetőséget, hogy egyfajta kistérségi tudományos múzeumi központ alakuljon ki Szentesen. Megyehatárokon is átívelőn azokkal a társintézményekkel szorosan együtt-működve, amelyek sokkal inkább kötődnek Szenteshez, mint a távolabb lévő megyeközponthoz. Egyik legfontosabb feladatunk, hogy változó világunkban megtaláljuk ezt az utat, és a lakosság számára örömöt, tudást, kultúrát tudjunk közvetíteni.

Lovas József