XXXVII. évfolyam 36. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Fesztivál a javából
 

2006. szeptember 8.


Családi lecsófesztivál. Ötödik a sorban. A jól sikerült rendezvény minden várakozást felülmúlt. Mészáros Zoltán, a Hunor Coop Zrt. elnök-vezérigazgatója mondja: öt évvel ezelőtt álmukban nem gondolták, hogy amit kiötöltek, pár év múlva valódi fesztivállá növi ki magát.


Bővebben


 

A Petőfiről
 

2006. szeptember 8.


A Petőfi szálló ügyében a közbeszerzési eljárást felfüggesztették. A Rádió Szentes megkérdezte Szirbik Imre polgármestert, mi lesz a Petőfivel? Elmondta, valóban felfüggesztették az eljárást. Egy pályázó volt, aki módosította az írásban beadott ajánlatot, ennek mértéke a bizottság szerint nem dönthető el. Jogi értelemben a pályázat nem került visszavonásra, jelenleg az a szakértői egyeztetés folyik, hogy ez még belül van-e a közbeszerzési eljárás határán. A polgármester elmondta, igaz, hogy a pályázó szóban jelezte, azt is mérlegeli, hogy esetleg visszavonja a pályázatát, és egy új pályázat kiírása esetén, de már más föltételekkel. A képviselőtestület szeptember 8-ai ülésén így nem tudja tárgyalni az előterjesztést, nincs döntési helyzetben. Így abban már az új képviselőtestület foglal állást.

Csongrád megye amerikai testvérmegyéjéből, Ohio állambeli Lucas megyéből járt küldöttség Szentesen. Tavasszal egy megyei delegáció látogatott Lucasba, melynek tagja volt Varga Árpád, települési képviselő, a megyei közgyűlés tagja.

Amiről tárgyaltak: gazdasági együttműködés és a fiatal menedzserek cseréjének kérdése, az oktatási együttműködés, a diákok esetleges cseréje elsősorban nyelvtanulás céljából.

 


 

Hazajöttek
 

2006. szeptember 8.


Hagyományteremtés szándékával hívta haza a szentesi önkormányzat a városból elszármazottakat először az elmúlt esztendőben, hogy ismerkedjenek egykori lakóhelyük új arcával, és találkozzanak régen látott ismerőseikkel.

Ezt a találkozót idén is megrendezték szeptember 2-án, amikor a városháza dísztermében találkoztak egymással az egykoron Szentesen születettek.

A vendégeket Szirbik Imre polgármester az "Isten hozta itthon önöket" szavakkal köszöntötte, ami után képes beszámolót tartott a város változásáról, fejlődéséről. A prezentáció alapján megismerhették a változásokat és egyben választ is kaptak a felmerülő kérdésekre.

A városbemutató után Váradi Jenőné kért szót, aki elmondta, hogy dédapja megyei képviselő volt, ezért is fűzik szép emlékek a felújított egykori vármegyeházához.

A találkozó résztvevői a városházi látogatás végén "Szentes Városkerülő" társasjátékot kaptak ajándékba. Ezt a játékot annak idején azért készítették, hogy a gyerekekkel játékos formában megismertessék városunkat. A találkozó résztvevői viszont a család ifjú tagjainak játék közben mutathatják meg a családi gyökerek forrását, Szentest!

A polgármesteri találkozó után átsétáltak a résztvevők a felújított megyeházára, ahol Labádi Lajos levéltárigazgató ismertette az épület történetét. Megtekinthették a levéltárat, annak kutatószobáit, a konferencia központhoz tartozó dísztermet, és két oldaltermét valamint a múzeum helytörténeti kiállítását.

Kép és szöveg: Vidovics

 


 

Közös hitünk
 

2006. szeptember 8.


Főtisztelendő Püspök Úr! Krisztusban szeretett Szolgatársunk!

Az Önt köszöntők hosszú sorának végére legyen szabad nekünk is beállnunk, és öreg lelkipásztori szívünk őszinte szeretetével kérnünk főpásztori szolgálatára sok áldást attól, kinek akarata Önt a Szeged-Csanádi Egyházmegye élére állította.


Bővebben


 

"A szép fanatikusa"
 75 éve hunyt el Novobáczky Győző mérnök

2006. szeptember 8.


Novobáczky Győző

Már többször írtunk olyan régi szentesiekről, akiknek köszönhetően folyamatosan fejlődött, épült és szépült városunk, tevékenységükkel maradandó nyomot hagyva a település arculatán. Ezek közé tartozott Novobáczky Győző mérnök, akiről az ifjabb generációk aligha hallhattak.


Bővebben


 

Török veszedelem
 Évfordulók - 2006.

2006. szeptember 8.


130 éve,
1876. szeptember 3-án Sima Ferenc volt református tanító, későbbi országgyűlési képviselő vette át a Szentesi Lap szerkesztését. (Kis megszakításokkal 1899-ig szerkesztette a helyi 48-as és függetlenségi ellenzék legjelentősebb sajtóorgánumát.)

145 éve,
1861. szeptember 5-én a szentesi képviselő-testület határozatilag kimondta, hogy teljes mértékben osztja az országgyűlés által felállított elveket, annak eljárását helyesli és magáévá teszi, minden feliratát a nemzet "hiszekegyének" tartja. Kimondta továbbá, hogy hatósági működésében a jövőben is egyedül a szentesített törvényeket fogja követni.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2006. szeptember 8.


"Háromszor mérj, mielőtt vágsz." Bölcs tanács . Én megfogadom. Tedd te is.

Nyílt utcán sípolással, dobolással, kereplővel tüntetni szellemi ürességre vall, akár csak az ordítozás értelmes, normális beszéd helyett. Ha van véleményed, ott mondd el, ahol azt meg is hallgatják. A többit hagyd meg azoknak, akik csak zajkeltésre képesek.

Vannak rossz ízű szavak, amelyeket sohasem használok, most mégis leírok közülük egyet: "söpredék". Tele vannak az újságjaink azzal a hírrel, hogy Szlovákiában felszínre lépett a "söpredék".

Felháborító. Fokozza a bajt, hogy nálunk: a futballpályákon, sőt a szlovák nagykövetség előtt is "raknak tüzet". Vagyis nálunk sem minden arany, ami fénylik. De ha a söpredék büntetlenül teheti, amit jónak lát?!

Még egyszer a tűzijáték-ügyről. Mindenütt keresik a bűnbakokat, de senkinek sem jut eszébe azok felelősségét számon kérni, akik a rossz előjeleket ismerve is odamentek, még hozzá babakocsikat tolva, kisgyerekeket is magukkal vittek. Nem hiszem, hogy a haza bölcse volnék, de mielőtt egy szabad ég alatti rendezvényre elmegyek, előbb felnézek az égre és megnézem a felhőket. A többi az én felelősségem. A tűzijátékot egyébként tévén néztem, de nyugtalansággal töltött el.

A politikusok tévedéseinek árát mindig a nép fizeti meg.

Dr. Imre Ernő

 


 

Közügy az utcák tisztasága
 

2006. szeptember 8.


Szerencsére az elmúlt hetekben sem hagytak alább a városszépítési akciók Szentesen. Így mindenki örömmel vette tudomásul, hogy például új járdaburkolatot kapott a centrumban a Görögkeleti templom környéke, továbbá hangulatos korzó lett a Nagy Ferenc utcából, egyebek között virágokkal "kibélelve".

Az átalakítások objektív következménye , hogy most már - tisztasági, esztétikai, növényápolási szempontból - több lett a feladata a Városellátó Intézmény dolgozóinak, akik parkfenntartással foglalkoznak. Balogh Györgyi műszaki vezető azt is elmondta, hogy náluk létszámban és eszközökben egyensúly van a tennivalókkal és ehhez várják a helybéli lakosok megértő támogatását és viselkedését az utcák, terek rendjének, kinézetének megőrzésében. Ha kisebb mértékben valósulna meg a szemetelés, a csikkek eldobálása, stb., akkor máris eredményesebb lenne a parkfenntartók munkája. Ez vonatkozik a mostanában korszerűsített közterületekre is, amelyekre kiemelt figyelmet fordít a Városellátó Intézmény, hiszen a tisztaság sehol sem alakul ki önmagától.

Sajnos egy elenyésző kisebbség felesleges és értelmetlen károkat tud okozni a közterületeken. Így kitördelték a gömbakác csemetéket a Csongrádi úton, máshol szétrugdosták a park öntöző felszerelését és sajnos a feltárt esetek azt bizonyítják, hogy túlnyomó részben önkontroll nélküli tinédzserek a tettesek.

Végül, hogy ne maradjunk adósok jó hírekből sem: megkezdődött a kijelölt játszóterek kiegészítése az előírt nemzetközi szabványok szerint, a kisebb - nagyobb sérülések elkerülésére, ütődéscsillapító felületek elhelyezésével. Ezzel a munkával már elkészültek a Kertvárosban, következik a ligeti játszótér.

 


 

Klub a fogyatékkal élőknek
 Tízmillió forint pályázatból

2006. szeptember 8.


"Nem az az igazi fájdalom, amitől könnyes lesz a szemed, hanem az, amit mosolyogva kell elviselned..."

A fenti sorokat egy meghívón olvashattuk. A Gondozási Központban működő fogyatékkal élők nappali klubjának átadóünnepségére szólt. Egyben azt is jelentette, hogy szeptember 5-én birtokba vehették a Horváth Mihály utcában a korszerűsített nappali klubjukat a rászorulók.


Bővebben


 

A köz javáért - fegyvertelenül
 

2006. szeptember 8.


Miként az már a közvéleményben tudatosult, Földvári Nagy István rendőr alezredes, kapitányságvezető indul az önkormányzati választásokon. Az ajánlószelvényeit összegyűjtötte, szeptember 1-jén a választási névjegyzékbe felvették úgy is, mint a 4-es számú választókerület egyéni képviselőjelöltje, és a Szövetség Szentes Felemelkedéséért Egyesület polgármesterjelöltje. Ez idő alatt szolgálati viszonyát szünetelteti.


Bővebben


 

Miattunk és nekünk szép a város
 

2006. szeptember 8.


A Virágszínvonalasabb Szentesért verseny győzteseinek szeptember első napján adták át a jutalmakat a polgármesteri hivatalban. Szirbik Imre polgármester köszöntötte a nevezetteket és a szponzorokat. Elmondta, hogy jó érzés végigmenni az utcákon, de nem egy-egy beruházás miatt, hanem a lakóknak köszönhetően. A város nagy utat tett meg az emberek fejében, szívében és aktivitásában. Végre észrevettük, hogy Szentes szép. És ez a város a miénk, nekünk virágos vagy kies. Amikor valaki nyugat felé indul el az országból, és átlépi a határt, úgy érzi, mintha a fű is másképp zöldülne, a virágok is másként nyílnának. Ott odafigyelnek a környezetükre. A polgármester büszke arra, hogy ma már nem kell átlépni a határt, elég, ha bemegyünk egy-egy utcába, vagy elmegyünk a saját vagy a szomszédunk háza előtt, és büszkék lehetünk arra, amit alkottunk. Sok gond van a virágokkal, ezért nagyon fáj az embernek, ha egy elültetett növényt kitépnek, egy facsemetét kettétörnek. Ilyenkor felteheti a kérdést: minek csináljam? Úgy érzi, hogy belőle szakítottak ki egy darabot. De ha túljut ezen, új fatövet vesz a kezébe, szerszámokat, és újra ültetni kezd. Hiszen a virágos kert szép annak, aki csinálja, és annak is, aki nézi. Nem az idelátogatók miatt tesszük szebbé környezetünket, hanem magunk miatt. Megköszönte a részvételt a jelenlévőknek, azoknak, akik beneveztek, és akik munkáját immár harmadszor értékelhetik.


Bővebben


 

Profi órák a világ legjobbjától
 

2006. szeptember 8.


A világbajnok partnere ezúttal Szögi Szilvia


Amikor legutóbb, két éve nálunk járt tanítani Mirko Gozzoli, még amatőr világbajnok volt. Azonban a napokban újra a Szilver TSE vendégszeretetét élvező olasz táncos már profi világbajnokként jött kurzust tartani a hazai élversenyzőknek.


Bővebben


 

Ugródeszka Gödöllőről
 

2006. szeptember 8.


Horváth Zoltán (jobbról a harmadik) a társulatával Fotó: Vidovics


A Gödöllői Fiatal Művészek Egyesülete Szentesről származó vezetővel büszkélkedhet. Horváth Zoltán az agráregyetemre járt, ma ott is tanít, de művészi vénáját is kipróbálta, mint azt az augusztus 20-i ünnepi műsorban is láthattuk.


Bővebben


 

Megkezdett úton
 Új igazgató a Mezgé élén

2006. szeptember 8.


A Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola igazgatója július elsejétől Lászlóné Varga Zsuzsanna. Új feladatköréről, terveiről kérdeztük.


Bővebben


 

Felfedező túra
 

2006. szeptember 8.


Már hagyománnyá vált, hogy nagy nyári kirándulásra indulunk a Tájak-Korok-Múzeumok Koszta József klubjának szentesi csoportjával, Lantos Imre vezetésével, az Alföldről a Dunántúlra. Utunk első állomása Tác volt, ahol az ókori Gorsium maradványait idegenvezetővel jártuk végig. Érdekes dolgokat mesélt a rég múlt időről, a régi emberekről.


Bővebben


 

Határainkon túl (1.)
 

2006. szeptember 8.


A Szabadidős Sportklubban célunk a nemzeti egymáshoz tartozás tudatosítása, baráti kapcsolatok kialakítása az ott élő magyarsággal, egymás szokásainak, életvitelének megismerése. Elsősorban közös gyermekprogramok szervezése során szeretnénk céljainkat elérni, de mára már felnőtt kapcsolat is kialakult.


Bővebben


 

Halmozta a bűnöket
 

2006. szeptember 8.


Az elmúlt héten pénteken indult büntetőeljárás a 38 éves szentesi N. I. ellen, aki a rendelkezésre álló adatok alapján az egyik helyi vendéglátóhely tulajdonosát a múlt kedden késsel megfenyegette, személyes szabadságában korlátozta, majd arra kényszerítette, hogy a gépkocsiját adja át részére. Szintén ez a férfi, ebben a sörözőben, ugyanezen a napon egy másik fiatalembert tartott sakkban úgy, hogy egy kést szegezett a mellkasához, így őt is korlátozta személyi szabadságában. A gyanúsított később a megszerzett gépkocsival Szentes belterületén balesetet szenvedett. A helyszínről taxival folytatta útját tovább, esemény persze itt is történt, hiszen a taxist késsel fenyegette meg. A férfi ellen - őrizetbe vétele mellett - jelenleg személyes szabadság megsértésének bűntette, felfegyverkezve elkövetett, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette, erőszakkal illetve a testi épség elleni fenyegetéssel elkövetett jármű önkényes elvételének bűntette miatt folyik eljárás. Ugyancsak ennek a személynek a számlájára írható egy másik taxis megtámadása, bántalmazása, így ez ügyben is folyik a vizsgálat. A rendőrség munkatársai várják azok jelentkezését, akik a fenti cselekményekből ráismernek támadójukra.

Büntetőeljárás indult ismeretlen tettes ellen, aki keddre virradóra Lapistón 1 kilométer hosszan egy lineár öntözőberendezés vezérlőkábelét lopta el. A kár meghaladja az egymillió forintot.

Ennél kisebb összegben, kb. 100 ezer forint értékben loptak alumíniumot egy nagyhegyi tanyáról néhány nappal ezelőtt.

Egy másik tanyán egy arra kóborló kutyát vert félholtra a tanya tulajdonosa. Az eb bement a portára, azért kapta az ütéseket. A tulaj ellen állatkínzás miatt indult eljárás.

Megrongálták a Jövendő utcai Vuk játszóteret. A vandálok az egyik mászóka mellvédjét vitték el, ami fából készült. A 14 milliós, néhány hónapja átadott játszótér eddig "húzta" rongálás nélkül...

H. V.

 


 

Adó-infó
 Törőcsik Norbert rovata

2006. szeptember 8.


Telefonköltségek elszámolása


Az adótörvények - mindenfajta - évközi változása és változtatásai jelentősen érintik a vállalkozásoknál előforduló kiadás elszámolását. Szeptember 1-jétől a telefonszámla le nem vonható áfaja az eddigi 50 %-ról visszaváltozott a korábbi 30 %-ra (uniós rendelkezés).


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2006. szeptember 8.


  • Almakrémleves
  • Libasült szilvás káposztával
  • Habos-lekváros fánk


Bővebben


 

Tiszabecstől a Tisza-tóig
 

2006. szeptember 8.


Véget ért a nyár utolsó nagy csavargása, a St. Jupát legénység 16 napos vízitúrája, aminek egy-egy napja (az elején és a végén) utazással telt el. Fölautóztak egészen Tisza-becsig, onnan a gyorsfolyású vízen elindulva leeveztek az egészen más jellegű Tisza tóig.

- Maga az út közel 300 kilométert tesz ki, azon tíz napot eveztünk, négy napban egyhelyben táboroztunk - tájékoztatta lapunkat Valkai Zsolt, az egyesület vezetője. - Pihentünk, röplabdáztunk, általában kinn a vadonban. Egy rövid időt töltöttünk a tiszalöki kempingben is. Szerencsére az időjárás kedvezett a tizennégy fős csapatnak. A fölső szakaszon gyorsfolyású a Tisza, segített bennünket, lentebb, Tokaj alatt szinte már áll a víz. Mire kellett vigyáznunk? Fönt a sebes folyóra, a kompkötelekre. Elég sok van belőlük, de nagy gondot nem okoznak. A tempó sem volt anynyira veszélyes. Meg-megálltunk fürdeni, kikötöttük a hajókat, mozogtunk egy kicsit. Odafönn, a Tiszalök-Tokaj szakaszon sokan vízitúráznak. A fiúk számára érdekesnek tűnt a zsili-pelés, az 5-10 méteres vízszintkülönbség.

Két tízéves fiú - Olasz Tamás és Dandé Marcell - is végigvitte a távot. Ők voltak a legfiatalabbak a csapatban, igaz nem az első túrájuk volt már, és a testvérbátyjuk is elkísérte a gyerekeket. Végül is mindenki jól érezte magát.

Ezzel a nyári csavargás befejeződött, megkezdődtek az iskolák. A tréningek mennek most már. De lesznek hétvégi programok. A következő többnapos kiruccanást az őszi szünetben tervezik. A Bükkbe szeretnének fölkerékpározni - mondja Valkai Zsolt.

Köszönet támogatóinknak: Szentes Város Önkormányzata, Szja 1 % felajánlók, Kvíz-2000 Bt., Dan-Aqua Öntözéstechnikai Kft., herba-Mix Kft., Linea-H Bt., Beleon és Társa Kft., Agroteam 97 Kft., ITV Szentes Kft., Bio-chipp Kft., MetalCom-R Táv-közléstechnikai Kft., VAUDE, Royal 03 Bt. (Pont Büfé).

(X)

 


 

Nagyszerű lovasünnep
 

2006. szeptember 8.


Meghívásos western/angol gyermek ügyességi és fogathajtó versenyt rendezett "Szentesi Lovasnapok - I. IC Ranch kupa" néven, hagyományteremtő szándékkal az IC Ranch Árpád Lovas egyesület.

A verseny fő célja a western lovaglás megismertetése a szentesi közönséggel, és lehetőséget biztosítani az amerikai lovaglási- és viselkedési stílus, illetve a hagyományos európai lovaskultúra megismerésére, megkedveltetésére. A meghívottak között volt a két másik szentesi lósporttal foglalkozó szentesi egyesület is, Babinszki Zsuzsa vezetésével a Szentes László lovasklub, és a Kor-csik János szakosztályvezetővel, a Szentesi Kinizsi SZITE lovas szakosztálya, illetve a környező települések Csongrád, Hódmezővásárhely, Szeged, Mindszent, Derekegyház és Szegvár fiatal lovasai és fogatosai.


Bővebben


 

Lehet javítani
 

2006. szeptember 8.


Elszenvedte az idei szezonban az első vereségét a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgó csapata. Bozóki Zoltán gárdája Tiszaszigeten kapott ki 2-1-re, ennek ellenére a Kinizsi maradt a tabella élén, jobb gólkülönbséggel megelőzve a Nagymágocs csapatát. A Tiszasziget elleni mérkőzés első percei kiegyenlített játékot hoztak, később azonban egy 17 méteres szabadrúgást követően szerezték meg a vezetést a hazaiak. A Kinizsi labdarúgói igazi helyzetet nem tudtak kialakítani, távoli lövéseik pedig elkerülték a kaput. Fordulás után magára talált a Szentes, elsősorban a hazai kapu előtt pattogott a labda, sőt Páger révén egyenlített is a listavezető. Öt perccel később újra a hazaiaknál volt az előny, mivel egy beadást követően a labda kipattant a kapusról, az ellenfél játékosa pedig térddel juttatta szentesi kapuba. Bozóki Zoltán szerint a döntetlenszagú mérkőzést két kapushiba döntötte el a vendéglátók javára.

Szombaton délután hazai pályán javíthat a csapat, ekkor a Tömörkény együttese érkezik bajnoki mérkőzésre városunkba. A találkozón három sárga lapja miatt nem léphet pályára Lakatos Róbert, Nagy, Tóth Gy. és Nemes pedig sérüléssel bajlódik. Ennek ellenére a cél nem lehet más, mint a győzelem. Az összecsapás 16.30 órakor kezdődik a Pusztai sporttelepen.

H. V.

 


 

Kezdetnek nem rossz
 

2006. szeptember 8.


Győzelemmel kezdte a bajnoki küzdelemsorozatot a Legrand-Szentes első osztályban szereplő futsal csapata. A Koncz Zsolt-Némethy László edzőpáros bemutatkozó mérkőzésén - ha időnként döcögő játékkal is - 2-1-re sikerült nyerni Siklóson. Koncz szerint idény eleji formában futballozott a Szentes, ráadásul mindössze harminc perccel a találkozó kezdete előtt érkeztek a helyszínre, így optimálisnak korántsem volt nevezhető a meccsre való ráhangolódás. Több kimaradt szentesi lehetőséget követően Szarvas Zsolt lőtte a Legrand idei első bajnoki gólját, és szerzett vezetést a mieinknek. A fiatal játékosokkal pályára lépő vendéglátók bátor támadójátékot nyújtottak, helyzeteik is adódtak, gólt azonban a Szentes szerzett. A második félidőben Keller növelte az előnyt, ám nem sokkal később egy elkerülhető góllal ismét szoros lett az eredmény, ami azonban már szerencsére nem változott a végső dudaszóig. Addig azonban történt még egy s más, egészen pontosan két büntető, amit a hazaiak lőhettek - és amit Bíró Mihály bravúrral hárított. A vita a második büntető körül alakult ki, amit egyrészt a szentesi labdarúgók szerint nem előzött meg szabálytalanság, másrészt - és ez már a hazaiak véleménye - nem onnan kellett volna elvégezni, ahonnan a játékvezető megítélte. Épp ezért elképzelhető, hogy játékvezetői műhiba miatt a siklósiak megóvják a találkozót.

Mostantól kezdve nem csak olvasni lehet a futsal bajnokság történéseiről, hanem a Sportklub nevű televíziós csatornán meg is lehet nézni hétről hétre a fordulók összefoglalóját. Mátrai Zsolt, az összefoglalókat készítő produkciós cég ügyvezető igazgatója az elmúlt héten Szentesen elmondta, hogy minden kedden főműsor időben látható a bajnoki öszszefoglaló, amit hetente háromszor ismételnek meg. A sportcsatorna ezen kívül élőben közvetíti majd a futsal bajnoki döntőt, a Magyar Kupa döntőt, BL-mérkő-zéseket és a válogatott találkozóit.

Hétfőn a sportcsarnokban lép pályára a Legrand, az Abony elleni mérkőzés este 20 órakor kezdődik. Ennek a találkozónak a legfontosabb történéseit másnap már láthatják a Sportklubon.

H. V.

 


 

Alapkő-felvétel
 

2006. szeptember 8.


Felszedték az idősek otthona alapkövét Szentes központjában. Négy évvel ezelőtt az azóta elhunyt dr. Sípos Ferenc, az Együtt Szentesért szervezet elnöke, önkormányzati képviselő kezdeményezte, hogy a városban élő öregeknek épüljön egy olyan otthon, ahol méltó körülmények között élhetnek. A város azóta az Alsóréten tervezte meg az emelt szintű ellátást nyújtó idősek otthonát, melynek építése hamarosan elkezdődhet közel egymilliárd forintért. Csütörtök reggel Szirbik Imre polgármester, Szarvas Pál az Együtt Szentesért Egyesület képviselője és más egyesületi tagok jelenlétében kiásta a 2002-ben lerakott alapkövet, hogy nemsokára végleges helyére kerüljön.

(Forrás: Rádió Szentes)

 


 

Behajtani tilos!
 

2006. szeptember 8.


Megváltozott a forgalmi rend a polgármesteri hivatal sarkán található kereszteződésben. Augusztus 31-től az Erzsébet tér bekötő útjára csak a Szent Imre herceg utca irányából lehet behajtani. A Kossuth tér felől behajtási tilalmat vezettek be. Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy ennek megfelelően fokozott figyelemmel közlekedjenek.

(Forrás:Szentesi Mozaik)

 


 

Ülésezik a testület
 

2006. szeptember 8.


A képviselő-testület lapunk megjelenésének időpontjában tartja idei hatodik rendes ülését. Különlegessége, hogy a 2002-ben megválasztott testület utolsó tanácskozása ez, hiszen október elsején helyhatósági választásokra kerül sor. Várható valamilyen ünnepi ceremónia? - kérdeztük Szirbik Imre polgármestert, országgyűlési képviselőt. A város első embere elmondta, hagyomány, hogy a ciklus utolsó ülése után baráti beszélgetésen, fehérasztal mellett próbálják lezárni a ciklust.

A várható napirendek között beszámoló hangzik el a csatornaprogram állásáról. Az érdeklődés érthető, hiszen ez a legnagyobb beruházása az önkormányzatnak. A polgármester kijelentette: amit a lakosság, a város és a kormány vállalt, azt teljesíteni tudja. Számokban összefoglalva több mint 80 kilométer gerincvezeték, közel 130 kilométer egyéb vezeték épült meg, 5700 ingatlant érint a beruházás, most már a nagyhegyi részre is sor kerül. Az 5700 ingatlannak több mint a felét a lakosság már be is kötötte a hálózatba, tehát használja is.

A továbbiakban a féléves költségvetés zárszámadását tárgyalja a testület. Szirbik Imre lapunknak előzetesen elmondta: azok a tendenciák, amelyekkel az éves költségvetést az év elején megtervezték, jó jóslásnak bizonyultak, a költségvetési hiány csökkent ugyan, bár nem olyan mértékben, mint amennyivel számoltak. Az önkormányzat minden kifizetését teljesíteni tudta, nincs hátralékos számla vagy késedelmes teljesítés. Mind a beruházás, mind a működtetés költségeit folyamatosan tudták finanszírozni.

 


 

Hetvenhárom-null
 Rögbisek az NB I-ben

2006. szeptember 8.


Megkezdődtek a 2006/ 2007-es Magyar Rögbi Bajnokság NB I-es küzdelmei, amely most a másodosztályt takarja. (Az első osztály az Extraliga). Az első fordulóban a Szentesi VSC 91-esek a Békéscsabai Bikák csapatát fogadta szombaton. A két együttes játékán erősen érződött a szezon eleji forma, hiszen a meccs 30-ik percéig 0-0 volt az állás. Ekkor megtört a jég a hazaiak javára és Katona Róbert egy elegáns mozdulattal besétált a célvonal mögé a labdával. Tovább rohamozott a Szentes és a félidei eredmény 21-0 a hazaiaknak. A vendégek sajnos sok kezdő játékosukat nélkülözték, de a Szentes sem az ideális csapatával kezdte a szezont. Ennek ellenére egyre inkább láthatóvá vált a 91-esek játéktudásbeli és kondicionális előnye, amely pontokban is megmutatkozott. A mérkőzés végeredménye 73-0 lett a Szentes javára.

Pontszerzők: Törőcsik 12, Baranyi, Fekete, Nagygyörgy, Kiss I. 10-10, Kocsis 6, Tímár F, Farkas, Katona 5-5 pont.

A junior mérkőzés végeredménye: Szentes-Békéscsaba 61-5.

 


 

Az élet fintorai
 

2006. szeptember 8.


Több órát, több napot egy élelmiszer bolt pultja mögött töltve kisegítőként lassan azt hiszi az ember, itt a vég. Lábai fáradtak, kezei fájnak, az őrületbe kergeti a pénztárgép újbóli és újbóli kattanása, ráadásul minden vevővel kedvesen kell bánni. És igen, sokszor nem érti, mit beszélnek, mert nem művelik helyesen a nyelvet, sokszor büdösek, és legszívesebben otthagyná az egészet, de mégis van valami, ami közös bennük: élnek! Magas, alacsony, vicces, mértéktartó, komoly, bókoló, lenéző, visszataszító, megkapó emberek. Nagyon sokféle ember téved be egy ilyen üzletbe. Újdonsült anyukák, akik csak nagy küzdelmek árán tudják betolni a babakocsit az ajtón. A baba először bájosan gügyög, majd mikor már megelégelte a várakozást, néha eltörik a mécses. Hiszen ki szeret hosszú perceket várni és felfelé bámulni, miközben mindenki sablon dolgokat gügyög neki? Itt előfordulnak a szokásos kérdések is, mint például a ,"Hogy van a baba?" És ekkor a büszke mama dagadó mellel mesél el mindent a szüléstől napjainkig.


Bővebben


 

Családi események
 

2006. szeptember 8.


Született:
Kovics-Varga Imrének és Székely Annának (Nagyhegy 361/B) Jonatán, Bóta Jánosnak és Fekete-Nagy Etelkának (Dr. Uhlár I. u. 17/B) Anna Ildikó, Almási Imrének és Pulya Gizella Annának (Árpád u. 57.) Tamás, Dancsó Józsefnek és Kis-Hajdú Gyöngyinek (Kispatéi út 23.) Nóra, Mihalik Rolandnak és Tarkó Saroltának (Vásárhelyi út 55.) Anna Rozália, Kovács Attilának és Esztergálos Rita Évának (Csongrád, Iskola u. 4.) Bence, Szilaj-Varga Józsefnek és Georgiádes Juditnak (Csongrád, Klauzál u. 7.) Szabolcs László, Muikku Janne-Pekka Laurinak és Péter Erikának (Csongrád, Fő u. 20-24.) Henrik Lauri, Samu Attilának és Urbaniczki Erzsébetnek (Csongrád, Erzsébet u. 1.) Kornél nevű gyermeke.

Házasságot kötött:
Varga Dániel (Dózsa Gy. u. 11.) és Barbély Erzsébet (Székesfehérvár, Cserepes köz 7.), Körmendi László Ferenc (Kossuth u. 15.) és Farkas Olga (Derekegyház, Petőfi u. 5.), Aradi László (Alsórét 272.) és Sipos Anita (Nagyhegy 399.), Varga-Kis Csaba József (Ürge u. 63.) és Gyenes Aranka Henrietta (Szegvár, Mindszent u. 103.).

Elhunyt:
Kis József (Szűrszabó u. 20/A), Vad Sándor (Klauzál u. 8/A), Berkecz Ferenc Imre (Somogyi B. u. 38/A), Rózsavölgyi Ferencné Urbán Erzsébet (Klauzál u. 8/A), Majorcsik Ferencné Vári Luca (Csongrád, Vörösmarty u. 19.), Major Sándor Pál (Csongrád, Gyóni G. u. 10.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz