<<< Vissza

Ugródeszka Gödöllőről

2006. szeptember 8.

 
Horváth Zoltán (jobbról a harmadik) a társulatával Fotó: Vidovics

A Gödöllői Fiatal Művészek Egyesülete Szentesről származó vezetővel büszkélkedhet. Horváth Zoltán az agráregyetemre járt, ma ott is tanít, de művészi vénáját is kipróbálta, mint azt az augusztus 20-i ünnepi műsorban is láthattuk.

- Egy éves koromtól itt éltem Szentesen, - mondja a fiatalember a legutóbbi itteni fellépésük után. Édesapját, dr. Horváth Györgyöt, gyógyszerészt-kertbarátköri elnököt sokan ismerik városunkban. - A gimnázium után kerültem fel Gödöllőre az egyetemre. Ott ragadtam, de megmaradt a kapcsolatom Szentessel.

Az egyetem mellett szerveztem művészeti csoportot, velük hozunk létre elsősorban zenés, de mellette prózai előadásokat is. A Gödöllő környéki fiatal tehetségeknek próbálunk megmutatkozási lehetőséget biztosítani. Ők jórészt amatőrök, de a zenés produkciókban már profik is vannak. Akad, aki nálunk kezdte, s már az Operettszínház szólistája. Tehát a társulat jó ugródeszka annak, aki komolyan szeretne foglalkozni ezzel a műfajjal.

- Nálunk Szent István-emlékműsorral léptetek fel, de miből áll még a repertoárotok?


- Van már két rockoperánk, amiknek zenéjét és szövegét is magunk írtuk. Egyik a Hamlet, a másik a Helka és Kelén, ami egy balatoni mondát dolgoz fel, s tavaly decemberben tartottuk az ősbemutatóját. Ezen kívül feldolgozásokat is játszunk, zenés darabok között a Képzelt riportot, illetve ünnepi alkalmakra állítunk össze műsorokat. Prózai tagozat is működik az egyesületen belül. Velük minden félévben új előadást hozunk létre.

- Az agráregyetem hallgatójaként honnan jött az ötlet egy színtársulat létrehozásához?


- Egy barátommal felkértek bennünket egy ünnepi műsorra. Kicsit komolyabban vettük, s akkora sikere lett a dramatikus játékunknak, hogy utána már magunknak is létrehoztunk egy összeállítást. Aztán kezdtek kialakulni a kapcsolatok, s mivel a fiatalember zeneszerzést tanult, jött az ötlet, csináljunk saját zenés darabot. Innentől már, hogy tudjunk működni, pályázatot írni, szerződéseket kötni, szükség volt az egyesületre, mely így lett a társulat háttérintézménye.

- Bizonyára nem kis munka egy rockopera elkészítése. Azért ez egy összetett műfaj!


- Igen, főleg úgy, hogy nem ezzel foglalkozunk főállásban. Anyagilag sem kifizetődő. Egy éves munkát jelent, mert meg kell hangszerelni, feljátszani, élőzenével betanulni, színpadra vinni. Én szövegírója, s rendezője vagyok valamennyi előadásunknak.

- Mikor lesz a következő bemutatkozás Szentesen?


- A Hamlettel felléptünk pár éve a Tóth József Színházteremben. Az új opera, a Helka és Kelén nagyon drága előadás, ezt inkább a Balaton környékén mutatjuk be. Amennyiben igény van rá, itt is, nagyon szívesen.

Darók József


<<< Vissza