<<< Vissza

Profi órák a világ legjobbjától

2006. szeptember 8.

 
Amikor legutóbb, két éve nálunk járt tanítani Mirko Gozzoli, még amatőr világbajnok volt. Azonban a napokban újra a Szilver TSE vendégszeretetét élvező olasz táncos már profi világbajnokként jött kurzust tartani a hazai élversenyzőknek.

Hat éve tart az ismeretség a Szilver korábbi bajnokpárosával, László Csabával és Németh Anikóval. S bár négy éve Csaba új táncpartnerrel arat sikereket, gyakorta látogatnak Szögi Szilviával olasz mestereikhez "órázni". De nyaranta a tanár is "házhoz megy": Mirko Gozzoli is már negyedik alkalommal jött Szentesre táncórákat adni. Járt már itt mesterével, Fabio Selmivel, s párjával Alessia Bettivel is, de ezúttal maga érkezett. Viszont immár profi világbajnoki és kétszeres Európa-bajnoki címekkel a tarsolyában, kijelenthető: a világ legjobb standard táncosaként. A Klauzál Gábor Általános Iskolában csoportos órát tartott, melyen több tucatnyi táncos sereglett össze: a hazai kiválóságok figyelték a mesteri mozdulatokat. A világbajnok Szilvia segítségével magyarázott, az angol nyelvű instrukciókat Csaba tolmácsolta. Az egyik óra előtt nyílt lehetőségünk rövid beszélgetésre a Dózsa-házban. Mirko Gozzoli profiként első Eb-aranyát 2004-ben, világbajnoki címét tavaly nyerte. Azt mondja, az amatőr címet nehezebb volt és tovább tartott megszerezni, egész pályafutása mögötte volt. Ami profi győzelmét különlegessé teszi, hogy ellentétben más amatőr bajnokokkal, akik a profik táborában a 6-12. hely környékén debütálnak, ők rögtön elsők lettek párjával. Nem változott az életük, ugyanúgy tanítanak, leginkább Ázsiában, de komolyabb pénzekért bemutatóznak. Főként Japánban honorálják a táncbajnokokat, mint elárulta, egy harminc perces bemutató négyezer eurót (forintban milliós összeget) hoz a konyhára.

A szilveres versenyzőket nagyon kitartónak tartja. Csabá-ékat szerinte az különbözteti meg a többiektől, hogy amit éreznek, tánc közben jobban ki tudják fejezni. Már azon a világkupán is, ahol megismerkedtek 2000-ben, a döntőben lett volna a páros helye. A Szepesi-testvérpárnál az elmúlt három hónapban fejlődést tapasztalt, Judit és József a korábbiakhoz képest sokkal több figyelmet szentelnek most a táncnak. Páli Erik és húga, Viktória is egyre jobban megismerik egymást. Testvérek szép számmal táncolnak Olaszországban, a tánc európai fellegvárában is, aminek a profi bajnok szerint hátránya az, hogy a szülőkre dupla költséget ró, ugyanakkor testvérpárnál jóval könnyebb megszervezni az edzéseket, s a közös célért küzdeni. Ami pedig a mi bajnokaink profivá válását illeti, Csaba azt gondolja, meghatározó lehet, hogy a hazai rendezésű tíztánc világbajnokságon 2008-ban milyen eredményt érnek el. Addig is, jönnek a versenyek egymás után, köztük október 14-én Szentesen a standard bajnokság, de igazából már a téli standard vébére készülnek.

D. J.


<<< Vissza