<<< Vissza

Megkezdett úton
Új igazgató a Mezgé élén

2006. szeptember 8.

 
A Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola igazgatója július elsejétől Lászlóné Varga Zsuzsanna. Új feladatköréről, terveiről kérdeztük.

- Tizenhét évvel ezelőtt, 1989-ben kerültem az iskolába, azóta itt dolgozom, magyar-népművelés szakos vagyok. Az igazgatói kinevezésem előtt öt évig voltam igazgatóhelyettes. A pályázati kiírásban szerepelt, hogy szükséges a vezetői gyakorlat, de nem kötötték ki, hogy az intézmény vezetőjének kertésznek kell lennie, ezért magyar szakosként is elindulhattam.

- Az előző igazgatónő által elkezdett úton kíván haladni?


- Igen, hiszen egy intézmény profilját hirtelen teljes egészében megváltoztatni nem lehet és nem is szabad. A régióban ez az iskola a kertészképzés területén nagyon fontos szerepet tölt be, ezt nem szabad megváltoztatni. Köszönet illeti az elődöket, hogy ezt a szintet létrehozták és tartani tudták. Nagy lehetőséget látok a megújulásban, ha majd az Országos Képzési Jegyzék életbe lép. Ez nagy változásokat hoz, mert lehetőséget ad a különféle részképesítések megszerzésére. A fiataloknak szükségük van arra, hogy valahol sikerélményük legyen. Lehet, hogy előképzettségük vagy adottságaik miatt nem tudták volna végigcsinálni a képző évfolyamot, de a részképesítések megszerzésével mégsem a nyolc általános lesz a legmagasabb iskolai végzettségük. Így talán szerencsésebben tudnak a munkaerőpiacon érvényesülni, lesz valami fogódzójuk, amivel elindulhatnak. Ha apró lépésekkel sikereket tudnak elérni, van rá esély, hogy eljussanak a szakmunkás-bizonyítvány megszerzéséig. Azok a gyerekek, akik itt maradtak másodszakmás képzésben, és megszereztek egy-egy szakképesítést, bátrabbak lettek, a következő szakmájukban már szívesebben indultak szakmai tanulmányi versenyen. A másodszakmások közül sokan párhuzamos képzésben vettek részt, vagyis elmentek a Zsoldosba esti érettségi tagozatra, amíg itt nappali képzésre jártak.

- Folytatják az iskola hagyományait?


- Igen, az iskola hagyományaihoz továbbra is ragaszkodunk. Megrendezzük a Kertmagyarország felé című kiállítást szeptember utolsó hétvégéjén, és szeretnénk a tanulmányi versenyeken is részt venni. Az Ifjú Kertészek Versenyén ismét egy csapattal képviseltetjük iskolánkat, ez Franciaországban lesz. Külföldi (holland, német és osztrák) kapcsolatainkat továbbra is őrizzük.

Az iskola életét továbbvinni ebben a nehéz gazdasági helyzetben nem egyszerű, de törekszem arra, hogy a tangazdaságunk továbbra is mintagazdaság legyen. Megkaptuk az Ezüstkoszorús Tangazdaság címet, és sokat kell azért tenni, hogy ha megint jön az elbírálás, eleget tudjunk neki tenni. Szeretném kibővíteni azokat a kapcsolatokat, amelyeket kutatóintézetekkel, magtermeltető intézetekkel tartunk fenn, hogy ott fajtakísérleteket is folytathassanak a diákok. Szeretném, ha műtrágyák és növényvédő szerek kísérletét is tudnánk biztosítani. A gyerekek így megláthatnák, hogyan kerül egy-egy szer bevezetésre és azt is - ami európai uniós előírás -, hogy mindent dokumentálni kell. Ha őstermelőként vagy a magángazdaságban kezdenek dolgozni, számukra ez nagyon fontos lesz.

Majzik Andrea


<<< Vissza