<<< Vissza

Adó-infó
Törőcsik Norbert rovata

2006. szeptember 8.

 
Telefonköltségek elszámolása

Az adótörvények - mindenfajta - évközi változása és változtatásai jelentősen érintik a vállalkozásoknál előforduló kiadás elszámolását. Szeptember 1-jétől a telefonszámla le nem vonható áfaja az eddigi 50 %-ról visszaváltozott a korábbi 30 %-ra (uniós rendelkezés).

Röviden a lehetőségek:

1. A (bruttó) telefonszámla 20%-a után bevallani és befizetni 54% szja-t, az ezzel növelt "juttatásra" 29% tb-járulékot és 3% munkaadói járulékot fizetni. (Ennek összege valamivel több, mint a vélelmezett 20%-os magánhasználat.)

2. A tételes számla alapján megállapított magánhasználat összege, mint természetbeni juttatás után a vállalkozás fizeti meg a fenti terheket. Számítási módszere megegyezik az előzővel. Csak jelentős többletmunkával és költséggel alkalmazhatjuk. (Tételes számla, esetleg olyan technikai háttér - telefonközpont - szükséges ami ezzel elkülöníthető.) Természetesen, ha nincs magánhasználat nem kell fizetni.

3. A magánhasználatot a juttatásban részesülő megtéríti. Tételes számla alapján fizet a használó. A magánhasználatot a magánszemélynek kiszámlázzák. Árbevétel lesz fizetendő áfaval együtt. Természetesen, ha nincs magánhasználat, nincs mit megtéríttetni sem.

4. A PM álláspontja szerint az is elég, ha a (bruttó) telefonszámla 20%-át a magánszemély megtéríti tehát az árbevétel és fizetendő áfa összege. Ez a megoldás lenne a legjobb és legegyszerűbb, de a törvény szövege ezt így nem tartalmazza sőt nem is értelmezhető így, ezért aki ezt a módszert akarja alkalmazni, csak a saját felelősségére tegye. Az áfa alanyoknál lehetséges megoldás a 30 % megtéríttetése is, mivel ekkor a telefonszámla teljes áfaja levonásba helyezhető.

Minimum járulékalap


Mint ismeretes szeptember 1-jétől kell alkalmazni a minimum járulékalapra vonatkozó rendelkezéseket. Ennek értelmében minimum 125000 Ft-os járulékalap után kell fizetni a járulékokat. Akinek a tényleges havi jövedelme (munkabére, vállalkozói ki-vétje, stb.) ez alatt van az október 12-ig bejelentést tehet erről az adóhatóság részére. Ekkor a bejelentett összeg alapján kell fizetnie a járulékokat. A határidő elmulasztása jogvesztő. Aki a minimum járulékalapnál kisebb összeg alapján tesz eleget járulékfizetési kötelezettségének, de rendelkezik olyan egyéb adózott jövedelemmel (osztalék, kamat, bérleti díj, stb.) ami elegendő az életviteléhez nyugodtan nyilatkozhat.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő


(30)-680-48-17 telefonon vagy az info@otthonok.hu e-mail címen.
Internetes csoportmunka kezelő rendszerek.


<<< Vissza