<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2006. szeptember 8.

 
Almakrémleves

Hozzávalók:
2 alma, 1 citrom, 1,5 dl tejszín, 1 dl fehérbor, 3 ek. méz, szegfűszeg, fahéj.

Elkészítés:
A fűszereket kevés forró vízben kifőzzük és hozzáöntjük a bort. Hozzátesszük a megtisztított, kockára vágott almát, vízzel felengedjük. Mikor az alma megpuhult, áttörjük, mézzel ízesítjük, a tejszínt hozzáöntjük. Hidegen tálaljuk.

Libasült szilvás káposztával

Hozzávalók:
4 libacomb, 1 sárgarépa, fél zeller, 1 fej vöröshagyma.

A káposztához:
1 fej vöröshagyma, 8 szem szilva, 3 ek. cukor, őrölt bors, só, 2 ek. olaj, 1 fejeskáposzta.

Elkészítés:
A libacombokat vagdossuk be mindkét oldalukon és fűszerezzük sóval, borssal. Szeleteljük fel nem túl vékonyra a sárgarépát, a zellert és a hagymát és szórjuk a tepsi aljára. Tegyük rá a combokat, öntsünk alá egy kevés vizet. A sütőben közepes hőmérsékleten, 20 percenként locsolgatva süssük készre.

Szeleteljük vékonyra a káposztát és a hagymát, a szilvákat pedig vágjuk cikkekre. Kevés olajban karamellizáljuk a cukrot amibe először a hagymát, majd a káposztát tesszük bele, végül a szilvát. Tálaláskor a sült libacomb mellé halmozzuk a párolt szilvás káposztát.

Habos-lekváros fánk


Hozzávalók:
25 dkg liszt, 3 dkg porcukor, 3 dkg margarin, 1 tojássárgája, 1 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 citrom reszelt héja, 1 cs. vaníliáscukor, 2 cl rum, olaj a sütéshez.

A habhoz:
2,5 dl tejszín, 10 dkg feketeribiszke vagy áfonyalekvár.

Elkészítés:
Az élesztőt futtassuk fel a tejben, majd öntsük a többi hozzávalóval együtt a liszthez és jól dagasszuk be. Fontos, hogy a hozzávalók is langyosak legyenek, és kelni is langyos helyen hagyjuk. Takarjuk le konyharuhával és pihentessük, amíg szépen megkel. Borítsuk lisztezett deszkára, nyújtsuk ujjnyi vastagra, szúrjuk ki tetszőleges nagyságúra, majd letakarva újra pihentessük. Közepesen forró, bő olajban mindkét oldalát süssük meg. Verjük habbá a tejszínt, és óvatosan dolgozzuk össze a lekvárral. Ezzel a finomsággal kínáljuk a fánkot

Jó étvágyat!


<<< Vissza