<<< Vissza

Fesztivál a javából

2006. szeptember 8.

Családi lecsófesztivál. Ötödik a sorban. A jól sikerült rendezvény minden várakozást felülmúlt. Mészáros Zoltán, a Hunor Co-op Zrt. elnök-vezérigazgatója mondja: öt évvel ezelőtt álmukban nem gondolták, hogy amit kiötöltek, pár év múlva valódi fesztivállá növi ki magát.

Az volt, igazi családi fesztivál. Közel 15 ezer ember önfeledt szórakozása. Annyi mosolygós, föloldódott embert régen láthattunk a városban egyszerre. Jókedv és szeretet uralkodott a tömegen. A híre a határokon túlra is elment, a Vajdaságból, Erdélyből, Csehországból, Ausztriából látogattak el Szentesre, köztük már visszatérő vendégek.

A célunkat elértük, kellemes másfél napot szereztünk az embereknek, jelenti ki az elnök-vezérigazgató. Így igaz, hiszen a péntek délután is nagyon jól sikerült, közel százra tehető a tűzhelyek száma, ahol szalonnát sütöttek. (A másnapi lecsófőzéssel, a 177 bográccsal számban lepipáltuk a szegedi halfesztivál főzőit a maguk 143 bográcsával.) Mindez nem jöhetett volna létre az Agrár Rt., Dél-kertész támogatása nélkül, hiszen mintegy tízmázsányi alapanyagot (paprika, paradicsom, hagyma) osztottak ki a résztvevők között.

A péntek esti program nagyágyúi: a karneváli revü és a Murphy Band fergeteges műsora volt.

Vikingek lecsója


És a másnap. Remek idő, fantasztikus ízek, színes programok kavalkádja. Szorgoskodó emberek az asztaloknál, a főzőhelyeken, társalgó, szórakozó nézelődők a "Lecsó utcában", játékos, munkálkodó gyerkőcök a kézműves műhelyeknél. (A Köztársaság utcai óvodát és többek között Janó Tibor tanító urat illeti ezért dicséret, utóbbi a korongozás mesterségét próbálta átplántálni tanítványaiba.)

Aztán délután 3 órakor elsült az elnök-vezérigazgató "kanálágyúja", engedélyt adva ezzel a tűzgyújtásra. A főzők pedig 177 bogrács alól adtak szinte egyszerre különböző füstjeleket egymásnak és a kíváncsiskodók szeme alá. És közben beszélgettek, iszogattak, egyszóval jól elvoltak a családi ünnepen. Mint hallottuk, azért is jó ez a rendezvény, mert összehozza az embereket.

A lecsók kóstolására ez alkalommal már nem találtak bátor vállalkozót, az elmúlt évben is úgymond sokan kibuktak a zsűriből a közel 100 lecsó ízlelésétől, a mostani 177 mindent felülmúlt. A sorsolás mellett döntöttek. Mindenkit arra kértek, írja le remekműve receptjét. Mészáros Zoltán elmondta, egy receptfüzetet szeretnének kiadni, képekkel.

Sokféle lecsóval találkozhattunk. A "Mediterrán" lecsótól a Hornyik László-féle családi lecsón át, a sóletes, Piedone babbal, császárszalonnával készült ételkülönlegességig, minden. Azért legtöbben hagyományos szentesi lecsót készítettek: kolbásszal, tojással, szalonnával.

Íme Cserna-Szabó Andrásék (Lecsó Vikingek) különlegessége, a gombás-rénszarvassonkás viking lecsó, ahogyan Oslóban eszik. Mint kiderült, a győztes csapat szakácsmester asszonya, Krisár Csilla Norvégiából hozta a receptet. Hozzávalók: libazsír, füstölt húsos szalonna, vöröshagyma, fokhagyma, paradicsom, paprika, rénszarvassonka, laskagomba, csiperke, aromagomba, friss rozmaring, bazsalikom, petrezselyem, kakukkfű, babérlevél, feketebors, kömény, fehérbor, só. Tájékoztatásuk szerint az arányok titkosak!

Tehát első helyezett lett a Lecsó Vikingek (Cserna-Szabó András, Krisár Csilla Mária, képünkön gyermekükkel a díjátadáson), második helyre a Lecsó Kollak csapatát sorsolták, míg a harmadik helyen a Pom-Pom együttes végzett. A különdíjaknál a kreativitást és az esztétikumot próbálta értékelni a zsűri. A díjazottak: Vöröskereszt I. asztala, Kvasznyica István, a Pszichiátriai osztály, Fata Morgana, Tisztelet Nyugdíjas Klub (Mezőtúr), Kövér Tiborné.

Szomorú volt a közönség, amikor éjjel 11 óra tájban zárórát fújtak a szervezők. Kényszerűségből tették, mivel az út lezárására éjfélig kaptak engedélyt, fel kellett szabadítani. A tűzijáték látványos befejezés volt. Azt is mondhatnánk, Szentesen kuriózum.

A Hunor Co-op Zrt. elnök-vezérigazgatója ezúton is szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik valamilyen formában részt vettek a rendezvényen. Azt kéri mindenkitől, fogjunk össze. A jövőre koncentrálva ápoljuk a hagyományt, népszerűsítve az alföldi táj eme konyhaművészeti remekét.

Lovas József


<<< Vissza