<<< Vissza

Nagyszerű lovasünnep

2006. szeptember 8.

 
Meghívásos western/angol gyermek ügyességi és fogathajtó versenyt rendezett "Szentesi Lovasnapok - I. IC Ranch kupa" néven, hagyományteremtő szándékkal az IC Ranch Árpád Lovas egyesület.

A verseny fő célja a western lovaglás megismertetése a szentesi közönséggel, és lehetőséget biztosítani az amerikai lovaglási- és viselkedési stílus, illetve a hagyományos európai lovaskultúra megismerésére, megkedveltetésére. A meghívottak között volt a két másik szentesi lósporttal foglalkozó szentesi egyesület is, Babinszki Zsuzsa vezetésével a Szentes László lovasklub, és a Kor-csik János szakosztályvezetővel, a Szentesi Kinizsi SZITE lovas szakosztálya, illetve a környező települések Csongrád, Hódmezővásárhely, Szeged, Mindszent, Derekegyház és Szegvár fiatal lovasai és fogatosai.

A fogatosok közül a Mindszenti Lovasklub, Apró András - a fogatok az ő tulajdonában vannak - vezetésével voltak a legnépesebbek, és az akadályverseny nyertesei is, de sok szép helyezést is elértek. A legelegánsabb fogat címet azonban a szentesi dr. Csikai Miklós arab telivér kanca fogata nyerte. A fogatot bemutatta, és hajtotta Tóth János, segédhajtó Kovács János volt. A kitartó és lelkes közönség egészen sötétedésig csodálhatta a pompás fogatok izgalmas vetélkedését.

A hagyományos, angol, de nevezhetjük európai stílusban lovagló és versenyző csapatok tagjai közül többen megijedtek a túlnyomórészt a westerni típusú akadályok és szabályok szerinti versenyzés.

Az IC Ranch vezetője, Istenes Csilla a versenyszervező jogán állította össze a pályát és a szabályokat, jelmondata: "A lovaknak azt kell végrehajtaniuk, amit a lovasuk megkövetel tőlük."

És jött a meglepetés! A táncoslábú western paripák nem nagyon hallgatták vagy fogadták meg a jelmondatban foglaltakat, hiszen a lovak nem mindig azt tették, amit a kalapos lovasaik szerettek volna, hiszen sokat hibáztak az általuk ismert - szinte - hazai pályán. A kinizsis fiatalok - köztük a verseny egyik legfiatalabb versenyzője és díj nyertese, Vass Alexandra, Korcsik lovaival, különösen a városi óvodákban is legnépszerűbb "Kapitány" nevű pónival, megilletődötten kezdtek, de aztán szemmel láthatóan nagy fegyelmezettséggel hajtották végre a feladatokat. Szinte hibátlanul (89%-os szinten) teljesítették a számukra és általában az európai lovasoknak idegen pályát. Török Nikolett és Bertók Ágnes, amellett, hogy a verseny dobogóján végeztek és ezzel a lovassportnap legeredményesebb csapata címet is elnyerték, lovaikkal fergeteges, magyaros csikós bemutatót is tartottak, hatalmas közönségsikert aratva.

A csapatoknak gratulálva a rendezvényt levezető műsorközlő vásárhelyi szakember Kucsora István csak anynyit mondott: "Ebben a Korcsik istállóban valaki, tud valamit, vagy a lovak varázs-zabot esznek", további eredményes szereplést kívánva minden részt vevőnek.

A legközelebbi megmérettetést szeptember 9-én a Szent László Lovas Klub rendezi a saját területén, Szentes, Szent László 5. (a Fá-biánsebestyén felé vezető úton kb. 5 km-re Szentestől)

Korcsik János


<<< Vissza