<<< Vissza

Határainkon túl (1.)

2006. szeptember 8.

 
A Szabadidős Sportklubban célunk a nemzeti egymáshoz tartozás tudatosítása, baráti kapcsolatok kialakítása az ott élő magyarsággal, egymás szokásainak, életvitelének megismerése. Elsősorban közös gyermekprogramok szervezése során szeretnénk céljainkat elérni, de mára már felnőtt kapcsolat is kialakult.

Mintegy 5 évvel ezelőtt a vajdasági Novo Orahovo Október 18. ill. az Erdély Hargita megye gyergyóremetei Fráter György általános iskolával létesítettünk kapcsolatot, majd az elmúlt évben a szlovákiai Fülek Ifjúság úti magyar iskolával is kapcsolatba léptünk. A programok sora már januárban megkezdődött a Magyar Kultúra Napja tiszteletére rendezett vers és prózamondó versennyel. Ez alkalomból Novo Orahovóból és Fülekről voltak vendégeink. A sor áprilisban sport-honismereti táborral folytatódott Bükkszentkereszten. Ez alkalommal Novo-orahovói gyermekek látogattak el hozzánk (11 fő). Júniusban a "4 ország-4 város" elnevezésű alkotó, kulturális és sport táborunkba három külföldi ország 10-10 kisdiákja vendégeskedett nálunk. (a 20 szentesi diákkal együtt 60 fős volt a tábor).

Bízunk benne, hogy még ez évben Füleken találkozhatunk ottani barátainkkal egy közös program során. Az elmúlt években kialakultak a csereprogramok is, mi is vendégeskedtünk Novo-Orahovóban és a távoli Gyergyóremetén is. Közben a felnőttek közötti kapcsolat is kialakult.

A gyergyóremetei szabadidősport csoporttal rendszeresen találkozunk. Mindhárom találkozó rendkívül szívélyes és baráti hangulatú volt. Elmúlt évi látogatásunk során sok érdekes dolgot tapasztaltunk Gyergyóremetén. A községnek kb. 6500 lakosa van. Két magyar iskola is működik. A polgármester és az önkormányzati testület többsége magyar anyanyelvű. Sajnos a munkahelyek szűkében vannak. A község fejlesztésére kevés pénz jut. Hiányoznak a sportlétesítmények, nincs rendszeres sportélet. A lakosság többsége nagyon szegényen él. Magyarországra szívesen utaznak. A lakosság nem helyesli, az erdélyi magyarság megosztására irányuló törekvéseket, és nem ugranak be a felelőtlen demagógiának. Nem tapasztaltam túlfűtöttséget, de el kell fogadnunk véleményüket és vágyaikat. Minél inkább lehetőség nyílik rá, igyekeznek felzárkózni, a tapasztalataikat odahaza gyümölcsöztetni. Barátaink értik, hogy az Európához való szoros kapcsolat jelenti a Magyarországhoz való szoros kapcsolatot is. Ezt a tudatot szeretnénk elmélyíteni mi is a magunk módján. Az elmúlt évben emlékfával és 200 kötet szépirodalmi könyvvel kedveskedtünk vendéglátóinknak. A szíves vendéglátás részeként a plébános bemutatta csoportunknak a nagymisén is, és az emlékfa ültetésén is közreműködött. A polgármester is biztosított bennünket együttérzéséről és baráti üdvözletét küldte Szirbik Imre polgármesternek és a szentesieknek. Felejthetetlen emlékekkel tértünk haza a havasokkal kerített vadregényes tájról.

(folytatjuk)

Léhi Gábor
Szabadidős Sportklub elnöke


<<< Vissza