XXXVII. évfolyam 20. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Ha nyár, akkor strand!
 

2006. május 19.


Végre jó idő van, lassan itt a nyár. Ezt bizonyára nagyon sokan vártuk már! Valamint azt, hogy újra több időt tölthessünk a szabadban, és mondjuk meglátogassuk városunk igen szép kis uszodáját. De vajon mire számíthatunk idén? Az országban a legtöbb helyen lezajlottak a strandok megnyitói, és a sajtóban sajnos azt hallani, hogy szinte mindenhol emelkedtek a belépők - bérletek árai. Erről, és az egyéb változásokról, tervekről nyilatkozott lapunknak Tomcsányi Ferenc, a Szentesi Sportközpont intézményvezetője.


Bővebben


 

Történelmi költségvetés
 

2006. május 19.


Oltyán Lajos szerint mutyizással vádolta képviselőcsoportjukat Halmai László, a Fidesz MPSZ frakcióvezetője. A szocialista képviselő ezt akkor kikérte magának. A testület májusi ülésén úgy fogalmazott, nyolc hete vár arra, hogy Halmai azt mondja neki, "bocs' öreg, nem rólad van szó". Az ellenzék soraiból azonban nem kapott választ.


Bővebben


 

Visszacserélik a lencsefolyadékot

2006. május 19.


A kontaktlencsét használók között kisebb pánik alakult ki, amikor a Bausch & Lomb optikai társaság bejelentette, hogy a lencsék tisztítására és fertőtlenítésére is használt folyadék forgalmazását visszavonták. A terméket gombás fertőzéssel véltek összefüggésbe hozni, s így káros lehet a szemre is.

Mint Talliánné Bodó Gabriella látszerész elmondta, ma már nagyon sokféle lencse közül lehet választani, az 1 napostól az 1 évig használhatóig bezárólag. Az igényektől és a pénztárcától függ, ki melyiket választja. A sportolóknak előnyösebb a lencse, a nők pedig (bizonyos kor után) szívesebben választják a szemüveget, mert eltakarja a szem körüli ráncokat. Azonban minden lencséhez kell használni speciális folyadékot, amely nem csak tisztítja, hanem fertőtleníti is, és megóvja a lencsét a kiszáradástól. Ha a kontaktlencsével baktérium kerül a szembe, akkor az súlyosan károsíthatja a szemgolyót. Fertőzés egyéb-ként a helytelen használat miatt is kialakulhat, például ha valaki piszkos kézzel helyezi fel a lencsét a szemgolyóra. A látszerész elmondta még, nekik más forgalmazóval van szerződésük, ezt a terméket, a ReNu Moisture-Loc-ot ők nem árusítják, így nem is cserélik vissza.

Ezzel szemben az OFOTÉRT Kossuth téri üzlete visszacseréli a cég termékét. Mint megtudtuk, a héten már többen is jelentkeztek az üzletben, számukra folyamatosan tudják biztosítani a csereterméket.



 

Deák Diák Show

2006. május 19.


Május 12-én a Deák Ferenc Általános Iskola immár 17. show-műsorát mutatta be a szülőknek és érdeklődőknek a Tóth József Színházteremben. Ez a nap mindig nagy ünnep az iskola életében, ugyanis ezt a rendezvényt azóta szervezik, amióta Deák a Deák, vagyis amióta az iskola felvette Deák Ferenc nevét. A zsúfolásig megtelt nézőtéren helyet foglaló szülőket, barátokat, családtagokat Varga Sándorné igazgató köszöntötte.

A gyerekek több héten keresztül készültek a műsoraikra, amelyben nem csak táncos produkciókat láthattunk, hanem igazi mini színdarabokat, az iskolában működő művészeti iskoláknak köszönhetően.

Kép és szöveg: Vidovics



 

Valami nem történt meg!
 

2006. május 19.


Mostanság nagyon lehangoló az a tény, hogy rosszá kezd válni az egyházak viszonya az állammal, a társadalom egy részével. Keresem ennek az okát. Mert nem gondoltam volna, hogy 1989 után 16 évvel egymás után jelennek meg a tv-képernyőjén vallásellenes kifakadások.

Ez engem nagyon elszomorít. De mivel Krisztus papja vagyok, nem ítélhetek meg senkit emiatt. Csak magunkban kereshetjük e szomorú helyzet okát, mert csak a magunk lelkiismeretében kutakodhatunk, nem a másokéban.


Bővebben


 

Felszólalás Móricz védelmében
 75 éve történt - Móricz Zsigmond meghurcoltatása (IV.)

2006. május 19.


A parázs hangulatú kisgyűlési vita után sejteni lehetett, hogy az április 29-én összeülő megyegyűlés legviharosabb napirendje a Móricz Zsigmond elítélését tartalmazó határozati javaslat lesz. Így is történt. "Példátlanul izgalmas jelenetek a Móricz Zsigmond-ügy tárgyalásánál" - adta hírül az Alföldi Újság másnapi szalagcíme. "Általános feszültség előzte meg a törvényhatósági bizottság tegnap délutáni ülésén az ismeretes Móricz-ügy tárgyalását, melynél olyan éles és parázs vita, olyan hatalmas izgalom támadt, amelyre a vármegye közgyűlési termében még nem volt példa" - írta a lap a kialakult légkörről.


Bővebben


 

Huszonöt éves vágóhíd
 Évfordulók - 2006

2006. május 19.


100 éve
, 1906. május 14-én a városi közgyűlés határozatot hozott a Kossuth tér és a Tyúkpiac tér gömbakáccal történő befásításáról. (A tervezet a Kossuth térre 2000 gömbakác elültetését irányozta elő.)

25 éve, 1981. május 14-én a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem rektori tanácsa az egyetem díszdoktorává avatta dr. Barta János nyugalmazott professzort, irodalomtörténészt, az egyetem volt rektorát, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagját, városunk szülöttét.


Bővebben


 

Gondolatok

2006. május 19.


Egyre gyakrabban kap hangot az a vélemény, hogy az elöregedők tehertételt jelentenek a fiatalok nyakán. Nem új gondolat. Az én fiatalkoromban ez így hangzott: "Helyet az ifjúságnak." Helyet? Akkor jöjjenek hát a fiatalok új javaslatokkal és az öregek tapasztalatait felülíró teljesítményekkel!

Lezajlottak a választások. Egy párt győzött. De a vesztest, vagy veszteseket ne a pártok között keresd, hanem a fogadatlan prókátorok között, akik kampányoltak, de hamis prófétáknak bizonyultak. Isten ugyanis a saját prófétáit nem csúfolja meg.

Eldorádó nincs. Nem is volt, nem is lesz. De a felülről kapott tehetség és a kitartó tanulás megtermi a jó gyümölcseit.

Áldott kapcsolat a barátság. Az igazi barátság. Én csak egyet kérdezek: van-e időd a barátaidra, azokra, ha te hívod őket, hogy segítsenek rajtad, sietned hozzád. Szeretnék most beléd látni...

Sose vitatkozzál olyan emberrel, akinek nincs önkritikája. Falra ne hányj borsót! Vita helyett inkább kerüld el őt. Hadd maradjon meg az önhittségében, magadat pedig kíméld meg a hiábavalóságoktól.

Dr. Imre Ernő

 


 

NATO-gyakorlat a Zöld-foki szigeteken
 

2006. május 19.


A 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár víztisztító százada 2004. évi megalakulását követve eddigi legjelentősebb próbatétele előtt áll. Ezen próbatétel nem csak a víztisztító század kijelölt szakaszának mércéje, ezáltal a Magyar Honvédség a szerződéses haderőre átérve konzekvenciákat vonhat a későbbi NATO felajánlások területén.


Bővebben


 

Alig várták, hogy Mozdulj-anak
 

2006. május 19.


Ismét jól szerepeltek a szentesi kollégisták a Mozdulj!-sportnapon. A testvérkollégiumok hagyományos sporttalálkozója a Terney Béla Középiskolai Kollégiumban már a 14. alkalom volt.


Bővebben


 

Tánc az Eb-döntőben
 

2006. május 19.


Sorra javít eddigi legjobb helyezésein a László Csaba-Szögi Szilvia páros a világversenyeken. Legutóbbi kiváló eredményük, hogy döntősök voltak a tíztánc Európa-bajnokságon, ahol a Szilver TSE táncosai a hatodik helyen végeztek.


Bővebben


 

Táncoltak

2006. május 19.


A Swivel táncklub több versenyen is részt vett. Április 22-én Szarvason a Szentesi Spartacus SK versenytánc szakosztálya az alábbi eredményeket érte el: gyermek II. kcs. bronzérmet kaptak Kánvási Dániel-Vincze Rita, Mihály Gábor-Darabos Vanesz-sza. Jun. II. kcs. aranyérmes Balogh Bence-Darabos Diána.

Május 7-én Budapesten az V. BEM kupán: gyermek II. kcs. bronzérmes Kánvási Dániel-Vincze Rita, Koplándi Péter-Szőke Melinda. Jun. I. kcs. aranyérmes: Koplándi Tamás-Szőke Szimonetta. Ifj. kcs. aranyérmes: Széll Sándor-Antal Éva. A táncosok a Lajtha László Művészeti Iskola növendékei, tánctanár: Bajominé Varga Erzsébet.


 

Németül szépen

2006. május 19.


Immár hatodik alkalommal rendeztük meg a német nyelvű szépkiejtési versenyt a Deák Ferenc Általános Iskolában. Célunk minden esetben a német nyelv népszerűsítése. A tanulók hoznak magukkal saját szöveget, és mi, a rendező iskola adunk kötelező szöveget. Ugyanúgy zajlik e verseny, mint a Kazinczy szépkiejtési megmérettetés. A gyerekek nagyon szépen olvasnak, hiba alig-alig csúszik be. A szigorú zsűri mindent észrevesz és segít, javít, pontoz. Idegen nyelven olvasni nem könnyű, a tanulók mégis megbirkóznak a nehézségekkel, s boldogan újságolják az eredményt nevelőiknek.

Eredmények, 6. osztály: 1. Bugyi Katalin (Deák), 2. Gémes Alexa, 3. Szenti Levente (mindketten Koszta). 7. osztály: 1. Madácsy Flóra (Koszta), 2. Kerekes Evelin (Kiss Bálint), 3. Halász-Sz. Kristóf (Deák). 8. osztály: 1. Nagy Johanna, 2. Szűcs Fanni, 3. Sebesi Nóra (mindhárman Koszta).
Az eredményhirdetés után megajándékoztuk a felkészítő nevelőket egy-egy cserép virággal, melyet a Bartha szakképző iskolától kaptunk. A gyerekek pedig jóízűen fogyasztották a Reform Élelmiszerbolt által felajánlott joghurtot.

Auf Wiedersehen im nachsten Jahr.

Csorba Lászlóné igh.



 

Emeltszintű művészeti és testnevelés oktatás
 

2006. május 19.


A Deák Ferenc Általános Iskola és Damjanich János Tagiskolája igazgatóját, Varga Sándornét a beiskolázások kapcsán kerestük meg. Elmondta, hogy a márciusi beiratkozások alkalmával 41 diák választotta iskolájukat. Így egy első osztályt tudnak indítani a Deák iskolában és egyet a tagintézményben. A februári képviselő-testületi ülésen két első osztály indítására kaptak engedélyt, de a végső döntést a beiratkozásoktól tették függővé. Annyi első osztályt indítanak tehát, amennyire engedélyt kaptak.


Bővebben


 

A gondolkodók klubjában
 Havonta egyszer találkoznának

2006. május 19.


A Gondolkodók klubját szeretné megalakítani dr. Papp Erzsébet ny. gimnáziumi tanár. A Németországból hazatelepült tanárnő célja, mint fogalmazott, csak anynyi, hogy havonta egyszer jól érezzük magunkat.


Bővebben


 

Csíky doktor könyvet írt
 

2006. május 19.


Bozóki András karikatúra-portréja

Állunk a szerkesztőség ajtaja előtt. Dr. Csíky László szemlélődve figyeli a Szent Miklós téri munkálatokat. A felújítás alatt álló közterület felfokozza a vágyat. Az ember máris azon veszi észre magát, hogy agyal, gondolkodik, hogyan is nézne ki valamelyik szobra a majdan megszépült téren? Például a Táncoló székely...


Bővebben


 

Évekig dolgozik fényképein
 

2006. május 19.


Balla Demeter önmagát is megörökítette

A hetekben töltötte be 75. életévét Balla Demeter, a városunkból származó fotóművész. Ez alkalomból nyílt kiállítása a Kossuth-díjas alkotónak a főtéri galériában a művelődési központ szervezésében.


Bővebben


 

Franciául szavaltak

2006. május 19.


A hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Gimnáziumban rendezték meg a hagyományos megyei francia nyelvű szavalóversenyt, melyen részt vettek a szentesi Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola, a Kiss Bálint Református Általános Iskola, a Boros Sámuel Közgazdasági és Egészségügyi Szakközépiskola, valamint a Horváth Mihály Gimnázium tanulói.

A szavalóversenyen részt vevők egy szabadon választott és egy kötelező verset adtak elő különböző kategóriákban (ált. isk. 5-6, 7-8. osztálya, középiskolások).

Hattagú zsűri értékelte a diákok felkészültségét. A szentesiek kiváló eredményt értek el.

Az általános iskolások 5-6. osztályos kategóriájában 2. helyezett lett Kivált Sándor, a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola 6. osztályos tanulója (felkészítő tanára: Gémes Anna).

A Horváth Mihály Gimnáziumból 6 diák vett részt ezen a versenyen, valamenynyiüket Volosinné Lucza Éva tanárnő és Alexandre Boussard francia anyanyelvi lektor készítette fel. A megyei versenyen 1. helyezett lett Piti Emőke 11. D osztályos, 2. helyezett Gál Klára 9. A osztályos tanuló. A Horváth Mihály Gimnázium a zsűri különdíját is elnyerte, ez a magyar költők verseit francia nyelven tolmácsoló kötet a gimnázium könyvtárát gazdagítja.

Gratulálunk a versenyzőknek és felkészítő tanáraiknak.


 

Adó-info
 Törőcsik Norbert rovata

2006. május 19.


Részletfizetés, fizetési halasztás magánszemélyek jövedelemadójának előlegére és a levont jövedelemadóra, valamint a kifizető által a magánszemélytől levont járulékokra, továbbá a magán-nyugdíjpénztári tagdíjra, valamint a tagdíjtartozás után felszámított késedelmi pótlékra fizetési könnyítést nem engedélyeznek.


Bővebben


 

Holtan találták
 

2006. május 19.


Az elmúlt heti számunkban arról számoltunk be, hogy a szentesi rendőrkapitányság eltűnés miatt keresi Páhi László helyi lakost. A középkorú férfit május 15-én, hétfőn holtan találták meg a lakásától 20-30 méterre, a Tiszában. Halálát feltehetően vízbe fulladás okozta. A haláleset körülményeit - közigazgatási eljárás keretében - szakértők bevonásával igyekszik tisztázni a rendőrség.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2006. május 19.


  • Sertésraguleves kelkáposztával

  • Szicíliai csirkecomb

  • Zöldfűszeres sajtsaláta


Bővebben


 

Lecsúsztak a dobogóról
 Dicséretes alapszakasz után

2006. május 19.


Ezt követően mindent egy lapra feltéve támadott a Szentes, de Geleta lövése mellészállt, Kerepeczki bombája a kapuban landolt. Életveszélyes ellentámadásokat vezetett ekkor a vendégcsapat, ezek közül kettőt ki is használtak, behozhatatlanra növelve ezzel előnyüket. A Legrand játékosai tehetetlenek voltak a betömörülő védelemmel szemben, sőt még büntetőkből (3!) sem tudtak a kapuba találni. A 6-2-es győzelmének köszönhetően megérdemelten szerezte meg a harmadik helyet a Cső-Montage, más kérdés, hogy az egész évi teljesítményt tekintve talán a Legrand-Szentesnek is ott lett volna a helye a dobogón. Koncz Zsolt játékos-edző pontosan ilyen játékra számított a vendégek részéről, vagyis kapujuk elé behúzódó, ellentámadásokra építő Cső-Montaget várt a hétfői mérkőzésen. Ez be is igazolódott a Legrand átlövései viszont nem voltak elég hatékonyak.


Bővebben


 

Megérdemelt bronzérem

2006. május 19.


Bronzérmet szerzett a 2005/2006-os idényben a Hungerit-Top-Cop Security-Szentesi VK OB I-es női vízilabda csapata. A harmadik helyért lejátszott második, fővárosi mérkőzésen - az első találkozóhoz hasonlóan - magabiztos, 11-2-es szentesi győzelem született a BVSC otthonában. A kilenc gólos siker ellenére nehezen indult be a Hungerit-henger - legalább is Kocsis István vezetőedző így vélekedett a találkozó után. A Vasutasok bizonyítani akartak, szerettek volna visszavágni a 14-7-es vereségért. A szoros emberfogás nem ízlett a mieinknek, ráadásul meglehetősen pontatlanul játszott a csapat. A védekezéssel ellenben nem volt gond, a Döme Nóra sérülése miatt a kezdőcsapatban helyet kapó kapus, Brezovai Dorottya remekül helyettesítette az első számú hálóőrt, olyannyira, hogy két ötméterest is hatástalanított a mérkőzés első szakaszában. Két emberhátrányt is kivédekezett a Hungerit, majd Dunderszki megszerezte a vezetést is. Fokozatosan megnyugodott a gárda, a BVSC játéka viszont visszaesett, a klasszisteljesítményt nyújtó Szremkót pedig nem tudták tartani. Kriszta emberelőnyöket harcolt ki, és "mellesleg" szerzett öt gólt, így a mezőny legjobbjának bizonyult.

A Top-Cop játékosai május 28-ig levezető edzéseken vesznek részt, június 5-től Győri Eszter és Tóth Andrea a felnőtt válogatott edzéseit látogatja majd, valamivel később pedig az ifjúsági válogatottjaink vonulnak edzőtáborba.

H. V.


 

Családi események

2006. május 19.


Született:
Bozóki Zoltánnak és Fási Emese Erzsébetnek (Bercsényi u. 79/A) Csenge Gréta, Ördög Zsoltnak és Gyalai Mónikának (Borza u. 11/A) Adrienn, Vadász Zoltánnak és Veles Rozália Évának (Lázár V. u. 32.) Viktória, Muzsik Nándor Jánosnak és Drahota-Szabó Mariannak (Honvéd u. 18.) Flóra Dorina, Boldizsár Zoltánnak és Mucsi Anikónak (Apponyi tér D. ép.) Milán, Ádász Jánosnak és Jenei Andreának (Brusz-nyai stny 1.) Szabolcs Dénes, Papp Róbertnek és Kecskés Anita Zsuzsannának (Csongrád, Pacsirta u. 37.) Csongor, Antal László Róbertnek és Varga Eszternek (Csongrád, Hársfa u. 63.) László, Szántai Lászlónak és Lakatos Évának (Csongrád, Árpád u. 2.) Levente László, Papp Zoltánnak és Gulyás Editnek (Csongrád, Ifjúság tér 20.) Zoltán, Bojtár Sándornak és Bozsó Gyöngyinek (Csongrád, Fő u. 20-24.) Marcell nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Szabó Imre (Szigeti I. u. 13.) és Novák Edit Anna (Kristó N. I. u. 8.).

Elhunyt: Antalné Kozák Eszter (Horváth telep 6.), Bíró Gábor Péterné Borsi Anna Ibolya (Honvéd u. 24/3.), Kutas Mihály (Kishát u. 17.), Gránicz Elek (Munkás u. 13.), Bede Andrásné Hegyi Mária (Új u. 5.), Szőke Gergely (Pataki zug 1/A), Busa Ilona (Csongrád, Gyöngyvirág u. 7-9.), Tyukász János (Csongrád, Rózsa u. 2.), Kádár Imre (Csongrád, Szent I. u. 24.), Lakatos Béla (Csongrád, Kossuth tér 3.), Deák Péter Pálné Szemerédi Rozália (Csongrád, Vasút u. 92.).



 Vissza a legfrissebb számokhoz