<<< Vissza

Történelmi költségvetés

2006. május 19.

Oltyán Lajos szerint mutyizással vádolta képviselőcsoportjukat Halmai László, a Fidesz MPSZ frakcióvezetője. A szocialista képviselő ezt akkor kikérte magának. A testület májusi ülésén úgy fogalmazott, nyolc hete vár arra, hogy Halmai azt mondja neki, "bocs' öreg, nem rólad van szó". Az ellenzék soraiból azonban nem kapott választ.

Halmai ellenben felelőst keresett arra nézvést, hogy a volt megyeházát felújító kivitelező cégnek azt az összeget is kifizették, ami nem is járt volna. Szirbik Imre polgármester úgy reagált a felvetésére, hogy a végszámlát még nem egyenlítette ki a város. Ennek pedig szentesi alvállalkozók is szenvedő alanyai.

A május 12-ei, sorrendben 4. soros ülésen napirendre tűzte a testület az önkormányzat előző évi gazdálkodását. A zárszámadási rendelet tárgyalásakor elhangzott: 450 milliós forráshiányt terveztek, a tavalyi költségvetést azonban sikerült nullszaldósra kihozni. Ez azzal is összefüggésbe hozható, hogy a város legnagyobb adófizető cége jó évet zárt. A költségvetést történelminek nevezte a polgármester, mert átlépte a tízmilliárd forintos főösszeget.

Halmai László azonban úgy vélekedett: majd jönnek a megszorító intézkedések. A város azért kapott szerinte központi forrásokat beruházásokra, hogy Szirbik Imrét a polgármesteri poszt mellett országgyűlési képviselőnek is megválasszák. A város vezetője ezt dicséretnek vette, mert mint mondta, a kormány aligha áldozna az ő megválasztatására annyit, hogy jelenleg hét darab milliárdos projektje futhat a városnak. Ez sok év csapatmunkájának az eredménye - jelentette ki a polgármester.

Elismeréssel szólt a testület a Petőfi Sándor Általános Iskola öt éves munkájáról. Mint Oltyán Lajos, az oktatási és művelődési bizottság elnöke elmondta, az intézményben tevékeny, eredményes pedagógiai munka folyik, amely emelt színtű zenei oktatással párosul. Egyben személyi kérdésben is döntenie kellett a képviselőknek. Lejárt ugyanis az iskola igazgatójának 5 éves megbízatása. Az önkormányzat pályázatot írt ki a posztra, a meghirdetett állásra Mészáros László adta be egyedül a jelentkezését, akit a nevelőtestület, az alkalmazotti közösség, a diákönkormányzat és a szakszervezet is támogatott. A képviselő-testület Mészáros László megbízását újabb 5 évre, 2011. július 31-ig meghoszszabbította.

A szentesi Városi Gondozási Központ pályázati forrásokból 10 fővel növeli az értelmi fogyatékosok nappali ellátását. Bővítik az eddigi foglalkoztatót és egyéb munkákat is elvégeznek a rendelkezésre álló közel 10 millió forintból. Ezeket a feladatokat ez év augusztus végéig várhatóan be is fejezik.

Kevesebb óvodapedagógus kell. Ezer gyermeket írattak be óvodába Szentesen ez év tavaszán. Közülük azonban csupán 254 az újonnan óvodába kerülők száma. Bár kevesebb a gyerek, a csoportlétszámok magasabbak a közoktatási törvényben megadott 20 főnél. Egyes tagóvodák a meghatározott férőhely szám feletti létszámú gyermeket fogadnak. Ezeknél részben átirányítással, részben a más célra kialakított csoportszobák visszaalakításával lehetséges a megoldás. A jövőben azonban minden tagóvodában csak annyi gyermeket lehet fogadni, amennyit az alapító okiratban meghatározott férőhelyszám lehetővé tesz - áll a képviselőtestület döntése mögött. A létszám miatt a Köztársaság utcai tagóvodában az eddigi négy csoporttal szemben csak három indítását javasolják. Így ott két óvodapedagógust valószínűleg nyugdíjaznak majd szeptember 1-től. Ebben az évben még 208 gyermek éri el a 3 éves kort.


<<< Vissza