<<< Vissza

Évekig dolgozik fényképein

2006. május 19.

Balla Demeter önmagát is megörökítette

 

A hetekben töltötte be 75. életévét Balla Demeter, a városunkból származó fotóművész. Ez alkalomból nyílt kiállítása a Kossuth-díjas alkotónak a főtéri galériában a művelődési központ szervezésében.

Szentesen nem csak szakmai körökben ismert Balla Demeter neve, hiszen többször kérték már fel fotókiállítás zsűrizésére, s ez a mostani tárlat sem az első bemutatkozása a városban: 1978-ban az akkor "még csak" Balázs Béla-díjas fotósnak már kiállítottak egy sorozatot képeiből. A környékbeli tanyavilágból indult, s Budapesten véletlenül került a fényképezés közelébe. A képeit kísérő szöveg szerint kapott ugyanis egy albumot, melyben "klassz nőkről készített fotók is találhatók". Megragadta a fényképezés, a sajátos látomásainak leképezése. Ehhez azonban, mint kiderült, Balla Demeter nem győzi kivárni a megfelelő pillanatot az életből, inkább precízen megrendezi azokat. Így nem lehet csodálkozni azon sem, hogy egyik-másik képének elkészítése évekig is eltart.

Az alkotót betegsége sajnálatosan megakadályozta abban, hogy személyesen is megjelenjen a kiállítás múlt heti megnyitóján. Ott volt viszont barátja, a fotómuzeológus Kincses Károly, aki mondandóját azzal kezdte, az alkotót régóta ismeri. Ahogy öregszik, úgy bölcsül, mély, világot jól és pontosan látó ember, aki, miután Kossuth-díjat kapott, igyekszik azt kamatostul meghálálni, jellemezte Balla Demetert. Úgy folytatta: tud valamit, amit mi nem, rájött, hogy a világ vágyott egysége, egésze bárhol megtalálható, de leginkább magunkban, vagy körülöttünk, s a nagy dolgok kifejezéséhez nincs szükség "nagy szavakra". Így a magát egyszerűen fényképésznek valló fotós kamerája előtt két összehajló fa a szerelmet jelképezi, a félbevágott karfiolban pedig megelevenedik a bujaság. Ezek a képei is láthatók a kiállítóterem falain, s mellette ott sorjázik a többi, első látásra meghökkentő alkotás. Megjelenik rajtuk K. Z. (nyilvánvalóan Kodály) zongorázó keze, Illyés Gyula kézlenyomata, Ádám és Éva sajátos ábrázolása is. A szinte kivétel nélkül fekete-fehér fotókat látványosan megtöri a Nyár című kép vöröslése. A Titanic képei címet viseli a tárlat, mely az egyik albumának elnevezése is, de óceán alatti fotókat hiába keresnénk: az alkotó mélyre száll ugyan, de az értékeket a lélek bugyraiból hozza felszínre.

Balla Demeter világhírű fotós, akinek a New York-i Modern Művészetek Múzeumába is eljutott alkotása, s a jelenlegi tárlata Londonból érkezett szülőhelyére. A település mindig adósa marad annak, akit sajátjának érez, s abból szeretne törleszteni, hangzott az ünnepségen Oltyán Lajostól. Az önkormányzat művelődési bizottságának elnöke a város ajándékát, egy könyvcsomagot küldött születésnapjára a betegeskedő Balla Demeternek. A május 27-ig látható fotósorozat pedig a művész ajándékaként fogható fel.

D. J.


<<< Vissza