<<< Vissza

Tánc az Eb-döntőben

2006. május 19.

Sorra javít eddigi legjobb helyezésein a László Csaba-Szögi Szilvia páros a világversenyeken. Legutóbbi kiváló eredményük, hogy döntősök voltak a tíztánc Európa-bajnokságon, ahol a Szilver TSE táncosai a hatodik helyen végeztek.

A moldáviai Kisinyovban rendezték a tíztánc Eb-t április 29-én, amelyen a magyar színeket képviselő szentesi táncospár már komoly világkupa-eredményekkel és open -versenyeken aratott sikerekkel vett részt. Bár a táncsport világában is jelen van a politika, s abban a magyar táncosokat ezidáig nemzetközi szinten az élvonalból mellőzték, elmondásuk szerint számítottak már a jó eredményre Európa-vagy világbajnokságon is. Ezeken a táncban élen járó országokból a bajnokok indulnak, míg a kupákon általában a másodikok. A bajnokságokon való jó szereplés épp ezért rangosabb, igaz, nehezebb is, a külföldi versenyeken legyőzött riválisok gyakran eléjük kerülnek. Ezúttal az Eb-n az ötödik helyen jutottak a döntőbe, ahol is az inkább standard táncokban erős páros most latinban végzett előrébb, itt negyedik, míg standardben 5. helyre pontozták őket. A furcsa helyzet magyarázata, hogy eléjük tettek ismertebb párosokat, hazai pálya előnyét élvezőket is. Szerintük ezen múlott, hogy a várt bronzérem helyett hatodikok lettek. Elégedettek ennek ellenére az eredménnyel, meg a két héttel korábbi 14. helyezéssel is, melyet Mallorcán, a standard világbajnokságon vívtak ki, s mely ebben a műfajban szintén eddigi legelőkelőbb pozíciójuk, a tíztánc-vébén pedig a tavaly elért kilencedik hely a legjobbjuk. A táncosok szerint az eredményeken látszik, hogy sokkal több külföldi versenyen megmutatják magukat, áprilisban például hat viadalon. Úgy tudják, az előttük végző olasz és szlovén páros pályafutásuk végén járnak, ez is reménysugár a magyar bajnok táncosoknak.

Szó van arról, hogy júliusban Koreába utazhat versenyezni Szilvia és Csaba, az ottani táncszövetség minden költségüket fedezné. Nem szabad kihagyni, mondják a táncosok, jó lenne ismeretszerzésnek az év végi tíztánc világkupa miatt. Azt is a közelben, Tajpejben rendezik, ahol nagy keletje van a jó tánctanároknak, a lehetőséget kár lenne veszni hagyniuk.

Szatmári-Nagy Szilvia is nagyon örül tanítványai EB-helyezésének, mert egyedülálló a magyar táncsportban. Az egyesület vezetője októberben ismét városunkba hozza a standard magyar bajnokságot, ahol a László-Szögi páros mögött legfeljebb a második hely megszerzéséért lehet nagy harc, akár egyesületen belül is.

Darók József


<<< Vissza