XLIII. évfolyam 17. szám

2011. május 6.

Esernyők és barátok közt

Vastag Csaba sem tudta "az esőt felszárítani"Eső kísérte az idei majálist, de a programkínálat mégis sokakat csábított a rendezvényekre. Április 30-án az esti attrakció, a Back 2 Black kétórás fergeteges élő koncertje, még ha nem is teljesen "felhőtlen", mindenesetre fantasztikus hangulatban zajlott.

Másnap, május 1-jén már a szervezők, az önkormányzat, a művelődési központ, illetve a szponzorok is felhős hangulatban voltak a megérkező eső miatt. A szomszédos pályán a Szabadidős SK sportmajálisának egyáltalán nem kedvezett az időjárás, azonban délelőtt még zavartalanul zajlottak a programok. Az Ifjúsági parkban az első műsorszámot esernyő alatt állta végig a közönség: az X-faktor győztese, Vastag Csaba kedvéért jött össze a sokaság. Az eső még jobban rákapcsolt, így a "gödörből" az ifjúsági házba költöztek a műsorszámok. A Chevrolet Gyulai és a Fisher Klíma szponzori segítségével megvalósult rendezvény az Új szemlélet elnevezést kapta, s a környezettudatosságra, az optimális energiafelhasználásra igyekeztek felhívni a figyelmet. Ehhez az RTL Klub kereskedelmi csatorna legkedveltebb sztárjait, a Barátok közt és az X-faktor szereplőit hozták el az országos road show-ra, mely éppen városunkban startolt.

Mint a nap házigazdája, Németh Kristóf mondta, csak megköszönni tudják azt a példátlan szeretetet, amit itt kaptak az emberektől. A színész megjegyezte: sokan vizsgálgatták az arcát, vajon meggyógyult-e már. Tudniillik az általa megformált karakter az előző héten nagy verést kapott. Kristóf úgy fogalmazott, színésztársaival jól teszik, hogy népszerűségüket ilyen célokra fordítják. A road show állomásaira családtagok is elkísérik őket, így Varga Izabella (alias Nóra) most is a kislányával lehetett anyák napján. A színésznő kollégájával, Balogh Edinával (a sorozat Kingájával) egyébként is gyerekek gyűrűjében töltötte a napot, hiszen interaktív játékra hívták a kicsiket, rávezetve őket a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára. Mészáros Árpád Zsolt musicalszínész ezúttal nem énekelt, hanem mint gyógyult daganatos beteg, nem csak a prevencióhoz, de a betegségtől való megszabaduláshoz is kínált alternatívákat.

Janicsák Vecát, aki szintén az X-faktor felfedezettje, már újra a kinti színpadon köszönthette az ismét esernyők alá bújó közönség.

D. J.

2011. május 6.

Beiskolázás

A képviselő-testület május 2-i ülésén Karikó-Tóth Tibor alpolgármester tájékoztatta a jelenlévőket a városban történt általános iskolai beiratkozásokról. Elmondása szerint a Koszta-iskolába 62 gyermek jelezte felvételi szándékát, a Klauzálba 36, míg a Damjanich, Deák és a Petőfi iskolákba 15–16 leendő elsőst írattak be a szülők. Az egyházi fenntartásban működő Szent Erzsébet Katolikus iskolába 51, a Kiss Bálint Református iskolába 54 gyermeket írattak be. Az alpolgármester elmondta, az adatok tájékoztató jellegűek, a végleges osztálylétszámokról majd egyeztetnek az intézményvezetőkkel. Mint ismeretes, a 2011–12-es tanévben az önkormányzati fenntartású általános iskolákban legfeljebb 2 első osztály indulhat. A szülőknek két iskolát kellett megjelölniük, így lesznek, akiknek más intézményben biztosítanak helyet. A képviselő-testület várhatóan május 30-i ülésén dönt a beiskolázás kérdésében.

2011. május 6.

Új helyre költöztek

Már hiába keresik a Kossuth tér 5-ben a falugazdászt és a városi főállatorvost. Ugyanis a héten elköltöztek az épületből az Ady Endre 13. szám alá, a nyugdíjbiztosítási igazgatóság megüresedett épületébe. A kormányhivatalba integrálódott iroda vezetője, Marsi Tibor falugazdász érdeklődésünkre elmondta, innentől kezdve az Ady Endre utcai épületben kereshetik fel az ügyfelek. Más változásról nem számolt be lapunknak, így továbbra is hétfőtől szerdáig 8–16, pénteken 8–12 óra között kereshetik fel az ügyfelek. Csütörtökön szünetel az ügyfélfogadás.

Dr. Dobos András városi főállatorvos szintén arról számolt be lapunknak, hogy folyamatosan rendezkednek be az Ady Endre utca 13. szám alatt lévő épületbe. Őket is ott lehet majd megtalálni ezután.

2011. május 6.

Nemzetközi alapítvány

A képviselő-testület május 2-ai ülését sem kerülhette el a város határában lévő Sáp-halom felszántása. Szabó Zoltán, a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviselője kijelentette: a kunhalmok felbecsülhetetlen kulturális és régészeti értékkel bírnak, védelmükre az önkormányzat is fordítson gondot. A képviselő feljelentést tett az ügyben. Mint mondta, azért, hogy többé ne fordulhasson elő hasonló eset.

A közbeszerzési szabályzat módosítása kapcsán Horváth István (Pálmások Szövetsége) felhívta a figyelmet arra, hogy a pályázatok kiírásakor a vállalkozókkal szemben támasztott követelmények időnként eleve kizárják a helyi kis cégeket, így a helyi vállalkozások hátrányos helyzetbe kerülnek.

Szentes úttörőmunkába kezdett a Starter Alapítvány létrehozásával. Ugyanis Európában még nincs hozzá hasonló. A gazdaságfejlesztő alapítványt négy külföldi településsel közösen hozza létre az önkormányzat. A német Sankt Augustin, a lengyel Skierniewice, a szerb Bácskatopolya és a román Újszentes önkormányzatai által létrehozandó alapítvány közös érdekű kutatási, fejlesztési, üzleti, vállalkozási együttműködéseket támogat, ösztöndíjakat adományoz, települések vállalkozásait ismertető, fejlesztő konzultációkat szervez. Az alapítvány nyitott, ahhoz a továbbiakban belföldi és külföldi gazdasági társaságok csatlakozhatnak.

– Európában nincs arra példa, hogy öt ország városa fogjon össze gazdaságélénkítés érdekében. Az alapítvány a testvérvárosok közötti kulturális, sport, a nagyon fontos ifjúsági és humán együttműködésen túl kézzelfogható gazdasági eredményekre is szert tehet – jelentette ki Szirbik Imre polgármester. Az önkormányzatok minden településen megtárgyalják az előterjesztést, a polgármesterek jelezték, hogy a június közepén megrendezendő Testvérvárosok Kulturális Fesztiválján itt írják alá jelképesen a végleges dokumentumot.

(lovas)

2011. május 6.

Újranyílt a Kála áruház

Horváth Éva nagyon elégedett a megújult áruházzal. (A szerző felvétele)Amikor régen kérdezték tőlem, hol lakom, azt feleltem, a proletár negyedben. És most nézd meg, milyen gyönyörűség épült ide – ámult a Hunor Coop megújult Kála áruháza előtt egy idős vásárló csütörtök hajnalban. Nem volt egyedül, tucatnyian várták a 6 órai nyitást, kukucskáltak, mi változott a megszokotthoz képest. Felmérték, hol lesz a húsos pult, és azon is tanakodtak, vajon ugyanott kell-e majd kijönni a boltból, mint korábban. Szóba kerültek az eladók is, hogy itt milyen kedvesek, sőt egy izgatott nyugdíjas nő azt is bevallotta a vele várakozóknak, hogy a Józsit különösen szereti. Két hölgy meg azon tanakodott, hogy vajon egy vagy két pénztárnál lehet majd fizetni, mire egy másik asszony csak annyit mondott, nyugodjanak meg, lesz ott három is. Neki lett igaza.

Amikor kinyílt a kapu, olyan lendülettel indultak szétnézni, mint Overdose legutóbb Hoppegartenben. Az első, amire rácsodálkoztak, a bevásárlókocsik voltak. Örültek nekik, de azt is megjegyezték, jó lenne, ha nem száz forintos érmével működnének. A kapunyitásról néhány perccel lemaradó középkorú férfi is gyanúsan vizslatta a négykerekű kosarakat, hogyan is tudna elkötni egyet. Mészáros Zoltán, a Hunor Coop Zrt. vezérigazgatója sietett a segítségére, és elmondta neki, 50-sel vagy 20-sal működik. Mivel ilyen érme nem volt az úrnál, a cégvezető maga segítette ki a vásárlót. A vezérigazgató lapunknak elárulta, azért érezték szükségét, hogy pénzzel lehessen csak használni a kocsikat, mert az új parkoló kicsit távolabb épült a bejárattól, és azt szeretnék, ha viszszahoznák a kocsikat. – Régóta idejárok, és nagyon örülök, hogy újra megnyílt az áruház. Sokkal jobb lett a belső elosztása, tágasabb és átláthatóbb az üzlet, és nem mellesleg nagyobb a kínálat. Elégedett vagyok vele – mondta a pénztártól elsőként távozó vásárló, Horváth Éva.

B. D.

2011. május 6.

Fogathajtók reneszánsza

A Szentesi Fogathajtó Egyesület 2006 januárjában alakult 26 fővel. Amint azt Kovács János elnök érdeklődésünkre elmondja, a városban mindig is nagy hagyománya volt a fogathajtásnak, például a 60-as–70-es években a Termál Tsz járt elöl jó példával ebben. Ez azután valahogyan megmaradt az emberek szívében. És most az elnök szerint is reneszánszát éli.

Hogyan is történt mindez 2006 januárjában? A válasz talán nagyon is prózai: a lovakat, a fogathajtást szerető emberek egyszer csak összejöttek. Köztük azok, akik már korábban is versenyszerűen foglalkoztak a sporttal. Egy részük abbahagyta, majd azután, hogy látták a mozgást, újrakezdték. Mindenki azt csinálta, amihez értett: ki a lovakhoz, ki a kocsikhoz közeledett. Az egyesületet az motiválta, hogy ott, ahol jártunk, csapatok voltak. Egyre több fogattal találkozhatunk a környéken – mondja.

2011. május 6.

Húsvétkor Párizsban

Az Eiffel-toronnyal szemben lévő Trocadéro teraszán fiatal tehetségek mutatják be tudásukat a turistáknakEgy hónappal ezelőtt lehetőséget kaptam arra, hogy részt vegyek egy párizsi utazáson. Az út célja az volt, hogy 5 nap alatt minél több nevezetességet megismerjünk a francia fővárosban, valamint a helyi gasztronómiához is közelebb kerüljünk, gazdagítva konyhai ismereteinket. Mivel az utazás éppen húsvétra esett, még izgalmasabbnak indult a túra. 5 nap alatt közel 4000 kilométert tettünk meg, és több mint két tucat nevezetes épületet, teret, múzeumot, kápolnát és templomot ismerhettünk meg szentesi idegenvezetőnk segítségével.

2011. május 6.

Tiszatáj-est

A Krúdy Gyula Baráti Kör Tiszatáj-estre várja az érdeklődőket május 11-én, szerdán 18 órakor. A könyvtárban tartandó találkozó vendége lesz Szepesi Attila, a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja-díjas költője és Hász Róbert, a Tiszatáj szerkesztője.

Május 12-én, csütörtökön 18 órakor Cserbik Attila bibliaoktató tart előadást Dönteni kell!? címmel. Az érdeklődőket a városi könyvtárba várják.

2011. május 6.

Dózsa-köz

A város központi részén található; a Kossuth Lajos és a Mátyás király utcákat köti össze. Az 1850-es években még névtelen zug, 1870-ben azonban már Hattyú közként említik a források. Az 1906. évi városrendezéskor Dózsa Lajos városi tanácsnokról nevezték el, aki évtizedeken át a közben lakott. A jeles tisztviselő az erdélyi gyökerű nemes Dózsa (Dósa) családból származott. Atyja, Dózsa András, az 1800-as évek elején telepedhetett le a városban; egy 1807-es összeírásban már a szentesi nemesek hadnagyaként szerepel. Lajos nevű fia Szentesen született 1809. október 26-án, édesanyja Nándori Éva. Elemi iskoláit és az algimnáziumot a helyi Református Népiskolában végezte. A magyar nyelven kívül elsajátította a latin, német és tót nyelveket. 1830-ban megházasodott, feleségül vette Kása Juditot, a református kántor lányát, akitől három gyermeke született. (Felesége révén sógorságba került Boros Sámuel főbíróval, későbbi polgármesterrel.) 1843 őszén városi tanácsnokká választották, mely tisztségét megszakítás nélkül 22 éven keresztül viselte. 1848-ban nemzetőr századosként a kiképzések egyik irányítója volt. A szabadságharc leverése után nem menekült el a városból; a császári hatóságok meghagyták tisztségében. 1860 őszén helyettes polgármesterként működött. Szentes 1865-ben elvesztette rendezett tanácsú városi jogállását, ennek következtében Dózsa Lajost elbocsátották tanácsnoki állásából. Ettől kezdve kisbirtokosként gazdálkodott. Szentesen hunyt el 1893. február 17-én. Károly nevű fia vármegyei írnok, unokája, dr. Dózsa Károly pedig városi adóügyi tanácsnok lett. A Dózsa közben lévő családi házat az oldalági rokon, Dósa Elek (1840–1916) gimnáziumi tanár örökölte.

Labádi Lajos

2011. május 6.

Apró búcsúk

Olvasónk írja

2002 nyara volt. "Ősszel, amikor visszajössz, a házi szociális gondozást és a jelzőrendszeres házi szociális gondozást te fogod vezetni" – mondta nekem Szebellédi Anna. Az intézményvezetői iroda hűvöse ellenére pillanatok alatt forróságot éreztem a feladatok hallatán.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által szervezett továbbképzésekre járva még gyorsabban eltelt a gyes és a nyár. A szeptember már vezető szociális gondozóként, és jelzőrendszer koordinátorként talált.

2011. május 6.

Költségvetés, munkanélküliség, segély

Mindennapi gondjaink:

A hétvégi ballagások miatt a megszokott péntek helyett hétfő délután tartotta soros ülését a szentesi testület. A napirendi pontok között szerepelt a 2010. évi pénzügyi gazdálkodás, gyakorlatilag a zárszámadás.

Egy beszámolót az minősít, hogy sikerült-e egyensúlyba tartani a város költségvetését, és a kitűzött feladatokat meg tudtuk-e valósítani. Mindkét kérdésre igennel tudok válaszolni, jelentette ki Szirbik Imre polgármester. Hallhatjuk a hírcsatornákon, sok település anyagi gondokkal küzd, némelyek csőd előtt állnak. Működési hitelt – a korábbi évekhez hasonlóan – 2010-ben sem vett fel a város.

2011. május 6.

Parkolójegy mobillal

Parázs vitát hozott a hétfői képviselő-testületi ülésen a város parkolási rendszerének felülvizsgálatáról készült anyag megtárgyalása. A maratoni polémiában a liget ügye csúcsosodott ki, mely kapcsán egyrészt elhangzott, hogy a terület helyi védettséget élvez, ezért indokolttá vált az autók átirányítása a Vecseri-foki parkolóhoz, amely eddig jórészt kihasználatlan volt. A javaslatot ellenzők azzal érveltek, hogy amíg nem épült meg a közvilágítás annál a ligeten keresztül vezető járdánál, ami a Vecseri-fokot és az uszoda bejáratát köti össze, addig nincs értelme kitessékelni a járműveket a fák közül. A szembenállást Szirbik Imre azzal az indítvánnyal oldotta föl, hogy július elsejéig készüljön terv arra, hogyan lehetne átirányítani a Vecseri-fokra a gépjárműveket, illetve csökkenteni a ligetben parkoló autók, és növelni a kerékpártárolók számát. A polgármester javaslatát egyhangúan fogadta el a testület.

A Pálmások Szövetsége kezdeményezésére arról is döntöttek a képviselők, hogy július elsejéig a Kossuth utca átmenő forgalom alóli tehermentesítése érdekében az alternatív útvonalakat kitáblázzák, az Arany János és az Új utca áttervezését pedig felgyorsítják. Júliusig azt is előkészítik a városházán, hogy a fizetős parkolási övezetből kikerüljenek a ritkán igénybe vett parkolóhelyek, a megmaradt területen pedig kiemelt és normál zónát jelölnek ki, más-más tarifával. A pálmások azon javaslatát szintén elfogadta a többség, hogy az év második felétől a fizetős övezetben székhellyel vagy telephellyel rendelkező vállalkozások a normál tarifájú területeken ugyanazt a kedvezményt kapják, mint az ott lakók. Ugyancsak támogatták a városatyák, hogy júliustól mobiltelefonról is lehessen parkolójegyet vásárolni Szentesen, és azt is, hogy a Munkácsy utca kikerüljön a fizetős övezetből.

B.D.

2011. május 6.

Nyílt nap a mentőállomáson

Az Országos Mentőszolgálat megalakulásának 63. évfordulója alkalmából nyílt napot rendezünk a szentesi mentőállomáson május 10-én, kedden 8-18 óráig. Ezen a napon megtekinthetők lesznek a mentőkocsik, a felszerelések és az állomás belső tere is. Munkánkkal kapcsolatos kérdésekre szívesen válaszolunk. Mindenkit sok szeretettel várunk egyéni, valamint csoportos látogatásra.

Szentes Mentőállomás dolgozói

2011. május 6.

Rendőrségi felhívás

Rablás bűntett gyanúja miatt folytat nyomozást a Szentesi Rendőrkapitányság ismeretlen tettesek ellen, melyben a lakosság segítségét kéri.

A rendelkezésre álló adatok szerint két személy, március 19-én az esti órákban megjelent egy 91 esztendős férfi szentesi lakásában. Az idős bácsit megkötözték, majd pénzt követeltek tőle. Ennek során átkutatták ruházatát és lakását is, végül mintegy 1500 forinttal távoztak. Az elkövetők körülbelül 180 cm magasak, átlagos testalkatúak. Mindketten vászonszerű esőkabátban voltak.

Mivel az eddigi nyomozás során az elkövetők személyének megállapítása nem vezetett eredményre, a Szentesi Rendőrkapitányság az adatgyűjtés, tanúkutatás mellett a lakosság segítségét is kéri: várja azon személyek jelentkezését, akik az üggyel, illetőleg az elkövetők kilétével kapcsolatban érdemi információval rendelkeznek.

Jelentkezni munkaidőben személyesen a Szentesi Rendőrkapitányságon lehet (Kossuth u. 43., tel: 63/561-310), munkaidőn túl pedig hívhatják a 107-es, a 112-es segélyhívót, illetőleg a telefontanú 06-80/555-111-es számát.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a nyomravezetőnek 250.000 forint jutalmat ajánlott fel. A díjkitűzés összege annak fizethető ki, aki a közreműködésével közvetlenül hozzájárul a cél eléréséhez. A rendőrség a nyomravezető személyét bizalmasan kezeli. A főkapitány a díjkitűzés viszszavonásának jogát fenntartja.

Segítségüket előre is köszönjük!

2011. május 6.

Táblavadászat még egy hétig

A ligetnél elhelyezett 30-as tábla megosztja az autósokat. (A szerző felvétele.)A Csongrádi úton, a Széchenyi-liget bejáratához kihelyezett 30-as tábla, az egyre több Kiss Zsigmond utcai száguldozó és a sportcsarnok körüli forgalmi rend szúrja a legtöbb szentesi szemét – ez derül ki abból az internetes felmérésből, amit az önkormányzat és rendőrség indított a Szentesi Mozaik internetes oldalon. A táblavadász akció május 12-én zárul, eddig közel 60 jelzés és hozzászólás érkezett be. A kezdeményezés célja, hogy megszüntesse azokat a közlekedési rendellenességeket, amik helyenként jelen vannak a városban. Az akció lezárultával a szentesi rendőrkapitányság és az önkormányzat, mint útkezelő megvizsgálja a javaslatokat és az indokolt változtatásokat végrehajtja.

2011. május 6.

Júniustól fogadókész a tiszai strand

Ugyanaz a társaság nyerte el a tiszai szabad strand üzemeltetési jogát, mint az elmúlt években. A városellátónál múlt héten döntöttek a terület működtetésére kiírt pályázatról. Négy cég ajánlkozott a feladatra, de végül a két szentesi, egy csanyteleki és egy szegedi vállalkozás közül az Erika és Béla Bt-t hirdették ki győztesen. A döntés kapcsán Kiss Ferenc, a városellátó munkatársa elmondta, az ajánlatban szereplő szolgáltatási ár és a hasonló területen szerzett referencia miatt döntöttek úgy, hogy 2011-ben is a fent említett szentesi vállalkozás kapja a megbízást. Ami a szőke folyót illeti, egyelőre jók a kilátások: a hidrológiai előrejelzések szerint nem várható jelentősebb árhullám a következő hetekben. Tavaly is hasonló volt a tavasz utolsó hónapja, de végül a zöldár és az elhúzódó apadás teljesen elmosta a 2010-es szezont. Jelentősebb árhullám akkor érkezhet a Tiszán, ha a folyó teljes vízgyűjtőjén 3–4 egymást követő napon, területi átlagban 30–40 milliméter csapadék esik.

Épp a fent említett bizonytalansági tényező az oka, hogy csak május derekán fognának hozzá a partrendezéshez a szabad strandon, júniustól pedig fogadókész lenne a terület. Tavaly szó volt róla, hogy a hosszan tartó magas vízállás miatt elengedjék az üdülőtulajdonosok éves bérleti díjának felét, de ezt végül nem hagyta jóvá a képviselő-testület. Ennek ellenére a 167 telekbérlő közül többen máig nem fizették ki a tavalyi bérleti díjat: az 1,9 milliós tervezett bevételből 190 ezer forint hiányzik. Az idei évre eddig a várt keretösszeg harmadát fizették be a nyaralók gazdái.

Kép és szöveg:
B.D.

2011. május 6.

Utcára terelik a dohányzókat

Januártól a legtöbb zárt helyen nem lehet majd büntetlenül dohányozni. Arra voltunk kíváncsiak, a szigorú törvényi elvárásnak hogyan tudnak majd megfelelni a kórházban, a városházán, a kocsmákban és a szórakozóhelyeken.

2012. január 1-jén lép hatályba a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása, amit a napokban fogadott el az Országgyűlés. Jóllehet bírságot csak 2012. április 1-jétől szabhatnak ki az ellenőrző hatóságok – a tisztiorvosi szolgálat és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség –, időben meg kell kezdeni a szigorított előírások megismertetését, mert rengeteg embert érint, és nem csupán a dohányzókat, hanem azokat is, akik eddig szemet hunytak a törvényszegések fölött.

2011. május 6.

Brazilok a Vajdatelepről

A foci révén egymással is elfogadóbbak lettek a srácokMásfél éve még óvta tőlük gyermekét, ma már ő egyengeti a Szentesi Brazilok útját. Sebők Erika roma fiatalokból álló focicsapata nem csupán a pályán boldogul, a játékosok az élet kihívásainak is igyekszenek megfelelni. Közös küldetésükre az országos nyilvánosság is felfigyelt.

"Ne barátkozzon ilyen gyerekekkel a fiad!" Ezzel a tanáccsal fogadták másfél éve az egyik szentesi középiskola osztályfőnöki óráján Sebők Erikát. A két gyermekes, civilben a kórház baleseti sebészetén ápolóként dolgozó anyuka nem engedte el füle mellett a megjegyzést. Aggodalom helyett kíváncsiságot érzett, mert tudni szerette volna, miféle tinédzserektől óvják ennyire gyermekét. Fia cimboráit többször vendégül látta, és ilyenkor nagyokat beszélgettek. Az összejövetelek során döbbent rá, sokat köszönhet a pedagógusnak, mert ha a tanár nem teszi szóvá, nem is találkozott volna a problémával.

2011. május 6.

Ligeti séta és pályázat

Az Együtt Szentesért Egyesület családi délelőttre hívja az anyukákat, apukákat, gyermekeket és nagyszülőket május 7-én. Az érdeklődőket helyi szakemberek kalauzolják végig a séta során a Széchenyi ligetben, bemutatva a természetvédelmi terület történetét, növény- és madárvilágát, épületeit, szobrait. A piknikkel, s a kisgyermekek számára meglepetéssel egybekötött séta szombat 10 órakor indul a liget bejáratától.

Az egyesület pályázatot hirdet "Dr. Sipos Ferenc, a gyógyító orvos, a közéleti szereplő, az ember. Én ilyennek láttam őt…" címmel. Visszaemlékezések, emléktöredékek, anekdoták megírását várják mindazoktól, akik ismerték dr. Sipos Ferenc szakmai munkáját, munkatársai vagy betegei voltak, akik közéleti tevékenysége révén kerültek vele kapcsolatba, akik őriznek róla emlékeket. A pályázat terjedelme maximum 6 gépelt oldal (A4-es), a benyújtási határidő június 30. Azokból a pályamunkákból, amelyeket a zsűri mind tartalmi, mind formai szempontból megfelelőnek tart, egy emlékkötetet szeretnének megjelentetni 2012-ben.

A pályamunkákat az egyuttszentesert@index.hu internetes, illetve a 6600 Szentes, Kígyó u. 1. postacímre várják. Az ünnepélyes értékelésre szeptember 4-én, dr. Sipos Ferenc születésnapján kerül sor, a róla elnevezett Parkerdő Otthon bejáratánál elhelyezett emléktáblánál.

2011. május 6.

Az atomerőműben jártak

Maczelka Márk csernobili filmjét a tv sugározza

A szentesi Maczelka Márk és volt egyetemi csoporttársa április közepén Csernobilba utazott. Kettős céllal, mint mondják, Ben-darzsevszkij Anton egy 12 részes cikksorozat megírásra vállalkozott a kitekin-tő.hu külpolitikai médium részére, ahol ő a posztszovjet térség rovatvezetője. Másrészről pedig egy kétrészes dokumentumfilm elkészítése volt a cél, mely túlzások, torzítások nélkül, objektíven, tárgyilagosan mutatja be azokat az eseményeket, melyek a csernobili atomerőmű balesetéhez vezettek, illetve a következményeket. Maczelka Márk egyébként az Azimuthfilm ügyvezetője.

2011. május 6.

Újabb szuper jazztriót várunk

A sokoldalú zongorista, Szakcsi Lakatos BélaRitka az a kalandvágyból (netán a lehetőségek megfontolása következtében) itthon maradt jazzmuzsikus, aki szólólemezt készíthetett a műfaj őshazájának számító Egyesült Államokban. E kevesek egyike a sokoldalú zongorista, Szakcsi Lakatos Béla, aki május 13-án, pénteken 19 órakor lép fel a Lajtha László AMI-ban aktuális triója élén, a Zene-Világ-Zene sorozat évadzáró ünnepeként. (A hangversenyközpont ezúttal is tartogat ráadást: júniusban, a Zene Világnapján a patinás Benkó Dixieland Band látogat hozzánk ismét. Az esemény részleteiről időben értesítjük olvasóinkat.)

Szakcsi amerikai útját George Jinda (vagyis Jinda György), a világ vezető jazz-zenekarai között számon tartott Special EFX magyar származású ütőhangszerese egyengette. Van azonban Szakcsinak egy saját útja is. Azt oly módon "járja", hogy cigány népzenei motívumokra alapozva építi a muzsikáját! Ebből Na dara! (magyarul: Ne félj!) címmel hallhatunk egy CD-re valót 2004-től, az európai terjesztő hálózatot kiépített magyar kiadó, a BMC gondozásában. Bevallom: ez lényegesen izgalmasabb és szimpatikusabb számomra, mint Szakcsi "amerikai ízű" játéka.

A trió dobosát, Kőszegi Imrét kb. egy éve hallhattuk Szentesen, a Vukán György neve által fémjelzett Super Trio fergeteges koncertjén. A szó szoros értelmében vett eszköztelen játéka aligha csupán az én számomra volt lenyűgöző! (Szakcsival duólemezt készítettek 1998-ban Journey In Time címmel, amelyen az első számban a Syrius legendás basszusgitárosa, Jackie Orszáczky volt a vendégük.) A Szakcsi-trió bőgőse, Egri János társainál kb. egy generációval későbbi nemzedéket képvisel. Kvalitásait mi sem jelzi jobban, mint hogy a saját neve alatt is készíthetett CD-t, ami ritkaság a bőgősök "családjában".

A közös produkcióban alighanem Szakcsi Lakatos Béláé lesz a vezető szerep. Nem tudni azonban, hogy a tehetsége melyik oldalát villantja fel most előttünk.

A magyart? A cigányt? Az egyetemesnek gondolt, már-már gépiesen unalmas amerikait? Történjék bárhogyan, a koncerthez való hozzáállása (akár a társaié) biztosan pozitív lesz, hiszen az utóbbi években Szentes is helyet követelt magának Európa virtuális jazz-térképén.

Olasz Sándor

2011. május 6.

Fergeteges produkciók a porondon

A hetventagú társulat évről évre megújuló műsorral jelentkezik. Richter József Jászai Mari-díjas direktor külön felhívta a figyelmet az idei esztendő újdonságaira. A halálkeréken és a halálgömbön láthatjuk a Duo Stoichev vakmerő párosát. Olaszországból Paolo Folco Európa legnagyobb kutyare-vüjével mutatkozik be. A Peris testvérek fergeteges görkorcsolya bemutatója, majd Donnert Gábor és a csodálatos idomított lovai európai turnéja után először látható a cirkusz porondján.

A manézsból a cirkusz büszkesége, Szandra sem hiányozhat. Az indiai elefánthölgy, ezúttal ázsiai púpos tevék társaságában, idomárja ifjabb Richter József segítésével bűvöli el a nézőket. Közkívánatra újra a porondon láthatjuk a vakmerő motorosokat, akik a fémgömbben mutatnak be lenyűgöző produkciót. Mindezeken kívül a cirkusz vízi orgonával gyönyörködteti az embereket. A műsort, hazánkban egyedülálló módon, nyolctagú zenekar kíséri.

A Magyar Nemzeti Cirkusz társulata május 13–15-ig (péntek-szombat-vasárnap) a szokott helyen várja a látogatókat. A sportpályán felállított sátorban pénteken 18, szombat 15 és 18, vasárnap 15 órakor kezdődnek az előadások.

Pénztári nyitva tartás: naponta 9–19 óráig; információs telefon: 20/935-40-50; www.magyarnemzeticirkusz.hu

2011. május 6.

Filmklub: Csokoládé

A városi könyvtárban működő filmklubban május 10-én, kedden 18 órakor a Csokoládé című angol-amerikai romantikus vígjátékot vetítik.

Egy titokzatos csokoládébolt megnyitása valóságos háborút robbant ki a francia kisvárosban, Lansquenet-ben. Itt ugyanis úgy tűnik, mintha száz éve semmi sem változott volna. Az üdítő fuvallatot Vianne Rocher (Juliette Binoche) érkezése hozza meg: a lányával céltalanul utazgató asszony csokoládéboltot nyit Lansquenet-ben, amely édes ínyencségeivel felszabadítja a helybeliek rejtett vágyait.

2011. május 6.

Leendő slágerek a Fivérek nagylemezén

Seres Róbert, Antal és Krisztián a lemezborítónBeérett a Fivérek zenekar sok éves munkája, kitartása: május 5-től kapható első nagylemezük. Eddig – néhány maxi CD, vagyis pár számot tartalmazó hanghordozó megjelenését leszámítva – "csak" élőben, színpadon hallgathattuk a magukat szentesinek és csongrádinak egyaránt valló fiúk zenéjét. A Luxus tangó című nagylemezükkel előállt az a lehetőség, hogy haza is vihetjük az élményt. A Magneoton és a TV 2 kiadásában megjelenő CD-re 14 dalt vettek fel, néhány feldolgozás mellett főleg saját szerzeményeiket. Tekintve, hogy példaképeik, egyben legnagyobb kedvenceik sokaknál nagy népszerűségnek örvendenek, feljátszottak néhány Gipsy Kings-slágert is (május 7-én a Papp László Budapest Sportarénában a Fivérek a világsztárok előzenekaraként forrósítja a hangulatot). Ezeket a dalokat spanyolul hallhatjuk, a többi számot magyarul éneklik Seresék a lemezen.

2011. május 6.

Dupláztak a Lázár testvérek

Bátyja kettes fogatoknál történt győzelme után a négyes fogatok összetett versenyét Lázár Zoltán nyerte meg a Fábiánsebestyéni Fogatversenyen, melyre 10 ország 59 hajtója nevezett. A több ezer néző érdeklődésére számot tartó megmérettetésen a dobogó legfelső fokára nem minden esetben állhatott magyar hajtó összetettben.

Az első két versenynapi díjhajtás után következő szombati maraton átrajzolta a helyezéseket, amely még a vasárnapi akadályhajtás végeredményével is módosult a különböző kategóriákban.

A fogathajtó sporthoz hosszabb kihagyás után visszatérő Lázár Vilmos új lovakkal érkezett Fábián-sebestyénre. – Ebben mindig nagy a rizikó. Főként, ha egy rangos versenyen nevez rutintalan lovakkal a hajtó. Meg is látszott a rutintalanság a díjhajtás eredményünkön. A maratonhajtásra azonban felálltunk. Testvérem is új lovakat hozott, de azok rutinosak. Egyik lovam ütemhibát vétett, erre utaló jel azonban nem volt korábban, s a melegítés, gyakorlás alatt nem tudtam kiküszöbölni a díjhajtásban – mondta el Lázár Vilmos, aki a legjobb fogathajtónak bizonyult kategóriájában a ma-ratonhajtásban. Fintha Gábor úgy tervezte meg a pályát, hogy több akadály is megközelíthető legyen a nézők számára. Az idei évben épült egy új vizes akadály, ahol látványos hajtásokat csodálhatott meg a közönség, miután végignézte az Ízek utcájában helyet kapott portékákat, amelyekkel helyi és környékbeli kézművesek és élelmiszer-ipari szakemberek mutatkoztak be.

Cseh-Lakos

2011. május 6.

"Tényleg a fogával húzza!"

Sinka Zsolt túl a 12. rekordon

Egy év leforgása alatt 12 rekord felállítására vállalkozott Sinka Zsolt (becenevén Popey) erőemelő világbajnok és testépítő bajnok. Tavaly május 1-jén két tűzoltókocsi elhúzásával kezdte, s bár most egyet húzott el, a közönségét ezúttal még inkább ámulatba ejtette a szentesi sportoló.

"Nézd már, tényleg a fogával húzza!" – szólt oda szörnyülködve szomszédjának egy néző, mire ismerőse izgatottan reagált: "Már rá is harapott!"

A párbeszéd az esőtől vert, ám kitartó tömegben zajlott. Többek számára ekkor derült ki, mire készül, de azok is izgatottan kíváncsiskodtak, akik már felkészültek rá lélekben. Az erős ember felesége, Mónika minden rekordjavításnál segédkezett az előkészületekben, de még ő is feszültnek tűnt a veszélyes mutatvány előtt. A kísérlet csak egy percet vett igénybe, a 17 tonnás gép máris 20 méterrel előrébb került, a közönség és a kísérletet a sofőrfülkében a mikrofonba kommentáló Németh Kristóf, alias Kertész Géza lelkes biztatásától kísérve.

2011. május 6.

Sakkoztak

A Spartacus SK sakk-gyerekversenyén a következő eredmények születtek:

Felső tagozatos fiúknál: 1. Mélykúti Ferenc (Koszta J. Ált. Isk.), 2. Nagy Viktor (Klauzál), 3. Nagy Roland (Klauzál).

Lányoknál: 1. Lantos Alexandra (Koszta), 2. Turák Lejla (Petőfi), 3. Fejes Andrea (Klauzál).

Alsós fiúknál: 1. Debre-czeni Béla (Deák), 2. Turák Ádám (Petőfi), 3. Udvardi Zalán (Deák).

2011. május 6.

Győzelem emberhátrányban

Győzelemmel folytatta felsőházi menetelését a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgócsapata. A Poszler – Vincze, Tihanyi, Németh, Debreczeni, Tóth (Kánvási), Nagy I., Gránicz (Pengő), Halmos, Bordács, Nagy A. (Páger) összeállításban pályára lépő mieink 2-0-ra verték idehaza a Bordány együttesét. Az első félidő vita nélkül volt a Szentesé, a vendégek alig jutottak el Poszler kapujáig. A számos lehetőség egyikét előbb Gránicz, majd szünet előtt, igaz büntetőből, Németh Arnold értékesítette. – Uraltuk a meccset, egyértelműen a mi akaratunk érvényesült, – összegzett a találkozót követően Bozóki Zoltán vezetőedző. – A második félidő elején sajnos Bordács kiállítása miatt emberhátrányba került csapatom, ami érthetően visszavett a lendületükből, de szerencsére ekkor sem volt komolyabb lehetősége a bordányiaknak. Összeségében úgy érzem, megérdemelten tartottuk itthon a három pontot.

A Szentesi Kinizsi május 7-én, szombaton 17 órától a Baks gárdáját látja vendégül a Pusztai László Sporttelepen. A mérkőzésen Bordács nem léphet pályára, Juhász viszont újra a csapat rendelkezésére állhat.

H. V.

2011. május 6.

Szenior judós bronzérme

A 13. Hungarian Masters Openre tizenegy ország judósai adták le nevezésüket, a hazai versenyzőkön kívül érkeztek sportemberek Csehországból, Szlovákiából, Ausztriából, Németországból, Lengyelországból, Nagy-Britanniából, Szerbiából, Montenegróból, Romániából és Svédországból is. Az áprilisban rendezett szenior nyílt magyar bajnokságon a Pollák DSE képviseletében Mata István a –100 kg-osok között az értékes 3. helyezést szerezte meg az erős mezőnyben.. Felkészítők: Fekete Mónika 1. dan, Bozsoki Imre 3. dan.

Domaszék Kupa elnevezéssel rendeztek nemzetközi gyermek- és ifjúsági versenyt, ahol a szomszédos országok judokáin kívül hazai versenyzők is tatamira léptek. A Pollák DSE versenyzői az alábbi eredményeket érték el: U-11 kcs.: –24 kg 5. Nagy Beatrix, –39 kg 5. Szabó Máté, 7. Bartucz András, –50 kg 7. Páli Dávid.

Kecskeméten a Szentkirályi Kupáért küzdöttek a versenyzők a nemzetközi judo régiós bajnokságon. A Pollák DSE judokái ismét eredményesek voltak, diák C: –36 kg 1. Sarkadi Nagy Petra; –45 kg 3. Páli Dávid; diák B: –38 kg 5. Szíjjártó László.

2011. május 6.

Labdába rúghatnak még?

Makra ZoltánVéget ért egy szakasz a férfi futsal életében. A témában megkerestük Makra Zoltánt, a Szentesi Vasutas SC elnökét, aki a sportág iránt érdeklődőket az alábbiakban tájékoztatja. A futsalcsapat korábban igen szép eredményeket ért el, hiszen az NB I-ben mind a bajnokságban, mind a Magyar Kupában, több alkalommal is az első négy között végzett. Az elmúlt évben azonban a fő támogatók, a Legrand Zrt. és a MetalCom csoport beszüntették a szponzorálást, és az önkormányzattól is kevesebb támogatást kaptak. Így a 2010/2011-es bajnoki évben, annak ellenére, hogy a első osztályban való szereplést kivívták, csak az NB II-ben tudtak nevezni és indulni. A csapat versenyeztetési és utazási költségei az elmúlt évben drasztikusan emelkedtek – mondja az elnök.

2011. május 6.

Pótfűtés

A kórházban, a halálos beteg körül összejön a család és várják az orvost. Végül odajön hozzájuk a kezelőorvos, és fáradtan szól:
– Attól tartok, hogy rossz hírt kell Önökkel közölnöm. Az Önök szerettének egyedüli reménye a túlélésre az agyátültetés. Ez nagyon kockázatos és költséges műtét, mivel az új agyért fizetni kell.
Az első döbbenet után az egyik rokon megszólal:
– Na és mennyibe kerül egy agy?
– 500 000 euro a férfi agy és 20 000 euro a női agy.
Hirtelen csend támad és eléggé zavart helyzet lép fel. A férfiak a helységben igyekeznek elfolytani a vigyorokat és kerülik a nöi pillantásokat. Végül az egyik férfi nem tudja legyűrni kíváncsiságát és megkérdi:
– És miért, hogy a férfi agy 25-ször drágább?
Az orvos megértően mosolyog a naiv kérdésen.
– Ezek megszokott piaci árak. A női agy ára alacsonyabb, mivel a férfiakéval ellentétben használva volt.

2011. május 6.

Francia séf ajánlja

A párizsi SELF-GRILL étterem séfjének receptajánlata és jókívánsága a Szentesi Élet olvasóinak.

  • Zöldségpogácsa
  • Diós-tepsis burgonya
2011. május 6.

Ballagtak a középiskolások

Különleges pillanatot kapott el Vidovics Ferenc fotós a gimnáziumi ballagáson. Négy év után "Samutól", a csontváztól is búcsút vett az egyik diákA szentesi középfokú oktatási intézményekben az elmúlt héten pénteken és szombaton tartották a végzős diákok hagyományos ballagási ünnepségét. Idén összesen 582-en vettek búcsút iskolájuktól. A Horváth Mihály Gimnázium 145 maturálója, a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola 210, a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola 70 diákja sétált végig intézményük folyosóin. A Boros Sámuel Szakközépiskolában 92 érettségi előtt álló fiatal, a Bartha János Kertészeti Szakképzőben 65 ballagó diák köszönt el. A Csongrád Megyei Önkormányzat által fenntartott intézmények végzősei az ünnepi alkalomra egy nemzeti színű zászlót kaptak ajándékba a megyei közgyűléstől.

2011. május 6.

Félmilliót vittek el a tolvajok

Ismeretlenek törtek be a nagytőkei polgármesteri hivatal zárt garázsába. A tettesek lefeszítették a lakatot, és a helyiségből fűkaszát és láncfűrészt vittek magukkal 80 ezer forint értékben.

Leszerelték és ellopták egy agyagkotrógép rézkábeleit és fém alkatrészeit a tolvajok a Szentes külterületén található agyagbányából. A kár nagyjából 50 ezer forint.

Lezáratlanul hagyott tulajdonosa egy személygépkocsit a Mecs Balog utcában, ráadásul az utastérben hagyta kézitáskáját, amit elloptak onnan. A táskában telefon, bankkártya és okiratok voltak. Szintén egy kézitáska tűnt el az egyik helyi sörözőből is, készpénzestől, mobiltelefonostól. A gyors bejelentésnek és rendőri intézkedésnek köszönhetően a nyomozók nem sokkal a lopást követően még aznap, pénteken délután elfogták az elkövetőt.

Lebontották a drótkerítést, így jutottak be egy ingatlanba Szentesen, ahonnan zártszelvényeket és a gépkocsi-alkatrészeket vittek el e bűnözők.

Több százezer forintnyi készpénzt és arany-ékszereket vittek el a tolvajok egy családi házból az elmúlt szombaton. Amíg a család ballagási vacsorán tartózkodott, addig a betörők feldúlták a lakást, és összeszedték az értékeket. A lopási kár eléri a félmillió forintot.

Két teherautó üzemanyag-tartályát csapolták meg ismeretlenek május elsején a sportpályánál. A két tankból összesen 300 liter gázolajat tüntettek el a tolvajok. Egy nappal korábban egy városszéli tanyában leállított buldózerből 97 liter nafta "párolgott" el egyik napról a másikra.

H. V.

2011. május 6.

Régész előadása

A Múzeumi délutánok-sorozatban Galántha Márta régész előadására várja az érdeklődőket a Koszta József Múzeum és a TKME szentesi tagcsoportja május 7-én, szombaton 16 órától a megyeházán. A haláltól a sírig: A fáli népcsoport temetési szertartása a Mandara hegységben című előadás Nigéria északkeleti részére kalauzolja a hallgatóságot. A Mandara hegység a hazája több kisebb népcsoportnak, melyek évszázadokon keresztül többé-kevésbé sikeresen megőrizték, ápolták hegyvidéki viszonyokhoz alkalmazkodó életmódjukat, kultúrájukat.

2011. május 6.

Támogatás

Május 16-ig igényelhető az egységes területalapú (SAPS), és további 20 jogcímen egyéb mezőgazdasági támogatás. A kérelmeket csak elektronikus úton lehet benyújtani a termelő saját, vagy megbízottja ügyfélkapuján keresztül A beadvány a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapján, az "e-Egységes kérelem" menüponton keresztül érhető el. A támogatás csak az 1 hektárnál nagyobb területre folyósítható, kivéve, ha az ültetvény 0,3 hektár szőlő, vagy gyümölcsös. A helyi falugazdászok, vagy kamarai tanácsadók a kitöltéshez segítséget tudnak adni. A benyújtás határideje május 15-e, mivel azonban idén ez munkaszüneti nap, így május 16-ig adható be a kérelem.

2011. május 6.

OB I-et érő győzelem

Hazai pályán 10–8-ra verte az Újpest együttesét, ezzel biztos első osztályú tagságot szerzett magának a következő szezonra a férfi vízilabda OB I-ben a Bodrogi Bau Szentesi VK csapata. Az erőviszonyok alapján magabiztos szentesi sikerrel kellett végződnie a találkozónak, ám az egykor szebb napokat látott fővárosiak nem engedték, hogy nagyobb előnyre tegyenek szert Turzaiék. A Szentes szombaton "éjszaka" – 20.30 óra – a fővárosban az Angyalföldi Sportiskolával játszik.

h.v.

2011. május 6.

Családi események

Született: Horváth Béla és Czakó Ágnesnek Zselyke, Horváth János és Malkócs Máriának Jázmin nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Boros Gábor és Török Tímea.

Elhunyt: Négyesi Mihályné Németh Katalin, Oláh József, Törőcsikné Szabó Anna, Szabó András László, Vass Sándorné Szijjártó Ilona, Gömöri Jánosné Szabó Erzsébet, Török Béla József, Varga Istvánné Szabics Julianna.